Google+ Followers

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Pähkäilyä ja venäläistä bensiiniä...

Kalastajantornit Budapestissä Linnavuorella. Kuva AN 2007.

VIIMEISESTÄ ILLASTA


Istuimme kahden tanssilavan luona. 
Ja sinä olit kalpea ja kaunis. 
Ja hehkui pihlajassa lyhty tanssilavan luona. 
Ja viulu yksin soitti, viulu soitti:
      Olet kaunis, Marguerita.


Istuimme kahden tanssilavan luona.
Elämä katsoi meitä silmin hämmentävin
ja puhui meille rakkaudesta tanssilavan luona.
Ja viulu yksin soitti, viulu soitti:
     Olet kaunis Margerita.


Istuimme kahden tanssilavan luona.
Yö takanamme oli niinkuin Suuri Murhe
ja itki meitä molempia tanssilavan luona.
Ja viulu yksin soitti, viulu soitti:
      Olet kaunis, Marguerita.


Istuimme kahden tanssilavan luona.
Me emme voineet auttaa toisiamme.
Me nousimme ja vaelsimme tanssilavan luota.
Ja viulu yksin soitti, viulu soitti:
      Olet kaunis, Marguerita.


 - P. Mustapää -
~~~~~~~~~~
Pyhän Tapanin patsas Budapestissä. Kuva AN 2007.
Miten laulettavat sanat, kuin valmiiksi jo sävelletyt tuossa P. Mustapään runossa.


Tanssilavojen kuvien puutteessa laitoin nuo Budapestin kuvat, joita en ole aikaisemmin julkaissut...


Eilen olin kirkonkylässämme, Kemiessä saamassa akupunktiohoitoa. Lähellä oli, ettei matka katkennut jo Onkamoon menomatkalla. Autonrottelo sammui heti Onkamon risteykseen, josta sain sen ajettua vauhdikkaasti tien penkereelle. Soitin pojallemme, Petrille, ja kysyin neuvoa, miten menetellä. Hän arveli, ettei autossa ole muuta vikaa kuin se että polttoainesuodatin on taas mennyt tukkoon. Ja niin  läksin liikkeelle, ja pääsin kuin pääsinkin perille asti. Matkanteko oli pelkkää nykimistä, mutta nelosvaihteella homma toimi jollakin tavalla.


Näin käy kun ajaa venäläisellä bensiinillä, se on kuin rapavettä. Jos en muista väärin, niin viimeksi syksyllä vaihdettiin suodatin edellisen kerran.


Hoidon perästä kävin kaupassa, mutta kaupan pihalta soitin taas pojalle, ja kysyin neuvoa. Auto sammui välittömästi, kun nostin jalan pois kaasulta. Mies ja poika tulivat kahdestaan hakemaan pois mummoa pojan autolla, ja poika ajoi miedän kotteromme kotiinsa. Puhdisti ja vaihtoi taas polttoainesuodattimen.


Kaivolla istuin ja join kahvia samassa pöydässä "huru-ukkojen" kanssa. Nimi on heidän antamansa, ei minun. Miehet kertoivat parantavansa maailmaa, ja sitä hommaa riittää maailman tappiin asti. Ensin pähkäiltiin pressan vaaliehdokkaat, ja sitten siirryttiin kunnallispolitiikkaan. Siitä voi tulla minulle jälkikäteen "päänsilitystä", sillä kerroin yleisölle rehellisen mielipiteeni. Minusta kunnassa ei tarvittaisi kuin yksi puolue, joka ajaisi kuntalaisten asiaa. Näistä poliittisista puolueista ei sikiä muuta kuin pahoja ristiriitoja. Se on nähty ja koettu meilläkin hyvin havainnollisesti. Ja lisäksi valtaa meillä käyttää sellainen taho, jolle valta ei kuulu, se kuuluu valtuustolle...


Mies oli kotona, ja siivosi sillä aikaa huushollin, joten kotiinpaluu oli mukava.


Säilöntä- ja marjastushommia tein viime viikon, säilösin kurkkuja yli kuusi kiloa kurkkusalaatiksi. Se on pidettyä ruoanlisäkettä, hilloja olen tehnyt ainakin 20 litraa, pakastanut marjoja mansikoita, mustikoita, vadelmia. Nyt saa kurkkuja jo omastakin maasta, jos vain lämmintä riittää. Loput pensasmarjat on vielä kerättävä pois, muuten ne katoavat parempiin suihin.


Pojan perhe on taas Rääkkylässä ukin ja mummon luona. Huomenna koulut alkavat, varmasti tytöt ovat tohkeissaan. Kunhan vain kaikki menisi hyvin...Onkamolaiset lapset, luokat 1-4 tulevat Tikkalaan, oppilasmäärä nousee 57 oppilaaseen. Vanhemmat lapset joutuvat menemään Tohmajärvelle Kemien kouluun.


Vuonna 2006 valmistunut kyläkoulu on ahdas ja pieni, mutta sitä ei annettu tehdä suuremmaksi, ei edes liikuntasalia, johon olisi lisätty 20 neliömetriä. Esikoululle ei tehty tiloja ensinkään, vaan eskari on toiminut viime ajat päivähoidon tiloissa. 


Mutta näillä eväillä nyt mennään. Kunhan oppilasmäärät pikkuhiljaa laskevat, ei toivottavasti tilanahtautta ole. Mutta jos Tikkalaan muutto jatkuu tähän astisissa merkeissä, voi joskus kysymykseen tulla koulun laajentaminen. Meidän lähellämme on autiotaloja, joiden asukkaat on viety kirkonkylään hoitoon, ja yksi talo on ollut ilman asukkaita jo vuosikymmenet. Mutta ihmeeksemme sekin kunnostettiin, vaikka siellä ei ole asunut ketään. 


Kuten ennustettiin, saimme tänään kauniin ja lämpimän sään iloksemme, ja lupauksen mukaan se vielä jatkuu.


Toivotan teille lukijani oikein kaunista ja antoisaa elokuun kolmatta viikkoa!
                                           Aili-mummo    

32 kommenttia:

 1. kiitos Aili. mummo mukavasta arjen kerronnasta. ja oikein hyvää alkavaa viikkoa, toivotaan suloisen lämmintä

  VastaaPoista
 2. Hei Mummeli!

  Tätä arkea riittää, eikä siinä mitään vikaa ole...;)

  Joskus se vika on minulla korvien välissä, kun olen niin äkkipikainen---.

  Oikein mukavaa ja suloista alkavaa elokuun viikkoa sinulle, ja Himmulle<3

  Kiitos myös kommentistasi, Mummeli<3

  VastaaPoista
 3. Hei ja terkkuja pääkaupungin vilinästä.
  Enpä ole tiennytkään, että nämä säkeet ova P. Mustapään.
  "Huru-ukoilla" on tapana kokoontua myös täälläpäin. Meidänkin ukon pitää aamupalaveriin päästä joka arkiaamu. Ja niitä päättäjien toilailuja sielläkin ruoditaan.

  Hyvää viikkoa sinulle ♥

  VastaaPoista
 4. Ahkerana olet ollut, säilömishommissa.
  Hyvä kun on poika joka autta autoasioissa.
  Kivasti olet taas kertonut elämisetä siellä.
  Meillä on tänään ollut kylmä pilvinen päivä.

  Oikein mukavaa alkanutta viikkoa sinne teille!.

  VastaaPoista
 5. Tuli ihan nuoruus mieleen kun luin noita laulun sanoja,no hyvä kun pääsit perille,ja kyllä olet säilönyt herkkuja talven varalle,oikein mukavaa alkavaaviikkoa Aili-Mummo<3

  VastaaPoista
 6. Moi Minttuli!

  Sinä taidat käydä hieman ahkerammin siellä "Piäkaapunnissa" kuin minä. Varmaan oli kiva käydä siellä asioilla tai tuttuja/sukua tervehtimässä. Jos asuisin lähempänä kuin 500 kilometrin päässä, kävisin varmaan minäkin useammin.

  Joka kylässä taitaa olla omat "huru-ukkonsa", joka kokoontuu kertomaan toisilleen ajankohtaan sipivia asioita ja "parantammaan mualimmoo".

  Minusta tuntuu, että miehet harrastavat vähemmän kulttuuririentoja kuin naiset. Naisille nämä riennot ovat usein henki ja elämä...

  Oikein hyvää ja mukavaa viikon alkua sinulle, Minttuli, ja suurkiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 7. Hei Sylvi!

  Kyllä se olet sinä se ahkera ihminen, jolla on joka päivä aina uutta ja kaunista näytettävää omasta puuatrhasta, retkistä ja lapsenlapsista ja - vaikka mistä!

  Tänään oli tosi lämmintä ja ihanaa kesäsäätä, toivon sinullekin sitä samanlaista.:D

  Oikein hienoa uuden elokuun viikon alkua teille sinne Ruotsiin, ja lämpimät kiitokset kommentistasi, Sylvi<3

  VastaaPoista
 8. Hei Ritva!

  P. Mustapää (nimimerkki) oli taitava runoilija. On niin laululliset sanat tässä runossa, että se on musiikkia ilman nuotteja. Ja tuo kerto jokaisessa säkeessä: "Olet kaunis, Marguerita". Noin kauniit sanat sykähdyttävät minuakin, nuoruudestani on jo jonkin verran aikaa..;)

  Säilöäminen kuuluu maalaiselämän ihanuuksiin ja työhön, siitä ei passaa livetä niin kauan kuin jaksaa sitä tehdä. Onhan se niin kivaa puuhaa, ja marjat ja kaikki<3

  Oikein miellyttävää ja kaunista uuden viikon alkua sinulle, Ritva, ja kiitokset tästä kommentista<3

  VastaaPoista
 9. Tuntui hyvältä lukea tuo runo - näin odottamatta ja vielä Budapestin kuvat. Kiitos, nousi muistot mieleen ja hymy huulille.

  Hyvää elämänkuvausta ja seikkaulua mukana, sitä on kiva lukea ja eläytyä mukaan.

  VastaaPoista
 10. Tykkään tuosta laulusta:) Olipa hyvä että pääsit perille. Olet ollut ahkerana säilöntähommissa :)

  Oli mukava lukea, kun kerrot niin kivasti elämisetä siellä.
  Oikein mukavaa alkanutta viikkoa Aili-mummo <3

  VastaaPoista
 11. Yllätyin, että sanat P Mustapään! Lauloin lukiessani sanoja kuin Eino Grön konsanaan!

  Hieno postaus jälleen kerran! Ja sieluni silmin voin nähdä sinut kurkkusalaatin teossa, marjoja hilloamassa ja auton ratissa bensasuodattimen tukkeutuessa venäläiseen polttoaineeseen. Mutta kaikesta sitä selvitään naisenergialla.
  Meillä työpaikan eläköityvät ukot perustivat Huru-ukkojen kerhon ihan virallisestikin. Siinä Oprissa ja Oleksissahan kunnalliskodin johtajatar nimitti ukkeleita huru-ukoiksi kun laskettelivat rullatuolimäkeä! Mutta huruja löytyy myös tällä vuosituhannella, se on ihan vissi. Taitavat olla lisääntymään päin.
  Vähän samaa mieltä olen kanssasi tuosta kuntatason politikoinnista. Kuntapuolue olisi ok, mutta mutta. Kun kuntalaiset ovat montaa mieltä niin valtuusto valikoituu sen mukaan. Tosin kaikki vakuuttavat tomivansa kuntalaisten parhaaksi. Hm. (Nim. kokemustakin on!)
  Vaan eipä huolita. Kaunis Marguerite nostaa ilon pintaan ja saa tuntemaan itsensä prinsessaksi. Tai sitten sisarpuoleksi. Voi ei.
  Mukavaa alkavaa viikkoa itäiseen Suomeen täältä etelän tihkusateesta.

  VastaaPoista
 12. Hei Pikoliini!

  Sinä jos kuka, osaat arvostaa elämää ulkomailla, ja varmaan ihan kotimassakin. Olet, sanoisiniko "seikkailunhaluinen" eli vaihtelua haluava ihminen. Minä en ole asunut ulkomailla, mutta vaihtelusta minä pidän, muuten elämä on liian tasapaksua ja yksitoikkoista. Maalla karjan ja talon kanssa ei ollut kahta ihan samanlaista työpäivää. Ja organisoida piti osata työnsä, muuten otti tupenrapinat!

  Ihanaa, jos sait hyviä ja kauniita muistoja tästä P. Mustapään upeasta runosta. Tällaisia runoja rakastan, mestarin tekemiä.

  Oikein hienoa uuden viikon alkua sinulle, Pikoliini, ja suurkiitokset tästä kommentistasi<3

  VastaaPoista
 13. Moikka Seija!

  Laulu on ihana, varsinkin sen sanat!
  Kun lukee tuon runon, kuulee sen laulettuna, niin tuttu se on...

  Onhan nämä säilönjutut meille maalaisille itsestäänselvyyksiä Mitä sitä maalla muuten tekisi, jos ei keräisi marjoja ja säilöäsi niitä ja sieniä?

  Pienet harmitkin ne iloksi muuttuu, jälkeen päin. Saattaa olla, ettei ne juuri sillä tapahtumahetkellä paljoa naurata, mutta kun tilanne on ohi, se on vain hupaisaa.:D

  Oikein miellyttävää ja kaunista elokuun kolmatta viikkoa sinulle, ja kiitokset kommentistasi, Seija<3

  VastaaPoista
 14. Hei Anja!

  Oikein ihana laulu, tuo Marguerita!
  Se on taidokkaasti runoiltu laulu, sopii ottaa opiksi..;)

  Sinulla on sitten tarkka näkö, ihan kateeksi käy.:D Sieluni silmillä minäkin aina näen, kun kirjoittelet niin mukavia puuhiasi. Ja hauskaa lukijoillasi ainakin on!!

  Vaatii huumorintajua nimittää itseään huru-ukoksi, siitä nostan hattua pojille! Kaikkien miesten kantti ei kyllä sitä kestäisi, tunnen heistä joitakin, jotka eivät milloinkaan osaa nauraa itselleen. Se taito olisi jokaisen meistä osattava---.

  Politikointi sotkee minusta vain selviä asioita. Näkeehän sen valtakunnan politiikastakin, mikä suloinen sekametelisoppa!! Mutta se pisteiden keruu on minusta ala-arvoista, usein se perustuu valheeseen ja asioiden vääristelyyn; tätä en osaa hyväksyä...

  Ei nyt olla Margueritan sisarpuolia, vaan ihan oikeita Margueritoja! Sisarpuolet voivat olla ilkeitä ja kateellisia toisiaan kohtaan.

  Oikein ihania kesäilmoja sinulle sinne eteläiseen Suomeen, ja suuret kiitokset tästä mukavasta ja ajatuksia herättäneestä kommentista<3

  VastaaPoista
 15. Hannele!

  Niinpä onkin, ja lähellä on myös se oikea kuninkaanlinna..;)

  Mukavaa maanantaipäivää sinulle, Hannele-mummu<3

  VastaaPoista
 16. Tuntu siltä, että Anjan kaa lauloimme kuorossa yhtäaikaa Eikan mukana, tätä Mustapään runoa.En muuten tiennyt sanoittjaa=runoilijaa, mutta laulu pärähti heti päälle!
  Oli pakko tarkistaa kuka oli Mustapään nimen takana, koska en tosiaankaan muistannut, akateemikko ja tunnettu kultuurisukuhan se oli!
  Siintä tämä blogi on just niin mielenkiintoinen, pitää vähän skarpata, kun kaikki asiat joista muka on joskus jotain tiennyt on tyystin unohtanut. Koska olen edeleenkin utelias, sekä tiedonhaluinen, niin etin vastauksen...hyvä asia meille!
  Sain aikoinani akupuktion avulla kävelykuntoon itteni, kolmen piikityksen jälkeen, silloin oli iskias-ja välilevyviat meneillään.
  Kuvat oli mukava yllätys...;)

  VastaaPoista
 17. Moi Maikku!

  On se vain niin laullinen runo, tämä Marguerita! On hyvin tunnettu laulu, avrsinkin meille vanhemman ikäluokan ihmisille..;)

  Sen Lindblad- runon yhteydessä selitin kyllä sen kuka kirjoitaja on. Mutta kiva jos välillä saa tehdä itsekin töitä, joudun usein kirjoittaessani turvautumaan netin ja Wikipedian apuun etsiessäni varmoja tietoja.

  Sinullakin, Maikku, on kokemusta akupuntiosta. Minusta se on auttanut paljon paitsi käsi, myös selkä- ja hartiakipuihin. Suosittelen muillekin...;D

  Kuvat ovat lähes neljän vuoden takaa, kun kävin Budapestissä lokakuussa 2007. Otin tuolloin paljon kuvia, lisäksi olen vähän käyttänyt myös ystäväni, Helenan kuvia.

  Oikein mukavaa elokuista tiistaipäivää sinulle, Maikku, ja lämmin kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 18. Kaunis runo,ja kaunista näkyy olevan Budapestissakin,jossa en ole koskaan käynyt mutta olen kuullut kaupungista paljon hyvää.
  Oletpas ollut ahkera ja säilönyt kaikkea hyvää talveksi:)
  Toivottavasti akupunktio auttoi!
  Mukavaa elokuun jatkoa Auli.

  VastaaPoista
 19. Hei Yaelian!

  Onhan se Pikku-Pariisi kaunis, siis Budapest. Mukava, kaunis ja mielenkiintoinen paikka käydä, ja hinnaltaan edullinen.

  Maalaisnaiset ovat perinteisesti ahkeria säilöjiä, muuten talvella olisi vaihtelua ja vitamiineja paljon vähemmän ruokapöytään. Niin kauan teen kun kykenen..;)

  Akupunktiosta on ollut hyötyä monin eri tavoin, uskon siihen!

  Oikein hyvää elokuuta sinulle, Yaelian, ja lämmin kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 20. Aika monta asiaa on eri tavalla kuin ennen. Talot tyhjenevät ja täyttyvät, ihmiset vaihtuvat, mutta bensiini on kuin ennen, luulee peikko.

  VastaaPoista
 21. Hei Aili!

  Mitä sie haastat: Onkamo?! Eikös Onkamon kylä ollut Raivolassa, jossa elämäänsä vietti Edith Södergran vai onko tämä toinen Onkamo?

  Osasit laittaa suosikkirunoni Mustapäältä. Toinen on Pieni lyhty. Kiitos!

  Leena

  VastaaPoista
 22. Hei Aili-mummo.
  Loppu hyvin, kaikki hyvin.
  Kyllä sitä joskus sattuu ja tapahtuu noiden autojen kanssa.
  Mutta onneksi sait apua pojaltasi ja mieheltäsi.
  Ja kiva kun miehesi oli siivonnut, kun pääsit kotiin.
  Kyllä sitä hommaa riittää näin syyskesällä. Sinä oletkin puuhastellut paljon.
  Meillä on mennyt aika tätä taloa remontoidessa ja siinä sivussa on tullut poimittua marjoja ja sieniä. Tänään mie keräsin tatteja niin paljon, että vein niitä myyntiinkin. Onneksi niistä ei vielä ainakaan tarvitse maksaa veroja.

  Kiitos tästä postauksestasi ja oikein hyvää loppuviikkoa teille sinne Tohmajärvelle.

  VastaaPoista
 23. Hei Isopeikko!

  Talot vanhenevat kuten ihmiset, lopuksi kuolevat...Olisi kuitenkin hyvä saada uusia asukkaita entisten tilalle, jotta kylä säilyisi. Nykyään talot ja tilat jäävät perikunnille, jotka jättävät sitten kaiken rapistumaan.

  Onkohan se venäläinen bensiini samanlaista kuin suomalainen, minusta näyttää, että se on paljon likaisempaa.;/

  Oikein hauskaa tiistai-iltaa sinulle, Peikko<3

  VastaaPoista
 24. Moikka Leena Luminainen!

  Kyllä niitä Onkamo-nimisiä kyliä on Suomessa useampia, Valittujen Palojen Autoilijan kartastosta löytyy kolme Onkamoa, ja se Raivolassa ollut on neljäs.

  Sama se on muissakin nimissä, uniikkeja nimiä on vain harvoin.;)

  Sellainen runo tulee, kun mikä tuntuu sopivalta mielentilaani tai kirjoitukseen. Minulla on pöydälläni röykkiöittäin runo- ja muita kirjoja, välillä käyn hakemassa hyllystä lisää. Sellaista se on blogistin elämä, melkein kaaosta!:D

  Oikein mukavaa ja mielenkiintoista vikkoa sinulle, Leena, ja kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 25. Hei Eila!

  Onneksi nuo miehet ovat varsin avulaita, ainakin tosipaikan tullen. Poika ymmärtää noiden autojen päälle, onhan hän autonasentaja.;)
  Siksi soitan ensin hänelle, ja sitten vasta miehelle.

  Oikein kiva tulla siivottuun kotiin, olin oikein iloinen. Näin vanhempana hän on ruvennut auttelemaan noissa siivouspuuhissa, ennen ei ollut puhettakaan sellaisesta.

  Sinulla on ollut myös paljon työtä, talo maalattu ja kaikki.;) Kesäloma ei ainakaan ole käynyt pitkäksi, ja sitten nämä marja- ja sienihommat siihen lisäksi. Kyllä minäkin ennen jaksoin tehdä pitkiä, raskaita työpäiviä, mutta nyt on asiat ihan toisin. Teen kuntoni mukaan, enempään en pysty.

  Se on hyvä, ettei marjoista ja sienistä veroteta, saa ahkerat ihmiset jostain lisätuloa...

  Oikein mukavaa viikonjatkoa sinne Kumpuun, ja kiitos kommentistasi, Eila<3

  VastaaPoista
 26. Mukavaa jutustelua taas ja oikeeta asiaa.

  Nyt sitten huvikseni (tai vanhasta tottumuksesta, kun en pysty vastustamaan karttoja, olihan ne mun työtä) kattelin Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunan karttaikkunasta Suomen Onkamo nimisten paikkojen määrää. Löytyi 9 eri tyyppistä Onkamoa, joista 3 kylää. Samat tiedot löytyy varmasti Kansalaisen karttapaikalta.

  VastaaPoista
 27. Hei Pikoliini!

  Minulle on hiukan outoja nämä mainitsemasi karttapaikat, mutta kiitos vinkistä. Katsoin vain Valittujen Palojen karttakirjasta, josta ne kolme Onkamoa löytyivät.

  Meillä on täällä kaksi samannimistä järveäkin, Pieni-Onkamo ja Suur-Onkamo.

  Oikein mukavaa viikonjatkoa sinulle, Pikoliini, ja lämpimät kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 28. Kauniita kuvia Budapestistä, upea historiallinen kaupunki.

  Minäkin uskon akupunktioon. Viime syksynä jalkani turvotusta hoidettiin neuloilla, nyt ei ole ollut tarvetta.

  Vai sellaista hyppypensaa sieltä rajan takaa tankkiinsa saa.

  Onneksi apujoukot tulivat hätiin.

  Säilöntä hommia meillä ei paljon ole tehty, ainoastaan marjoja pakastimeen. Hilloja ei voi tehdä, kun talossa ei ole kellaria. Muutaman purkin hilloa olen keitellyt taatalle lettuhilloksi, mahtuvat säilöön jääkaappiin.

  Mukavaa elokuun loppujaksoa sinne teille.

  VastaaPoista
 29. Hei Unelma!

  Budapest on tosiaan kaunis ja mukava kaupunki, kyllä siellä kelpaa käydä. Myös hintataso onm edullinen...

  Sehän on hyvä, että sait avun akupunktiosta, toiset eivät siihen usko, vaikka se on tuhansia vuosia vanha parannusmenetelmä. Nykyaikana on paljon huuhaatakin, mutta mielestäni akupunktio ei ole sitä.

  Venäläinen bensa on halpaa, maksaa noin puolet siitä, mitä suomalainen, mutta sisältää epäpuhtauksia. Nykyään on jo huoltoasemia, ennen piti ostaa kaikenmaailman kanistereista, joita varastoitiin liiterinnurkissa.

  Pelotti lähetä ajamaan takaisin, kun auto sammuili vähän väliä, jopa muutaman metrin ajettua...

  Meillä on kyllä kellari, mutta minä olen pakastanut hillotkin, samoin myös mehut. Vihannessäilykkeitä laitan myös purkkeihin, ja puolukat survomme korvoo eli saaviin. Puolukoille ei jää enää oikein tilaa pakastaa niitä.

  Oikein leppoisaa elokuun loppupuolta sinulle ja taatalle, ja lämmin kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 30. No olen ollut 4 päivän reissulla Venäjän karjalassa muutaman kerran Venäläisellä Bensiinillä, mutta auto on kyllä kulkenut hyvin venäjän puolella ja suomen puolellakin, en tiedä sit, mutta halpaa se ainakin on, sieltähän aika moni hakee bensan suomen puolelta päivä viisumilla.

  VastaaPoista
 31. Moi Pipsa!

  Kulkee sillä aikaansa asti, sitten bensasuuttimet ovat tukossa, koska bensiini on niin epäpuhdasta eli likaista.

  Meidän miehellä on vuosiviisumi, päiväviisumi tulisi tuhottoman kalliiksi.

  Mukavaa viikonloppua sinulle, Pipsa<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥