Google+ Followers

perjantai 18. marraskuuta 2011

"Me myrkynlypsäjät"

Keijut lentävät sinne tänne. Iso näyttää uhkaavalta, mutta pikkukeijulla on tähtiä jaloissaan...

Siilin piikit, kultapiikit pistää.  
Eipäs löydy peikkopoikain pesää 
- eipäs mistään .  
Peikot ne tanssii kuutamolla, 
peikkojen kanssa on hauska olla,  
eikä siilit koskaan kerro, 
mistä peikot löytää. 

Keijun siivet, kultasiivet hohtaa. 
Kuusien alla keijukansa peikonpojat kohtaa.
Keijut vain tanssivat kuumatolla.
Tanssin jälkeen on kuuma olla,
vaan siilit tuovat juotavaksi
mehiläisten mettä.

Kuusenvarjot, hopeavarjot päilyy,
kauan peikoilla kuutamotanssin muisto säilyy.
Taas ensi kuussa ne kohtaavat kuutamolla
ja tanssivat yhdessä kuumatolla...

- Raija-Liisa Äystö -

Viisivuotiaan lapsenlapsen piirustus. Lieneekö tämä tuon yllä olevan runon peikko?


Tuli kutsu Maataloustuottajien pikkujouluun. Ajattelimme  mennä tänä iltana kumpikin. Mies on käynyt tuottajien tilaisuuksissa joskus yksinään eli naapurin kanssa. Minulla tuo lähtö on ollut vaikeampaa. Voi olla että minua 'katsotaan kuin lehmä uutta porttia.' Lehmiä ei näillä seuduilla kovin usein näekään, kesäaikana se voi olla mahdollista. Tällä kylällä on vain kahdella naapurilla enää lypsykarjaa, mutta Tikkalan alueella on vielä ainakin kaksi lypsykarjataloa lisää. Muutamat ovat siirtyneet lihakarjaan, mutta ei heitäkään kannata kadehtia: lihan hinta (sekä sian- että naudanlihan) on hyvin alhainen. Ja voi ihmettä: Voistakin on ollut puutetta, kun kysyntä on niin paljon kasvanut viime aikoina. Taitavat nuo varakkaat venäläiset syödä  innolla suomalaista voita, joten suomalaiset saavat syödä sitten jotakin muuta. Ei enää edes Pekka Puskaa ja kumppaneita uskota, joka sanoi: "Voi on myrkkyä verisuonille".


Palkastaan he se pappikin saarnaa, vaikka ennen sanottiin että 'itsestään se paha pappi saarnaa.'  Olipa tuo sitten kummin päin hyvänsä, mutta uskon, etteivät kaikki papit ole pahoja. Entisaikaan tuli talon emännän tai isännän hautaaminen kalliiksi: Jos talossa oli kuusi lehmää, piti yksi lehmä luovuttaa papille maksuksi hautaansiunaamisesta. Näin luin yhdestä luotettavasta kirjasta. Liekö ollut niin, että niiltä muilta ei saanutkaan sitten siunauspalkkaa? Arvelisin, että joku pappi lukee tätäkin blogia, mutta ei koskaan kommentoi...


Kyllä se palkaa työstään haluaisi maajussikin, mutta ruuan hinnasta vain yhä pienempi osuus jää tuottajalle, joka tekee työn, ja maksaa kaikki tuotantopanokset, mitä työ vaatii. Nuo veijarit, K- ja S-marketit tekevät liikevoittoa yhä enemmän. Ainakin 30 % ruuan hinnasta jää kaupalle. Tuottajan osuus on paljon pienempi, ja omansa ottaa myös teollisuus.


Viime aikoina ei enää vaalien edellä ole huudettu 'halpaa ruokaa', kuten muutama vuosikymmen sitten. Kun kotimainen tuotanto loppuu, saamme syödä sitä halpaa mitä onnistumme kiinni saamaan. Olipa se vaikka minkä maalaista.


Tämän postauksen otsikko on lainaus itseltäni 1980-luvulta, jolloin kirjoitin samannimisen sanomalehtikirjoituksen. Se julkaistiin sanasta sanaan Maaseudun Tulevaisuudessa, mutta muokattuna myös Helsingin Sanomissa; kirjoituksen nimeksi oli pantu: 'Lehmällä kasapäin ratsastajia'.


'Nostetaan ilo pintaan, vaikka syän märkänis!'


Oikein hyvää ja mukavaa viikonloppua kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!
16 kommenttia:

 1. kiitos visiitistä, huomasin liian myöhään se viimeinen kommisi meni jutun myötä poistoon. eli en välittänyt enää marista. en jaksa. olen nyt musiikin lumoissa ja aion pysyäkkin koko viikonlopun. kirjoitettavaa on, mutta en ehdi ehkä paljon blogiin. On halvatun hyvä jos saadaan se ric pois mun sivuilta, google lupas selvittää ja sivuni on ollut ny niiden syynis kai tai sit sen helkutin ricin kun meinaan kaatua ohjelmat keskenkaiken. Profiilista löydät aina oikean sivun , vain se yksi on suljettu. 5 kai on auki. uusin on sivu AIKATHERINE (ajatuksin ja kuvin.) Täytyy kopioida ne pilkun tarkasti, silti menevät sekaisin. En mahda mitään.. kun en osaa muuta kuin tapella murtautujia vastaan tää oli toinen hyökkäys. viime talvena oli eka. Että mua rakastetaan. Huh. Hauskaa pikkujoulua! Mä olen kai aika väsynyt nyt kun ei runosuonikaan kuki.

  VastaaPoista
 2. Hei Aikatherine!

  Sellaisia ne pirulaiset on, kiusantekijät! Panevat syyttömät kärsimään, ja varmasti nauttivat tekosistaan!

  Kyllä Googlen väki osaa pitää tihulaiset aisoissa, kun ovat heidät keksineet. Toivon ainakin sitä.<3

  Lepää ja rentoututa hermojasi, ei tämä ole maailmanloppu kuitenkaan...

  Kiitos toivotuksistasi! Toivotaan, että ilta ei ole kovin tylsä.;)

  Hyvää viikonloppua sinulle<3

  VastaaPoista
 3. On se jotenkin ihan huvittavaa kun voi puuttuu kaupasta! Niin moni on kuulemma palannut karppauksen myötä voita syömään. Paikallisessa osuuskaupassakin jo pitkään ollut lappu ett ätoimitusvaikeuksien takia ei ole voita saatavilla. Sitten yksi pikkumeijeri sitä toimitti ja se vietiin kuin joskus pula-aikaan. Ihmisiä tungeksi häkin luona ja hetkessä oli tyhjä- En jäänyt seutraamaan, toivatko lisää vai oliko vain se yksi häkki.

  VastaaPoista
 4. Näinhän se on, että maatalouden alasajo jatkuu Suomessa. Tässä lähistöllä on iso sikatilallinen, joka pistäisi hanskat naulaan milloin tahansa. Tuottajalle maksettavan sianlihan kilohinta on painunut niin alas...en nyt muista paljonko se oli.
  Kaupparyhmittymät todella kasvattavat voittojaan mm. me hölmöt kuluttajat luulemme, että bonuskorteilla saamme suuriakin etuja. Kyllä kauppa ottaa meiltä hinnoissa sen miljoonan, mikä tuon korttirumban pyörittäminen maksaa.
  Hyvät viikonloput sinne itärajan pintaan :)

  VastaaPoista
 5. Olet taas postannut tänne paljon kaikkea kiinnostava ja kaunista. NUO PIIRUSTUKSET OVAT MIELEENI, NIIN MUKAVIA niin myös runot.

  Eipä ollut tällä Kalevilla (jonka puolison hautajaisissa tänään kävimme) ainakaan antaa papille lehmää.

  Sinä tiedät paljon ja osaat kirjoittaa niin hyvin.

  Hyvää ja siunausrikasta viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Mummeli!

  Anteeksi, yksi kommentti katosi taivaan tuuliin!

  Ne nuo muotivirtaukset saavat ihmiset pauloihinsa. 1980-luvulla ja jo sitä ennenkin voi oli pahinta myrkkyä, ainakin Pekka Puskan mielestä. Kiitollinen kansa äänesti hänet parlamenttiin, juuri ne ihmiset, joiden leivän hän oli 'syönyt'.

  Venäläiset veikkosemme eivät ole pelänneet koskaan voita tai muutakaan rasvaa, ostavat suomen pienen tuotannon hetkessä tyhjiin.

  Lehmät jalostettiin lypsämään kurria, ja valkuaista. Maitolitroja mahdollisimman paljon! Maajussin leipä ei levennyt, vaan kapeni ja työmäärä lisääntyi koko ajan. Rahaa ei tarvita, kun ei ole vapaa-aikaakaan...

  Ajatella että voita oikein jonotetaan! Ihan uusi ilmiö rikkaassa Suomenmaassa.

  Oikein hyvää viikonvaihdetta sinulle, Mummeli<3

  VastaaPoista
 7. Luterilaisen kirkon papeilla on nykyään kuukausipalkka. He eivät ota vastaan toimitusmaksuja. Jos joku siitä huolimatta työntää kirjekuoren käteen, pappi antaa rahat seurakuntansa lähetysrahastoon tai vastaavaan.

  Jos pappi pyydetään pitämään toimitus jollakin paikkakunnalla, jonne on pitkä matka, hänelle voidaan korvata matkakustannukset tai järjestää kuljetus jonkun vieraan autossa.

  Papin sukulainen

  VastaaPoista
 8. Aili!

  Lueppas uudesta Suomen Kuvalehdestä kiintoisa juttu luomutiloista.

  Sanos nyt, mistä minä saisin sen Karjalaisen, jossa on haastattelu Helmi-Maariasta? Onkohan tämä sama lehti, jota äiti yritti tilata minulle vai ei, sillä muistaisin, että se oli Karjala -lehti. Onko niitä sitten useampiakin, joissa Karjala -nimi?

  Tunnelmallista viikonloppua sinulle Aili-IhaNainen!

  VastaaPoista
 9. Hei Beate!

  Tiedän lihatilallisten tuskallisen tilanteen, lihantuottajia ei naurata. Suomi ei ole omavarainen lihan suhteen ollut enää pitkään aikaan. Saamme syödäksemme ulkomailta tuodut hormooni- ja dioksiinilihat, ja mitä nyt sattuu tulemaan. Ruokaturvallisuus heikentyy koko ajan, salmonellat ovat yleisiä ulkomailla, eläimille syötetään siksi antibiootteja.

  Emakkosikaloita lopetetaan, kun porsaita ei enää tarvita niin pajon.

  Etsin MT:stä lihanhintoja, en nyt löytänyt. Ennen löytyi perjantain lehdestä kaikki maataloustuotteiden hinnat. Alkutuotanto on huonoissa asemissa muutenkin.

  Kyllä ne boonukset kauppa perii meiltä moninkertaisesti, rikastuu itse eniten. Sanelee muillekin ehdot, joilla se toimii. Suomessa on vain kaksi pääryhmittymää, jotka jakavat voitot keskenään, muut ketjut ovat pieniä.

  Kiitos toivotuksista, Beate, ja hyvää viikonloppua myös sinulle!<3

  VastaaPoista
 10. Hei Sylvi!

  Kiitos kauniista sanoistasi!

  Ei nykyään kai lehmää vaaditakaan ruumiin siunaamisesta. Luehan Anonyymin mielipide. Ihan kurillani kirjoitin tuon, että joskus satoja vuosia sitten, on papilla ollut melko kallis maksu toimenpiteestä.;)

  Mukavaa, jos juttuni miellytti sinua<3

  Siunauksellista viikonloppua sinulle Sylvi, ja kiitos kommentista<3

  VastaaPoista
 11. Hei Anonyymi!

  Kiitos että vastasit pappien puolesta! Olen useasti kirjoitellut jotakin papeista, mutta koskaan kukaan pappi ei ole vastannut. Mutta hyvä että edes joku papin läheinen vastaa.

  Tiedossani on se, että papilla on kuukausipalkka. Se on parempi kuin entinen, joilloin papin piti syksyllä kiertää taloissa velkomassa saataviaan. Näin tietysti luontaistalouden aikaan, kun ihmisillä ei ollut rahaa millä maksaa palkkaa.

  Minusta tuo on asiallista, että matkakustannukset korvataan, tai järjestetään papille kyyti.

  Kerrohan papillesi terveisiä mummolta, joka vähän ilkikurisesti kirjoitteli asioista. Mutta en tahtonut sillä papeille toivottaa mitään pahaa.<3

  Kiitos kommentistasi, Anonyymi!

  VastaaPoista
 12. Hei Leena!

  Ei tule taloon Suomen Kuvalehteä, voisiko ostaa sen kaupasta?

  Karjalainen ilmestyy Joensuussa. Karjala lehti Etelä-Karjalassa, on ihan eri lehti. Keskiviikon Karjalaisessa oli tämä Maaria Päivisen juttu. Varmaan voinen lähettää sinulle oman lehtemme, tulee ensi viikolla. Sovitaan näin.

  Oikein mukavan jännää viikonloppua sinulle, Leena-IhaNainen<3<3

  VastaaPoista
 13. Hienoja piirrustuksia,hauska kertomus.Hyvää viikonloppua<3

  VastaaPoista
 14. Siilit kivoja, tykkään piikkisistä ihmisistäkin (en ymmärtänyt, Aili-mummo, vaikka Ruotsilla omat rahat, niin on silti mukana maksamassa toisten konkursseja. Ja Ruotsi maksaa eniten kehitysapua...

  VastaaPoista
 15. Hei Ritva!

  Kiva kun tykkäsit.;)

  oikein hyvää sunnuntaipäivää sinulle<3

  VastaaPoista
 16. Moi Hannele!

  Ruotsi on tosiaan tainnut lupautua ihan vapaehtoisesti joihinkin takuisiin näihin konkurssimaihin. Mutta Ruotsia ei voida kyllä pakottaa kenenkään muun maksumieheksi. Tässä voi hyvillekin maille käydä huonosti, jos luottoluokitus huononee heiltäkin.

  Kehitysapu on ihan omassa vallassa oleva juttu, Ruotsi on toisille maille hyvä esimerkki siitä, että muutkin maat antaisivat kehitysapua enemmän. Mutta tämän EU-maiden liikavelkaantuminen pakottaa monet maat vähentämään kehitysapua.

  Tekeepä niin taikka näin, aina menee väärinpäin, voitaisiin sanoa.

  Oikein mukavaa sunnuntaita sinulle, Hannele-mummu<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥