Google+ Followers

perjantai 10. helmikuuta 2012

Kurjalan kommee tulevaisuus...

Venäjän Värtsilän asutusta v. 2010.
Näin resitentinvualiloihen jäläkeen hallitus anto meile viisaat ja kauvaskantavat piätöksensä: Kontioniemen varuskunta lakkautettaan, ja meijjät siirrettään Sortavalan sotilaspiiriin. Se on meile parin vuuven kuluttuu lähin varuskunta, tuo Sortavala. On se viisas tuo Suomen hallitus, en osoo muuta sannoo. Melekein kaikki verorahat lahjotettaan Euroopan velekamaile ja suuren mualiman huijjarloile. Sittä hallitus piättää perustoo Keski-Kurjalan kunnan, joka tietysti muun Kurjalan ohela liitettään kokonaisuuvessaan suureen, kauniseen nuapurmuahan. Sielähän meilä onnii paremmat palavelut kun tiälä pienessä ja kurjassa Suomessa, jota Euromahvia hallihtoo.  On niitä mahvioita tietty Venäjälläkkii, van neun hyvin immeisystävällissii ja lämminhekissii, ei ensikää voi verrata näihin euroahneihen, joihin ainoo halu on suaha rahhoo yhä lissee ja lissee...


Paikallisen terveys- eli arvauskeskuksen täyttäähii nykyvvään nuo nuapurmuan eläjät, eikä sielä ou kun muutama liäkärrii, ja nekkii on tavallisesti tullu Venäjältä. Ne suattaa osata muutaman sanan suomee, van ylleesä otettuna kieltaito niilä on heikko.


Jos meinovvaa jottain appuu suaha, on pakko männä yksityisliäkärlöile, joita vielä onneks muutammii onnii. Ja sinnehä piäsöö, kun on pussissa muutama satasen setel, van sittä on vielä lunastettava ne liäkkeet aptiekista, kun niitä ei sua ihan ilimaseks. Venäjällä ne liäkkeettii on paljo halavempii, eikä rahat kulu Kelan pussista eli valtijolta.


Näyttää siltä, jotta ne makkeen leivän päivät on meilä Kurjalan asukkaila ohi, ja suahaan syyvä, jos jottai kiini suahaan. Venäjälä tuo miehiin keski-ikäkii on vuoskymmennii lyhemp kun vauraassa lännessä, jota helepottaa se kovasti valtijjoo ja eläkeyhtijöitä tuo eläkkeihen maksu. Ja varmaan se meijjän mummoloihin ikä on samaten lyhempi, en vuan tiijjä sitä, paljonko.


Värtsilän kauppoja. Kauppa se on, joka kannattaa...
Kahtokkee alla olevoo kuvvoo, hyvät immeiset, eikös oukkii kommee kerrostalo? Tämmösissä sitä sittä myökii asutaan, kun kelepovvaa tuo muilekkii paremmile immeisille. Tämmösessä linnassa assuu värtsiläläiset opettajattii, minkälainen lienöö se kurjaliston asunto? Sisälä en ou käyny, kun nuo polovet on nii huonot, jotta en uskaltana männä. Mies viepi joskus näile tuttaville voita, kahvii ja mitä hyö kuhtuut tuomaan Suomesta. Monet kyllä käyvät ihe tiälä Tohmiksela ostoksila, ja Joinsuussa asti. Joka kauppareissula tapovaa monnii venäläisii, jotka tulloo joukottain meile ostoksile. Van sittä kun myös liityttään siihen Vennään Sortavalaan, suahaan olla koko ajan siinä muistoloihen kultoomassa Kurjalassa, joita suomalaiset kotseutuseurat vualii.


Jotta tällä tavalla se viisas Suomen hallitus on piättännä, ja eihän siitä muuta voi kun kiittee!! Ollaan myö kiitollissii Suomen herrole, seun saletti. Varmasti tulevissa vualiloissa iänestettään Kattaista, jos suahaan vielä Suomessa iänestee...


Värtsiläläinen kerrostalo.
Pitkästä aikoo eilen käv miniä lapsiin kansa mummolassa syömässä pannukakkuja. Paiston kaks pellillistä niitä juustomaijjosta, ja kaikki män, liekö piisannukkaan...


Kaksoset ol suaneet lahjoja pojilta, tul helyjä kasakaupala: ol tiateemii, korviksii, kaulakorruu ja ties mitä. Kyllä rinsessat peilautu peilin eissä ja otettiiha myö valokuviikii. 


Jotta tälleen ne rinsessat kasvaa ja vanhennoo, vaikka ovattii vasta eskoulussa. Kivoja tyttöjä molemmat.


Oikein lämpimmii pakkasterveisii teile kaikile lukijoile tiältä Keski-Kurjalasta eli Tohmikselta toivottaa Aili-mummo!

14 kommenttia:

 1. Kirjoitat oikeaa asiaa Aili! Kyllä ihmetyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa taas kerran.

  Mitäs me vanhenevat ihmiset,ihmetellään vaan, mutta mikä on tulevien sukupolvien tulevaisuus syrjäseuduilla ja muuallakin?

  Hyvää pyhänseutua kylmästä (monella tapaa)huolimatta sinne Karjalan laulumaille!

  VastaaPoista
 2. Voi, Aili, mitä siellä oletkaan tuumaillut. On tässä valtakunnassa nyt vakaus ja turvallisuus uhattuna, ei ole Suomi enää entisensä. Tätä menoa ei vanha enää ymmärrä.

  Minullakin on yhdet kaksoset lapsenlapsina, tyttö ja poika. Oli siinä tuplaonni kun syntyivät.

  Hyvää viikonloppua, Aili.

  VastaaPoista
 3. Hei Minttuli!

  Pakkohan tässä on jottain tuumata, kun tämmössii onnenpotkuja meile luvataan. Ja sitten ne töttömät immeiset, joista en virkkana mittää;/

  Kyllä sitä toinperrään suap tulevaisuutta tutkailla ihan suurennuslasi käissä: mitä se tulevaisuus tuopi tullessaan nuorille ja kasvaville immeistaimile??

  Samon siule, Minttuli; van vielä myös mummot hengissä kivutaan.<3

  VastaaPoista
 4. Hei Unelma!

  Kummaks on mualima männy, ei ossoo muuta sannoo...

  Suattaa sitä sotaveteraanit vähä ihmetellä, miksi piti kittuu viis vuotta rintamala, kun mäni tämmöseks elämä;(

  Onpas sattuna, siulakkii on lapsenlapset kaksossii: jottain hyvvee sentään mualimassa;D

  Toivottavasti ne siun lapsenlapset suavat ihelleen kunnollisen ammatin ja töitä, kun ovat siinä ijässä.

  Kiitokset kommentista, Unelma, ja oikein hyvvee viikonvaihetta siule.<3

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen10. helmikuuta 2012 klo 19.50

  Rahan edessä porvari on aina polvillaan. Ja rahan asialla ovat päättäjät. Katainen luulee meitä kansalaisia yhtä lapsellisiksi kuin on itse; muka hyvinvoitivaltion turvaamiseksi tehdään sitä ja tätä, ei poika huomaa, että hyivnvointivaltio on mennyt menojaan. Ja Nokia rapautuu kovaa vauhtia.

  Ne varuskunnat nyt saakin lakkauttaa!

  VastaaPoista
 6. Moi Hymyilevä Tuula!

  Ihan turhaa enää puhua mistään hyvinvointivaltiosta ja sen pelastamisesta. Se on mennyt jo aikaa sitten;/

  Nokian asiat eivät myöskään ole mallillaan, ja metsäteollisuus on jo lähes lähtenyt Suomesta eteläisiin halpamaihin. Olet ihan oikeassa, Tuula.

  Minä en uskalla olla noin hyväuskoinen kuin sinä. Olen asunut koko ikäni täällä itärajalla, ja muistan vielä sodan loppupuolta. Mihinkään naapurin rauhantahtoon en usko, joten puolustus olisi hyvä olla olemassa. Nyt meidät uhrataan siis toisen kerran, se edellinen oli 1995, kun jouduimme tähän EU-myllytykseen mukaan;(

  Hyvää viikonloppua, Tuula, sinne Mynämäelle.<3

  VastaaPoista
 7. En tidä minne ollaan menossa. kaikki muuttuu..
  Meikäläinen ei olikein käsitä noiden herrojan ja valtioiden menoja..

  Mutta aurinkoisia päiviä sinne karjalaan vai oliko se Kurjalaan..)9

  VastaaPoista
 8. Hei Sylvi!

  Samoin täällä, kukaan ei näytä tietävän sitä, minne olemme menossa, ellemme kohti konkurssia (kuten Kreikka ym);/

  Kiitos, samoin sinulle, Sylvi.<3
  Aurinkoa ja hymyä päiviisi.<3

  VastaaPoista
 9. Vaikka mitä saattaa herrojen
  päähän pälkähtää, eikä ihmiset ole heille kuin pelinappuloita.

  Muistan kun äitini sanoi EU:sta että hyvä on ettei isännän tarvinnut nähdä sitä päivää, että maa jonka vapauden edestä sai taistella, uhrattiin susille, jotka kalvaa lihat ja luutkin ihmisiltä. Näin on käynyt.Rahan edestä tehdään vaikka mitä.

  Täälläkin pääministeri puhui eläkeiän pitentämisetä 75 ikään, sen sijaan, että antaisivat nuorisolle töitä, niin vanhukset saa sitten kupsahtaa työmaalle, ettei tarvitse niitä eläkkeitäkään maksaa. Mutta kyllä konkurssimaille rahaa löytyy.

  Ihanat lastenlapset ovat
  kasvamassa ja elämä on heillä
  huolettoman lapsuuden aikaa.
  Se on lohdullista kaiken tämän
  poliittisen rulianssin kynsissä
  saada elää ja seurata heidän
  touhujaan. Kyllä
  lastenlapset ovat se
  elämän Jälkiruoka!☺

  VastaaPoista
 10. Herne-ystäväni!

  Juuri näin on kuten sanot: Herrat päättävät sitä, mikä herroille on hyvä, meistä taviksista ja raatajista he vähät välittävät. Pelurit ja oma mafia on heille paljon tärkeämpää kuin mikään muu;((

  Maanviljelijät uhrattiin EY:n alttarille vuonna 1995, ja siitä pitäen on 'ruumiita' tullut. Nyt on löydettävä uusia uhreja, kun entiset eivät enää riitä;/

  Raskaissa ammateissa tuo 75 vuoden eläkeikä on ihan mahdoton, mutta jos ei tarvitse kuin istua, ja jotain raapustella, sellainen 'työ' varmaankin käy; mutta kaikki eivät tule koskaan pääsemään siihen ikään, kun tulee lähtö ajan rajan taakse.

  Todella totta puhut noistakin lapsenlapsista: he ovat elämän 'jälkiruoka'.<3 Onneksi niistä me saamme nauttia kumpikin;DD

  Oikein hyvää viikonvaihdetta ja pyhäpäivää sinulle, Herne.<3

  VastaaPoista
 11. Asiata tul ulos tuutin täyveltä. Vai Sortavala olis läheisin kasarmi, hyvähän sekin tieto ol, et tietee missä on sit jotakin!?

  Meiltä loppuu ajan kanssa Keuruu ja Kuorevesi, hanttii tuntuvat paikalla olevat kovasti laittavan. Siirtävät lentokonetehtaan tänne Jyväskylään, no sekin mulle käyp, kun Tikkakosken ilmavoimat ol edellisessä kuntaliitoksessa pantu kotikaupunkiini. Eikä multa kysytty sen vertaa, suostunku eli en. Vaan hyvähän se on, jotta puolustus ja vaustus on turvattu. Jos vaikka sattuvat jostain suuttumaan siellä Sortavalan suunassa niin laitamme koneet ilmaan, panokset painolastina mukaan....Vikkakin eihän tämä leikin asia ole, mutta kumminkin julki tuon!

  Pannaria rupes tekee mieli, kun siintä mainitsit....;)

  VastaaPoista
 12. Moi Maikku!

  Pittää se immeisen oma mielpitteesä osata ilimasta, eikä vuan tyytyy siihen mitä muut sannoot;/

  Panin mie nimen siihen protestilistaannii, jota par-kolome kuukautta sittä keräsivät, van eipä tuo paljoo painana;(

  Uskot sie Maikku, jotta myö rajan asukkaat osataan tuota issoo nuapurrii pelätä, on niät muistoja seihtemän vuoskymmenen takkoo? Eikä se assii millonkaa miulta unohu!!

  Varmaannii hallitusherrat ja -rouvat ajattello, jotta tuo syrjänen rajaseutu joutakii liittee nuapurvaltijjoon, on sittä paljo vähemmän puolustamista...

  Tarvihtoo sannoo, jotta Suomen hallitukseen en luota kynnen mustuvaisen vertoo!!!

  VastaaPoista
 13. Kurjala oli lapsuudestani tuttu, sen takia tänne tulinkin kurkkimaan, no löysin ihan toisenlaisen kurjalan:)

  VastaaPoista
 14. Moikka Mustis!

  Taisi olla sinulle pettymys, tämä Kurjala;?

  Tuon näköistä on suuressa naapurissa, kohta sitten meilläkin (luulisin).

  Oikein mukavaa viikon jatkoa, Mustis, ja kiitokset kommentista.<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥