Google+ Followers

sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Ihanan kesän muistoja

Uintimies Tikkalan Särkijärvellä 23.07.2011.

ELÄMÄN KAUNEUS
Tämäkin, kuten äskeinen laulu, / on laulu Lindbladin. /
Hän menee järvelle kerran, / käy kokemassa merran, /
 saa hauen ja kaksikin, / ja kävellen niittuista rantaa /
hän haukia vitsassa kantaa - / oi ammua sunnuntain! //

Oi aamua! Lindblad kulkee. / Miten kaislikko tuoksuukaan! /
Hän astuu kiven ääreen / ja uppoo puolisääreen /
ja jatkaa vaellustaan, / ja saapas litkuu ja lotkuu /
ja Lindbladin lanne notkuu - / oi aamua sunnuntain! //

Oi aamua! LIndbladin terttu / on aivan suloinen. /
Ei kertoa voi kieli / miten hyvä on Lindbladin mieli: /
hän kulkee laulaen / yli pehmeän ruohomaton. /
Oi onni kuvaamaton! / Oi aamua sunnuntain! //

- P. Mustapää -

~~~~

Suuren onnen hetkenä / kun katsoo peiliin/
näkee veden pinnalla / täysikuun, tähdet /
ja veneen varjon / kun se lipuu /
peilin poikki, airot / koholla: pisaroita tippuu /
aironlavoista /  kuuhun, tähtiin, silmiin, suuhun //

- Tommy Tabermann -

Tie nousee ylös Koivukartanolle, josta on Euroopan kauneimmat näköalat.
Tämä kesä on pian poistumassa muistojen joukkoon. Ja mahtavan lämmin ja kaunis se on ollutkin. Viime kesä oli oli saman oloinen, mutta ei ihan yhtä kuuma kuin tämä. Saamme olla näistä kesistä kiitollisia ja iloisia, vuosikymmeniin ei tällaisiä säitä ole meillä Suomessa ollut!

Ehkä hieman toisin ajattelevat aktiivimaanviljelijät, joiden on kasvatettava rehua ja viljaa ihmisten ja eläinten ravinnoksi. Mutta meidän muiden kansalaisten ei ole tarpeen sitä ajatella.

Elokuu alkaa jo muutaman tunnin kuluttua, yöt ovat jo alkaneet pimetä. Syksy hiipii hiljaa ja varovasti, kuin huomaamatta, luoksemme. Syystyöt alkavat, ja koulut. Aika kummallista, kun yhdestä talosta lähtee samasta huushollista neljä koululaista samaan alakouluun, joista kaksi on esikoululaisia. Sellaista ei liene ihan lähiaikoina tapahtunut oman kylämme historiassa, ehkä joskus 1980-luvulla, kun eräs suuri lapsiperhe muutti kyläämme, ja pelasti Tikkalan koulun...  

Pukukoppi löytyy ihan selän takaa...
Marjastettu on miehen kanssa, mustikoita ja vadelmia on saatu, ei paljoa, mutta vielä voidaan kerätä lisää. Hillojakin olen keitellyt, viimeksi sekamarjahilloa vattujen ja pensasmarjojen kanssa yhdessä. Eilinen otti voimille, metsässä kävely ja marjojen keruu kumarassa. Tänään iltapäivällä kävimme naapurissa kyläilemässä, oli hieman asiaa.

Lapsenlapsia en ole nähnyt aikoihin, ovat olleet menossa ahkeraan, ja vanhemmilla on kiireitä. Heilläkin alkaa koulu loppupuolella elokuuta. 

Suunnittelimme päivällä retkeä Värtsilän teatteriin katsomaan Poikamiehen pesäpuuta, mutta emme saaneet enää hyviä paikkoja. Teemme uuden yrityksen keskiviikkoiltana, ja aion tehdä siitä myös postauksen, jos saan luvan kuvata. Yleensä eivät ole kieltäneet. Jotenkin tuntuu, että näytelmätkään eivät jaksa enää kiinnostaa, olen tullut näköjään vanhaksi.


Näkymä Särkijärven yli Kostamoon, Ristola häämöttää...
Blogiystäväni Leena Lumi on innostunut laittamaan runojani nettiin. Tänään ilmestyi Voikukkaruno Leena Lumiin, muutama päivä sitten runojani  Lumikarpalossa, josta mainitsin edellisessä postauksessani.  Paljon kiitoksia Leenalle tästä ystävällisyydestä, saan olla onnellinen siitä, että runoni huomataan hieman laajemmalti...

Kesä on kiireistä aikaa, sen huomaa myös blogimaailmassa. Lukijat harvenevat, ja joskus jopa loppuvat. Tämän olen huomannut toisissa blogeissani Voi niitä aikoja ja Tanssi Elämänpellossa. Mutta Aili-mummolla on ollut lukijoita, kiitos teille, hyvät ihmiset!

Toivotan teille, hyvät lukijani, oikein suloista ja ihanaa heinäkuun viimeistä iltaa!
                                                                      Aili-mummo      
22 kommenttia:

 1. Aili, olen aivan unohtanut kertoa sinulle minusta ja läkkiseppä Lindbladista...Hänen runojaan on tullut lausuttua kerran jos toisenkin ja tietenkin minulla on P. Mustapään Kootut runot. Blogissani olen häneltä julkaissut muistaakseni vain Pieni lyhty.

  Minä tein elämäni eka kerran kuningatarhilloa ja oikein siis hillosokerilla. Sitten kun Lumimies paistaa grillillä niitä ihania pitsireunaisia lettuja, kyllä hillo maistuu ja elämä.

  Ei sun kuuluisuus tähän pääty. Välillä muuta ja sitten taas tulet sinä. Harmittaa kun laitoit siihen yhteen sen Mooseksen palavan pensaan;-) Mikset vaikka syyshortensiaa...

  Sulla ei lukijat lopu, se on kuin kiveen hakattu, Aili!

  Mukavaa alkavaa elokuuta sinulle!

  VastaaPoista
 2. Olet postannut hauskat runot.. Varsinkin Mustapään runo on hauska. Tommyn runo taas on ihan Tommya.. On se vaan niin, että jokaisella runoilijalla on oma ääni ja sinun ääneesikin täytyy tutustua.. en vielä oikein tunne.. olen joitakin lukenut.. oisit oottanu ku tuo uimari on naku ja ottanu sit kuvan:) heh, ei meidän miehet turhia kainostele.täällä hesas oli se rauhan marssi ja mun pesue oli siellä. eilen oli 5000 ihmistä tuossa Keravanjoessa kellumassa kaljatölkin kanssa hirviä sotku Tikkurilan Heurekan puistossa. meidänkin talon nuoret kävi mokomia pällistelemässä.

  VastaaPoista
 3. Kesä on ollut hieno ja mestareiden runot täällä kauniita. Tabermanista pidin erikoisen paljon. Kiitos Aili myös omastasi, Leenan blogista sen luin.
  Kauniita ja toivottavasti myös lämpimiä elokuun päiviä.

  VastaaPoista
 4. Heippa Leena!

  Sattui käsiini tuo P. Mustapään runo. Minusta nuo kaikki läkkiseppä Lindbaldista kertovat runot ovat ihania ja onnellisia. Olen kuullut lausuntamatinean Mustapään runoista, sen esitti lieksalainen Seija Ruotsalainen.

  Sinäkin - Runotyttö - esität runoja, miten muuten voisi ollakaan.;) Valitettavasti en omista P. Mustapään runoteoksia, mutta jos sattuu joskus kohdalle, lupaan ostaa sellaisen. Näistä entisistä runoilijoista otetaan vain kovin harvoin uusia painoksia.

  Keittelin minäkin kuningatarhilloa hillosokerilla..;) Maistuu varmasti sinunkin hillosi lettujen kanssa, ja toivottavasti myös se, mihin viitasit<3

  Se palava pensas tuntui sopivalta siihen runoon, en arvannut silloin kirjoittaessani, että pitäisi olla syyshortensia...;D
  Mutta jos sinusta tuntuu siltä, vaihda sitten siihen syyshortensia;))
  Saattaa tehdä melko koomisen vaikutelman, mutta mitäs siitä<3 Se hortensia sopisi hallapartaiselle huru-ukolle oikein hyvin, hah-hah...

  Tiedän toki, että Sinulla Leena, on paljon lukijoita, ja näin ollen minullakin..;)

  Oikein suloista elokuun alkua sinulle, Lumimiehelle ja Olga-rouvalle<3

  Suuret kiitokset myös kommentista!

  VastaaPoista
 5. Hei Aikatherine!

  Mitähän mies sanoisi, jos nakukuvan julkaisisi, mutta halusin laittaa siitä, kun hän on vedessä...Isotkin "vehkeet" kummasti kutistuvat, kun ne joutuvat kylmään veteen, ei sellaisesta ole mitään iloa, edes kuvassa;D

  Mustapään runo tuntui sopivalta kun halusin kirjoittaa kesästä ja onnellisuudesta. Ja jatkoksi lyhyt pätkä Tommya, meidän naisten suosikkia.

  Keravanjoessa kellumassa 5000 henkeä, niinkö sanoit? Ja kaikki yhtäaikaa, no johan on; tuollaista en ole nähnyt enkä kuullut. Ehkä Intiassa Ganges-joella. Vai tarkoitatko että he olivat kaikki siellä puistossa Keravalla? Hyvin ymmärrän, että niin iso joukko tekee kyllä rumaa jälkeä, roskaa kaikki paikat täynnä! Sellaisia ne suurkokoontumiset ovat:/

  Tuollaiset juhlat ovat niitä kaupunkikesän iloja, meillä maalla ei sellaisia ole, tai ne ovat hyvin pienimuotoisia, korkeintaan muutama sata henkeä.

  Pidä omista nuoristasi huolta, Aikatherine, olethan heidän olemassaoloonsa "syypää", noin leikillisesti sanottuna. Toivotan heille ja sinulle aurinkoista elokuuta ja tulevaisuutta, ja kiitän tästä kommentistasi, Aikatherine<3

  VastaaPoista
 6. Hei Minttuli!

  Paljon kiitoksia kiitoksistasi. Ainakin nämä kaksi runoilijaa ovat vanhoja mestareita, molemmat jo kuolleita. Ehkä minäkin muutun mestariksi, kun olen heidän asemassaan, sitten joskus...

  Oikein kaunista, lämmintä ja mukavaa elokuuta sinulle, Minttuli, ja kaunis kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 7. Oikein hyvää elokuun alkua sinulle Aili-mummo. Toden totta. syksy pikkuhiljaa alkaa lähestymään taas. Ja yöllä jo aika pimeää. pehmeää pimeyttä vielä nyt. Myöhemmin sitten taas sitä syvää, mustaa pimeää.
  On aina ilo lukea laittamasi runot, ei vain niin usein tule niitä muuten luettua. Yöpöydällni on kyllä runokirja josta iltaisin joskus luen muutaman lempirunon ja vieraammankin ja sitten mietin niiden sisältöä.
  Lämpimät terveiset!

  VastaaPoista
 8. Mukavalta kuulostaa teidän kesä, muistorikas se on, vaan ei vielä hyvästellä kesää, se on niin ihanaa aikaa ♥
  Mukavia touhuja ja mukavaa on vielä edessäkin.
  Marjoja itsekin olen kerännyt selkä vääränä ja niitähän riittää.
  Pitää alkaa päivittää lähiakoina Seijastiinan miettetiä ja kertoa mitä meille kuuluupi.
  Vai suruvaippa kävi polvella, ne on aika kesyjä, meillä on jopa 6 ,sain laskettua kun olivat aika lähekkäin, yksi oli selvästi isompi, se oli siis naaras.
  Ihanaa lempeää elokuuta Aili-mummo ♥

  VastaaPoista
 9. Hei Mummeli!

  Oikein hyvää elokuun alkua sinullekin, Mummeli<3

  Elokuu kypsyttää maan hedelmät nautittavaksemme eri tavoin. Alkukesä on lupauksia täynnä, mutta elokuussa näkyy jo sadon määrä ja laatu;)

  Minusta on ihanaa valita aina runoja blogini alkuun. Joskus saa etsiä kaunakin, ennenkuin mieleinen kopsahtaa kohdalle. Yleensä vaiva kannattaa:D

  Minusta runoja kannattaa lukea, varsinkin sellaisen ihmisen, joka itse kirjoittaa niitä. Yritän pitää vireessä omaa harrastustani, ja jopa kehittyäkin siinä. Ainakin oppia tuntemaan hyvän tai erinomaisen runon. Lisäksi runojen lukeminen kirvoittaa ja innoittaa omien runojen kirjoittamista.

  Lämmin kiitos kommentistasi, Mummeli, ja oikein mukavaa alkavaa viikkoa sinulle ja Himmulle<3

  VastaaPoista
 10. Moi Seijastiina!

  Tervetuloa Seijastiina kesälaitumelta takaisin Blogistaniaan! Uskon että olet käyttänyt kesäsi hyödyllisesti, ja pian saamme kuulla tuloksista:D
  Oikein mielenkiintoista:))

  Perhosia on ollut tänä kesänä mahdottoman paljon. Parhaimmillaan laskin yhtäaikaa kukissa yli 10 perhosta, eri lajeja, joita en tosiaan tunne. Suruvaippa on minusta helppo tunnistaa...

  Perhonen on aika vaikea kuvattava, ei se minun kamerallani ja taidoillani onnistu kuin harvoissa tapauksissa. Mutta sinä olet mestariluokan kuvaaja sillä alalla, ja luontokuvaajana muutenkin.

  Oikein suloista elokuun alkua sinulle, ja kiitoksia kommentista, Seijastiina<3

  VastaaPoista
 11. Hymyilevä eläkeläinen1. elokuuta 2011 klo 13.33

  Varhain aanulla olin tuntevinani syksyä ilmassa!

  Lukijat ovat elokuuhun asti lomalla, sitten alkaa varsinainen ryntäys blogeihin - uskoisin.

  Hyvää elokuun alkua!

  VastaaPoista
 12. Kesä on ollut hieno,kiva muistella noita uinti reissuja,eiköhä noita kauniita kesäpäiviä viellä riitä,hyvää alkanutta elokuuta:)

  VastaaPoista
 13. Hei Hymyilevä Tuula!

  Kyllä minäkin mielestäni aistin syksyä ilmassa, viime päivät ovat olleet kovin viileitäkin, onneksi. Marjastaessa jaksaa paremmin kun ei ole liian kuuma.;)

  Uskon kyllä, että lukijat palaavat. Tässä blogissa on hieman laskenut, noissa toisissa seisahtunut kokonaan...

  Joten vedetään tässä henkeä, ja otetaan iisisti, kyllä se siitä:D

  Oikein mukavaa elokuun alkua sinulle, Tuula, ja lämmin kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 14. Moi Ritva!

  Todella upea kesä, olen samaa mieltä!

  Ja tietenkin syksy on tulossa, kyllä se jo tällä kuulla näyttäytyy, mutta toivotaan kesän viipyvän mahdollisimman pitkään.;D

  Oikein hyvää alkanutta elokuuta sinulle, ja kiitos kommentistasi, Ritva<3

  VastaaPoista
 15. Lienee hiljaisinta aikaa blogeissa. Minkähänlaisia olemme tänä syksynä ja tulevana talvena, kun olemme kokeneet toisaalta etelämaisen kuuman ja kauniin kesän ja toisaalta kylmän vihan viiman? Millaisena tulee tämä kesä uniimme? Kyllähän se jättää jäljet.

  Paljon onnellisia kesäisiä päiviä Sinulle, Aili, ja läheisillesi. On aina hauskaa nähdä kuvia maaseudulta, joka on monille meistä lapsuuden maisemaa, vaikka asumme kaupungissa.

  VastaaPoista
 16. Hei Anna-ystävä!

  Kesästä varmaan näemme ensi talvena kaihisia unia, mutta toivokaamme totisesti, ettei tuo Norjan tilanne toistu meillä.Pahalta tuntuu se, että meilläkin nostaa rasismi päätään, ja sellainen puolue sai vaalivoiton, jolla on rasismin kannattajia kansanedustajina ja poliittisina päättäjinä. Uskon rauhanomaiseen kehitykseen kansojen välillä, enkä kannata terrorismia ja ihmisten sortoa.
  Viha kylvää ja kasvattaa uutta vihaa, uskon vieläkin hyvyyden ja rakkauden voimaan.

  Kiitoksia paljon ihanista toivotuksistasi. Sitä samaa hyvää toivon sinulle ja läheisillesi, Anna<3 Paljon iloa ja aurinkoa, lämpöä elämääsi, sekä kommentistasi kiittäen<3

  VastaaPoista
 17. Hei taas Aili-mummo.
  Nyt olen miekin taas parin viikon tauon jälkeen palaillut blogin ääreen. Kesä on niin kiireistä aikaa. Marjat täytyy poimia talvea varten ja hommaa riittää pitkälle syksyyn.
  Mutta ihanan lämmin kesä on ollutkin. Välillä liiankin kuuma.

  Muuten siinä sinun postauksessa Juvosten sukujuhlissa näkyi muutama tuttukin.
  En ole kylläkään ehtinyt kommentoida. Siellä oli yksi nuori tyttö, Pichler sukunimeltään, äitinsä puolelta Juvonen. Kosusen Sirkka on hänen tätinsä.

  Kiitos taas näistä postauksistasi ja oikein hyvää elokuuta sinulle ja voimia teille molemmille sinne Tohmajärvelle.

  VastaaPoista
 18. Hei Eila!

  Äkkiä ne viikot vierähtävät, kesä on meillä liian lyhyt, ja siksi pitää ehtiä tahdä niin paljon. Maanviljelijänä se huomasi erityisen hyvin, vapaa-aikaa ei juuri jäänyt, varsinkaan lasten ollessa pieniä.

  Mutta pakolliset kuviot on tehtävä, jotakin on jätettävä väliin. Ymmärrän hyvin syysi.

  Pirjo Pichler on Sirkan sisar, ja tuo nuori tyttö on hänen tyttärensä, sitä en tiedä kumpi niistä. Jos joku hänen nimensä kertoikin, en muista.

  Kiitos sinulle Eila kommentistasi, ja oikein hyvää loppukesää sinulle ja perheellesi<3

  VastaaPoista
 19. ..Hän kulkee laulaen yli pehmeän ruohomaton!


  Kiitos Runoista,
  Voikukka runosta
  erikoisesti.

  Kyllä olette rohkeita,
  kun uskallatte uida!
  Tästä on varmaan ainakin
  viisi kesää, kun menin
  viimeksi uimaan, näin
  se aika ja ikä tekee.

  Mekin Kävimme
  metsässä viimeviikolla,
  kantarellejä löytyi, mutta
  mustikoita ei näkynyt kuin
  nimeksi.

  Vadelmat ovat pieniä
  ja nekin matoisia,
  on ollut kuivaa, tai mistä
  lie johtuu?

  Kovasti on ollut helletä
  ja yötkin oikein hiostavia,
  ikkunat ja ovet pitää olla
  auki jos meinaa nukkua,
  mutta sääli se on valittaa,
  kun talvella valittaa
  toisin päin!

  Maisemat ovat kellastuneita
  ja ruohonsänget
  törröttävät pelloilla
  ja ojien varsilla, jotka
  olivat niin kauniita
  joku aika sitten!

  Täällä ollaan kovasti
  ahkeria hoitamaan puistoja
  ja muuta, ehkä liiankin
  ahkeria. Minä tykkäisin,
  että kukkapellot saisivat
  olla rauhassa,
  mutta ei, pikkukaupunki
  ei kukista välitä ☺.


  Elokuun kuutamoöitä saa
  ainakin ihailla, kun ei
  unta saa ja kuutamoteetäkin
  saa parvekkeella nauttia,
  ah, vielä ei olla syyskuussa!

  Ihania päiviä, hetkiä ja
  tunnelmia auringossa ja
  kuutamossa; toivotan
  Aili-mummolle.

  VastaaPoista
 20. Hei Herne!

  Tuo läkkiseppä Lindblad on hyvin iloluontoinen ja hauska mies, oikean mestrirunoilijan, P. Mustapään eli professori Martti Haavion hengentuote. Hänessä yhdistyivät tiedemies ja runoilija hyvin onnistuneella tavalla. Mutta runoilija oli tuo nimimerkki, P. Mustapää.

  Kiitos kiittämisestä, Herne, Voikukka oli tuolloin ihan vauhko, mutta ei enää...

  Viimeksi uin vuosi sitten järvessä, tänä kesänä en ole uinut. Mies se harrastaa uimista sekä kesällä että talvella (avantouintia).

  Mies on kerännyt mustikoita ja minun seurakseni myös metsävadelmia. Minä ole kerännyt vain viimeksimainittuja. Kyllähän se kuivuus ja kuumuus haittaa, ainakin jonkin verran.

  Mekin nukuimme ikkuna auki helleviikoilla, mutta nyt ei enää, ilmat jäähtyivät jo...Ja minä en siedä vetoa enkä kylmää, tulee yöllä suonenvetokohtauksia jalkoihin;/

  Taitaa olla niin, että enimmät kukat pelloilla ovat jo kukkineet. Vain viimeiset on jäljellä. Yleensä elokuussa loppuu luonnonkasvien kukinta, mitä nyt viljellyissä puutarhakukissa riittää vielä kukkimisvoimaa.

  Elokuussa on voimakkas kuutamo, ei tosin vielä. Mies heräilee kuutamoöinä, hän on ns. "kuuhullu", minä taas en.

  Kiitos toivotuksistasi, Herne, yritetään me kumpikin nauttia siitä, mitä meillä on! Oikein kauniita elokuun päiviä sinullekin ja suurenmoisia kuutamoöitä<3

  Kiitos myös kivasta kommentista<3

  VastaaPoista
 21. Moikka Hannele!

  Niin varmaan on:D

  Kiitos kommentistasi, ja oikein kauniita kuutamoöitä sinulle<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥