Google+ Followers

maanantai 14. maaliskuuta 2011

Ovelta ovelleEllun kuva teoksessa Mummo ja muusat (2010).
Tropiikin aurinko hehkuu niin!
Ovat päässeet eläimet 
Paratiisiin.
Leo Leijona varjossa palmujen ja
ja linnut istuvat oksilla sen.
On kujerrus, liverrys kuumeinen!
Leo Leijona harja hulmuten
niin kurjalta kuumassa näyttää---.


AN teoksessa Mummo ja muusat (2010)
~~~~

SUVE ENSMÄNE


Perunamukulie mukan nous maast yks ihmistaimiki.
Timoks mää sen ristisin,
Timoi olin tähä rivi istuttanukki.


Ehjä,
kaunis,
ei ollu kuakka osunu eikä rupi.
Laitin kori muitte joukko.
See istus hiljasen möykkyn siin lairal,
kattel ku mää huhkisin,
järsis piäni paloi perunan kyljest.


Mitä mahro ajatel?
Mitä mahtava varhase ajatel?
Juur tuliva suve ensmäse varpusekki uunist ulos.
Voi ko ajattelissiva mukavii vaa.


Mää koitan näyttä iloselt,
et hee saava hyvä alu.


Heli Laaksonen kokoelmassa Peippo vei (2011)
~~~~


Tarvitsemme hyviä alkuja, silloin loppukin voi olla hyvä---.
Nykyajan trendi on positiivisuus (myönteisyys), negatiivisuutta (kielteisyyttä) katsotaan kammoksuen ja oudostellen. Väkisin tehty positiivisuus on silti väkinäistä, ei luonnollista. 


Kierrellessäni kyliä Yhteisvastuukeräyksen kanssa olen puhunut paljon tuttujen ja tuntemattomienkin ihmisten kanssa, mutta tuttuihin on helpompi saada yhteys kuin tuntemattomiin. Tutuilta saa myös hyvää palautetta, kun keskustelee heidän kanssaan. Tuntemattomalle ollaan helposti epäkohteliaita eikä anneta rahaa keräykseen. Kolme pyhäpäivää olen käyttänyt tähän puuhaan, ja olen kiertooni tyytyväinen. Monet tarjoavat jopa kahvia... Olenkin ottanut asiat siltä kannalta, ettei minulla saa olla kiire, aina pitää olla aikaa jutella, se on monille yksinäisille hyvin tärkeää.


Jotkut kärsivät yksinäisyydestään jäätyään leskeksi, se ei ole kenenkään oma valinta. En minäkään haluaisi olla ja asua yksin. Jotkut taas ovat asuneet yksikseen lähes koko ikänsä, tai suurimman osan siitä, eikä se näytä vaivaavan heitä pätkääkään. Muuan yli 80 v. poikamies vitsaili kanssani lähemmäs tunnin, ja meillä molemmilla oli tosi hauskaa. Kerroimme toisillemme juttuja kylän ihmisistä, jotka olemme tunteneet elämämme varrella. Taas sain verestettyä (nuorennettua) muistiani, ja molemmat totesimme, että homma toimii.


Tuolla lähempänä kuutostietä pidetään päivällä ovet lukossa, avaamaankaan ei välttämättä tulla. Meillä on päiväsaikaan aina ulko-ovet lukitsematta kotona ollessamme, ja sisään voi tulla tai ovikelloa soittaa kuka tahansa. Tämä tapa on nähtävästi jo maaseudultakin väistymässä, halutaan yksityisyyttä eikä tulla avaamaan edes ovea.


Meidät "kerjäläiset" rinnastetaan luultavasti joihinkin kierteleviin romaaneihin, joita ei meillä ole näkynyt viimeisen vuosikymmenen aikana. Romaanitkin saavat toimeentulonsa kerjäämättä, mutta toisin on ulkomaalaisten romaanien laita. Heitä tosin näkee vai kaupungeissa, Joensuussakin heitä on ollut.


Joskus on kierteleviä taulukauppiaita, varsinkin kesäaikana. Hekin ovat tavallisesti ulkomaalaisia; ja sitten ilmavalokuvien tyrkyttäjät. Bisnes on bisnestä. Katselukierroksilla on ollut myös kesämökkivarkaita, joita saatiin äskettäin kiinni kerralla kolme kappaletta. Varkaita liikkuu eniten syksyllä ja kevättalvella.


En suosittele sitä tapaa, että asukas poistuu asunnostaan lukitsematta sitä huolellisesti! Tuo tapa voi olla kohtalokas---.
~~~~~
Nyt saamme käytännön havainto-opetusta siitä, miten toimii ydinvoimala, kun katastrofi sattuu. Jäähdytysjärjestelmä menee epäkuntoon varavoiman puutteessa, ja räjähdys saattaa tapahtua. Onneksi Japanin voimaloissa ei suojakuori ole mennyt rikki, eivätkä ihmiset altistuneet ydinsäteilylle.


Tuo maanjäristys, joka viime viikolla tapahtui, oli voimakkudeltaan tosi suuri, yhdeksän rihteriä. Pelätään, että uusia purkauksia sattaa tapahtua Tokion lähellä. Japanissa on ydinvoimaloita rannikot täynnä. Meidän muiden ihmisten on valmistauduttava avustamaan näitä ihmisiä, jotka ovat menettäneet kaiken. Toivokaamme, ettei silti pääkaupunki, Tokio, tuhoudu kammottavalla tavalla.


Synkistä näkymistä huolimatta toivotan teille kaikille hyvää viikon alkua!
                                                                                                                                       Aili-mummo16 kommenttia:

 1. Hyvää viikkoa Aili-mummolle näistä maailman melskeistä huolimatta t. Villiviini

  VastaaPoista
 2. Hei Villiviini!

  Samoin, oikein hyvää viikkoa myös sinulle, Villiviini<3

  VastaaPoista
 3. Kivoja runoja.
  Hyvää alkavaa viikkoa sinulle

  VastaaPoista
 4. Moi Sylvi!

  Kiitos kiittämisestä!

  Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle, Sylvi<3

  VastaaPoista
 5. Aina on hyvä toivoa. Sitäpaitsi positiivisuus sanana koetaan nykyisin negatiiviseksi, kun on niitä aids sun muita positiivisuuksiakin.

  VastaaPoista
 6. Moikka Peikko!

  Ellei toivo, joutuu epätoivoon---.
  Tosin sitä en vielä ole ennen kuullut, että positiivisuus muuttuu negatiivisuudeksi; hyvä tietää tämäkin asia;?

  Kiitos kommentistasi, Peikko, ja terveisiä sinne Peikkometsään<3

  VastaaPoista
 7. Päätin vuoden alkaessa suhtautua eteen tuleviin asioihin positiivisesti. Kieltämättä näinä päivinä on ollut vähän vaikeaa, kun seuraan tiiviisti maailman menoa.
  Mutta huomenna paistaa aurinko, iloitaan siitä.

  VastaaPoista
 8. Heips Minttuli!

  Niinpä niin, myönteisesti siis. Oikein hyvä aloitus sinulta;)

  Niin aloitin minäkin kirjoitukseni positiivisesti, mutta ympärillä oleva todellisuus kertoo muuta. Vaikeita ovat ihmisten ongelmat tässä meidän maailmassamme. Meillä tosin ei ole vielä hätää, mutta aina jossain silti kärsitään ja kuollaan, nyt Japanissa.

  Syytä iloita kun missä pientäkin ilonaihetta löytyy;)

  Oikein hyvää huomispäivää sinulle, Minttuli, ja kiitos kommentista<3

  VastaaPoista
 9. Hei Aili!
  Paljon oletkin tänne blogiisi päivityksiä tehnyt sen jälkeen, kun viimeksi olen käynyt.
  Mukavia runoja, asiaa, ja sitä lämmintä rupattelua lapsivieraistasi ja elämän pienistä iloista.
  Kiitos, että olet myös jaksanut kiertää keräämässä rahaa yhteisvastuun puolesta. Aikoinaan isäni teki sitä joka vuosi.
  Nykyisin täällä on järjestetty lipaskeräykset kauppojen edustalle, kun kerääjiä ei enää tahdo saada. Joinakin päivinä seurakunnan edustajat ovat lippaiden kanssa paikalla.
  ---
  Vaikka en omasta mielestäni kuulukaan turhan kauhistelijoihin, saavat nämä Japanin tapahtumat mietteet vakavaksi. Ydinvoimalaonnettomuudet luonnonkatastrofien lisäksi eivät ole pikkujuttuja, ja hienoisesti tuntuu siltä, että kaikista asioista ei nyt taideta puhua ihan suoraan siellä paikan päällä. Se on tietysti vaikeaa, kun huolia on jo muutenkin yllin kyllin.
  ----
  Me saamme nyt nauttia vihdoinkin kevätilmoista. Täällä kumminkin piisaa loskaa varmasti aika kauan, kun katselee noita lumikasoja tuolla ulkona. Se tietää märkiä sukkia ja kenkiä, liukastumisia ja niitä muita kevään iloja.

  Siis KEVÄTTÄ sinullekin!

  VastaaPoista
 10. Hei Aili-mummo ja terveisiä mökiltä :)
  Kevät keikkuen tulevi, maailma itkee jossain, se tekee surulliseksi.

  Mutta iloa viikkoosi, aurinkoa ja lämpöä ♥

  VastaaPoista
 11. Moi EilaM!

  En ole ehtinyt tehdä päivityksiä niin paljon kuin pitäisi, mutta toisaalta, ei aina ole asiaakaan mitä kirjoittaa. Ihan jonninjoutavaa en kehtaa panna blogiini. Minusta tärkeintä on ne ajatukset---.

  Kylillä kierteleminen on omalla tavallaan antoisaa, saa keskustella ihmisten kanssa nokakkain, säilyy tuntuma oman kylän ihmisiin, ja tietysti saa kerättyä rahaa avustustarpeisiin. Mutta ihan yhtenään en viitsisi tätäkään tehdä.
  ------

  Tämä Japanin onnettomuus ei todellakaan jätä kylmäksi, vaikka täällä kaukana heistä asutaankin. Tokio, suurkaupunki, on melkoisen lähellä yhtä onnettomuusreaktoria, jonka kaikki yksiköt ovat räjähdys- ja sulamispisteessä. Tsunami on jo tehnyt hirveää jälkeä, ja kuolleita on varmasti kymmeniä tuhansia, sitten päälle nämä ydinsäteilyt ja sähkön puute. Tokiossa on muistaakseni yli 10 milj. asukasta, bensa lopussa, miten lienee ruuan laita, tsunamialueella ei kaikilla ainakaan ole ruokaa. Kun sitä ajattelee, tulee ihan epätoivoiseksi: miten näiden ihmisten käy?

  Varotaan varmasti lietsomasta paniikkia paikan päällä, luulisin, ja siksi ei uskalleta puhua asioista suoraan.

  Ja Japanin rannikot ovat täynnä atomivoimaloita---.
  -------

  Kevät on todella tulossa, tiet alkavat sulaa, ja pakkaset ovat hellittäneet. Päivällä on muutamia lämpöasteita. Pitäisi iloita keväästä ja sen tulosta, mutta vaikeaa on olla ajattelematta onnettomien kohtaloa. Ihminen luulee olevansa Jumala, mutta ei hän ole mitään, vain tomua ja tuhkaa. Joskus meille näytetään totuus ihmisestä ja hänen erinomaisista luomuksistaan.

  KEVÄTTÄ SINULLEKIN, EILA<3

  Kiitos kommentistasi, ja rauhaisaa viikon jatkoa sinulle, Runomummu<3

  VastaaPoista
 12. Moikka Seijastiina!

  Sinulla on ollut viikko hiljaiseloa, olit siis mökillä;)

  Sinulle luonto ja mökki on tärkeä elämänalue, rakastat ja kuvaat luontoa intohimoisesti, tähän johtopäätökseen olen tullut.

  Näin se on maailman meno: jossain itketään ja toisaalla nauretaan.Lieneekö tämä sitä maailman tasapainoa. Milloinkaan ei ole kaikilla ihmisillä yhtä hyvin, ei edes ns. sivistyneessä maailmassa. Toki suruun ja iloonkin voimme ottaa osaa, kun tämä "maapalloistuminen" on näin pitkällä.

  Samoin sinulle, Seijastiina, valoa, iloa ja lämpöä viikkoosi<3

  VastaaPoista
 13. Hymyilevä eläkeläinen15. maaliskuuta 2011 klo 19.55

  Voi japanilaisraukkoja! Nyt ollaan taas Suomessakin hetken aikaa sitä mieltä, että ydinvoimaa voisikin olla rakentamatta lisää. Mutta sano mun sanoneen, että jo enne joulua alkaa taas kitinä ydinvoiman puolesta.
  Meillä täällä Olkiuodon kome rekatoria ja neljös rakenteilla oleva ovat noin sadan kilometrin päässä...

  Jotenkin hullulta tuntuu, että suomaliset ostavat apteekit tyhkiksi joditapleteoista, jotan suhteellisuuden tajua pitäisi kai olla...

  Joka tapauksessa ihailen noita sinun kiertomatkojasi yhteisvatiikeräyksen parissa.

  VastaaPoista
 14. Moi Hymyilevä Tuula!

  Aina pitää olla onnettomuuksia, sotia ja muuta ahdistusta ihmiskunnalla. Japanilaisiin on helppo samaistua, onhan ns. kehittynyt yhteiskunta kuten Suomikin on.

  Kovin helposti ihmisten mielipiteet muuttuvat, samoin oli 1986 Tsernobilin jälkeen. Moniin vuosiin ja vuosikymmeniin oltiin ydinvoimaa vastaan, kunnes muistot alkoivat haihtua, ja äkkiä keksittiin, että ydinvoima onkin hyvä ilmastonmuutoksen kannalta. Varmaan niin on, kuten sanot, jo ennen seuraavaa joulua mielipiteet kääntyvät toiseen suuntaan.

  Osa ihmisistä on hysteerikkoja, eikä osaa ajatella itsenäisesti. Kas, kun eivät ryntää ostamaan kauppoja tyhjiksi saman tien. Sellaisia tuuligeneraattoreita me olemme.

  Kylänkäynti on ollut vaihtelua arkeeni, saa nähdä tuttuja ja tuntemattomia matkan varrella.

  Kiitos kommentistasi, Tuula, ja oikein kivaa viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 15. Hei Aili-mummo, en kerennyt sinulle Kuusenkerkkäreseptiä laittamaan, onneksi Anja laittoi.

  Muistutan sinua keväällä kun aika tulee ajankohtaiseksi kerkkien keräämiseen. :))

  On paha tilanne Japanissa, ei oikeesti ymmärrä onko tämä todellista.

  Hyvää loppuviikko sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 16. Hei hei, Maiju!

  Kiitos huolehtimisesta, Maiju! Otin kuusenerkkäsiirapin reseptin osoitteen Anjan linkistä, ja Anja on tehnyt mainion runonkin siirapista. Ajattelin tehdä siirappia myös pojan perheelle, heillähän on joukko lapsia. Talvella räkätaudit ovat alituisena vaivana, ainakin tänä talvena ovat olleet.

  Juuri nyt en haluaisi olla Japanissa; ei käy japanilaisia tosiaan kateeksi;(
  Toivottavasti siellä ei tilanteet enää huonone---.

  Toivotaan ja uskotaan, että myös japanilaisten elämä paranee, ja mekin voimme nauttia tästä ihanasti paistavasta kevätauringosta<3

  Kiitos kommentistasi, Maiju, ja oikein mukavaa loppuviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥