Google+ Followers

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Hyvinvointia Tikkalassa Tikankolossa

Näissä maisemissa Tikkalassa on ollut asutusta jo 4000 vuotta sitten. Tikkalan yleinen uimaranta  ja venevalkama.

Tikankolokerholaisia grillikatoksella 10.05.2011. Matti Ilvonen (oik.) ja Kerttu Mikkonen vaihtavat ajatuksia Kaija Moilasen kanssa.
Erkki Lehkoinen (oik.) oli viritellyt tulen jo ennen saapumistamme.  Anja Ilvosta naurattaa, ja Mauri Nupponen kuuntelee...

Riitta Mikkonen oli keittänyt makoisat kahvit ja tuonut kahvileivät...
Leena Lehikoinen (vas.) ja Kaija Moilanen keskustelevat kanssamme entisajan elämästä ...

Rannan koivuissa laulaa 
peipot ja kukkuu käki. 
Järvessä soutaa joutsenparvi. 
Vene rannassa. 

Vesille mieli soutaa.  
Kirkkaansininen järvi 
tuulenhenkeä nostattaa. 
Kevyt on soutajan airo. 

Alkukesän ihmettä katson. 
Kahdella korvalla näen, 
kuudella aistilla kuulen. 
Laulaa peipot ja kukkuu käki.

AN kokoelmassa Äiti-Maan hellään syliin (2003)
~~~~
Tapahtuu niin paljon, ettei ehdi kirjoittaa. Eilen olimme kylämme helmen, Särkijärven rannalla Tikankolo- kerhon kanssa muutaman tunnin puhumassa hauskoja muistoja Tikkalan vanhalta asemalta, ja samalla pienellä retkellä kylämme vanhimmalle asuinpaikalle, jolta on löydetty muistoja 4000 vuoden takaa kampakeraamiselta kaudelta. Paikka on upea. Mutta jos kuvat olisi otettu tuolta vastapäiselta mäeltä, josta näkyy vain rantasauna, olisi maisema ollut Euroopan upeimpia. Nyt se on yksityiskäytössä, eikä sen vuoksi viitsi mennä rauhaa häiritsemään.


Mutta onneksemme kunta sai ostettua meille kyläläisille ensin venevalkaman ja sitten myöhemmin tämän kylän ikiaikaisen uimarannan yhteiseen käyttöön. Muutoin meidän asukkaiden oli lähes mahdotonta päästä Särkijärvelle uimaan, koska maat omistivat yksityiset henkilöt, jotka vähät välittävät paikallisten asukkaiden tarpeista. Tulipa eräs huvilanomistaja avustamaan jotakin kylän asukasta seiväs kourassa, ettei tälle rannalle olisi menty! Meillä paikallisilla asukkailla on vesioikeus kylämme järviin ja lampiin, mutta jos yhteiskäyttöön ei ole hankittu rantaa, miten menet käyttämään näitä oikeuksia?
~~~~
Lauantaina kävimme tapamme mukaan akupunktiohoidossa Kaivolla. Sinne oli järjestetty samaksi päiväksi myös Hyvinvointitori, jolta sai eri järjestäjien toimesta infoa meille tohmajärveläisille ja muillekin pyörillä kulkevista palveluista. Tarkoituksena on liittää kirjastoautoon mukaan palveluja, tehtiin myös kysely näiden palvelujen tarpeesta, kirjastoautosta tehdään monipalveluauto. Palvelut ovat tietenkin maksullisia, mutta ei kirjojen lainauksen osalta. Mahdollisuus oli kokeilla energiahoitoa, akupunktiota ja ionisaattorilla tehtävää kehonpuhdistusta.  Tilaisuus oli tutustua myös pakurikääpään, jota pidetään voimakkaana antioksidanttina. Mies vaihtoi pullollisen mahlaa neljään pikkupussiin pakuria, oli hyvä kauppa. Pakurikääpä on koivun lahottajasieni, jolla on hoidettu mm. syöpää. Homecare tuotteita esitteli Leena Hirvonen, jolla oli mm. Aloe Vera-juomaa ja -geeliä. Ostin kumpiakin.


Muuan henkilö esitteli mitä remontteja voi saada kotitalousvähennyksiin verotuksessa. Ei muuta ongelmaa, mutta pieneläkeläinen tai -tuloinen ei voi saada vähennystä siksi, etteivät tulot riitä kyseiseen valtionverosta tehtävään verovähennykseen. Ja sellaisiahan meistä oli suurin osa. Rahalla saa ja hevosella pääsee, sanottiin ennen, ja sama se on nytkin. Rahattomat eivät voi käyttää palveluja hyväkseen, kun ei ole rahaa.


Mutta yksi asia on, jota en ymmärrä: Miten ihminen voi puhdistua sisältäpäin kun hänen jakojaan pestään ja liotetaan ionisaattorilla??? Kaikki kuona-aineet muka poistuvat tällä tavoin. Minä taidan turvautua vain Aloe Veraan ja pakurikääpään, ja onhan meillä koivunmahlaakin, ei tarvitse hirveällä hinnalla ostaa kaupasta...


Tohmajärvellä oli lauantaina vilinää, sillä liikuntahallilla ja yläasteella oli 700 koiran näyttely. Kansaa oli kaupoissakin niin paljon, etten muista edes joulunavauksissa niin isoa joukkoa liikkeellä, tai Potsipäivillä. Muulloin voi ihmetellä, miten hiljainen onkaan kylätie... 


Koivut ovat hennonvihreillä hiirenkorvilla, pian luonto on kauneimmillaan. Olen puhdistanut ympäristöä vähän kerrallaan, viimeiset lumet ovat talon takana sulamatta.


Olemme jo puolessa välissä viikkoa.  Oikein ihanaa toukokuuta toivoo Aili-mummo!  

25 kommenttia:

 1. Teillä on ollut mukavaa.
  Kaunis tuo venepoukama.
  No kyllä teillä viikonloppulla varmaan haukutaan kilpaa, Hih hiiiiii.
  Mukavia päiviä teille jatkossakin.♥

  VastaaPoista
 2. Peikko rupesi miettimään, miten monta kertaa sen lammen vesi on juotu...

  VastaaPoista
 3. Moi Sylvi!

  Oli todella oikein hauskaa jutella hauskoista muistoista, jokainen kertoijotakin, toinen ja kolmas jatkoi samaa tarinaa asema-aiheeseen ja sen ihmisiin liittyen.

  Taidanpa kuitenkin kesemmällä käydä tuolla mäellä näppäämässä pari valokuvaa, ja laittaa ne tänne, jos paremmin uskoisitte.

  Viime viikonloppuna HAUKUTTIIN KILPAA Kemiessä, eli kirkonkylässä. Meteliä en kuullut, kun en käynyt katsomassa, mutta uskon kyllä...

  Kiitokset kommentistasi, Sylvi, ja oikein lämmintä kesää sinulle<3

  VastaaPoista
 4. Moi Peikko!

  Minä en ainakaan osaa laskea, montako kertaa järven vesi on juotu, mutta aina sitä on tullut lisää. Järven ympärysmitta on 23 kilometriä, ei se ihan pikkulätäkkö ole.

  Kiitos kommentistasi, Peikko<3

  VastaaPoista
 5. Kiitos kevätrunosta.
  Teillä on siellä aktiivinen kyläyhteisö.Monenlaista toimintaa.
  Tuosta aloe verasta minulla on pelkästään positiivisia kokemuksia. Ostan niitä aina ison satsin, lähinnä voiteita, Teneriffan matkoilla. Ovat edullisia siellä.
  Kauniita kevätpäiviä sinne, saisi kyllä sataa..

  VastaaPoista
 6. Hei Minttuli!

  En ole käynyt vielä Teneriffalla, se on kaunis saari, kuulemma. Kyllä näillä tuotteilla oli hintaa ihan liikaa, se on sanottava. Mutta jos pääsisin vaikka ensi talvena Teneriffalle, ostan sitten sieltä, saahan nähdä.

  Onhan tässä kylässämme ollut onneksi aktiivisia ihmisiä kautta aikojen; näin kylä on pysynyt pinnalla. Nyt olemme Joensuun "esikaupunki", mutta sattaa olla, että muutamien vuosien perästä olemme jo joensuulaisia.;)

  Kiitos kommentistasi, Minttuli, ja oikein kaunista loppuviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 7. Kiitos Aili-mummo runosta. Hyvää loppuviikkoa t. Villiviini

  VastaaPoista
 8. No jokos siellä on käki kukkunut ? täällä en ole vielä kuullut, vaikka liikun paljon ulkona,kiva katsella tuttuja maisemia sieltä, Tikkalassa olen käynyt ystäväni luona, siitä on tosin paljon aikaa, Bloggerin kans on ollut ongelmia, ei päässyt omaan blogiin, mutta nyt laitan blogiin kahvit teille kaikille puolukkakakun kera, oikein isolla pannulla. Kaanista kessee sinne susirajalle.t.pipsa ((p.s kesällä tulen käymään kemien ja aseman ja kirkkoniemen maisemissa))

  VastaaPoista
 9. Ole hyvä vaan, Villiviini!

  Oikein mukavaa loppuviikkoa sinullekin<3

  VastaaPoista
 10. Heippa Pipsa!

  Monet ovat kuulleet tänä keväänä käen kukkuvan, minä en vielä. Minulla on ollut jo toistakymmentä vuotta vuotta tinnitus molemmissa korvissa, ja kuulo heikkenee koko ajan. Kunhan ei katoaisi kokonaan; kuulolaitetta minulla ei vielä ole, olen sentään kuullut melko hyvin.

  Pistäydyhän sitten Tikkalassakin kun kuljeskelet täällä päin.

  Oikeen hyvvee kessee siulekkii, Pirjo<3

  VastaaPoista
 11. Kivat kahvihetket, missäs Aili-mummo näkyypi..?
  Kaunista on Tikkalassa ja kevät on meitä ilahduttanut viime päivät.
  Runo on kiva,, hei minä kuulin käen kukkuvan mökillä eilen ♥
  Ja kirjosieppo tuli pihaan pönttöjä tutkimaan, sitten asettui yhteen ja laulaa liukuttaa päivät nyt.
  Tultiin kaupungissa käymään ja tulin moikkaamaan Aili-mummoa!
  Iloista kevättä ja kaunista kesää, niin se on jo kuukausikin kohta puolessa ♥
  Lämpimin terkuin
  seijastiina

  VastaaPoista
 12. Seijastiina!

  Mummo kuvasi, ei ehtinyt kuvaan, muutamia muitakin kerholaisia puuttui, mutta oli ihana retki!

  Käenkukunta keväällä on aina sykähdyttävää, monet kertoivat jo kuulleensa tänä keväänä.

  Sinä tunnet kaikki linnut, Seijastiina! Minulla ei ole niin hyvää lintujen eikä perhosten tuntemusta ollenkaan. Kasveja tunnen toki paremmin, kun keräsin niitä ja opettelin niiden nimet.

  Kiva kun muistit minua kaupungissa käydessäsi.

  Oikein ihanaa ja miellyttävää kevättä ja kesää sinullekin, Seijastiina! Tiedän että olet onnellinen siellä paratiisissasi<3

  VastaaPoista
 13. Mukava yhteinen paikka teillä siellä rannalla.
  Minäkin ostin syksyllä AloeVeraa, myynnissä oli vain isot pullot. En ehtinyt kuudessa viikossa sitä käyttää, loput oli heitettävä pois.
  Pakurikäävästä olen kuullut, että sitä ei kohta saisi myydä. Ei ole tietoa, miksi.

  VastaaPoista
 14. Hei Unelma!

  Joo, ja ihan yhteinen, kaikkien käytössä.

  Me käytämme yhdessä mies ja minä, euköhän se pullo ehdi tyhjetä.;)

  Mikähän lienee syynä tuohon, ettei pakuria saa myydä? Meillä on muutama löydetty kääpä ja sitten nämä, jotka vaihdoimme mahlaan, ei ollut kallista.

  Kiitos kommentista, ja oikein hyvää viikonloppua sinulle, Unelma<3

  VastaaPoista
 15. Samoin sinulle, Matti, oikein lämmintä ja mukavaa toukokuuta<3

  VastaaPoista
 16. Valitan, mutta blogger on hävittänyt kommenttejanne! Olen pahoillani<3

  VastaaPoista
 17. Kyllä on kiva kun kylästä viellä löytyy aktiivista porukkaa ja yhdessä olo on mukavaa,oikein hyvää viikonloppua sinne:)

  VastaaPoista
 18. Hymyilevä eläkeläinen13. toukokuuta 2011 klo 23.09

  Tuommoiset monipalveluautot ne varmasti pian huristelevat joka puolella Suomea, käyvät kerran viikossa. Siitäpä vasta säästöjä tulee!

  VastaaPoista
 19. Moi Ritva!

  Me "aktiinit" olemme eläkeläisiä, jotka saamme kerhon puitteissa ainakin jutella keskenämme. Ne varsinaiset aktivit ovat omissa porukoissaan ja toimintaryhmissään, kuten kyläyhdistyksessä ja Kassan baarilla.

  Oikein hyvää ja mukavaa viikonloppua sinullekin, Ritva, ja kiitos kommentista<3

  VastaaPoista
 20. Hei Hymyilevä Tuula!

  Kirjastoauto kimpasta meinaavat Kitee ja Kesälahti luopua, siksi tälle autolle on keksittävä kirjojen lisäksi jotakin muuta toimintaa. Muutoin sen auton kustantaa yksin Tohmajärvi, ja sehän on pienelle kunnalle ehkä liian suuri meneoerä.

  Näin setäällä syrjäseudulla menee: raha, raha, raha;(

  Oikein hyvää viikonloppua sinulle, Hymyilevä<3

  VastaaPoista
 21. Jokohan nämä kommentit nyt pysyy..Joo kommentoin aikasemmin, ja ihmettelin, missä Aili-mummo on..
  Mutta kiva päivä ja kahvihetki.Tuo Tikankolo kuulostaa kivalta, ja sait kauniit kuvatkin :)
  Kiitos myös kommenteista blogeissani ja ihanaa kesän odotusta Aili-mummo ♥

  VastaaPoista
 22. Hei Seijastiina!

  Blogger on temppuillut aika pahsti viime aikoina, se on ikävää;(

  Aili-mummo oli siellä kameran takana, paikalla ei ollut muutamia muitakin kerholaista, eivät kiireiltään ehtineet.

  Ajattelimme että se Tikankolo voisi kuvata hyvinkin Tikkalaa, onhan se kuvattu kylätunnukseenkin onkimiehen lisäksi.

  Kiitos kommenteistasi, Seijastiina, ja oikein miellyttävää ja hauskaa kesää sinulle<3

  VastaaPoista
 23. Kiitos taas Aili-mummo tuosta kylätapahtumasta ja kuvista ja runosta.
  Miekään en ole voinut kirjoitella enkä kommentoida blogeja moneen päivään, kun tuo bloggeri ei toiminut.
  Hyvää alkanutta viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 24. Hei Eila!

  Bloggerin kanssa oli tosiaan ongelmia, välillä katkeavat nettiyhteydet kokonaan. Ihmettelinkin jo, mitä sinulle oli sattunut vai olitko matkoilla...

  Kiitos itsellesi, Eila, kommentoinnista, ja oikein kaunista viikon alkua sinulle<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥