Google+ Followers

maanantai 25. heinäkuuta 2011

Tie maahan jota ei ole...


Juvosia Tohmajärveltä, Lahdesta ja helsingin seudulta...

Kotiinpääsy

Arka on astua / pois kivun luolasta valoon. /
Siipien suihke / jääkö jo taakseni taloon? /

Kasvoja katsoin / enkelien lähetyksin. /
Nähdä ne voiko / varjojen nielemä yksin? /

Vain pimeässä / käyvätkö nuo sädesiivin? / 
Silmillä huntu / tuskan metsästä hiivin. //

- Saima Harmaja -


- Vaikea on ymmärtää ihmisen pahuutta ja julmuutta, tappaa lähes sata syytöntä nuorta ihmistä ja lasta! Osanottoni Norjan vainajien omaisille, ystäville ja maanmiehille. Palakoon ikuinen tuli heidän haudoillaan... Siunattu olkoon heidän muistonsa ja säilyköön se ikuisesti jälkipolvien mielessä!

~~~~

Ikävöin maahan jota ei ole,
sillä kaikkea mikä on, olen väsynyt himoamaan.
Kuu kertoo minulle hopeaisin kirjaimin
maasta jota ei ole.
Maasta, jossa kaikki toiveemme täyttyvät ihmellisesti,
maasta, jossa kaikki kahleemme kirvoittuvat,
maasta, jossa vilvoitamme raadeltuja otsiamme
kuin kasteessa.
Elämäni oli kuuma harha,
mutta yhden olen löytänyt ja yhden totisesti voittanut -
tien maahan jota ei ole.

- Edit Södergran -

Juvosia Outokummusta, Imatralta, Tohmajärveltä...
Maailmassa tapahtuu paljon pahaa ja hyvää. Joka päivä. Tuosta ensinmainitusta saimme karmean esimerkin viime perjantaina, kun norjalaismies surmasi nuoria ihmisiä lähes satamäärin yhdellä kertaa, ja räjäytti pommin Oslon keskustassa. Tämä kaveri on varmaan psykopaatti, en usko, että muuten  tällainen olisi mahdollista. Omasta mielestään suuri sankari, hakee itselleen julkisuutta ja ihmisten ihailua. Täytyy olla henkisesti sairas, jos tuollaista ihmistä joku ihailee.  Järkyttävää on, että maailma on muuttunut tällaiseksi mielettömäksi teurastukseksi. Lapsilta, nuorilta ja meiltä vanhemmilta katoaa turvallisuuden tunne kokonaan. Miten tällainen asia selitetään esimerkiksi lapsille, ja miten he reagoivat siihen? Mielenterveysongelmat tulevat yhä entisestään lisääntymään, valitettavasti---. Ja vihasivustoja perustetaan nettiin lisää...


Juvosia Outokummusta....
Juvosen sukua kokoontui Kiteellä Pajarinhovissa lauantaina 23.päivä heinäkuuta sukutapaamiseensa. Joitakin peruutuksia tuli, ja muutamat olivat jääneet pois ihan ilmoittamatta. Niinpä läsnä oli kaikkiaan 23 henkilöä listan mukaan, kiteeläisiä ei ollenkaan.

Aloitimme tilaisuuden yhteisellä lounalla, jota useimmat meistä nauttivat ulkona terassilla. Päivä oli kuuma ja aurinkoinen. Lämpömittari oli varmasti varjossa lähellä kolmeakymmentä, ja auringossa paljon enemmän...

Ohjelma pidettiin pienehkössä kabinetissa, johon joukko hyvin mahtui istumaan pöytien ääreen. Mutta huone oli tukahduttavan kuuma, ja hiki virtasi. Epätoivoinen tuuletin pyöri nurkassa, mutta ei se paljon asiaa auttanut!

Edeltäjäni, pj. Aulis Juvonen Ulvilasta, esitti aluksi historiallisen katsauksen menneistä sadoista vuosista Kustaa Vaasan ajoilta, ja Juvosten muutosta Savosta tänne pohjoisen Karjalan maille. Ihailin Auliksen hyvää muistia, vaikka ne piirtoheitinkalvot olivatkin jääneet tulostamatta. Vuosiluvut ja nimet löytyivät ihan empimättä, sellaista voimme me nuormmat vain ihaillen katsella.

Ohjelmaa en ehtinyt kiireiltäni kovasti pohdiskelemaan, mutta pidin lupaamani tietokilpailun.  Kaksi osanottajaa oli lähes tasaväkisiä, Sirkka Kosunen sai 9 pistettä ja voittaja, Eila Lindqvist, sai 9½ pistettä. Kilpailukysymykset koskivat sukuseuraa ja sen toimintaa. Voittaja oli kauan sukuseuran hallituksessa, ja Sirkka oli alusta alkaen  sukuseuratoiminnassa mukana sen tärkeimpänä toimihenkilönä. Hänet nimitettiin vuosia sitten sukuseuran Kunniajäseneksi numero 1. Palkinnoksi annoin runokirjani, Ruistähkähumpan voittajalle. Muita ohjelman esittäjiä ei joukossa ollut.


Juvosia Tikkalasta, Ulvilasta ja Helsingistä...
Otin puheeksi asian, jota olemme pohdiskelleet jo vuosia. Jatketaanko toimintaa virallisissa puitteissa ja löytyykö työn jatkajia? Ei löytynyt uusia kasvoja, joten päädyimme keskustelussa siihen, että kokoonnumme kolmen vuoden perästä Outokummussa. Kokoonkutsujina toimivat Sirkka Kosunen ja hänen sisarensa Pirjo Pichler. Näillä päätöksillä mennään tuntemattomaan tulevaisuuteen, ja toivotaan, että jatkossa vielä löytyisi nuoria ihmisiä jatkamaan sukuseuramme toimintaa. Evästettiin myös näitä sisaruksia ottamaan yhteyttä Vuosalmen Juvosiin, jotka ovat perustaneet oman sukuseuran.

Aikaa oli vierähtänyt useampia tunteja. Päätimme kokoontumisen  Karjalaisten laululla niin kuin tapana on. Ja sitten yhdessä astelimme ansaitulle päiväkahville, joka virkisti kovasti helteessä nuutunutta väkeä.

Juvosia Ulvilasta, Helsingistä ja Keminmaalta...
Pajarinhovissa on suuri melko hyvin varusteltu kauppa, josta löytyy astioista lähtien melkein mitä vain. Kaupassa kävi vilske, ostin ruokatarvikkeita kotituomisiksi. 


Meillä oli aikomus käydä joko eläintarhassa tai uimassa, mutta kuumuus vei niin tarkkaan voimat, etten jaksanut lähteä edes uimaan. Tullessa kävimme hautausmaalla kastelemassa kukat, mies ajoi meidät Särkijärven uimarannalle ja meni lempeiden aaltojen  syleilyyn. Minä otin rannalta käsin joitain valokuvia, näette sitten toisessa postauksessani. Vielä sunnuntainakin oli aika voimaton olo, joten otin rennosti, emmekä menneet edes teatteriin.


Ihan rankka viikonloppu, enempää toimintaa en kaivannut.  Alkupäivä meni postiasioiden merkeissä.


Oikein hyvää alkuviikkoa kaikille uusille ja entisille lukijoille toivottaa Aili-mummo!

22 kommenttia:

 1. Koeta levätä välillä, sinäkin touhuat niin paljon. Ei auta muuta kun ios vesikannu ja juodaan yhdessä paljon vettä, niin jaksetaan ;D

  Hienoa tuo sukuseuratoiminta :)

  VastaaPoista
 2. Koskettavat sanat runoissa. Sopivat niin hyvin tähän aikaan, jota nyt elämme. Jotenkin toivottomalle taas tuntuu noiden kammottavien uutisten jälkeen.

  Mutta, mukavampiin asioihin, nostan olematonta hattuani sinulle kun jaksat olla niin monessa mukana, se on harvinaista.
  Oikein hyvää viikon jatketta.

  VastaaPoista
 3. Hei Maiju!

  Totta kai minä lepään välillä, pakko mikä pakko. Ei sitä enää jaksa kuten nuorempana:/

  Vettä kyllä riittää vesijohdossa tai pullossa, juodaan sitä, ja kylmä vesi virkistääkin oikein mukavasti<3

  Sukuseuroissa on pakko olla mukana jos haluaa oppia tuntemaan omia juuriaan, ja siellä on muitakin samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä, useat ihan oikeita sukulaisia!

  Oikein kesäistä alkuviikkoa sinulle, Maiju, ja lämmin kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 4. Moi Minttuli!

  Nykyaika on tosiaan hyvin erilainen kuin meidän lapsuudessamme. Minä synnyin sodan riehuessa, ja silloin oli kuolema läsnä sotilaiden kautta, tosin kuolihan silloin siviileitäkin pommituksissa. Mutta se ihan eri juttu, kuin nyt, tuo sattumanvarainen terrorismi, joka hyökkää jopa lapsia ja nuoria vastaan automaattiaseilla ja pommeilla. Terrorismi on sotaa ihmisyyttä vastaan, lajitoverin raakaa sotaa aseettomia vastaan. Tätä emme voi ymmärtää emmekä hyväksyä!

  Todella masentavaa, ja tekona tuomittavaa---.

  Olen ollut nuorempana monessa mukana hyvin aktiivisesti, virtaa on riittänyt, mutta nyt on keskityttävä tärkeämpiin tehtäviin. Ei voi eikä jaksa hajottaa itseään niin paljon. Jos jotakin aikoo, on keskitettävä voimat siihen.

  Toivoisin ihmisiltä suurempaa aktiivisuutta, nykyisin vetäydytään yksityisyyteen eikä puuhata järjestöissä, vetäjistä on puutetta.

  Kiitos hatunnostosta ja kommentistasi, Minttuli<3

  Oikein hyvää viikon alkua sinulle<3

  VastaaPoista
 5. ihanat runot olet valinnut.. pidän molemmista.. tuo sukukokous oli varmasti mielenkiintoinen, siitä se alkaa.. enskesänä uudestaan..

  Norjan tragediasta en osaa sanoa mitään, se on liian vaikea käsittää..tai ei sen vaikeampi kuin suomen koulu murhaajat. Jokela, Kauhajoki.. Yksittäistä ihmistä ei osaa kukaan varoa.. järjestäytynyttä voi vähän valvoa mutta nämä ovat arvaamattomia..

  VastaaPoista
 6. raskasta on tuossa kuumuudessa pärjäily, kokoontuminen sinänsä ihanaa, Noissa sukukokouksissa juuret pureutuu uusiin syvyyksiin, kun aina oppii jotain uutta suvun menneisyydestä.

  Kovasti kosketti tuo Norjan tapaus, onnettomuudet ymmärtää paremmin, mutta tuollainen tahallinen teko on karmaiseva, kauhea. ja ei sitä tiedä , mitenpaljon tuollaisia mielenvikaisia on olemassa jotka ovat suunnittelemassa kauheita tekoja.

  kaikesta huolimatta toivon sinulle hyvää ja kaunista viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Hei Aikatherine!

  En usko että alkaa ensi kesänä, vasta kolmen vuoden kuluttua on seuraava kokoontuminen. Kuten kuvista näit, väki on jo hyvin ikääntynyttä, eivätkä nuoremmatkaan jaksa tai välitä näistä sukuseura-asioista.

  Nämä terroriteot ovat vaikeita estää, jos ei netistä saada kiinni murhien suunnittelijoita, vaikeaa se varmasti on. Tämä on meille jotakin käsittämätöntä pahuutta, murhata syyttömiä ihmisiä suuria määriä kerralla. Sellaiseen ei osaa kukaan varautua, tai jos koko ajan pelkää, minkä arvoista sekin elämä on?

  Pitäisi kieltää ja hajottaa kaikki viharyhmät ja heidän sivustonsa Facebookista ja muualta netistä. Nuokin kouluampujat ilmoittivat netissä aikeistaan, he tarvitsevat mahdollisimman suuren yleisön, koska haluavat tulla kuuluisiksi.
  Joka tapauksessa hyvin vaikea kysymys, miten tällaiset tapaukset estettäisiin.

  Oikein kaunista viikon jatkoa sinulle, Aikatherine, ja kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 8. Hei Mummeli!

  Kuumuus oli todella raskasta, monelle muullekin kuin minulle. Mutta juuri kuuman kesän aikana kaikki sukutapaamiset on järjestettävä.

  Tapaaminen on ehkä se suurin anti näissä sukukokouksissa, mutta myös juurien tuntemisen oppiminen. Minunkin piti selvittää oman sukuhaarani historia itse, lisäksi etsin apua maakunta-arkistosta. Ja tietoa pitää opetella itse hakemaan. Valmiin odottajia on paljonkin, he odottavat tuloksia toisilta sukututkijoilta.

  Todella karmea tapaus tämä Norjassa tapahtunut, ja vielä oman maan kansalainen, se on vielä pahempi asia kuin joku ulkopuolinen taho. Oikeutusta tällaiselle teolle ei missään tapauksessa ole kenelläkään eikä millään "syyllä". Tämäkin psykopaatti luulee olevansa ihailtava ihminen, kärsii vainoharhoistakin, on itse kertonut. Lisäksi käyttää steroideja ja kukaties mitä muuta.

  Onko nykyään niin, että Norjassakin kuten Suomessa, mielisairaat jätetään heitteille?
  Tällä miehellä järki toimii tappavan hyvin, mutta hän on osannut salata vainoharhaisuutensa ja mielisairautensa hyvin.

  Ja nuo automaattiaseet pitäisi yksityishenkilöiltä lailla kieltää...

  Näistä pahoista asioista huolimatta toivota sinulle ja Himmulle, oikein miellyttävää kesän jatkoa<3

  Lämmin kiitos myös kommentistasi<3

  VastaaPoista
 9. Jaksat sinä, Aili-mummo, olla monessa mukana. Niin se kuitenkin on, että vierivä kivi ei sammaloidu.
  Meidän mummojen ei kannata paikolleen, siihen on helppo jämähtää. Pienet lepohetket ja tuumaustauot ovat kuitenkin tarpeen.

  VastaaPoista
 10. Hei Unelma!

  Totta, niin se on! Jos jää vain paikoilleen, jämähtää siihen paikkaan, dementia yllättää. Ja aika kullu näin erinomaisen nopeasti, ei ehdi pitkästyä;D

  Totta kai pidetään lepohetkiä ja niitä tuumaustaukoja<3

  Oikein kesäistä viikon jatkoa sinulle, Unelma, ja kiitos kommentista<3

  VastaaPoista
 11. Ihania nuo sukutapahtumat,kyllä sinulla touhua riittää,kun on näin kuumat ilmatkin,hyvää jatkoa Aili.Mummo:)

  VastaaPoista
 12. Hei Ritva!

  Ihania ovat sukutapahtumat, mutta helteellä rasittavia. Mutta eipä mittään, kun on leikkiin ryhtynyt, pitää leikki kestää;)

  Kiitos kommentistasi, Ritva, ja oikein mukavaa loppukesää sinulle<3

  VastaaPoista
 13. Sinulla on ollut paljon toimintaa viikonloppuna.
  Varmati hauskaa, mutta voimillehan nuo kaikki ottaa.
  Olet sellanen toimeksi saava ihminen.
  Aili- mummo toivotan sinulle leppoisaa loppuviikkoa !

  VastaaPoista
 14. Ihanaa ,että teillä on tuollainen aktiivinen sukuseura:) Norjan tapahtumat saivat kyllä kaikki miettimään maailman pahuutta,mutta onneksi on maailmassa niin paljon hyvääkin.
  Mukavaa loppuviikkoa Aili.

  VastaaPoista
 15. Moikka Sylvi!

  Toimintaa oli lauantaina, sunnuntain lepäsin...Ei sitä joka päivä jaksa eikä kehtaa vain levätä, vaikka kunto ja terveys ei niitä parhaimpia olekaan.

  Tuosta toimeksipanevasta ihmisestä olet sinä oikein hyvä esimerkki, minä olen enää jäänne tai muinaismuisto sellaisesta.;)

  Oikein mukavaa viikon jatkoa sinulle, Sylvi, ja suurkiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 16. Hei Yaelian!

  Kiitos kehuista!

  Onneksi kaikki ei ole niin pahaa, on paljon hyvää olemassa tässä maailmassa. Kun vain voisi estää tällaiset kauheat murhateot, en pidä yhtään sodasta enkä terroristeista.
  Miksi ei ihmiskunta opi mitään näistä pahoista teoista, sitä ihmettelen...

  Aina on toivottava kuitenkin parempaa huomispäivää!

  Oikein mukavaa kesän jatkoa sinulle sinne Israeliin, ja lämpimät kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 17. Edit Södergrania en ole tainnut suomeksi lukeakaan..

  VastaaPoista
 18. Hei Hannele!

  Edit Södergran oli muutama vuosikymmen sitten ja on yhä, suuri hitti, hänen runojaan on suomentanut toinen merkittävä runoilija, Uuno Kailas.

  Edit kuului aikanaan erääseen filosofiseen suuntaukseen, joka tulee esille hyvin Editin runoista. Häntä on pidetty uuden, suorasanaisen runouden ensimmäisenä merkittävänä runoilijana, joka oli paljon aikaansa edellä.

  Oikein mukavaa loppuviikkoa sinulle, Hannele, ja kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 19. Aili!

  Edith on ihan suosikkirunoilijani. Hänen kootut runonsa on aina yöpöydälläni.

  Toden sanoit Norjasta ja siitä kaikesta pahasta...Nyt annetaan ihmisten sanoa mitä vaan toisista, eikä edes hävetä. Ahtisaari sanoi oikein, että 'tämä menossa oleva suuntaus on pysäytettävä.'

  Kiitos sinulle yllätyksestä! Perästä kuuluu;-)

  Mukavaa viikon jatkoa helteistä ja kaikesta muusta oudosta huolimatta.

  Lähden nyt kirsikanpoimintaan ja sitten uimaan...

  Leena

  VastaaPoista
 20. Moikka Leena Luminainen!

  Edit Södergranin arvostus nousi hyvin korkealle jo ainakin 20-30 v. sitten, kun huomattiin hänen olevan uuden runon edelläkävijä. Lisäksi Uuno Kailaan taitavat suomennokset antavat Editin runoille sellaisen lennokkuuden, ettei ole ihmekään, että niin kävi. Minunkin hyllyssäni on Editin runokokoelma Runoja, ei varmaan kaikki hänen runonsa, mutta tunnetuin osa kuitenkin.

  Hyvä että Ahtisaari ja Halonen, samoin Erkki Tuomioja, ovat puuttuneet tähän Norjan terroisti tapaukseen. Jotakin tosi tehokasta on keksittävä, jotta tällaisilta tapauksilta voidaan välttyä---

  No niin, se "yllätys" on sitten sinulla. Oikein mukavia lukuhetkiä sinulle ja Lumimiehelle - niin, ja tietysti Olga-rouvalle:DD

  Oikein hyvää keskiviikkoiltaa sinulle, ja lämpimät kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 21. omassa kirjahyllyssä löytyy Edit Södergrana, ruattiks

  VastaaPoista
 22. Hei Hannele!

  Sinä luet Södergrania alkukielellä, oikein hyvä. Minulla olisi paljon tekemistä tuon ruotsinkielen kanssa, koulussa en ole sitä oppinut, olen opiskellut kaikki yksikseni. Osaan paremmin englantia kuin ruotsia. Tärkeintä minusta on, että osaa edes äidinkieltään, mielluumin hyvin;)

  Oikein kivaa torstaipäivää sinulle, Hannele, ja kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥