Google+ Followers

tiistai 11. lokakuuta 2011

Hyviä ja pahoja näkymiä susirajalla

Kemie S-Marketin pihasta katsottuna syksyllä 2010.

SYYSLAULU

Kotimatka pitkä niin, ei vastaantulijaa.Illat sammuvat kylmään hämäryyteen. Jo tule lohduttamaan, synkkä mieli pujahtaa syksyiltani yksinäisyyteen. Kas, pimeähän saa sitä ajattelemaan mitä muuten en muistaisi lainkaan.Nyt muistan miten paljon mä tehdä tahdoinkaan,miten vähän siitä aikaan sainkaan.Kiirehdi rakkain jos rakkaus kutsuu,päivän ei hetket niin pitkiä lie.Suo valon syttyä, yö kohta saapuu,pois kesän kukkaset syksy vie.
Etsin jotain mikä meiltä unohtunut on,
minkä löytää mä avullasi voisin.On kesä lyhyt niinkuin haave saavuttamaton siitä mikä voisi olla  toisin.Kai tulet pian ennenkuin piemeään mä jään- eihän kaikki kai ole mennyt hukkaan.Jos löytäisimme toisemme, silloin ehkä nään keinon jolla kaiken saamme vielä kukkaan.Kiirehdi rakkain jos rakkaus kutsuu,päivän ei hetket niin pitkiä lie.Suo valon syttyä, yö kohta saapuu,pois kesän kukkaset syksy vie.
Syksyn tuuli mukanaan vie kesän muistotkin,
nyt jo turhaan sä kysyt minne viekään.Nyt rakastan kai vähemmän kuin ennen rakastin,mutta enemmän kuin koskaan saatat tietää. Nyt majakat me näämme kun myrsky raivoaa,tuuli vaahtopäinen äänen tänne kantaa
- tärkeintä on sydämemme ääntä noudattaa 
ja kaikkemme toisillemme antaa.Kiirehdi rakkain jos rakkaus kutsuu,päivän ei hetket niin pitkiä lie.Suo valon syttyä, yö kohta saapuu,pois kesän kukkaset syksy vie.
- Tove Jansson -
Suomennos: Esko Elstelä
Kemien keskustaa tämäkin...

Onneni on tainnut kääntyä paremman kerran, olen jo kaksissa kirja-arpajaisissa voittanut kirjan, viimeksi Maria Päivisen Siljan ja Main. Yleensä en ole arpajaisvoittoja saanut. Aiemmin voitin Leena Lumilta Susan Fletsherin romaanin Noidan rippi.

Tuli mieleeni, pitäisikö minunkin järjestää kirja-arpajaiset, mutta en ole mitenkään tavoitellut hyötyä blogistani. Tulee pian ensimmäiset 50 000 lukijaa täyteen, tämä keväästä 2010 lähtien lokakuuhun saakka. Mutta sitten pohdin, että ehkäpä järjestänkin ne arpajaiset kun saan 100 000 lukijaa täyteen, siihen voi mennä ainakin vuosi ellei enemmän...

Sain eilen lukijapalautetta, mikä on aika harvinaista. Nämä kolme kylämme entistä asukasta kävivät luonani kirjaostoksilla. He ostivat pari Hullun lehmän tanssia (1999), yhden Ruistähkähumpan (2008) ja Havutar, hyvä emäntä teoksen (2006). Tämä palaute koskee Hullun lehmän tanssia: "Lpr 3.10.-11. Tapasimme siskojen kanssa perunan nostossa Tikkalassa. Luin heille runokirjaasi ihokarvat pystyssä. Mikä tunne, rehellisyys ja totuus tulvi teksteissäsi..."

Ihan mahtavia sanoja, kiitos sinulle Eeva!

Kävimme eilen taas Tohmajärvellä Kemiessä miehen kuntoutuksessa yhdessä. Olen seuraillut käydessäni siellä liikkuvia ihmisiä, ja tullut huomaamaan, että paljon siellä venäläisiä liikkuu. Keskustelu on usein varsin kovaäänistä, eilen olin kyllä minäkin arvostellessani nykyisiä valtiomme päättäjiä. Valtio aikoo leikata yhä lisää rahaa kunnilta, jotka ovat muutenkin hyvin ahtaalla. Henna Virkkunen tovereineen aikoo panna myös veroprosenttikaton, jonka yli ei saa mennä. Halutaan suorastaan PAKOTTAA KUNTIA LIITTYMÄÄN YHTEEN, mikä on mielestäni LAINVASTAISTA TOIMINTAA. Ainakaan Kiteen kanssa en haluaisi Tohmajärven liittyvän yhteen, vaikka Kesälahti onkin kovaa vauhtia liittymässä Kiteelle tai jonnekin muuanne. Jos Kiteeseen liitymme, meiltä lähtee terveyskeskus pois. Se on juuri saneerattu ja huippukunnossa. Lääkäritilanne on mennyt huonoksi tämän Hellin aikana; ja Helli on päätetty purkaa...

Outoa on, että Suomen valtiolla riittää rahaa jaettavaksi humpulimaille, mutta ei oman maan kansalaisille välttämättömiin palveluihin. Voihan olla, ettei liittyminen Joensuuhunkaan tuo taivasta maan päälle, mutta ehkä se joissain suhteissa on parempi valinta kuin  Kitee. Ja uskon, että Joensuu haluaa itselleen tuon Niiralan, jonka kautta rajaliikenne kulkee. Joensuulla olisi myös panoksia kehittää Niiralaa, mihin tarvitaan rahaa...
 
Kuntakeskuksesta Asematielle on hyvät näkymät, ja liikennemerkkien viidakko!
Alareunassa vasemmalta oikealle oleva tie vie Venäjän rajalle...
Susirajalla ei ole paljon susia näkynyt, mutta nämä ihmissudet pelottavat meitä eniten. Heillä on aina nälkä: rahannälkä, kunniannälkä, vallannälkä...Nälkä on kummallinen juttu: se voi kasvaa syödessä. Näin on käynyt meidän valtiollisille päättäjillemme, valitettavasti. Tuolla EU:ssa nälkä on vain lisääntynyt, mikään ei täytä ahneen silmiä. Helly- opettajani sanoi, että ahneen silmät täyttyy vain mullalla. Varmaan näin  on minullakin!

Laitoin kaalikeiton kiehumaan. Nostin miehen kanssa punajuuret maasta pois, nekin on lähiaikoina keitettävä. Ruuan suhteen syksy on mukavaa aikaa, löytyy vaihtelua ruokavalioon. Oikeastaan en ole ruuasta kauhean kiinnostunut, kun syömistäkin pitää rajoittaa. Herkkuruuat on parempi unohtaa kokonaan...

Oikein mukavaa viikon jatkoa kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo! 


14 kommenttia:

 1. Voi niin tuttuja maisemia, heti tuli mieleen kun pyörällä kansalaiskouluun ajoin aina tuota mäkeä pitkin, ja mennessä sit hurja vauhti alamäkeä, myös koulun jälkeen tyttökaverin kans kävelimme usein tuon mäen suoran iltaisin kesällä. Mielenkiintoinen teksti myös tuosta kaupunkiin liittymisestä, ite oon samaa mieltä että en haluais että Kiteeseen liitettäis, mieluummin Joensuu. Kaunis laulu myös tuo muuttuvat laulut ynm.. teksti. mitäs punajuurista teet? Minusta on ihanaa ruokaa punajuuri jauheliha paistos,johon tulee Auran homejuustoa, ne vain uuniin kypsymään ja nam. kielen vie mennessään.Kivä kun laitoit kuvat, tulee muistoja mieleen...

  VastaaPoista
 2. Kirjoituksesi on taas niin täyttä tavaraa, että olisi herrojenkin terveellistä blogiasi lukea.

  Hauska kuva viimeisenä, ehtineekö ohi ajava autoilija noita kaikkia edes huomata, saati tulkita.

  VastaaPoista
 3. Täyttä asiaa Aili-mummo:
  Samat ne on murheet täälläkin päin. Kovasti Kuopioon mielitään. Ei hyvä. Palvelut ovat täällä hyvät, mutta huonompaan suuntaan mennään ja lujaa jos liitos tulee.
  Komea on maisema alimmassa kuvassa.
  Terveiset sinnne!

  VastaaPoista
 4. Taidat olla arpajaisonnetar :) Sulla on tuossa kuva mun entisistä yläasteen koulumatkaristeyksestä. Jostain kumman syystä koulu on siellä alhaalla; menomatka yhtä pitkää alamäkeä, ja kun tahtoi kotiin, piti kävellä kupsuttaa tai pyöräillä ylämäet takaisin. Julmaa.

  Ja julmaa on myös tuo, että kuntia liitellään yhteen, olkoonkin, että siitä olisi hyötyä rahallisesti.

  VastaaPoista
 5. Hannuhanhikin voittaa aina arpajaisissa. Sellainen voisi olla aika tylsää. Sinuakin rupesi jo kahden voiton jälkeen arveluttamaan :)

  VastaaPoista
 6. Hei Pepita!

  Varmasti tunnet nämä Kemien maisemat, olethan asunut täällä vuosia.:D

  Joensuu houkuttaa siksi, onhan siinä ISOMMAT KIINTEISTÖVEROT.:D Mutta ei siitä ole apua, kun kaksi tosi köyhää menee yhteen.Kumpikaan ei tule onnelliseksi.:/

  Punajuurista teen punajuurijauhelihalaatikkoa ja bortshkeittoa. Laatikoita olen pakastanutkin, koska teen ruokaa enemmän kerralla mielelläni. Aurajuusto sopii varmaan höysteeksi myös siihen laatikkoon, antaa pikantin säväyksen.

  Laulun kirjoitin keskitetyllä tekstillä, mutta sitten yritin siirtää tekstiä vasempaan reunaan, ja homma sekosi. Tämän laulu on kaunis syyslaulu, Tove Janssonin tekstiä...

  Oikein mukavaa kun muistelit Tohmajärveä, entistä kotikuntaasi. On hyvä, että muistelet sitä yhä mielelläsi, sinulla on siis hyviä muistoja.

  Oikein mukavaa tiistai-iltaa sinulle, Pepita, sekä kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 7. Hei Unelma!

  En tiedä lukeeko kukaan tosipoliitikko näitä sepustuksiani, ainakaan kovin korkealla taholla. Jos lukisi, olisin oikein hyvilläni, sanon sen mitä ajattelen. Joskus muinoin lähetin Esko Aholle (oli silloin pääministeri) runokirjani Hullun lehmän tanssi. Palautetta en ole saanut, lieneekö edes lukenut, mutta ainakin Matti Väistö ja joku muu paikallinen kansanedustaja on sen varmasti tehnyt.

  Ihan mukava liikennemerkkiviidakko siinä näkyy; lieneekö kaikki edes tarpeellisia? Mutta ainakin jalankulkijoista on huolehdittu hyvin. Liikenne rajan suuntaan on melkoisen vilkasta.

  Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle, Unelma<3

  VastaaPoista
 8. Moi Minttuli!

  Kuopio on vielä isompi kaupunki kuin Joensuu. Ei ihme, että teitä pelottaa. Saattaa käydä niin, ettei teidän äänenne kauas kuulu. Suuremmat syövät aina pienemmät. Mutta jotakin varmaan on tehtävä, kunhan osaatte tehdä viisaan valinnan.

  Kuopiossa on ainakin komea kaupungintalo, jota on myös raatihuoneeksi sanottu; yksi komeimmista rakennuksista täällä päin Suomea.

  Oikein miellyttävää tiistai-iltaa sinulle, Unelma<3

  VastaaPoista
 9. Moi Helmi-Maaria!

  Suuret kiitokset sinulle vielä siitä arpajaisvoitosta! Olen oikein mielissäni siitä, ja yritän tehdä kirjastasi postauksen, sitten kun olen sen lukenut.;)

  Koulukeskus sijaitsee tuon pitkän mäen alla, kuten hyvin tiedät. Syy on se, että entinen keskikoulu oli siellä, se vanha puurakennus, johon on tehty uusia osia. Ennen oli valtavan paljon Tohmajärven asemanseudulla ja ympäri kuntaa oppilaita, varmasti on ajateltu heidän koulumatkaansa. Silloin ei ollut kyydityksiä, joten koulu piti rakentaa siten, että sinne olisi matkaa kaikilla yhtä paljon (vaikka eihän se niin ole). Ainakin sellainen periaate oli silloin olemassa. Pitkämatkalaiset joutuivat hankkimaan asunnon jostakin läheltä.

  Julman pitkä rinne se on, kilometrejä pitkä...

  Pakoliset kuntaliitokset ovat suorastaan typeriä, ja tietysti julmiakin. Ei ajatella enää ihmisiä, vaan rahaa, rahaa,RAHAA!!

  Tämä maailma on kovasti typeröitynyt viime vuosina, joku ne rahat kahmii ja varastaa, ja kuljettaa Cayman saarille verottajaa pakoon.

  Oikein hyvää kirjoitusinnoitusta sinulle, Helmi-Maaria<3

  VastaaPoista
 10. Moi Peikko!

  Jos ihminen aina vain voittaa, hänestä tulee AHNE ja voitonhimoinen ihmisraunio.;/

  Mukavaa tiistai-iltaa sinulle, Isopeikko<3

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoista asiaa taas kirjoittelet Aili. Tove Jansson osasi kyllä kirjoittaa kauniisti:) Kurja juttu tuo,että päättäjät eivät kuuntele kansalaisia...
  Mukavaa keskiviikkoa Aili:)

  VastaaPoista
 12. Ihana tuo Tove Janssonin Syyslaulu. Piti oikein laulaa mukana kun luin tekstiäsi!

  Taitaa olla jokaisessa pienemmässä kunnassa kylmä rinkin päätöksentekijöillä ja kuntalaisilla tuon kuntien määrän supistamisen vuoksi. Kovasti sitä ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, mahtaako siinä kuntalaisten mielipide loppujen lopuksi painaa!
  Meillä tehtiin vuosia sitten kuntaliitos, kaikki eivät olleet siihen valmiita (kielikysymys, maapolitiikka, haja-asutusalueiden tarpeet, koulutuspolitiikka jne). Porkkanarahat on syöty, reikäleivän reikä eli kaupunki sai pitää nimen ja maalaiskunta hävisi kartalta. Henkilöstöllä viiden vuoden irtisanomissuoja jne. Tosiasiassa vain hallinnossa päällekkäisyyttä, hoivakäsiä tarvitaan edelleen yhtäpaljon, opettajia samoin, päällikkövirkailijat virastossa eivät ole vähentyneet muuten kuin luonnollisen poistuman kautta. Eli mikä muuttui? Toistaiseksi ei paljon mikään. Maalaiskuntalaiset hakivat tätä ennenkin palvelut kaupungista, jossa kunnan virastokin sijaitsi.
  Hölmöläisen hommaa katsoa kuntien lukumäärää. Ja jos yhdistetään, on siitä kuntalaisille oltava jotakin hyötyä. Mutta katsotaan, miten susi lehmän nahan repii.

  Hienoa, kun otat kantaa asioihin. Liian monet puristelevat nyrkkejään taskussa ja puhisevat.

  Vai ei "nököhammas Esko" vaivautunut millään tavalla huomioimaan kirjaasi! Jos lentää liian korkealla, on vaikea nähdä alas maan pinnalle.

  No, tulipa rutistua kommenttiin, sorry. Mukavaa loppuviikkoa sinulle Aili ja muutenkin hyvää syksyaikaa.

  VastaaPoista
 13. Hei Yaelian!

  Tosi mukavaa, jos nämä kertomani asiat kiinnostavat sinua.:)

  Kirjoitin tuon Syyslaulun sanat keskitetysti, mutta yritin soitten muuttaa sitä vasempaan reunaan, ja sanat meni näin, yhteen pötköön..;)
  Kaunis ja tunnelmallinen laulu, moni meistä tuntee tuon sävelmän...

  Aika kummallista, kun pääkaupungissa tunnetaan muka ihmisten tarpeet paremmin, kuin me itse paikalliset asukkaat!

  Oikein mukavaa syksyä sinulle sinne Israeliin, Yaelian<3

  VastaaPoista
 14. Moi Anja-Regina!

  Kuntaliitoksesta teilläkin on kokemusta, joten tiedät mistä puhut!

  Tavallisesti siinä käy niin, että aplvelut meiltä kansalaisilta huononee, mutta kuntien virkamiehet saavat sen viiden vuoden suojatyöpaikan itselleen. Joten hyvä heille...Voi kun silläkin rahalla voisi palkata lisää niitä hoitajia, tarvetta olisi paljon, ja koko ajan tulee lisää!

  Jotenkin tuntuu siltä, etteivät päättäjät tiedä, mitä tekevät; he vain arvelevat olevansa oikeassa. Eivät usko sitäkään, kun heille asiat numeroilla toisin todistetaan.

  Minulla on sellainen luonne, etten VOI OLLA OTTAMATTA kantaa asioihin! Olen koko ikäni ollut aktiivinen luonne, ja siksi paarustan näitä meitä koskevia asioita, vaikka ehkä ei pitäisi.

  Siinä Hullun lehmän tanssi-kokoelmassa otettiin rajusti kantaa näihin EU (silloin EY) asioihin maatlouden kohdalta. Voi sattua herraan liikaa, että hänen suuruuttaan arvosteltiin.:D

  Oikein hyvää torstaipäivää sinulle, Anja!<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥