Google+ Followers

maanantai 30. tammikuuta 2012

Kaskuja ja muisteluksii männeiltä ajolta

Aurinko se vuan paistoo räköttää...

Tuas mie arvelin turvautuu siihen entisseen liäkärriin, Terho Toivosseen, joka vaikutti Tohmajärvelä 1950-luvula kunnanliäkärinä. Sittä myöhemmin hiän ol ajautuna Heinollaa, josta siirty lopulta 'tuonilimassii'. Terho on kasannu suuren joukon liäkärkaskuja, joista on riittäny materijaalii monneen kirjaan. Jos panetta haun Terho Toivonen hakupalakiin, tulloo essiin useimpii postauksii tästä mummon plokista.

Arkkiatri Osvald Renkonen toimi kesäisin Savonlinnan kylpylaitoksen ylilääkärinä. Kolleegain kesken oli kerran puhetta hänen työstään, jolloin Renkonen itse kuvasi sitä seuraavasti: "Kylpylaitoksen alilääkäri tutkii sontaa ja ylilääkäri puhuu sitä samaa."

Muuan mies moitti apteekin ulostuslääkkeitä tehottomiksi. Proviisori antoi hänelle vihdoin krotonöljyä, mutta kehoitti kuitenkin olemaan varovainen sen käytössä. Mies oli kotona niin ihastunut lääkkeen tehoon, ettei malttanut olla antamatta sitä eukolleenkin. Myöhemmin hän sitten apteekissa kertoi: "Sitä minun ei olisi pitänyt tehdä, olisi pitänyt uskoa herra proviisoria. Meidän huusissa kun on vain yksi reikä ja eukko tarvitsi sen ihan yksinään."

Tohtori M.J. Heikinheimon vastaanotolla oli 58-vuotias vanhapiika, joka oli päättänyt mennä naimisiin 20-vuotiaan nuorukaisen kanssa. Lääkäri oli sitä mieltä, että suunniteltu liitto vaatisi kuitenkin vielä lisäharkintaa.
Tällöin vastasi morsian kimakalla äänellä: "Se on sillä tavalla, herra tohtori, että ihminen on tässä iässä ihan hulluimmillaan, mies on saatava."

Kaskut olivat siis Terho Toivosen kirjasta Katsotaan sanoi lääkäri. Helsinki 1965.
Sama mehtä, sama taivas...

Talavi sen kun tuimennoo, ja pakkaset yltyyt vuan. Suapi nähä, onko meilä samanlaisii pakkassii kun joskus talavela 1966, jollon mittar nous lähele neljeekymmentä pakkasastetta. Kävin sillon Joinsuun Tallouskouluu junala Tikkalasta Joinsuuhun ja päinvaston. Junalta on matkoo koulule joku kilometri tai enemmännii, vuan siinä sillala Pielisjoin kohala ol niin hirmu viiltävä viima, jotta vähälä olin jiätyy. Piti ihan juoksuks pistee, jotta ois elävänä piässy perile. 

Samallaiset tulpalopakkaset ol talavela 1976, kun mies sairastu homepölykeuhkoon, ja ol Kontioniemessä keuhkoparantolassa seihtemän viikkoo. Sillonnii ol lähele 40 asteen pakkaset, ja lantalassa sonta jiäty pohjamuttii myöten. Lannat piti miun luuvva käspelilä joka uamu ennen lypsyy, ja kun lopulta olin ne sonnat suanu viskattuu lantallaan, tuntu kun olis ollu jo puolet päivän töistä tehty. 

Paljo ol muutakkii riesoo. Kaivosta loppu ves, ja piti kyssyy appuu kylän miehiltä. Onneks suatiin pihakaivosta vettä siks, kunnes vesjohto suatiin toimimmaan siitä varsinaisesta lähekaivosta, mistä ves ylleesä otettiin. Lehmii poiki vähän piästä ja uuvvestaan, ja neljä lehmee halavaatu. Ol siinä miula ja liäkärilä töitä yötä myöten.

Käv se hyvästä laihutuskuurista, hävis seihtemän killoo liikoo lihhoo ihan ku pieru Saharaan. Onneks ei usko loppuna kesken. Pojat käv kouluu tapasa mukkaan, van ei niistä paljo appuu ollu. Vanhempi poika ol alle 13 vuotta, ja nuorempi kaheksan vuotias. Mie ajon autola usseita kertoja viikossa sielä Kontioniemessä miestä kahtomassa, jotta ne vieraat naiset eijjois sitä kokonaan ihelleen vieneet...

Kauniita ilimoja on piisannut, ja pakkassii...
Oun niin hyviillään siitä, kun oun suanu kaks uutta lukijoo: tervetulloo vuan Scarlett ja Valkonen kirahvi mummon plokkiin lukemmaan. Nyt on sittä mummo hyvälä tuulela, kun päivät vuan pitenöö ja aurinko helottaa niin kauniisti...


Tällä viikola suan pojan lapsii nähä usseemmin; Angi kävikii jo tuossa piirakoita syömässä. Ja ens pyhän seutuna juhlittaan meijjän uppeita kaksossii, joila tulloo jo sihtemän vuotta täyteen.


Seun tää Joinsuu ja Itä-Suomi tullu suosituks paikaks, kun molemmat resietenttikantitaatit käv tiälä näyttäätymässä samana päivänä. Nyt taitaa olla mualaisennii iänelä arvostusta, jos kohta sitä ei muullon oukkaa. Ja varmoo on, kun vaualit on männy, niin sittä leikattaan jo kaikki rahat poikeen syrjäseutuin eläjiltä. Ne niät vualluppaukset ylleesä unohtuu pienen ajan piästä.


Toivotan teile, hyvä lukijaystävät, oikein hyvvee uuven viikon alkuu!
                                             Aili-mummo

25 kommenttia:

 1. Mukavoo pakinoo Aili! Kiitos. Pakkaspäevät ne tiällai jatkuu ja jatkuu. Öljyä pallaa keskuslämmityskattilassa ja takassa omia koevuhalkoja. Yritettää olla paleltumata. Terveiset Savonmuasta, sitä sammoo murrealuvettava tämä onnii.

  VastaaPoista
 2. Mää täälä pohojanmaalla ihaalen tuota sun murrettas..
  Komeeta kuvia oot saanu otetuksi, aiva kateheksi käy, ku mullon niin kumman färisiä nuo talavikuvat:)

  Toivon sulle oikeen mukavia talavipäiviä jatkoski..:)

  VastaaPoista
 3. Maailmankirjat on sekaisin ja Istanbulkin pujahti pakkasasteille. Lapset vahtii silmä kovana, että jäätyiskö uima-allas, jotta pääsisi luistelemaan. Äidistäkin se olisi altaan hyötykäyttöä parhaimmillaan:).

  Sinulla oli niin elämänmakuiset muistelot, että oli kuin olisi itse ollut jäätynyttä sontaa luomassa:). Näiden kokemusten jälkeen sitä voi kokea eläneensä!

  VastaaPoista
 4. Moikka Minttuli!

  Ka, niinhäs se on, jotta sammoo murretta myö huastellaan, seun sitä savolaista veren perintöö miulakkii. Just tässä uatelin, jotta pitäsköhän männä tässä Joinsuuhun karjalankielen kurssiloile, kun ne opettaa sitä yl'opistola.

  Halot neun hyvvii pakkasen torjujjii, siula on se keskuslämmitys öljylä. Meilä on halakojen lisänä sähkölämmitys, van myö lämmitettää tuota issoo leivinuunii joka toinen päivä.

  Jos vilu tulloo, pittää panna lissee villavuatteita piäle, kyllä se siitä sitte tokenee (se kylymäminen).;)

  VastaaPoista
 5. Hei Ulleriina!

  Vai out sie Pohjanmualta? Pohjalaiset neun peruatteen immeisii, sen tiijjän. Jos ne jonnii assiin piättää, seun niin.<3

  Ol kunnon auringonpaiste kun kuvasin. Taivassii on niin kauniin sininen, jotta parempoo tuskin ossois toivoo.;D

  Kiitos Ulleriina toivotuksista.<3 Ihan samanmoisii miekii toivon siule nuita talavikelijä.;D

  VastaaPoista
 6. Hetiku otsikon lukasin, ni rupes leukaperät venymään. Onneks ol korvat pysäkkinä, muuten ois piää halennu!? Viellä kun tuli iäni mukaan säikähin jotta nyt vois käyvä huonosti jos en tokene ajoissa....:D
  Omia aikojani jarrutelin ja alotin alusta lukemisen, väksin alako sama homma, mutta hallita jo kykenin!
  Aili-mummo, tämä on sitä elämän eliksiiriä, joka antaa niitä lisävuosia, kiitos.....;)

  VastaaPoista
 7. Heippa Mine!

  Aika outo juttu miusta, jotta teilä sielä Istanpullissa on lunta, ylleesä mie oun pitänä sitä meleko kuumana paikkana.;) Van nuin ne assiit kiäntyyt piälailleen...

  Eikös se uima-allas halakii, jos ves jiätyy? Uskon kyllä, jotta lapset tykkees siitä luistelusta.<3

  Ne nuo liäkärinn tarinat sai miuttii sille tuulele, jotta juttu luistaa. Ol ne kovvii aikoja, van siitäkkii selevittiin.

  Ajat muuttu ja immeiset samon. Nyt mie oun ennee vanha ja vaivanen.;)

  Oikkeen hyvvee viikon jatkoo siule ja siun perreelles, Mine.<3

  VastaaPoista
 8. Maikku!

  Hyvin sie, Maikku, suomee ja savvoo ymmärrät.;D Ajattelein vähä verrytellä tätä murretta, kun aina vuan tulloo sitä herrasväin kieltä kirjutettuu.

  Sitä kun herroin kieltä tuhrovvaa, niin elämä muuttuu nii ykstotiseks, eikä naurata ennee yhtää. Paljo mukavampi seun nauruun kuolla ku ikävään, miekii oun sammoo mieltä.

  Van mistä sie sen iänen sait? No, ymmärrän mie, jos sinnuu naurattaa, leikkimielelä me nyt kirjutannii näitä höpinöitä;D

  Oikeen kiva kun tykkäsit, Maikku.<3 Mahottoman hauskoo jatkoo siule, viikko on vasta alussa.;))

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Olipa siinä mukavia kaskuja.
  Piti hitaasti lukea että ymmäsin mitä kirutit.
  Vai on teillä hirmupakkaset.
  Täällä on sopivasti.
  Mukavaa viimistä tammikuunpäivää sinulle!

  VastaaPoista
 11. Voi kun minullakin olisi murre, jota osaisin. Liian monella murrealueella asuneena kaikki on mennyt sekaisin. Äitini oli murretaitaja aikoinaan, mutta eipä ole tyttärestä samaan. Oli niin ihana lukea tuota murrejuttua.
  Oikein hyvää pakkasviikkoa sinne.

  VastaaPoista
 12. Ihania kaskuja ja miten mukavata murretta:)

  VastaaPoista
 13. Moi Sylvi!

  No, ei nyt vielä, mutta luvattu on jo 30 asteen pakkasia, viime yönä meillä oli 25 astetta. Asumme melko korkealla vaaralla, missä on vähemmän pakkasta kuin alempana, mutta viima käy.

  Se on hyvä, että' teillä on 'sopivasti' tuota kylmyyttä.<3

  Mukavaa tiistaipäivää sinulle, Sylvi-ystävä.<3

  VastaaPoista
 14. Hei Mummeli!

  Kun assu muala, ei opi oikein huastammaan tuota kirjakieltä; ja vaikka ossoissii, ei kehtoo huastoo sitä;DD

  Oikein mukavoo kun ymmärsit kuitennii, miusta ol hauskoo kirjuttoo välilä tätä savolaista juarittelluu.;))

  Oikein hauskoo viikon jatkoo siule, Mummeli.<3

  VastaaPoista
 15. Ritva!

  Paljo hauskempi miusta ois kirjuttoo karjalan murteela, van myö tiälä Pohjos-Karjalassa huastettaan savvoo, hiljoo ja kovvoo.;)

  Mukava kun tykkäsit, Ritva!

  Oikein hyvvee tiistaipäivee siule ja perreelles.<3

  VastaaPoista
 16. Mahtava teksti, naureskelen taalla yliopiston kirjastossa oppituntien valilla :) Sita on entisaikaan ollut vahan erilaiset laihdutuskonstit kun nykyisellaan. ;) Sita on laihtunut jos ei oo ruokaa ollut tai jos on sairastettu ja lihominen on ollut pelkastaan suotavaa. Nykyaan kun lihominen tuppaa olemaan synneista suurin ja laihuus autuaaksi tekeva hyve. Huoh. Kultainen keskitie on ollut kateissa meilta jo pidemman aikaa... ;)

  Mukavia synttarijuhlia seitsenvuotiaalle kaksosparille! Rustaappa heille murrerunoja syntymapaivan kunniaksi, olen varma, etta hetkeksi vaimenee juhlinta ja melske kun he miettivat: onko mummo ihan sekaisin vai eiko me vaan ymmarreta? =)

  Kivaa helmikuuta sinulle! Taalla paistaa aurinko mutta kylma on. Kuulin etta Suomessa mittarit hipovat jo 30 astetta :O

  VastaaPoista
 17. Moi Maama!

  Näin se ennen oli, laihtui pelkästään tekemällä raskasta työtä. Laskin silloin, että viikossa tuli työtunteja noin 80 eli tuplasti normaaliin määrään verrattuna. Onneksi silloin oli vielä vahva fysiikka, ja kesti sen raskaan työn.

  Minulla on myös ollut tuo lihomisongelma synnyinlahjana äidin suvusta.;D

  Sinäpä sen sanoit, pitääkin kirjoittaa kaksosille onnitteluruno ihan tällä omalla murteella. Kyllä he molemmat sitä ymmärtävät, koskapa puhuvatkin sitä. Lahjaksi ostin molemmille rannekellot, joten siinäpä aihe.
  Molemmat tytöt ovat hyvin rakkaita minulle, olen hoitanut heitä paljon, ja muutenkin ollut heidän seurassaan.<3

  Viime yönä oli pakkasta päälle 25 astetta, mutta teeveessä lupailivat vielä nousevan. Kainuussa lähentelee jo neljääkymmentä.

  Oikein hyvää helmikuun jatkoa, Maama, ja kiitos kommentista.<3

  VastaaPoista
 18. Kerran peikko meni salaa kirjastoon ja luki siellä monta kaskukirjaa. Tuo lääkärikirjakin taisi olla siinä mukana.

  VastaaPoista
 19. Mukavoo kuulla kunnon murretta.
  Pakkaset kirii vaan, no niinhän ne usein talvisin tekee, onneksi ollaan jo helmikuussa ja tässä kuussa on kaikkea kivaa.
  Hyvää helmikuuta siis sinne Aili-mummolle :)

  VastaaPoista
 20. Moi Isopeikko!

  Välillä on kiva lukea kaskuja, se saa meidät hyvälle tuulelle;)
  Hauskaa, että Peikkokin on samaa mieltä.;D

  VastaaPoista
 21. Seijastiina!

  Riitännöökö nuo ennee mittarloissa lukemat, kun aina vuan pakastuu lissee.O_O

  Onneks männään kevättä kohti, päivättii vuan pitenöö.;D

  Sammoin siule, Seijastiina.<3

  VastaaPoista
 22. On Sinulla Aili-mummo hyväntuulen murre, ilokseen sitä ääneensä lukee, että oikein kuulee miltä se kuulostaakin!

  Eilen illalla veli-poika sieltä Jurvan perukoilta, Etelä Pohjanamaalta viestitti, että pakkasta oli-31 astetta, ja kuulemma koirakin piti hakea tupaan, ettei koppiinsa jäädy!

  Minä ajattelin reissussa ollessani, että vaan Norjassa oli lunta ja pakkasta, mutta nyt kun olen kotiutunut, niin kyllä sitä on täällä meilläkin. Aamusta oli -17 ja se tuntui näissä vetoisissa nurkissa, vaikka kaikki lämpöhäkkyrät on täysillä kierroksilla.

  Ulkona on kuitenkin niin kauniin kirkas ja aurinkoinen sää, että mielellään laittaa villapaitoja päälleen, että edes pienen kävelykierroksen saa tehtyä.

  Mielenkiinnolla täällä seurataan niitä Suomen presitentin vaaleja!
  Toivotaan että tulee oikein kunnon päämies Suomelle.

  Aurinkoista viikonloppua
  ja huopatossuterveisiä täältä
  Länsi-jöötanmaalta, sinne kauniiseen Isänmaahan, Tohmajärven perukoille!☺

  VastaaPoista
 23. Hei Herne-ystävä!

  Hassu murre, pitkiä sanoja, mutta hyvä kun naurattaa.;DD

  Todella pakkasta on, Pohjanmaallakin jo 31 astetta: Kunnioitettavaa.O_O
  Poloiset eläimet, mutta hyvä kun haetaan sisään yöksi.<3

  On ollu kaunis ja kirkas pakkassää täällä meilläkin, näin kovalla pakkasella ei tuiskuta lunta. Onneksi;D

  Pitää muistaa käydä äänestämässä, kirkossa ja kaksostyttöjen syntymäpäiviää sunnuntaina, ohjelmaa on.

  Oikein hyvää viikonloppua sinulle, Herne.<3 Lämpimin ajatuksin & ystävyydellä A-m.

  Ps. Minulla on vain tupatossut, ne ulkotossut puuttuvat!

  VastaaPoista
 24. Tul iha mummoo ikävä ku luki tuota kieltä.

  VastaaPoista
 25. Moi PPP!

  Kiitos sinulle;)

  Oikein hyvää helmikuuta sinulle.<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥