Google+ Followers

tiistai 24. tammikuuta 2012

Kummallisuuksia kerrakseen...

Mauri Kunnaksen uusimman kirjan kansi.


Kysyin onnesta,
ne kaikki vastasivat eri tavalla.
Hengenmies huitoi kädellään:
Tuonpuoleisessa.
Kissa vakuutti:
Uuninpankolla hiiirien talossa.
Kalastaja neuvoi:
Ah, se on vene, kun on verkot täynnä.

Onneksi kuuntelin perhosia.
Ne olivat menossa kedolle.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jos se hiljaisuudessa katoaa,
jos se haihtuu pois
- ei se ole minkään arvoista.

Ei häipynyt.
Ja sen vuoksi he
kestivät yhdessä vastatuulet.
He kestivät jopa Paratiisin

- Mari Mörö -

Yksi aukeama Kunnaksen kirjasta Kummallisuuksien Käsikirja. Otava (2011).

Ajattelin esitellä teille yhden kirjan, johon olen suuresti ihastunut. Se on Mauri Kunnaksen Kummallisuuksien Käsikirja. Otava 2011.
Oletan, että teos on suunnattu lapsille, mutta mielestäni se sopii hyvin myös meille aikuisille. En ainakaan antaisi kovin nuorien lasten lukea yksin tätä kirjaa, sillä siinä on esitetty kaikki ilmiöt, tarut, sadut ja historiaan liittyvät oudot asiat, joita ihminen voi kohdata elämänsä varrella. Kirjassa on paljon oikeaa tietoa, faktaa. Kirja on jaoteltu viiteen eri ryhmään: Omituiset otukset, Tarumaiset taikapaikat, Hirvittävät haamuilijat, Ihmeelliset ilmiöt, Kummalliset kummajaiset ja lopuksi kertausta, joissa kysellään, mitä lukija on oppinut teoksesta ja Diplomi kirjan opikelijalle.

Omituisiin otuksiin kuuluvat Haltijaväki, Peikot ja jättiläiset, Tontut, Möröt, Lumimies eli jeti, Lohikäärmeet ja Loch Nessin hirviö.

Tarumaisia taikapaikkoja ovat:
Kummitustalot ja linnat, aavelaiva Lentävä hollantilainen, Arvoituksellinen Atlantis, Pahamainen Bermudan kolmio, Päässiäissaaren patsaat, Salaperäinen Stonehenge ja Kuningas Arthurin hovi. 

Hirvittäviä haamuilijoita ovat puolestaan:
Aaveet, Räyhähenget, Vampyyrit, Ihmissudet, Zombit ja Halloween.

Ihmeellisiin ilmiöihin kuuluvat: 
Unet, Unissakävely, Kuutamo, Marsilaiset ja Ufot.

Kummalliset kummajaiset ovat seuraavanlaisia:
Luurangot ja pääkallot, Muumiot, Riimut (riimukivet), Berserkit, Velhot, Noidat, Samaanit, Paholainen ja Pullon henget.

Yksiaukeama Muumiot kertomuksesta.
Uskon, että kirjailija Mauri Kunnaksen tarkoitus on selvittää lapsille, mistä näissä salaperäisissä taruissa ja muissa ilmiöissä on oikeastaan kysymys. Tai sitten ei---. 


Ihmissusien kohdalla on selitys:
"Eri puolilla maailmaa tunnetaan tarinoita niin sanotuista muodonmuuttajista. Ne ovat ihmisiä, jotka jonkin taikavoiman vaikutuksesta ottavat silloin tällöin eläimen hahmon. Ainakin joillakin noidilla, velhoilla ja samaaneilla väitettään olleen tällainen taito."
---
"Ihmissudeksi voi muuttua, jos joutuu ihmissuden puraisemaksi. Mutta muutos voi johtua myös taikakeinoista tai lumouksesta..." 


Haltijaväestä on hauska esittely:
"Haltijaväkeen kuuluu hyvin monenlaisia otuksia: haltijoita ja keijuja, peikkoja ja mörköjä, kääpiöitä, menninkäisiä ja tonttuja..." Sitten esitellään nämä taruolennot kuvin ja sanoin yksityiskohtaisesti sekä ulkonäön että luonteen osalta. Esittelyä on useita aukeamia, ja ne on  luonnehdittu sekä sanoin että kuvituksin.


Minua kiehtoo tämä kirja, ja uskon että lapsiakin, kunhan he milloin vihdoin saavat sen. En uskalla vielä antaa tätä pelottavaa teosta lapsenlapsille, mutta aikanaan, kunhan kysyn lasten äidiltä mielipidettä, milloin se olisi soveliasta.


Kaksoset olivat eilen esikoulun jälkeen mummolla ja ukilla. Pippuri luki teeveestä elokuvan tekstit kuin tyhjää vaan, suoraan, nopeasti ja selvästi. Lukutaito oli kuin aikuisella, on se paljon kehittynyt viime keväästä! Parin viikon kuluttua kaksoset täyttävät seitsemän vuotta, ja ovat esikoulussa. Mummo hankki jo kolmelle lapselle synttärilahjat, toivomuksena oli rannekello.


Toivotan teille, hyvä lukijani, oikein leppoisaa tiistai-iltaa!
                      Aili-mummo!26 kommenttia:

 1. Minä ostin tämän miespuoliselle lapsenlapselle (13 v.) joululahjaksi, mutta ihastuin itse oikein kovasti kirjaan. Nuorukaiselta en ole kysynyt, mitä hän tykkäsi.

  VastaaPoista
 2. Minä olen Maurin fani. Lapsia voin käyttää tekosyynä hänen kirjojensa ostoon:). Täytyypä laittaa tämä teos tilaukseen kesän synttäreitä varten. Kaikki neljä lastani ovat syntyneet kesällä kuukauden sisällä, joten silloin meillä juhlitaan jatkuvalla syötöllä:). Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Aili, Mörö on jopa runoilija! Hän on monitaitoinen. Minuun tekivät hänen pienet 'haikunsa' vaiktuksen.

  No niin, sain kummipojan äidiltä jo lievää moitetta, kun en ollut tätä kirjaa huomannut. Taitaa olla kovastikin kiinnostava. Lapsiahan oikein innostaa kaikki erikoinen...Kummipojan äiti on serkkuni, joten kehtaa sanoa;-)

  Lapset oppivat lukemaan aikasin esim. tv-teksteistä. Meillä oli yksi Suomen ensimmäisiä telkkareita, jonka isä hankki minulle toipilasaajan huviksi, kun olin vakavasti sairas ja kun kukaan ei ehtinyt lukea tekstejä, opin siitä itsestään. Toinen apu oli Aku Ankka eli suotta noita sarjakuvia moititaan. Olin ainoa, joka luki epulla kuin vettä vaan ja siitä tuli iso ongelma, kun sitten pitikin opetella se tavaus...Äidinkieli oli kuitenkin aina 9 tai 10.

  Rannekello onkin hyvä synttärilahja.

  Lumenvaloa tiistai-illan pimeään sinulle & co!

  VastaaPoista
 4. Peikko ei olekaan koskaan nähnyt kuvaa peikosta eikä tiedä millaisia peikot ovat luonteeltaan, ainakaan sivukaupalla. Tämä peikko käy varmaan löytämässä tuon kirjan jostain.

  VastaaPoista
 5. Luulen, että minäkin haluan lukea tuon kirjan.

  VastaaPoista
 6. Enpä ole vielä tätä Kunnaksen kirjaa nähnyt. Kiitos Aili hienosta ja tarkasta esittelystä. Mauri Kunnas on kyllä yliveto!
  Hyvää pakkaspäivää!

  VastaaPoista
 7. Villiviini!

  Kirja sopiikin jo varmasti tuon ikäiselle.;D

  Kysyhän kommenttia lahjan saajalta, mitä hän sanoo...

  Oikein hyvää keskiviikkoa sinulle, Villiviini.<3

  VastaaPoista
 8. Hei Mine!

  Onpa teidän perheessä paljon synttäreitä samoihin aikoihin.;D
  Pojan perheellä on kolmet synttärit helmikuussa, ja kahdet lokakuussa. Näin voi juhlia hieman rationaalisemmin, ei tarvitse järjestää kuin kolmet (tai kahdet) juhlat, mikä on äidille helpotus.;)

  Ole hyvä, Mine, jos tästä esittelystä oli apua sinulle.;D

  Oikein hauskoja juhlia teille ensi kesänä, ja mukavaa keskiviikkoa sinulle ja perheellesi, Mine.<3

  VastaaPoista
 9. Täällä myös Mauri Kunnas-fani. Kirjat ovat riemukkaita ja upeasti kuvitettuja. Olen niitä lähettänyt lahjoiksi myös Saksaan. Varsinkin Runebergin Porvoosta kertova kirja oli upea teos. Varmasti tämäkin on kiehtova, pitääpä käydä kirjakaupassa.
  Hieno runo Mari Möröltä. En tiennytkään, että myös runoja syntyy.

  VastaaPoista
 10. Moi Leena!

  Nuo runot on otettu siitä lähettämästäsi Mari Mörön runokirjasta, Paratiisi, jonka Petri Volanen on ihanasti kuvittanut.<3

  MInusta tämän kirjan voi antaa eeeeehkä noin 13v tai vanhemmalle, kovin nuorille en tätä kirjaa antaisi...

  Minusta lukemaan oppiminen riippuu pitkälti lapsen omasta kiinnostuksesta. Olen kuullut erään tytön oppineen lukemaan jossain 3v. Tämä lapsi oli huippuälykäs ja joutui paljon istumaan paikallaan. Nähtävästi hänelle oppimateriaalina olivat kirjainpalikat.

  Miten lienee nykyään sen tavauksen kanssa, opetetaanko sitä edes enää? Ennen katsottiin että pakko on oppia tavaamaan.

  Hienosti sinulla on mennyt koulussa, ilmankos oletkin päätynyt toimittajaksi ja kirja-arvostelijaksi. Myös lukunopeus ja käsityskyky sinulla täytyy olla hirveän hyvä, kun pystyt niin nopeasti tuottamaan sen kirja-arviosi.

  Odotan sitä, millainen opiskelija tuosta Pippurista tuleekaan. Minusta hän on monessa suhteessa ilmiömäinen, myös urheilussa. Mutta sehän riippuu kokonaan siitä, miten jaksaa panostaa omiin opintoihinsa ja harrastuksiinsa...

  Oikein ihanaa keskiviikkoa sinulle, Leena-LumiNainen.<3

  VastaaPoista
 11. Moi Isopeikko!

  Varmaan tykkäät Mauri Kunnaksen teoksesta, kunhan saat sen.;D

  Minusta peikot ovat hauskoja olentoja, eivät ne aina siellä maan alla ole.O_O

  Mukavaa keskiviikkopäivää sinulle, Isopeikko.<3

  VastaaPoista
 12. Unelma, ole hyvä vaan! Kirjastosta löytynee, mutta voi sen ostaakin.;D

  VastaaPoista
 13. Hei Minttuli!

  Minusta Mauri Kunnas on nerokas ihminen ja taiteilija. Hän laittaa monet perusteokset uudelleen hauskoihin kuviinsa ja saa ne elämään myös lapsille.;D

  Oikein hyvää pakkaspäivää myös sinulle, Minttuli.<3

  VastaaPoista
 14. Hei Anja-Regina!

  Kunnas on hienosti saanut monet suomalaiset perusteokset kokonaan uuteen asuun, ja lasten luettaviksi. Hauskaa niitä on myös aikuisten lukea.;D

  Tuota Runebergin Porvoosta kertovaa kirjaa en ole nähnytkään, pitää hankkia se luettavakseni.;)

  Olen ostanut näitä Kunnaksen kirjoja lapsenlapsille jo monta.

  Lieneekö Mauri Kunnasta julkaistu myös muilla kielillä, sitä en tiedä.

  En minäkään Mari Mörön runoista tiennyt ennen kuin Leena Lumi lähetti minulle tämän kirjan joululahjaksi.Sen on mahdottoman upeasti kuvittanut Petri Volanen.

  Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Anja.<3

  VastaaPoista
 15. Leena, minun vanhin poikani oppi myös lukemaan sarjakuvista. Olin hänebn kanssaan bussissa, kun hain häntä esikoulusta. Hän katseli sarjakuvalehteä ja sanoi äkkiä: Äiti, minä osaan lukea tätä!

  Itse tutustuin Shakespeareen englanninkielisen Classics Illustrated sarjakuvalehden avulla. Muistan vieläkin kuvan, jossa Caesar murhattin, pitkän puukon ja Caesarin joka sanoi: Sinäkin, Brutus.

  VastaaPoista
 16. Anna, siis mistä vain voi oppia lukemaan.;DD

  VastaaPoista
 17. Oivoi, tuli aivan lapsuus mieleen. :> Mauri Kunnaksella on sellainen kirjoitus- ja piirustustyyli, joka on taatusti ainoa laatuaan. Kertakaikkiaan taidokasta kuvitusta, jossa kaiki yksityiskohdat on huolella harkittuja ja joista jokaisesta kuvasta löytyy poikkeuksetta joitain yllätyksiä, kun tarkkaan tiiraa. Kunnas on legenda jo eläessään :> Hatunnosto hänelle, ja sinulle tästä lapsuusmuistot herättävästä postauksesta!

  VastaaPoista
 18. Mauri Kunnas on todella kirjoittanut hyviä kirjoja.
  Kiitos että otit esille kirjoja.
  Muistaakseni hänen kirjoja on myös käännetty ruotsiksi.
  ennen luin paljon hänen kirjoja kun olin päiväkodissa töissä.
  Mukavaa iltaa sinulle!♥

  VastaaPoista
 19. Moi Maama!

  Totta on tuo, mitä sanot: toista Kunnaksen kaltaista taiteilijaa en ole tavannut! Hänen tyylinsä on varmasti hyvin persoonallinen ja mielikuvitusta ruokkiva.;DD

  Mukavaa, että sinulle tuli lapsuus mieleen.;))

  Oikein hyvää torstaipäivää sinulle sinne saarivaltakuntaan.<3

  VastaaPoista
 20. Hei Sylvi!

  Googlasin vasta nyt Mauri Kunnasta, ja sain selville, että häntä on julkaistu myös useilla vierailla kielellä, mm. englanniksi ja nyt viimeksi kiinaksi. Joten voi sanoa, että hänet tunnetaan ympäri maapalloa.;)
  Ja sinä todistat, että Kunnas tunnetaan myös Ruotsissa.;D

  Oikein hyvää torstaipäivää sinulle, Sylvi.<3

  VastaaPoista
 21. Tuo kirjahan pitäs heti saada käsiin, kuulostaa ihastuttavalta.
  Pippuri on etevä, mitähän hänestä tulee isona, kun noin sujuvasti lukee ja taitaa..:)
  Aili-mummolle hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 22. Seijastiina!

  Kiva että pidit esityksestä!
  Minusta tämä on hauskaa luettavaa myös meille vanhemmille.;D

  Pippuri on etevä, hän aloitti jo 2v. tietokoneen käytön, ja on päässyt hämmästyttäviin tuloksiin; oikea nörtin alku.

  Oikein hyvää ja kaunista viikonloppua,Seijastiina.<3

  VastaaPoista
 23. Hei vaan Aili-mummo.
  Pitkästä aikaa olen taas kommentoimassa. Koulutyöt vie aikaani niin paljon.

  Kiva kun postasit tuon Mauri Kunnaksen kirjan tähän meille.
  Kirja on varmasti kiehtovaa luettavaa.

  Koulutyöni käsittääkin nyt lapsen kehitystä. Ensimmäinen tenttikin oli jo 0-6 vuotiaista lapsista.
  Eilen aloitimme lapsen kouluiän kehityksestä.
  Kaikki tämmöinen lasteen liittyvä olisikin nyt tervetullutta luettavaa.

  Kiva kun Pippuri on jo alkanut lukea. Aikoinaan minun nuorin tyttäreni luki myös ennen kouluun menoa. Hän oli kiinnostunut "Miina ja Manu" kirjoista ja niistä hän oppikin lukemaan.

  Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle ja miehellesi ja terveiset Outokummusta.

  VastaaPoista
 24. Kiitos kirjavinkistä, vaikuttaa
  mielenkiintoiselta!'

  Mari Mörön runonen sykähdytti,
  koka itsekin olen perhosten
  kanssa samalla tasolla, kukkaniityllä! Minusta olisi varmaan pitänyt tulla Lehmä, mutta Jumala loi kuitenkin ihmiseksi, joka aina kaipaa sinne *apilaniitylle*! Se on sitä minunkin ymmärtämääni onnea!

  Kiitos haasteesta, se on nyt
  valmiina, VAIKUTTAMAISUUKSISSAAN!!

  VastaaPoista
 25. Moi Eila!

  Ymmärrän kyllä, että sinulla on kiirettä ja koulu on etusijalla. Vauhtia teillä on ollut, kun yhdet tentit ovat jo takana päin.;)

  Tämä kirja sattui nyt houkuttamaan minua, olen niin lapsenmielinen.;D
  Ihan nuorille en kirjaa kyllä antaisi, se on jossain määrin pelottavaa luettavaa.

  Kyllä ne molemmat kaksoset lukevat, mutta Pippuri on tainnut kehittyä nopeammin. Tosin Even lukemista en ole kuullutkaan, mutta he molemmat ovat kirjoista ja lukemisesta kovasti kiinnostuneita.

  Oppiminen on kiinni kiinnostuksesta, kuten lienet huomannut oman tyttäresi kohdalla.

  Toivotan sinulle, Eila-ystävä, onnea ja menestystä opintojen edistymisessä.<3

  Oikein hyvää viikonloppua sinulle, ja terveiset täältä Tikkalasta sinulle ja perheellesi Outokumpuun.<3

  VastaaPoista
 26. Hei Herne!

  Ainakin joku Mauri Kunnaksen kirja on ilmestynyt myös ruotsiksi, kertoi Sylvi. Tästä kirjasta en tiedä, mutta sinähän pystyt hyvin lukemaan myös suomea.

  Nyt minä ymmärrän, miksi me viihdymme niin hyvin toistemme parissa: olemme kumpikin lehmiä.O_O
  Hieno vehreä laidun kesällä, aurinko helottaa, linnut laulavat ja niittykukat kukkivat. Lehmälauma laitumella ruokalevolla (meillä ettoneella) märehtimässä ruokaansa toisen kertaan!! Ja joillakin lehmillä on vaskikello kaulassa...

  Kiitos vastauksesta haasteeseeni: se on mahdottoman upea ja koskettava.<3 Sinä olet hyvä ja uskova ihminen, joka ajattelet aina lähimmäisiä ja toisia ihmisiä aina rakkaudella ja anteliaisuudella.<3

  Oikein hyvää viikonloppua sinulle, Herne.<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥