Google+ Followers

perjantai 22. heinäkuuta 2011

Muuttuvatko velatkin mansikoiksi?


Kaunista Pitkälammen selkää...
Mansikat

Näin kuusen, kuusen alla varjossa näin mansikat
heleinä hohtavat, ja lapsen käsin poimin mansikat.
Heleinä varjon alla hohtivat ne lävitse oksien
kuin verenpisarat.
Nyt muistan kuusen varjon vain,
sen varjon, mansikat,
iloiset syödä, käden ottaa kenen tahansa kulkijan.
Vaan minä kuusi työnnän juuret multaan,
te ette kuule niin kuin minä en kuule
kun näette tuulen,
ette muuta.
Heleä nousee laulu, punainen laulu,
minä heitän varjon,
se maahan putoaa ja minä huokaan
kun tuuli kulkee.
Varjossa nähkää mansikat
iloiset, heleät,
kenen tahansa käden tulla, mansikoita maistaa.
Varjo maahan jää, jää murhe minuun, mene,
punaiset mansikat kädessäsi hohtavat.

- Marja-Liisa Vartio -

Mummon ja ukin paras paikka, savusauna lämpiää!
Kävin äskettäin kuvaamassa pihapiirissä olevia kukkia ja muita juttuja, mutta yhden kuvan niistä sain blogiini, pitkällisen odottelun jälkeen. Siksi siirsin lisäksi entisiä kuvia Picasasta... Ei ole häävit nämä TeliaSoneran palvelut, täytyy sanoa, mutta maksu on ruhtinaalinen niistäkin.

Kesä on sukulaisvierailujen aikaa, eilen kävi miehen serkku Tuusulasta miehineen, ovat lomailemassa Särkijärvellä. Rouva väitti, että siitä on jo 10v. kun viimeksi tapasimme, mutta muistelen hieman erilailla. No, mitäpä siitä, aika kulkee tosi nopeasti, kun sitä näin jälkikäteen ajattelee.

Huomenna ovat Juvoset Kiteellä Pajarinhovissa, ja tänään on syytä valmistautua sitä varten, vaikka en missään vetovastuussa olekaan. Nyt on vain sellainen hassu tilanne, että sääntöjen mukaan sellaista ei pitäisi edes olla. Mutta jos jollakin on halua, toki he voivat elvyttää Juvosten sukuseuran toiminnan vaikka miten erinomaiseen kuntoon. Oman osuuteni olen tehnyt, enkä voi sitä enää parantaa. Valmista vuottamalla ei minkään yhdistyksen toiminta petraannu, se on totuus.

Sain ystävältäni Leena Lumilta yllätyslahjan, josta hänelle kaunis kiitos! En ole lahjaan ehtinyt vielä lähemmin perehtyä, mutta teen sen mahdollisimman pian. Ja minäkin lupaan lähettää Leenalle yllätyslahjan, josta toivottavasti on hänelle iloa.

Äsken ukkosti, mutta sadetta ei taaskaan saatu, on niin kuivaa ja kuumaa, että pian ihmisetkin kuivuvat pystyyn. Varsinkin vanhoilla ja sairailla on vaikeat ajat menossa. Huone- ja ulkolämpötila (varjossa) on 28 astetta ollut jo useana päivänä. Kasassa kestää, kunhan ei mene kovimpaan kuumuuteen keskellä kirkasta iltapäivää. Tulee väkisinkin Egypti mieleen, jossa ei päiväsaikaan voinut lähteä hotellista minnekään. Jos oli terassilla, joutui aina välillä menemään huoneeseen jäähdyttelemään itseään. Onneksi oli ilmastoidut huoneet!

Vielä löytyi metsämansikoita savusaunan varjosta....
Viisaat ennustavat, kuten Matti Luostarinen, että kuplatalous eli pyramidihuijjaus pian poksahtaa, ja koko maailma joutuu ennen näkemättömään tilaan. Näissä Kreikan takuissa on takimmainen tarkoitus pelastaa euro, mutta homma voi langeta käsiin hyvin nopeasti. Tulee yhä lisää uusia valtioita, joilla on sama tilanne kuin Kreikalla, seuraavana odotellaan Italian joutumista samaan kierteeseen. Ovat nämä viisaat sitä mieltä, että koko Etelä-Eurooppa pitäisi irrottaa rahallitosta, jotta euro ei romahtaisi. Ja myös Yhdysvallat ovat siinä hilkulla, miten heidän käy. Jos käy huonosti, että lainan saanti käy mahdottomaksi, mikään ei pelasta euroa eikä Euroopan Unionia samalta romahdukselta. Rahaliitosta ovat ulkona vain Tanska, Ruotsi ja Englanti, jotka säilyttivät oman rahansa. Heillä on tilanne toinen, he vastaavat lähinnä omista veloistaan.


Useissa Uuden Suomen blogeissa käsitellään samaa asiaa yhtä pessimistisin ennustuksin. Ja kummasti on Keskustankin kelkka kääntynyt, kun joutuivat hallitusvastuusta pois, vaikka niin innolla oltiin aina uutta velkaa takaamassa milloin millekin EU:n valtiolle. Täytyy sanoa, että Timo Soini ei tyhmä mies olekaan...


Ei käy kateeksi Suomen hallituksen tilanne, kaikki aika menee neuvotellessa lisää takuita jollekin maalle, miten käy meidän omien asioiden? Mauri Pekkarinen oli jo siltä mieltä, että on siirryttävä takaisin Suomen markkaan. Jo on aikoihin elletty!


EU olikin iso, kaunis kupla. Mutta kuplat kimaltavat pienen aikaa, liitelevät kauniisti, ja sitten poksahtavat. Ja taas tulee kansalaisille kylmää kyytiä niskaan, kun vasta entisestä lamasta selvittiin. Kasinopelurit ja keinottelijat rikastuvat koko ajan, ja laskun maksaa veronmaksaja, joka on se viimeinen ja ainoa takuumies.


Näissä tunnelmissa toivotan kaikille lukijoille oikein rauhaisaa heinäkuuta! 
                                                                           Aili-mummo 

14 kommenttia:

 1. Hieno runo aloitti nämä sinun niin oikeaan osuneet pohdinnat tämän päivän tilanteesta meillä ja muualla. Omasta puolesta en osaa olla erityisen huolissani, mutta nämä lapseme ja lastenlapsemme. Millaisen perinnön he saavat kannettavakseen. Ei hyvältä näytä, ei.
  Mutta oikein hyvää viikonloppua ja savuaunan lempeitä löylyjä ja viilenevää säätä toivottele sinne sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
 2. Moi Minttuli!

  Runossa ei vikaa, harvemmin olen Vartion runoja lainaillut.

  Harmittaa vain nämä yhteiset asiat, kun kaikki on kiikun kaakun eikä elämästä tiedä mitään eteenpäin. Näyttää siltä, että maatalouskin joutaa turhana lopettaa, tai se lopetetaan, kun mikään ei kannata...

  Kiitos toiovotuksistasi, Minttuli!

  Oikein hyvää viikonloppua ja marjastusaikaa sinullekin, ja kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 3. Kaunis runo.
  Teillä on lammitä ja kuivaa, täältä voisitte saada vettä sillä täällä on sitä satanut ihan mahdottomasti.
  Viimeyönäkin satoi koko yön.
  Tänään on vähän lämpimämpää täälläkin jopa 20c.
  ankarasta ukkosesta on varoitettu koko eteläruotsiin ensi yöksi.
  vilvoittelevia sateita sinne teille toivottelen.

  VastaaPoista
 4. Hei Sylvi!

  Outoa, miten vettä sataa toisiin paikkoihin kaatamlla ja enemmänkin, ja toisiin ei ollenkaan. Lupasivat rajuja ukkosia ja kovia sateita, mutta saa nähdä sataako täällä ollenkaan, toivottavasti sataa!

  Outoa että meillä on erilainen säätyyppi, vaikka asumme niin lähellä... Vaan jospa se vielä muuttuu:)

  Oikein kaunista kesää sinulle ja ihania marja- ja sieniretkiä, sekä kiitokset kommentistasi, Sylvi<3

  VastaaPoista
 5. Hellettä piisaa täälläkin ja karvaiset heput ovat littanana kuin lahnat kodin viileimmissä paikoissa.

  Mainio postaus, samoja asioita olen itsekin mietiskellyt ja kaivanut kaiken mahdollisen tiedon esiin. Muistan joskus aikoinaan heittäneeni ilmaan, että mitä enemmän maita EU:iin otetaan, sitä nopeammin se hajoaa. Tekohengitys voi auttaa aikansa, mutta jos pelastettavia on liian monta ja tekohengityksen antajia liian vähän, väkisin joku ei saa tarpeeksi elvytystä...:)

  VastaaPoista
 6. Moi Pitsit sekaisin!

  Samaa ihmettelin minäkin, kun kaikkenlaisia kehitysmaita ym. kovalla kiireellä liitettiin EU:iin, pohdin itsekseni, että mikähän soppa tästä syntyy. Ja hyvä soppa syntyikin, kokkejankin tusinoittain. Olli Rehnkin niin innokkaana unionia laajentamassa. Turkinkin liittämistä kovasti haluttiin, sekin on kehitysmaa, asukkaita mahdottoman paljon (oliko toistasataa miljoonaa).

  Maitten välillä on valtavia kulttuuri- ja tuloeroja, ja kehityseroja samoin. Varakkaammilla mailla pitäisi olla mahdottomasti rahaa pumpattavaksi köyhiin maihin, mutta nyt kaikki rahat menee unionin tekohengitykseen. Saamme nähdä, koska lopullinen rysäys tulee, joko syksyllä?

  Toivotaan, että neuvot löytyy, mutta pahalta näyttää...

  Lämmin kiitos kommentistasi, Pitsit sekaisin, ja oikein mukavaa viikonloppua sinulle ja niille "karvaisille lahnoille"<3

  VastaaPoista
 7. Ompa kaunis runo,ihanat mansikat,hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
 8. Moi Ritva!

  Kiitos kommentistasi, ja oikein hyvää pyhää sinulle, Ritva<3

  VastaaPoista
 9. Taisi olla mullakin niin, että tietoisesti luin Vartion runon. Tämänkin lukasin ja oli luettava uudestaan kun huomasin kirjoittajan.
  Kyllähän nämä elämän pyörteet ja isot päätökset ja lupaukset, pakkaa aina ihmetyttää. Joskus ihmettelen että mikä saa ihmisen hakeutunaan näihin senaatorien hommiin!?? Ei sillä olenhan itekin ollut pikkuasijoiden päättäjissä....vai voiko oikeestaan sanoa mitään pikkuasiaksi!? Koska yleensä siintä seuraa melkein aina, isompi juttu...;)

  VastaaPoista
 10. Hei Maikku!

  Ajattelen yleensä kuvan ja runon yhteensopivuutta, kun valitsen niitä. Huomasitkos muuten, tässä runossa on kaksi kertojaa: ensin ihminen ja toisena kuusi, josta kerrotaan. Tällä tavoin tehtyä runoa en muista lukeneenikaan, vuoropuheluja kylläkin...

  Marja-Liisa Vartio kuoli nuorena kauan sitten, kuten varmaan tiedätkin...

  Eiköhän se ole valta, joka näihin päättäjän töihin houkuttelee. MUtta valitettavasti näiltä ihmisiltä puuttuu yleensä kokemus ja näkemys elämästä ja työstä. Uskotaan, että joku maisterintutkinto antaa "viisauden" tehdä suuria, ihmisten ja kansojen elämää koskevia päätöksiä. Ei todellakaan anna, sen uskallan sanoa.

  Onhan meitä monen tason päättäjiä.
  Sinä olet asunut ja tehnyt työtä ulkomaillakin, Maikku, ja omaat kokemusta siitä työstä useammastakin maasta. Yleensä voi sanoa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mutta jos suurien asioiden päättäjissä on ihmisiä, jotka eivät ymmärrä edes yksinkertaisia totuuksia ja tilanteita, miten he voivat tehdä oikeita päätöksiä? Tällaisesta meillä on näyttöä monelta hallituskaudelta. Ja nämä huonot päätökset voivat jäädä voimaan vuosikymmeniksi.

  Eräänlainen "päättäjä" olen ollut minäkin, ja omassa elämässä maatilalla sai tehdä joka päivä sellaisia päätöksiä, jotka vaikuttivat oman tilan tulevaisuuteen.

  Tästä asiasta voisi viritellä pitkän keskustelun, eikä se tulisi koskaan valmiiksi...

  Kiitokset kommentistasi, Maikku, ja oikein hyvää sunnuntaipäivää sinulle<3

  VastaaPoista
 11. Moi Hannele!

  Niinpä, sinäpä sen sanoit..;)

  Oikein mukavaa sunnuntaita sinulle, Hannele, ja kiitos kommentista<3

  VastaaPoista
 12. Totta haastat Aili-mummo.
  Epävarmalta näyttää Euron tilanne. Luultavasti meille ei edes kerrota kaikkea.
  Samaa mieltä T Soinista, jopa Tarja Halonenkin sanoi vaalien alla, että muiden puolueiden kannattaisi kuunnella mitä Soini sanoo.
  Vaikeaa on tuo hallituksen työ nykyään, on saatu jo liikaa murheita muiden maiden holtittomasta rahankäytöstä.

  VastaaPoista
 13. Hei Unelma!

  Varmaan niin on, ettei meille, taviksille, edes kerrota totuutta, joten se voi olla vielä kamalampi kuin tiedämme. Mutta vähältä se paljastuu...

  Sokeaa ja hirvittävää on maailman meno. Rosvot ja murhamiehetkö maailman perivät?

  En kadehdi poliittisia päättäjiä, ei heilläkään ole tietoa tarpeeksi asti, usein ei kokemustakaan, joka auttaisi päätöksenteossa. Täytyy vain hyväuskoisesti uskoa siihen, mitä kellokaat ja pääkihot sanovat..;/ Jokainen taho yrittää pelastaa oman nahkansa ja etunsa.

  Jos EU:lle käy huonosti, varmaan se on sen ansainnut. Onko koko systeemi perustunut poliittiseen bluffiin ja aivopesuun, vai onko sillä kantavampiakin perusteita, totuus paljastuu vielä ajanoloon...Näin ainakin uskon!

  Timo Soini saatta ihan hyvin olla totuuden torvi!

  Oikein mukavaa alkuviikkoa ja marja-aikaa sinulle, Unelma, ja kaunis kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥