Google+ Followers

tiistai 28. helmikuuta 2012

Mistä tulee minulle hyvä mieli?

Ailinkallion talo syksyllä 1998.

Sain haasteen ystävältäni Mineltä blogista Tuhat ja yksi tarinaa kertoa niistä 10 asiasta, jotka saavat minut hyvälle mielelle. Kiitän ystävääni tästä haasteesta! Tämä oli neljäs haaste helmikuussa, joista yksi oli blogissani Voi niitä aikoja.

1. Ensimmäinen hyvänmielen asia minulle on oma koti kullan kallis, jonka suunnittelin pohjasta lähtien itse, piirustukset teki ystäväni Tapio Kettunen. Seinät ja katon pystytti veljeni Mikko Juvonen ja hänen vaimonsa, Eeva Juvonen. Talo valmistui kesällä 1996, kun mieheni täytti 60v. Maalasimme sen kesällä 1998, kun karja oli lähtenyt päätilalta Nuppolasta. Olemme asuneet jo 15 ja puoli vuotta, ja olemme olleet hyvin tyytyväisiä asuntoomme.

Omat kirjat.
2. Toinen hyvän mielen asia minulle on omat tekemäni / toimittamani kirjat. Ensimmäinen runokirjani, Elämänpelto, ilmestyi 1991, neljä viikkoa ennen 50v. syntymäpäivääni. Se oli lahja jonka annoin itselleni ja myös toisille. Oikealla olevassa sivupalkissa on lueteltu kaikki omat teokseni ja blogini, jotka on julkaistu. Klikkaamalla Aili-mummon kuvaa palkissa pääset Latvavesiltä tietokantaan, josta löytyy lähempiä tietoja.

Rakastan - totta kai - myös muiden tekemiä kirjoja, ja ne ovat minulle joka päiväistä leipää ja hengen ravintoa. Luen päivällä ja luen yöllä; kirjat eivät koskaan petä! Ovat siis ystävistä parhaimpia ja uskollisimpia.

Yhteisiä vuosia on jo 49 takanapäin.

3. Koska mieheni oli maanviljelijä, tuli minusta maanviljelijän emäntä. Yhteinen taipaleemme alkoi 1963, ja se antoi meille lahjaksi kaksi poikaa. 


Keijukainen joka on kuin enkeli.

4. Nuorempi poikamme avioitui, ja hänellä on vaimon lisäksi viisi kaunista tytärtä. Lapset ovat innokkaita piirtäjiä, joista on tehty kuvarunokirja Mummo ja muusat (2010). Teos on lasten ja mummon yhteistyötä.

Kevään tulo kotimetsässä...
5. Kevät joka vuosi. Luonto ilahduttaa aina, olipa vuodenaika mikä tahansa. Mutta paras on kevät, ja seuraavana syksy hienoine  ruskan väreineen...Kyllä kesäkin on ihan mukava juttu, varsinkin alkukesä, kun linnut laulavat pakahtuvin rinnoin.

Kaikkein parasta on istua ulkona pihakeinussa, ja kuunnella lintujen ilmaiskonserttia, kymmenistä  suista. Kun lintujen äänet lakkaavat, tuntuu siltä kuin kesä olisi jo mennyt pois.

Prahassa riitti kulttuuria... 
6. Matkustaminen ja teatteri. On elähdyttävää käydä jossain vieraassa maassa hyvän ystävän kanssa. Teatterissa käymme enimmäkseen kesällä, ja useimmin harrastajateattereissa. Itsekin olen ollut mukana ainakin 10 eri näytelmässä. Omaa tuotantoa oli runomatinea Noiduttu tanssi (v. 2000), joka oli koottu kokonaan minun runoistani. Myös laulut, jotka Teuvo Latvala sävelsi ja ohjasi, olivat minuun runoihini tehtyjä. Esitys oli myös oma suunnittelemani. Ensimmäisestä esityksestä tehtiin video.
Savusauna metsässä tekolammen rannalla.

7. Savusaunamme kotimetsässä tekolammen rannalla, on maailman paras paikka. Tämän parempaa huvilaa en kaipaa enkä tarvitse. Siellä on mukana myös ystävämme itikat, ja usein myös muita ystäviämme. Lampi on vasemmalla muutaman kymmenen metrin päässä.
Päiväkavit Budapestissä 2007. Kuva Helena Nieminen.
8. Päiväkahvit iltapäivällä noin kello kahden aikoihin. Kahvin tulee olla tarpeeksi vahvaa ja virkistävää juomaa. Juon yleensä vain päiväkahvin. Maito on oltava laktoositonta, samoin muut 'kahvileivät'. Kahvin jälkeen voikin paneutua päivän lehtiin; meille posti tulee vasta iltapäivällä. Yleensä luen uutiset jo netistä.


9.  Hyvät ystävät ja sukulaiset, joita tapaamme ja jotka käyvät meillä. Tai jotka muistavat vaikka sähköpostilla tai kortilla. Myös entiset koulukaverit, joilta tulee viestejä ja kerromme kuulumisia.


10. Kaikki TE, blogiystävät, joihin olen tutustunut ja tykästynyt...


Tehtävänä on antaa haasten viidelle eri blogistille, ja valitsin teistä seuraavat:


Suloensio,  Beate56, Marleena, Maikku, ja Villiviini.


Toivotan onnea kaikille valituille blogisteille!30 kommenttia:

 1. Aili!

  Hyvänen aika, miten aikaansaapa sinä olet! Ja kaiken päälle nuo kirjat ja sitten vielä pitkään myös ne lehmät...Muistan miten lehmät sitoivat taiteellista mammaani, joka sekä kirjoitti runoja, että oli loistava lausuja ja tietenkin monessa kyläaktiivi. Hyvin ymmrrän mistä on syntynyt 'Akan elämää'.

  Komea pari ja sinä muistutat rouva Uosukaista. Tuttavani oli nähnyt kerran hänet jossain Keski-Euroopan lentokentällä korkiessa koroissa, viitta liehuen kävelemässä ja totesi, että 'komea nainen'.

  Ah niin!, Keski-Euroopan kahvilat...

  Ihania hyvänmielen juttuja sinulla, Aili IhaNainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena LumiNainen!

   Minua ovat työ ja hyvät harrastukset pitänet pystyssä;DD

   Harrastukset ovat raskaan työn ohessa ajankäytön panneet lujille, aina on pitänyt valita siitä, mitä tekee ja mikä on taas toisarvoista.

   Maalaisnaisilta on vaadittu mahdottomia, siksi olenkin nyt siinä tilanteessa, jossa valintoja on paljon vähemmän. Kaikella on oma aikansa;)

   Upeaa että vertaat minua Riitta Uosukaiseen. En toki ole hänen veroisensa;)

   On tehtävä se, minkä jaksaa ja kykenee, einempää ei keneltäkään voi kukaan vaatia.<3

   vähän minä olen niissä Keski-Euroopan kahviloissa kahvitellut, moni muu on paljon enemmän niitä asioita harrastanut, mutta sattui tuo Helenan kuva olemaan, ja ajattelin ottaa sen käyttöön.

   Sinulla on paljon upeampia tarinoita, Leena!

   Kiitos että olet tyytyväinen näihin tarinoihin;))

   Poista
 2. Yhdyn kyllä nyt Leenan kommenttiin aikaansaavuudesta! Vinon pinon olet aikaiseksi saanut - kuinka hienoa sentään!

  Oman torpan täytyy tuntua varmaan todella, pohjimmaisesti omalta, jos sen on ihan itse suunnitellutkin. Ja vielä savusauna löytyy. Mukavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Helmi-Maaria!

   Lämmin kiitos, Helmi-Maaria, kehuistasi.<3

   Oma mökki omalla maalla on monen suomalaisen haave. Yhden 'torpan' jätimme pojan perheelle, nyt se on täynnä elämää, sopii juuri ja juuri seitsemän ihmisen asunnoksi.

   Se että jouduin piirustustöihin, johtui veljestäni. Toi minulle millimetripaperia ja sanoi: piirrä siihen pohja. Otti koville silmien puolesta syyspimeällä, ja piti uusia ensin silmälasit. Mutta poja syntyi ja hahmotelma ulkonäöstäkin.

   Savusaunaa olen aina rakastanut, olen niin alkukantainen ihminen;DD

   Poista
 3. Hyvä mieli tuli hyvän mielen lähteistäsi. Elämä on antanut, joskin myös ottanut. Hyvää mieltä loppuviikkoosi Aili!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine!

   Rankimman jälkeen on monesti käyty, mutta tähän asti olen päässyt;)

   Oikein hyvää mieltä sinulle ja perheellesi, Mine.<3

   Poista
 4. Kyllä sinä olet paljon aikaan saanut,mukavia kuvia,niin kaunis keijukainen,onnea haasteesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia, Ritva-ystävä, sanoistasi ja toivotuksistasi.<3

   Poista
 5. Voi kiitos Aili haasteesta, vastailen kun ennätän. Oletpa mukavasti saanut kuvittamalla elämän mukavat asiat esille. Taitaapa minulla olla paljolti samanlaisia oman elämäni onnenhetket.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Beate56!

   Paljon onnea sinulle, uskoa ja elämänvoimaa.<3
   Vähän saman kaltaisia ne elämän perusasiat meillä on;)

   Iloa ja valoa elämäsi tielle, Beate56.<3

   Poista
 6. Aili-mummo olet hyvä esimerkki ihmisestä, naisesta, vaimosta, äidistä, emänästä joka osaa myös sovittaa sen henkisen ja kultuurisen minänsä, jokapäiväiseen eloonsa, tuottaen iloa ja arvostusta ympäristöönsä.....kiitos ja olen huomioinut toivomuksesi......;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maikku!

   Hyvin sanottu tuo 'henkisen ja kulttuurisen minänsä sovittaminen jokapäiväiseen eloonsa...' Kulttuuri on ollut se salainen ase, jolla olen pärjännyt;D
   Joka päivä on töissäni ja ajatuksissani ollut kulttuuri, muodossa tai toisessa, mukana. Se on rikastuttanut elämääni valtavasti;DD

   Kiitos sinulle, Maikku, ja lämpimät onnittelut puolestani: Maikku, sinä olet myös kulttuuri-ihminen.<3

   Poista
 7. Kiitos haasteesta. Mielenkiintoinen ja vaikea aihe etten ihan matkisi Sinua kun olit niin hyvin kirjoittanut. Sitten täytyy miettiä ketä haastaisi jatkossa. Kyllä se tästä kehittyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suloensio!

   Ajattelin että sinulle en ole vielä haastetta lähettänyt, viime aikoina tullut niin paljon...Voit ottaa tämän kuten itse haluat, kiitos kun otat haasteen vastaan;D

   Oikein mukavaa karkauspäivää ja maaliskuuta sinulle.<3

   Poista
 8. Paljon olet saavuttanut ja sen myötä saanut hyvän mielen asioita elämän varrella ♥
  Hyvää mieltä eteenpäin ja mukavaa karkauspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Minttuli!

   Kaikki on suhteellista, mutta jotakin positiivista on jäänyt elämään, onneksi.<3

   Samoin sinulle, Minttuli, ja hyvää maaliskuuta; siitä se kesä lähenee;DD

   Poista
  2. Hyviä asioita ja paljon ilon aiheita, saavutuksia ja kaikkea hyvää.
   Mukavasti olet kertoillut mielihyvän asioitasi.
   Iloa huomenna alkavaan maaliskuuhun ♥

   Poista
  3. Seijastiina!

   Varmasti jokaisen elämässä on ilonaiheita, mutta näin listaamalla ne muistaa ehkä paremmin;DD

   Kiitos sinulle, Seijastiina, sanoistasi;)

   Oikein virkistävää ja iloista maaliskuuta sinulle; kyllä se kevät pian tulee, ja pikkulinnut.<3

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Hannele!

   Voihan sen niinkin sanoa, nyt, mutta arvaatkos millaista se oli työiässä (jo 14v. sen aloitin)?

   Poista
 10. Kiitos Aili-mummo, haasteesi on otettu vastaan. Huomaan tosin jo etukäteen, että minulle tulee varmaan paljon samoja asioita kuin sinullekin antavat iloa. Hauskaa karkauspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Villiviini, ja parhaimmat onnittelut sinulle.<3 Samaan tapaan se elämä sujuu, meillä naisilla;DD

   Poista
 11. Kiitos, Aili-mummo! Vastaan haasteeseen perjantain jälkeen. Nyt on tosi paljon kiireitä ennen viikonvaihdetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marleena!

   Ei mitään hoppua, tee ihan kuten ehdit ja haluat;)

   Oikein hyvää loppuviikkoa ja viikonloppua, Marleena.<3

   Poista
 12. Aili-mummo, todella hienoista asioista
  Sinulla on hyvä mieli,
  tulen Iloiseksi sinun puolestasi,
  ja nyt on minullakin hyvä mieli!

  Oma koti on Paras asia, ja kun se on
  sellainen että tykkää ja viihtyy, niin
  se on Taivaan Isän Siunaus elämässä.
  Samoin on luovuus! Suuri Ilo! Itselle,
  ja muille!

  Sydämellisin Terveisin H ♥

  VastaaPoista
 13. Herne-ystäväni!

  Tuo on todellista ystävyyttä, että saat hyvän mieleen minun hyvistä asioisiatni.<3

  Oma koti ja luovuus ovat suuria lahjoja ihmiselle;DD
  Kiitos ,Herne, sanoistasi ja ystävyydestäsi: Oikein hyvää ja valoisaa maaliskuun alkua sinulle.<3

  VastaaPoista
 14. Hei Aili-mummo.
  Kaunis koti sinulla ja niin ihanan näköinen tuo savusauna.
  Kaikkea hyvää sinulle.
  Kevätterveisin: Eila

  VastaaPoista
 15. Moi Eila!

  Metsämökki täällä korven keskellä, tosin tiet ovat muutaman sadan metrin päässä. Savusauna minulla on melkein aina ollut;)

  Oikein hyvää kevättalvea sinulle, Eila, ja jaksamista.<3

  VastaaPoista
 16. Nyt vasta ehdin kunnolla lukemaan kirjoituksesi. Todella kivoja asioita! Kyllä nuo kaikki minuakin ilahduttaisivat, jos omia olisivat! ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marleena!

   Nytpä piäset sittä vastailemmaan näihin huasteisiin;DD

   Mukavoo jos ilahuttaa sinnuu nää mummon jutut;))

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥