Google+ Followers

maanantai 21. marraskuuta 2011

Lääkärikaskuja ja tosiasioita

Kännykkäkameran kuvia talvelta 2011. Nuppolan entinen navetta.
Jälleen kerran, lääkärikaskuja Terho Toivosen kirjasta Tosta poikki, sano tohtori (1969).

Kultaseppä täytti 50 vuotta. Juhlissa oli mukana koko paikkakunnan kerma, muun muassa  synnytyslaitoksen ylilääkäri. Nautiskeltiin pöydän antimia ja päästiin kahvinjuontiin. Syntymäpäiväkakku oli koristettu 50 kultasormuksen kuvalla.
"Onpas siinä rinkuloita," tuumasi ylilääkäri.
"Onhan niitä," sanoi päivänsankari. "katsos, maassa maan tavalla. Odotappas vain minkälainen on sinun syntymäpäiväkakkusi".

Gynekologi Lauri Rauramo oli lomallaan kalastamassa Lapissa. Kävi niin kuin usein lääkärille tapahtuu lomallakin, professoria tultiin hakemaan lapsenpäästäjäksi erääseen lähitaloon kun kätilö ei enättänyt ajoissa paikalle.  Synnytys sujui erinomaisesti kun pätevä asiantuntija oli paikalla. Tavan mukaan lapsi pitää tietenkin punnita, mutta kun tähän toimeen ryhdyttiin, kävi ilmi ettei koko talossa ollut vaakaa, eikä sellaista löytynyt naapuristakaan. Kun hätä on suurin, on apukin lähellä. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen oli kuuleman mukaan seurueineen lähettyvillä kalastamassa ja varusteiden joukossa olisi epäilemättä jonkinlainen puntari. Vaaka noudettiin, ja kun vastasyntynyt punnittiin itsensä presidentin kalavaa'alla, todettiin lapsen painavan kolmetoista kiloa!

Koulun terveyssisar opetti ensiluokkalaisille hampaiden hoitoa. Tunnin aikana oli puhuttu perusteellisesti hampaiden rakenteesta ja tehtävistä. Päätteeksi terveyssisar tiedusteli, minkälaisia hampaita ihmisillä on, ja sai selkeän vastauksen:
"Maitohampaat, rautahampaat ja tekohampaat".

Näin paljon oli lunta viime talvena Talon pihassa.
Talvea kohti käymme, lunta on tullut niin paljon, että auraamaan jo pääsisi. Oikeastaan, jo aikakin talven tulla, valaistuupa maailma ainakin hiukan. Kuvat ovat viime kevättalvelta, jolloin lunta oli tosi paljon. Toivotaan, että hieman vähemmällä pärjäisimme tänä talvena...

Vanhin lapsenlapsi on kovassa kuumeessa kotona. Pistäydyin äsken siellä jaloittelulenkilläni. Varsin sitkeitä sairauksia, influenssia ja muita tuntuu olevan. Tuhkarokkoakin on liikenteessä, mutta nuorinta lapsenlasta eli Paupauta ei ole sitä vastaan rokotettu. Vanhemmat kai sentään on, onneksi.

Entisaikaan me lapset sairastimme tuhkarokon yhtä aikaa ja peräjälkeen, kun yhteen tuli, rokko puhkesi myös toisiin lapsiin. Isä otti 1800-luvun ihmisenä viinapullon, ja voiteli jokaisen ihon sillä vuoron perään. Muistan sen ihan elävästi. En tiedä, mitä vaikutusta tällä toimenpiteellä oli, mutta sellainen kansanviisaus oli tiedossa: "Jos sauna, viina ja terva eivät auta, tauti on kuolemaksi". Onneksi nykyään on ollut muitakin keinoja, mutta joskus voi käydä niin, että keinot loppuvat. Tulee superbakteereita ja pahoja viiruksia, joita sietää pelätä. 

Jos antibiootit menettävät tehonsa bakteereihin, mikä enää auttaa? Ainahan voi kokeilla rukousta tai loitsua tahi molempia. Viime kädessä bakteerit ovat aina niskan päällä, ja lopputuloksen tiedämme.

Oikeastaan olemme eläneet liian hyvää aikaa, kun sairaudet ovat olleet hyvien hoitojen ansiosta melko hyvässä kurissa. Mutta aina syntyy uusia sairauksia, joihin ei ainakaan ihan heti löydy parannuskeinoa. Paha sairaus on aids ja hiv. Tähän jälkimmäiseen on lopulta saatu hyvät lääkkeet, jotka ehkäisevät taudin pahenemista varsinaiseksi aidsiksi.

Myös syöpäsairauksien hoidoissa on kehitys ollut valtaisa. 1960-70 luvuilla näistä sairauksista ei ollut parannusta, mutta nyt syöpiin sairastuneista paranee jo suurin osa. Tutkimuksella on valtavan suuri merkitys, jotta hoidot kehittyvät. 

Nyt ollaan valtiovallan taholta leikkaamassa määrärahoja yliopistoilta ja muista koulutuksista. Jos opetuksen taso romahtaa, meille jää tyhjä näppiin: suomalaiset eivät ainakaan kulje koulutuksen eturintamassa. Turha enää luulla, että syntyy uusia hienoja innovaatioita, ja liikeideoita, jotka tuovat leipää kansallemme. Päättäjämme säästävät väärässä paikassa, kun säästävät koulutuksessa. Nekin rahat kannattaa antaa mieluummin huijareille ja muille veroparatiisien asiakkaille kuin oman maan kansalaisille. Sinne mahtuu vaikka kuinka paljon, he eivät tule koskaan kylläisiksi!!!

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää uuden viikon alkua!
                                Aili-mummo28 kommenttia:

 1. Kiitos Aili-mummo!
  kivoja kaskuja taas.
  Niin nuo rokot käytiin läpi lapsena eikä sitten aikuisena enään tarvinnut pelätä niitä.

  Kovin olettekin edellä kouluntuksessa ja oppimisessa.
  Kielioppi on aina suomessa ollut hyvin opetettu, sillä kun aikuisena luin täällä ruotsiksi niin kielioppikokeista sain ainan parhaat numerot vaikka luokassamme oli ruotsalaisia.
  Paljon oli lunta viimevuonna, tuleekohan ollenkaan tänävuonna.
  Mukavaa viikkoa sinulle♥

  VastaaPoista
 2. JHyvä tuo kekkosen kalavaaka! Saipa vauvakin kunnon painon. Eitarvinnut kalavalheita kertoa kun vaaka näytti kunnon lukeman.
  kait se vain niin on, että aina löytyy uusia sairauksia jotka kansakuntaa kiusaa ja tuo säästö mitä suunnitellaan on kyllä turhauttava säästö. Luulsi jostain muusta löytyvän säästöä ettei opetuksesta yliopistoissa tarvisi tinkiä eikä yleensäkkään koulutuksesta olis varaa säästää.
  Se on nousevan polven elämästä pois!

  VastaaPoista
 3. Kivoja kaskuja,rokot ollaan kyllä käyty läpi,kyllä suomessa on koulutus hyvässä mallissa.Kyllä viimetalvena oli paljon lunta saa nähdä miten tänä vuonna:))

  VastaaPoista
 4. Olipa hauskoja juttuja ja kaskuja.

  Vaikeaa flunssatalvea taas povattiin lehdistössä tänään. Rokotuksistakin on taas tiedotettu terveyskeskuksissa, uskaltaneeko enää ottaa piikkiä vastaan. Aikanaan sain aina työn puolesta flunssarokotteen ja tauti iski hirmuisena joka talvi. Nyt en ole kahteen vuoteen rokotusta hakenut ja yhtään flunssaakaan en ole sairastanut. Mitä tuostakin nyt voisi päätellä?
  Minäkin olen sitä mieltä, että lapsille ja nuorille pitäisi antaa koulutusta niin paljon kun pystyvät omaksumaan. Väärä on säästökohde jos lapsilta viedään.

  VastaaPoista
 5. Hei Sylvi!

  Toki kaskut ovat hauskoja, lääkärikaskut varsinkin. Ennen ei ollut rokotuksia tuhkarokkoa vastaan, olikohan edes tulirokkorokotetta. Muistan, että sitä tautia pelättiin kovasti, sillä monia lapsia kuoli tulirokkoon. Toinen paha sairaus oli hinkuyskä.

  Enpä tiedä, ovatko suomalaiset edellä noissa oppimisasioissa. Minun kouluaikanani oli paljon kouluja, joissa ei ollut ainuttakaan kunnon opettajaa. Itse olen kirjoitustaitoni hankkinut - kirjoittamalla ja opiskelemalla.

  Olen kyllä huomannut, että sinä osaat kirjoittaa hyvin, ja varmasti olet ollut hyvä oppimaan.

  Pian saamme nähdä, tuleeko lunta lisää vai sulaako se entinenkin pois. Jos ilma lämpenee, niin varmasti sulaa...

  Oikein hyvää ja innostavaa viikkoa sinulle, Sylvi<3

  VastaaPoista
 6. Moi Mummeli!

  Tuo "Kekkosen kalavaaka" valehteli oikein mahtavasti, vai miten muuten sen muotoilisi? Mutta uskottavahan se on, kun vaaka kerran näyttää.;)

  Niin se näyttää olevan, että aina löytyy uusia ja muuntautumiskykyisiä bakteereja ja viiruksia, jotka saavat aikaan laajoja epidemioita. Monta pahaa sairauttaa ihminen on selttänyt ja päässyt niiden herraksi, mutta uskon että viime kädessä nuo bakteerit ja viirukset vievät meistä voiton.

  Minusta koulutuksen säästöt tulevat kansakunnalle liian kalliiksi, jos meillä on varaa koluttaa kiinalaisia ja vaikka ketä ilmaiseksi, mutta ei oman maan nuorisoa ole varaa kouluttaa hyvin. Se on lyhytnäköistä politiikkaa, joka kostautuu!O_O

  Oikein mukavaa viikon jatkoa sinulle, Mummeli.<3

  VastaaPoista
 7. Hei Ritva!

  Niin on tehty, kuten sanoit.
  Mutta tuo "säästöjen" etsiminen yliopistoista ja koulutuksesta on typerää touhua!;/

  Hyvää maanantai-iltaa sinulle, Ritva!<3

  VastaaPoista
 8. Moi Unelma!

  Joskus on Echinaforce auttanut, kun kurkku on kipeytynyt, ja olen pelännyt sairastuvani flunssaan. Rokotuksia olemme ottaneet, kun olemme lasten kanssa tekemisissä. Lapsilla on jatkuvasti joku köhä tai pahempi menossa, ja siitä ne tarttuvat myös aikuisiin.

  On sinun omassa valinnassasi, otatko rotteen vai et. Tai jaksat vältellä ihmisjoukkoja...

  Koulutus ei ainakaan nuorissa mene hukkaan, eikä aikuisissakaan. Moni meistä joutuu elämänsä aikana kouluttautumaan useampaan kuin yhteen ammattiin.

  Ellei lapsille ja nuorille anneta hyvää koulutusta, mitä me voimme heistä odottaa? Sellaisella kansakunnalla on huono tulevaisuus edessään.;/

  Mukavaa maanantai-iltaa sinulle, Unelma<3

  VastaaPoista
 9. Sainpahan taas "suukorvissa" lukea, se on hyvä asia se!!! Lisäksi asiaa joka oli mielenkiintoista.
  Aina tapahtuu ja sattuu, sitä ihmetelin tämän päivän lehteä lukiessani, paljon oli asiaa ja myöskin asia vierestä! Sehän tarkoittaa, että lukemista löytyy meille kaikille! Ammukahvi ja lehti on se josta en malttais luopua, vaan... Unkarissa ei muuten toimi sen lehtien jakelu omaan postilaatikkoon, ei sillä kyllä se niin pieni on, että isot kirjeetkään ei sinne aina mahdu. Lehtikioskia löytyy paljon joten sinne sitten, rahalla sen sieltä saa, kun tarvis on!Tv lehden ostan viikottain, kieltä kun en osaa niin jätän ne lehdet lukutaitoisille...;)

  VastaaPoista
 10. Hymyilevä eläkeläinen22. marraskuuta 2011 klo 12.18

  Lääkärit ovat yleensä mukavaa väkeä, vakka joku valelääkäri silloin tällöin ilmestyykin. Kyllä nykyisissä valvovissa virkamiehissä sen sijaan olisi säästämisen varaa. Tämä Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanenkin on oikein malliesimerkki virkaintoisesta virkamiehestä, joka on tottunut olemaan aina oikeassa, mutta pupu menee pöksyihin ja pää on pantava pensaaseen hiukankin tiukan paikan tullen. Häpeisi edes! Fiksuuttakin kyllä löytyy kuten tv:ssä nähty professorisnainen Sikka-Liisa Kivelä.

  VastaaPoista
 11. Olisikohan minulla vieläkin koulu aikaiset paikat hampaissa, olikohan se hammaslääkäri vai oikee lääkäri sukunimeltään Lintu, ja hänen tyttärensä nimi oli Meri.Minä muistan lapsuudesta että siellä oli aina paljon lunta, laskettiin korkeaa mäkeä suksien ja pahvin kanssa, koulussa aina oli hiihtokilpailut, mutta ei oo nykyisin enää, en tiedä onko sielläkään enää, eihän siellä ole enää montaa kouluakaan, täältäkin on lakkautettu aika monta koulua, tällä viikolla lakkautetaan taas yksi.

  VastaaPoista
 12. Hammaslääkäri Lintu oli töissä Tohmajärvellä ainakin 1960-70 luvuilla. Hän oli hyvin erikoinen ja persoonallinen ihminen joka jäi mieleeni loppuiäksi. Katkaisi mm. oikean kulmahampaani juuren yhdessä vaimonsa kanssa, joka oli opettaja. Hänen lapsiaan en tuntenut.

  Kyllä kouluissa edelleen pidetään hiihtokilpailuja, joskin kouluja on paljon vähemmän. Alakouluja on Tikkalassa, Kemiessä ja Värtsilässä, muut alakoulut ovat lakkautettuja.

  Lunta oli ainakin viime talvena paljon, tulevasta talvesta ei vielä tiedä, mutta ainakin lunta tulee, ja sitä on jo maassa ehkä noin 10 senttimetriä. Sään lämmetessä sulaa varmaan pois.

  Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle, Pepita, ja kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 13. Vai on teillä siellä lunta!
  Huh huh!

  Tänä talvena vähempi
  lumentulo riittäisi
  kuin viimetalvena.
  Täällä sisämaassa sitä
  oli, että oikein
  kaksimetriset lumivallit
  oli aurojen jäljiltä pikkuteittenkin
  varsilla.

  Katsoin juuri TV:stä kun
  tuli amerikkalainen
  ohjelma rintsyövän tutkimuksista,
  joissa on edistyttykin
  aikalailla.

  Mutta niinkuin
  vatsahaavan aiheuttajankin
  kanssa, kesti 20v
  ennenkuin saatiin
  todistettua,
  että tutkimukset ovat
  päteviä, vaikka se syy
  olikin löydetty,
  siitä he saivat Nobel-palkinnonkin.

  Sanoivat, että syövän
  aiheuttaja on jokin virus.

  Täälläkin on sitä
  tuhkarokkoa liikkeellä
  ja sekin on virus,
  kyllä niitä on kaikenlaisia,
  kun on ne lunssaviruksetkin.

  Käyn aina ottamassa
  rokotuksen, ettei
  tarvise ainakaan
  sitä jokatalvista
  kauheaa lenssua kärsiä,
  joka iskee
  tällaisiin vanhoihin
  mummoihin niin että ei
  meinaa hengissä selvitä.

  Toivon nyt oikein hyvää vointia
  Sinulle, Aili-mummo ja leppoista
  adventin odotusta.

  VastaaPoista
 14. Hei Herne!

  Minullakin on vielä influenssarokote ottamatta, luulen saavani sen maanantainna, kun käyn jalkahoitajalla.

  Ihmeellistä, jos tuo rintasyöpä on viirustauti, se on naisväen yleisin syöpä. Epäilevät myös 1.tyypin diabetesta viirustaudiksi, ja monta muuta sairautta näiden lisäksi. Olen ajateöllut, että nuo sairaudet ja taipumukset niihin, johtuvat geeneistä eli siis perimästä (monet syöpälajit näyttävät kulkevan suvussa). Siitäkin on tehty tutkimusta.

  Onneksi tutkimus selvittää monia sairauksia ja kehittää hoitoja niihin.

  Pian on adventti, vuoden merkittävimpiä kirkkopyhiä. Lupauduin lausumaan silloin seurakunnan järjestämässä 60 ja 70v. juhlassa, runon.

  Oikein ihanaa adventin odotusta myös sinulle, Herne, sekä hyvää terveyttä!<3

  VastaaPoista
 15. Aili-Kulta, meilaa minulle edes yksi sana...Osoitteet kadoksissa koneenvaihdon myötä. Olisi muutama asia.

  Thkarokko oli kauhea sairaus. Onneksi sitä ei silloin tajunnut, kun sitä sairasti, että miten vakavasta oli kysymys.

  VastaaPoista
 16. Heippa Leena!

  Asia hoidettu, postasin sinulle juuri äsken.

  Onhan se tuhkarokko tauti, mutta en tiedä muuta, kuin että se on paha jättämään jälkitauteja. Lapsuudessani tulirokkoa pidettiin vielä paljon vaarallisempana sairautena kuin tuhkarokkoa, jonka sairastivat lähes jokainen lapsi. Aikuisilla se lienee vaarallisempi kuin lapsilla.

  Oikein mukavaa keskiviikkoiltaa sinulle, IhaNainen!<3

  VastaaPoista
 17. Moi Maikku!

  Jostakin kumman syystä kommentit ovat tulleet sekalaisessa järjestyksessä, ja minulta on jäänyt väliin vastaamattomia kommentteja. Ehkä syynä on se, että olemme postailleet niitä samaan aikaan.

  On kauhean ikävää, jos Unkarissa eivät postitetut kirjeet mahdu laatikkoon eikä muukaan posti. Silloin on viisaampaa ostaa lukemansa lehdet kioskista. Ehkä maaseudulla asiat ovat toisin, ja postilaatikot suurempia.

  Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle, Maikku<3

  VastaaPoista
 18. Hei Tuula!

  Toki niissä virkamiehissä ja naisissa on monenlaista väkeä; on lääkäreissäkin. Joillakin lääkäreillä on synnynnäinen taito käsitellä ihmisiä lupsakkaasti eikä heillä ole hirmuinen kiire kannoilla kouhottamassa.

  Ihme on, että isoilta virkamiehiltä ei vaadita paljon muuta, kuin että nostavat kerran kuussa ansiottoman palkkansa. Marja-Liisa Partanen on malliesimerkki ihmisestä, joka ei halua rasittaa itseään liikaa. Kumma että näissä valelääkäriyhteyksissä hänen nimensä tuli esiin, "kun ei kerkiä".

  Liian vaativa työ tälle virkanaiselle.

  S-L Kivelä on tunnetusti tomera ja sanavalmis ihminen, puolustaa hyvin vanhusten oikeuksia hyvään hoitoon ja elämään.:D

  Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle, Tuula<3

  VastaaPoista
 19. Hei Aili!

  istun täällä hellavahtina. Kohta pitäisi tulla vieraat kylään syömään. Eli oikeasti minun ei pitäisi olla täällä netissä notkumassa. Päätin kuitenkin pikaisesti käydä kuulumisesi katsomassa ja jäinkin sitten tähän lueskelemaa.

  Olen itse koulutukseltani psykiatrian sairaanhoitaja-diakonissa. Harkitsemme paluuta Suomeen kolmen vuoden kuluttua, joten on pitänyt taas ruveta miettimään ammatti-asioita. Tulisiko minusta vielä sairaanhoitaja ja onko Suomen terveydenhuolto millä tolalla silloin kun me palaamme?

  Eli postauksesi osui nyt tähän nilkkaan:).

  Mukavaa viikonloppua, nyt taas hellan ääreen....

  Mine

  VastaaPoista
 20. Hei Mine!

  Mukavaa kun poikkesit vilkaisemassa ja kommentoimassa.

  Minua on kovasti kiinnostanut tuo blogisi, jossa on matkoja satamäärin. Joka päivä tulee uusia, ja sinulla on mahtavan hienoja kuvia lisäksi. Minua kiinnostavat maat ja matkustaminen, mutta alkaa olla jo liikkumisvaikeuksia, joten sitä harrastusta tulee rajoittaa. Mutta näin netissä matkailu on helppoa ja halpaa, ja tykkään kovasti kommentoida toisten blogeja.

  Näyttää siltä, että rahan puutteen takia kaikkia menoja karsitaan, ensisijaisiksi ovat nouseet toisten EU-maiden velat. Ihan hirvittää niiden ajtteleminen.

  Toivon hartaasti kuitenkin, että kun palaat Suomeen, asiat olisivat silloin jo hieman paremmin. Sairaanhoitajia ja terveysalan ammattilaisia tarvitaan aina, heistä on jopa puutetta, etenkin lääkäreistä.

  Koululaitosta eivät ole vielä onnistuneet alasajamaan, mutta kyläkouluja on lakkautettu paljon.

  Toivotan sinut, Mine, tervetulleeksi Suomeen, kun aika on! Uskon, että sinulla ja perheelläsi on hyvä tulevaisuus edessään.:D

  Oikein hyvää loppuvikkoa sinulle, ja kiitokset kommentistasi.<3

  VastaaPoista
 21. Yaelian!

  Sepä hauska 'kuulla'.;)

  Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!<3

  VastaaPoista
 22. Hei Aili-mummo...pitkästä aikaa..

  Olen ollut vatsataudissa ja minulla on ollut kaikenlaisia kiireitä. Olen käynyt taas Kuopiossa auttamassa siellä Paloahon koululla niitä vaikeavammaisia lapsia tyttärieni kanssa.
  Aloitan taas oman työrupeamani Tokmannilla joulukuun alussa. Olen siellä taas kuukauden töissä ja jatkan taas vuorotteluvapaatani opiskelujen merkeissä.
  Olen hakenut kouluun (vielä näin vanhoilla päivillä) ja sain tiedon kouluun pääsystäni tiistaina. Minut on hyväksytty opiskelemaan sosiaali-ja terveysalaa Outokummun ammattiopistolle. Hakijoita oli 60 kpl. Niistä 33 ottivat haastatteluun ja 14 pääsi opiskelemaan ja mie olen yksi niistä.
  Koulu alkaa tammikuun alussa.

  Mutta mitäs mie tässä nyt itsestäni löpisen...

  Kivoja nuo kaskut.

  Viime talvi olikin tosi luminen. Tänä talvena taitaa vaan vettä tuolta taivaalta tulla. On niin pimeääkin. Ja joulukin jo niin lähellä.

  Voimia sinulle ja oikein kivaa joulun odotusta teille kaikille sinne Tohmajärvelle.

  VastaaPoista
 23. Moi Eila!

  Kiva kuulla sinusta. Ikävää, että olet ollut sairaana ja kiireisenä, vieläpä olet käynyt Kuopiossa vammaistyössä vappaehtoisena. Ei siis mikään ihme, että pääsit haluamillesi aloille opiskelemaan. Sinulla on toivottuja ominaisuusksia, joita hoitotyössä tarvitsee, myötäelämisenkykyä eli empatiaa. Iloitsen menestyksestäsi!

  Pääset töihin jouluruuhkan ajaksi, ja sitten heti opiskelemaan. Onnellista tulevaisuutta sinulle, Eila, kuten myös terveyttä ja jaksamista.<3

  Kiitän toivotuksistasi.;) Paljon terveisiä sinulle Kumpuun, ja hyvää viikonvaihdetta ja adventtia!<3

  VastaaPoista
 24. Taitaa tuossa Rauramon suvussa sitten olla useampiakin gynekologeja. Ensimmäisessä synnytyksessäni oli naistenklinikalla Ilkka Rauramo, sanomien Jaakon ja kansanedustaja Anssin veli.

  En minäkään ole saanut rokotusta tuhkarokkoon. Sairaspedissä makasimme kaikki sisarukset samaan aikaan. Isäni antoi meille lapsille kaikkiin sairauksiin samaa lääkettä kuin sinun isäsi. Hän kaivoi pullon yläkaapista, johon lapsilla ei ollut asiaa ja kaatoi kirkasta "lehmänlääkettä" teelusikkaan. Kyllä se maistui pahalta, mutta tehosi kyllä heti kaikkiin sairauksiin. Isä kait oli niin uskottava ja turvallinen ilman valkeaa lääkärin takkiakaan.

  Mukavaa viikonloppua Ailille!

  VastaaPoista
 25. Hei Irene!

  Ehkä Rauramot ovat lääkärisuku, jollaisia olen lukenut joidenkin sukujen olevan. Olet saanut tutustua ainakin yhteen Rauramon suvun lääkäriin naistenklinikalla.;)

  Meille isä käytti viinaa vain ulkoisesti, ei hän antanut sitä suuhun, mutta yhtä kaikki: Me parannuimme tuhkarokosta ilman jälkitauteja.:D

  Mutta ihmeen hyvin me pärjäsimme, vaikka joka käänteessä meitä ei lääkäriin vietykään. Ja heikot kokivat kovan kohtalon...

  Oikein ihanaa viikonloppua ja adventtia sinulle, Irene!<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥