Google+ Followers

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Parantuuko potilas vai...

Ellun piirustus Prinsessa teoksessa Mummo ja muusat (2010).
Tiilia taalia trallallaa.
Tässäpä tanssii 
prinsessa ja
miettii syntyjä syviä.
Ei niissä ole jyviä...

Nyt minua kovasti 
laulattaa
tässäpä tanssii prinsessa...

~~~~

Olen kissa kirjavahäntä.
Olen pitkäturkki ja
vähänläntä.
Mua aina yksin naurattaa.
On huisin mukavaa!

Miau-miau!
Minä lähimetsissä 
samoilen ja 
polkuja omia etsien
löydän saaliin
uuden ja herkullisen!
Miau-miau!
Minä metsissä vaeltelen...

Aili Nupponen teoksessa Mummo ja muusat (2010).
Ellun piirustus Kissa kirjavahäntä teoksessa Mummo ja muusat (2010).
Lainauksia teoksesta Parantunut hoidoista huolimatta, koonnut Mervi Marttila:

   - Polvi on hutera ja liikkuu vielä kyynärsauvojen kanssa. Kuntopyörälläkin pystynyt ajamaan.
   
   - Rasituksessa ja pakkasessa kävelevä sepelvaltimotauti.
  
   - Diagnoosi: Paperityömies.
   
   - Suoli toimii voimakkaasti aina syömisen yhteydessä.
   
   - Urologilta otettu virtsakoe ja siinä enterococcus faecalis- bakteerikasvu.
  
   - Sairaus ei ole hävinnyt, vaan on hyvän hoidon ansiosta siirtynyt eläkeiän jälkeiseen aikaan.
  
   - Syntyi kuolleena, mutta saatiin elvytettyä ja oli kuolla sen jälkeen vielä monta kertaa uudestaan.

   - Varpaissa kynsivallintulehdus, poistetaan kaikki viisi varvasta.
   
   - Aivovauriota pidettiin varmana, kunnes paljastui, ettei mitään vikaa ollutkaan.

   - Saanut jotain lääkettä, jota ei ole kuitenkaan kokeillut. Keskiolutta sen sijaan käyttää usein lääkkeeksi.

~~~~

Sattuuhan niitä lapsuksia viisaammillekin, saati sitten meille tavan tallaajille.
Nuo olivat siis lääkäreiden tekemiä saneluvirheitä...

Raha on hupaa kun menee yksityislääkäriin. Kävin yhden sellaisen luona viime perjantaina Kiteellä, toisenkin luona voisi vielä käydä. Satanen sinne, toinen tänne!
Meikäläisen eläke on helposti kulutettu, ei ole ongelmia siitä, mihin eläkkeensä pistäisi: se menee elämiseen ja lääkkeisiin, vähän jää muuhun kulutukseen.Kulttuuri ja kirjallisuus on minulle se henkireikä, joka pitää elämää yllä. 

Yksi toisensa jälkeen kylämme talot tyhjenevät, asukkaat muuttavat "tuonilmaisiin" ja asutuskeskuksiin. Kuntiin ovat jääneet vanhat ja sairaat, joista on vain kunnille menoja, työikäisiä on joukossa yhä vähemmän.Valtio panee köyhät ja pienet kunnat tiukoille, rahahanat kiinni. Yhteisöverot jaetaan niille, joilla on ennestäänkin paljon asukkaita ja tuloja. Pian meillä on veroprosenttina sata, kun mikään ei riitä, ja kun ei ole enää maksajia.

Me eläkeläiset emme voi mennä lakkoon, pakko maksaa ruuasta se mikä pyydetään, tai siirtyä kokonaan kaurapuuroon. Kyllä minä sitä kerran päivässä olen syönytkin jo kymmenkunta vuotta, mutta olen kuullut ihmisistä, jotka suorastaan elävät kaurapuurolla. Se on hieman liian yksipuolista ravintoa, vaikka olisi miten terveellistä.

Kaikki raha katoaa superrikkaiden pankkitileille, tai sitten on jokin salaperäinen moolokin kita, joka ne virtuaalieurot nielaisee. Raamatun sana toteutuu kirjaimellisesti: "Niille, joilla on, annetaan lisää, ja niillä joilla ei ole, otetaan pois sekin vähän, mikä heillä on."  En tiedä tuliko sanatarkasti, mutta juuri tuota tuo lausahdus tarkoittaa.

Ehkäpä nykymeno onkin raamatun sanoman mukaista, sitä itsensä isä Jumalan säätämää järjestystä! Varmaan se silloin on ihan oikein, eikö olekin? 

Toivotan teille, lukijani, oikein hyvää sunnuntai-iltaa ja lokakuun loppua!
                                                   Aili-mummo

22 kommenttia:

 1. Ihanat nuo lasten piirokset kaunniden runojesi mukana!
  ja nuo lääkäreiden erheet tuo kyllä väistämättä hymyn huulille, vaikka eihän ne oikeasti ole naurun asioita, mutta sattuu sitä viissaammillekin, näemmä.
  Tuo raha paha on kyllä niin hupaa nykyään, että saa olla tarkkana että kaikki laskut ajallaan saa maksettua.
  Kyllähän se on otettu liian tosissaan, että kellä paljon on sille lisää annetaan. En sitä kohtaa ole koskaan oikeastaan hyväksynyt. Mutta nuo rahakkaat ottaneet sen kovin todesta, ottavatko muuten ison kirjan sanomat tosissaan. mene ja tiedä. Mutta kuitenkin, hyvää alkavaa viikkos sinulle!

  VastaaPoista
 2. Maailma ei ole kovin oikeudenmukainen, luulee peikko.

  VastaaPoista
 3. ihanat runot ja pirrokset.
  vai saneluvirhe, ihan tosissaan ne näitä latelee, usko pois, näkisitpä mun muutaman lausunnon. no joo tää yksi oli eritoten hyvä: - Sairaus ei ole hävinnyt, vaan on hyvän hoidon ansiosta siirtynyt eläkeiän jälkeiseen aikaan.

  jeah ja tässä ajassa sitä yhä ollaan.. Maalle muttohaluni katosi. miksiköhän? Tajusin nyt juuri että en haluakkaan, täällä kaupungissa on vielä nuoriakin ja työtätekeviä.Lapsiakin pilvin pimein. Ja kaikki mun ihanat tanssit ja muut kerhot. En muuta ikinä maalle, jollei ... niin jollei...tule loton pää voittoa... sittenhän ei olis väliä..

  mitä sille asialle voisi tehdä, kuntaliitoksetkin vain pahentavat, olen kuullut. epistä! elämä on epistä!

  VastaaPoista
 4. Hei Mummeli!

  Lapset ovat ihania ja lapsia, molempia yhtäaikaa.:D

  Varmaan paljon pahempaakin sattuu, leikataan mm. väärä ruumiinosa oikean sijasta, poistetaan jotakin elintärkeää, mitä EI PITÄNYT poistaa. Kuolemanvakavia virheitä tehdään, sillä me olemme vain erehtyväisiä ihmisiä!

  Tämä nykyihmisten kyltymätön ahneus ajaa yli hilseen. Mihin ihmeeseen he niin paljon sitä rahaa tarvitsevat, tai muuta mammonaa? Varmaa on, ettei maapallo pelastu tällä menolla, eikä myöskään ihminen. Mutta me emme mahda sille mitään...

  Kuitenkin: Oikein hyvää viikon alkua sinulle, Mummeli ja silityksiä himmulle<3

  VastaaPoista
 5. Peikko!

  Ihan sitä samaa luulee mummokin.;)

  Hyvää lokakuun loppua sinulle, Isopeikko, ja kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 6. Moi Aikatherine!

  Varmasti ne terveys- ja muut palvelut siellä kaupungissa säilyvät paljon varmemmin kuin maalla harvaan asutuissa kunnissa, myös ne tanssikerhot. Lähes kaikki palvelut ovat meiltä matkojen päässä, ilman autoa on suorastaan mahdotonta asua syrjäseudulla.

  Kuntaliitokset siirtävät ne palvelut vain yhä kauemmaksi! Sen minkä on saanut tähän asti omasta kirkonkylästä, saa seuraavasta kaupungista, hyvä jos edes sieltä.

  Mutta tervetuloa maalle, jos olet niin rohkea, Aikatherine<3
  Ainakin täällä on luonto lähellä ja rauhallista asua..;)

  VastaaPoista
 7. Voi kyllä niitä pienten piirroksia on mukava saada ja visusti pidän minäkin tallessa. Hyvä konsti on ottaa kuva ja tallettaa kuvakansioihin.
  Ihana on tuo teidän yhteistyössä tehty runokirja ♥
  Ja totta joka sana, eläkkeiden ostovoima on jäänyt niin paljon jälkee., Kaikki hinnat karkaavat käsistä ja syrjäseuduilla jo matka palveluiden ääreen muodostaa melkoisen menoerän. Mutta, onhan maaseudulla niin monta muuta hyvää syytä asua, eikö vaan ?
  Terveiset sinne Tohmajärvelle!

  VastaaPoista
 8. Hei Minttuli!

  Olen tallentanut kansioihin nämä alkuperäispiiroksetkin, kuvakansioissa on sitten kuvia skannattuina ja käsiteltyinä. Pitäisi vielä "runoilla" toisen kirjan tarpeet, mutta Paupau on vasta 3v. Varmaan parin vuoden päästä hänelläkin on sellaisia kuvia, että niistä voi kehitellä jotakin...

  Tuo on totta mitä sanoit eläkkeistä. Olen asunut koko ikäni maalla, ja vasta viimeisessä käänteessä olen valmis jättämään oman kotini. Niin kauan haluan sinnitellä yhdessä miehen kanssa, tai miten nyt Kohtalo haluaa...


  Kiitos terveisistäsi, Minttuli! Oikein hyvää uuden viikon alkua sinulle, ja lämpimät terveiset sinne Pohjois-Savoon<3

  VastaaPoista
 9. Hienosti rimmit rimmaa runossa! Ja assosiaatio tuohon hyviä-jyviä nousi heti mieleeni, kun me täällä hoettiin ystäväni kanssa, että kyllä me ollaan hyviä kun ei me syödä jyviä, hih.

  Tämä nykymeno, joka edelleen autioittaa eläviä kyliä, on kyllä kummallista. Miten omassa pikkukylässämme kotona maalla oli ennen kaksi kauppaa, myymäläauto, posti ja pankki koulusta ja kirjastosta nyt puhumattakaan. Tänä päivänä pitää ajaa 17 kilometriä kirkolla hakeakseen vaikka kaurahiutaleita! Aikas pöljää on. Ja mummot ja vaarit muutetaan palvelutaloihin tai vanhainkoteihin, nuoret lähtee etelään ja vain harvassa talossa enää lypsetään lehmiä. Maataloissa kasvatetaan "trendilehmiä" jotka itse hoitaa vasikkansa, vasikat imee maidot jne kunnes korkealaitainen noutaa lihaksi karjan. Hattua nostan niille, jotka vielä jaksavat uskoa Suomen maaseutuun asuttavana ja työllistävänä.

  VastaaPoista
 10. Moi Anjuska!

  Minusta nämä lasten jutut toimivat parhaiten riimiteltyinä, ovat kovin helppoja tehdä. Mitaton runoilu ei vain oikein istu lapsiin, vaikka muutaman runon tein niinkin, ja jonkin/joitakin kalevalamitalla eli trokeella; sekin on mielestäni hyvä ja helppo tehdä. Sinäkin runoilijana ymmärrät tämän.;)

  Ei ole enää muotia hoitaa lapsia eikä vanhuksia kotona, on oltava ansaitsemassa rahaa! Rahalla korvataan rakkauskin, näköjään.

  Tosin me, jotka haluamme elää itsenäistä, omaa elämää, emme haluakaan yhteistalouteen lapsemme ja hänen perheensä kanssa. Mutta usein vanhat ja heikot ovat lähinnä heitteillä omassa kodissaan, jos eivät pysty toimittamaan omia asioitaan ja hoitamaan talouttaan.

  On meilläkin matkaa omaan kuntakeskukseen 25 kilometriä yhteen suuntaan, mutta siellä me yleensä käymme viikoittain. Joensuuhun on matkaa 40 km yhteen suuntaan, siellä käymme paljon harvemmin.

  Lypsykarjaa pidetään enää harvoissa taloissa, siirrytään yleensä lihakarjaan tai karjattomaan talouteen. Eräs talo siirtyi villisikoihin...

  Maatalousopetus on ehdotettu Pohjois-Karjalasta lopetettavaksi kokonaan, mutta kaikki eivät ole tyytyväisiä tähän päätökseen. Se olisikin varmasti viimeinen kirstunnaula koko elinkeinolle...

  Lihan suhteen omavaraisuus on jo menetetty aikoja sitten. Nyt seuraamme sitä, miten käy kotimaiselle maidolle?

  Kyllä maataloudessa on riittänyt hyväuskoisia hölmöjä, mutta lupaukset paremmasta tulevaisuudesta pettää aina.:/

  Oikein hyvää viikon alkua sinulle, Anja, sekä kaverillesi Simo Sallinpoika Hurtalle rapsutuset<3

  VastaaPoista
 11. Ihania lasten piirustuksia.
  Niissä on yksityikohtia piirettynä niin hauskasti.
  Kaunis on myös runo.

  Ihanaa marraskuuta sinulle!

  VastaaPoista
 12. Mistä minä sen oman pakollisen appeeni saisin jos ei olisi Suomalaista maataloutta joka sitä tuottaisi!? Kauraa, ruista sekä vehnääkin tarvin ehdottomasti! Maitoakin käytän,kurriin olen siirtynyt henk.koht.syistä. Sen pikkuisen lihapalankin haluan säänöllisesti, ainakin pari x kk.Juurekset kuuluu elämääni, onhan näitä!!! Kaikki nämä perusjutut saan eläkkeeläni, joka on virallisen köyhyystason alapuolella..;) Tämä tarkoittaa, että olen kiitollinen niille jotka viellä antavat minulle sen ilon jokapäiväiseen vaatimattomaan ruokailuuni...jonka yleensä valmistan alusta loppuun itse!
  Vissiin hyväksi jälkiruuaksi laitan vaikka tänään, tämän sinun ylläolevan kuvat-runot-kirjoitukset, että tämmösta tuli tälle tiistaille, sumukin haihtuu pikkuhiljaa. Pitäisköhän nenä laittaa ulos jossain vaiheessä...;)

  VastaaPoista
 13. Sylvi!

  Lapsi piirtää usein sen oleellisemman, ja jättää muut (tarpeettomammat?) pois, eli karsii.
  Yleensä kädet piirretään, mutta viivojen päässä on vain viisipiikkinen häräke, eli sormet. Jalat eivät tunnu olevan useinkaan tarpeellisia, vaan niissäkin voi tehdä oikomisia, tai jättää ne kokonaan pois, kuten tuolle prinsessalle on käynyt.

  Kiitos kommentistasi, Sylvi, ja oikein hyvää marraskuun alkua sinulle<3

  VastaaPoista
 14. Hei Maikku!

  Hyvä on syödä kotimaista ruokaa niin kauan kun sitä on. Pirujahan ei pitäisi maalata seinille, mutta olen vain kirjoitellut omia huomioitani entisenä alan ammattilaisena. En minäkään halua syödä ulkomaista ruokaa, ainakaan niin kauan kuin suomalaista on saatavilla.

  Olet kai huomannut, Maikku, että viime aikoina ruoka on kallistunut ihan silmin nähden, joten pieneläkeläisillä, joihin mekin kuulumme, ei kohta ole varaa syödä paljon mitään.

  On hyvä, että valmistat ruuan itse, saat silloin terveelisempää ja halvempaa ravintoa, ja varmaan myös paremmin maistuvaa.

  Tuo jälkiruoka kuulosti minustakin hyvältä, ei varmasti ainakaan lihota.:D

  Ulkoilu on hyvä harrastus, suosittelen, näin saavat aivosi happea ja jalkasi liikuntaa! O_O

  Oikein mukavaa marraskuun alkupuolta sinulle, Maikku<3

  VastaaPoista
 15. Hei Aili-mummo.

  En ole unohtanut sinua, enkä muitakaan blogiystäviäni. En ole vaan yksinkertaisesti joutanut kommentoimaan blogeja.

  Nyt otin ihan asiakseni istua koneen ääreen ja tämän illan taidankin pyhittää "netissä istumiseen".
  Ja taidanpa päivittää omaakin blogiani.

  Kauniita piirustuksia lapsilta. Niin hellyttävän näköisiä.

  Kyllä noita virheitä sattuu tosiaan viisaimmillekin.

  Hyvää alkanutta marraskuuta sinulle ja terveiset sinne päin.

  VastaaPoista
 16. Aili, minua on aina naurattanut nuo jutut kirjasta Parantunut hoidosta huolimatta. Siis outo huumori - minulla.

  Mutta totuus on, että Suomessa tehdään valtavasti hoitovirheitä. Noin viikko pari sitten oli muistaakseni Hesarissa kahden aukeaman juttu asiasta. Siinä oli jopa nainen, joka oli halvaantunut väärän hoidon takia. Yksi oli sokeutunut. Kauhuissani juttua Lumimiehelle lueskelin ääneen.

  Minulla on nyt tilattu elämäni eka kerran silmälääkäri. Hirvittää. Ja sitten yksi toinen lääkäri, jossa käyn kerran vuoteen syynättävänä, mutta en viitsi tässä mainita minkä pään lääkäri;-)

  En ymmärrä,miten pieneläkeläiset voivat pärjätä maassamme, kun kaikki kallistuu koko ajan. Myös kiinteistöverot, mikä saattaa ajaa ihan hyväkuntoisia senioreja pois omista kodeistaan kerrostalojen vähempi toimeliaaseen ympäristöön.

  Voi hyvin!

  VastaaPoista
 17. Hei Eila!

  Joskus kiirekin on hyvä merkki.;)
  Olet toipunut pitkästä flunssastasi ja päässyt vauhtiin, sepä hyvä.:D

  Erehtyminen on inhimillistä, on viisas lause. Se toteutuu myös lääkärien työssä, mutta potilaalle se asia voi tulla kalliiksi, viedä jopa hengen...

  Lasten piirustukset miellyttävät myös minua (se kauneus on katsojan silmässä!).

  Oikein hyvää marraskuuta myös sinulle, Eila<3

  VastaaPoista
 18. Leena-LumiNainen!

  Sinä taidat olla mustan huumorin ystävä, kyllä ne minuakin naurattaa nämä lääkärien saneluvirheet.

  Hoitovirheet ovat tietysti toinen asia, joka ei minua naurata. Usein hoitovirhe voi viedä jopa potilaan hengen, tai aiheuttaa jonkin loppuikäisen vamman tai sairauden. Tunnen lähipiiristä muutamia sellaisia tapauksia, enkä totisesti toivo sellaisia omalle kohdalleni.

  Silmällärisää olen käynyt monia kertoja, eikä nykyisin satu edes silmänpaineen mittaus. Tosin silmänpohjien kuvaus taitaa vaatia vielä sen silmien puudutuksen, mutta muutaman tunnin-parin perästä ei sitäkään enää muista.

  Minun olisi myös käytävä tuon saman pään lääkärissä kuin sinunkin. Kallista huvia nuo erikoislääkärit, mutta välttämättömiä. Turha pelätä mitään rutiinijuttuja!

  Kiinteistövero tuntuu ihmeelliseltä: on maksettava kunnalle veroa siitä, että asuu omassa talossaan! Kaupungeissa on yleensä vielä korkeammat kiinteistöverot kuin meillä maalla-asuvilla. Mutta osakkeissaan asuvilta tuskin verotetaan kiinteistöveroa (osake on siis arvopaperi, ei kiinteistö).

  En missään tapauksessa haluaisi mihinkään kerrostaloon asumaan!!
  Viikossa alkaisin hyppiä seinille (ainakin luulen niin)!

  Oikein mukavaa ja miellyttävää marraskuuta sinulle, Leena-IhaNainen<3

  VastaaPoista
 19. kyllä eläkeläisetkin voivat protestoira ja äänestääkin

  VastaaPoista
 20. Hannele!

  Totta kai voivat: usein protestoivatkin äänestämällä.;)

  Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Hannele-mummu<3

  VastaaPoista
 21. Nautin blogisi kauniista ja raikkaasta ulkomuodosta, lapsen ihanasta piirustuksesta ja Sinun hauskasta runostasi!


  Sanavahvistuskin on kuin runo: tesitui!

  VastaaPoista
 22. Hei Anna!

  Onpa miellyttävää, jos nautit.:)

  Sinulla on mainio väriaisti, Anna: Minäkin saan nauttia sinun ihanista kuvistasi, joita on tosi runsaasti.:D

  Kiitos kehuistasi, Anna, ja oikein hyvää torstaipäivää sinulle<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥