Google+ Followers

maanantai 27. helmikuuta 2012

Tillin tallin tikka tanssi...

Maasta se tinttikin ponnistaa...

Taivaan lintujen katsomisesta silmäni iloitsevat
ja kedon kukkasista on laulu sydämelleni.

Kauan olen saanut iloita, kauan laulaa,
niin että nyt kun linnut ovat kaukana pihaltani,
kukat nukkumassa talven alla, nyt
voin nousta omille siivilleni, aueta
kedoksi ja kukkasiksi, puhjeta ruusuiksi taivaan täydeltä,
antaa itseni huolettomasti, uskaltaa
että putoaisin, että putoaisin yhä ylemmäksi.

- Helinä Siikala -

~~~~~

Tillin tallin tikka tanssi
paljain jaloin jäällä;
sukat kengät kainalossa ja
paitaressu päällä...

- Lastenloru -
Tikka ruokailemassa: rasvaa sen olla pitää!!
Lasten kanssa olen ollut pari päivää siksi, että he ovat olleet sairaina. Tänään oli jo kolme koulussa, kotona oli vanhin ja nuorin lapsi. Yskä on enää se pahin juttu, äiti uhkasi, että huomenna saavat hekin mennä, toinen kouluun ja toinen päivähoitoon. 


Muutama tunti ennen pois lähtöäni pelasimme Paupaun kanssa palloa suurella jumppapallolla. Se oli aika raskas heittää, mutta hyvin jaksoin sen tehdä; mitään vaikeuksia se ei tuottanut tuolle 3v. tyttölapselle.


Nopsaan se aika kuluu. Reilut 10v. sitten syntyi ensimmäinen lapsi, joka nyt on melkein minun kokoiseni. Siitä 1v 4kk, ja syntyi toinen  lapsi, joka tänään täyttää 9v. Synttärit siirtyvät tuonnemmaksi, ainakin ensi viikon vaihteeseen. Kaksoset täyttivät vast'ikään 7v, joiden synttäreitä juhlimme 5 päivä helmikuuta. 


Vanhempien lasten kanssa olen ollut paljonkin, mutta tätä nuorinta olen vähiten hoitanut. Välillä olin niin huonossa kunnossa, jotten millään olisi pystynytkään...


Eilen pyhänä olin keräämässä kylällä Yhteisvastuuta joitakin tunteja. Sitä on toki vielä useaksi päiväksi, kerään kuutostien tämän puolen. Toivottavasti en tarvitse lähteä Onkamoon enää. 


Parhaillaan riehuu influenssa useassa talossa, saahan nähdä, iskeekö se minuun. Lapset sairastelivat jo viime viikolla, joten epidemia on hyvin leviävässä vaiheessa.


Huomenna 'juhlitaan' Kalevalan päivää. Tosin se juhliminen taitaa jäädä melkoisen minimaaliseksi, mutta entisaikoina järjestettiin kouluilla oikein Kalevalajuhlia, joihin opettajat harjoittivat ohjelman, ja kyläläiset kiitollisena osallistuivat. Koululapset myivät myös Kalevalamerkkiä, minäkin oli siinä mukana; merkki oli pahvia, ja se kiinnitettiin neulalla vaatteisiin. Tietääkseni Kalevalajuhlia ei ole pidetty pitkiin aikoihin, enempää kuin äitienpäiviäkään. 


Ja keskiviikkona on sitten se vanhastaan tunnettu kosintapäivä, joka on helmikuussa joka neljäs vuosi. Joten kiireesti vain sitä hamekangasta ostamaan tai nahkarukkasia!


Oikein mukavaa maanantai-iltaa kaikille lukijoilleni toivottaa Aili-mummo!  

12 kommenttia:

 1. Harvoin tikka tulee ihan pihapiiriin, meillä kävi tikka talipallossa, ei sen koommin ole vieraillut koskaan. Muistan kun Oravaarassa siellä asuimme, niin tikka hakkasi talon seinää, sanoin seuraavana päivänä siitä äidille, olin silloin siis kansalaiskoulussa, niin äiti sanoi että: "Tikan koputtaminen seinään, tietää kuolemaa" Onko sinulle tuttu tuo lausahdus, oliko ennen niin että ennustettiin tikastakin,? olen vain kuullut että, jos käki tulee pihaan kukkumaan.Mutta kerronpa että olin toivonut kuolemaa itselleni, en tiedä miksi, ja sit tuo tikka koputti seinään, ehkä luonto kappaleet ennustavatkin jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuoleman ennustaminen on niitä vanhan kansan juttuja. Entisaikaan ennustettiin kaikesta mahdollisesta, mm. juhannusyönä tai uudenvuoden yönä.

   Meillä tikka käy pihapiirissä syömässä rasvaa melkein joka päivä, myös Talolla, eli päätilalla, näin tänään tikan samoissa puuhissa.

   Jos tikka hakkaa talon seinää, on melkoisen varmaa, että laudoituksessa on toukkia, joita tikka syö. Ei se ennusta sen enempää.

   Keväisestä käenkukunnasta ennustettiin ennen elinvuosia, montako vuotta on jäljellä.

   Sanoisin näitä taikauskon jäänteiksi, ei muuta perää;)

   Mukavaa helmikuun loppua sinulle, Pepita.<3

   Poista
 2. Melkein yhtä vanhoja ovat minunkin lasteni lapset! Tyttärelläni on tyttö 12v ja poika 9v molemmilla syntymäpäivät ovat lokakuussa.

  Sitten on Pojan lapset, jotka täällä juuri olivat vanhin tyttö, on 9v synkkarit marraskuussa ja kaksoispojat 7v! Täyttävät 8v ensikuun lopulla.

  Keskimmäisen Pojan pikkupoika täytti vuoden joulukuun lopulla.

  Aika kuluu liian nopeasti.

  Nuorin poikani on 23v, hänellä ei ole
  vielä perhettä.

  Täälläkin sitä flunssaa on, mutta onneksi olen ottanut rokotuksen, että ainakin lievempänä se sitten tulee, jos sen saa. Ilman rokotusta en tahdo millään selvitä infulenssusta ihan kuolemaa viimeksi tein. Olin monta kuukautta huonossa kunnossa, eikä ollut elämän otetta.

  Täälläkin ennenvanhaa suomiseuralaiset juhlivat Kalevalan päivää, mutta se oli Göteborgin ajoilla, tällä pikkupaikkakunnalla ei taida edes suomalaisia ollakaan, mitä nyt kirjaston kirjoista päättelen, kun ei ole kuin muutama kirja suomenkielellä.

  Karkausvuosikin taas, aika kiitää!

  Oikein leppoisaa maanantai-iltaa, Sinulle myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herne-ystävä!

   Ajatella, että sinulla on vielä nuori poika kuin 23v, juuri ja juuri ehtinyt aikuiseksi;DD Hienoa, että sinulla on noin monta lastenlasta, olet siunattu.<3

   On meidätkin rokotettu influenssaa vastaan, käymme piikillä joka syksy. Hyvä että selvisit viimeksi, on kovaa, jos pitää kuukausia sairastella yhteen menoon;/ Mieli siitä masentuu, pakostakin!

   Niin ne ajat muuttuvat: ennen kunnioitettiin Kalevalaa ja sen kokoajaa suuresti; nyt on tapetilla ihan muut asiat...

   Meidän kirjastossamme on jonkin verran venäjänkielistä kirjallisuutta, ja tietysti muillakin kielillä, jo opiskelujen takia. Lukiolaiset ainakin lukevat vieraskielistä kirjallisuutta, pakosta tai pakotta;) Tosin kirjastomäärärahat hupenevat jatkuvasti, nyt tosin asiaa auttaa se, että voi lainata myös naapurikunnan kirjastosta.

   Aika kuluu suorastaan lentämällä näin ikäihmisenä;)

   Mukavaa helmikuun loppua, Herne.<3

   Poista
 3. Voi että tykkään tuosta Helimä Siikalan runosta! Kalevalan päivän tilaisuuksia on täällä järjestäneet vuosittain Kalevalaiset naiset-järjestö, ja tietenkin kirjastossa se huomoidaan näyttelyssä. Lähikunnassa on lastentapahtuma.
  Hyvää Kalevalan päivää ja toivottavasti flunssa pysyy kaukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli!

   Helinä Siikalalla on valoisa ote runoissaan, ne vievät ajatukset kirkaampaan ja kauniinpaan maailmaan.<3

   Kiteellä on Kalevalaiset Naiset järjestö, miten lienee aktiivista sen toiminta, ovat ikäihmisiä hekin;)

   Kirjastossa on aina esillä jotakin, kirjoja ja taidetta, mikä on tietysti hyvä asia.

   Oikein hyvä, että lapsille järjestetään tapahtuma Kalevalan päivän kuniaksi.<3

   Kiitos toivotuksistasi, Minttuli, ja upeaa hemikuun loppua sinulle.<3

   Poista
 4. Kiitos Helinä Siikalan runosta. Minulla ei ole vielä lapsenlapsia. Jäseniä kolotellut ilkeäasti, ettei vaan jokin 'romuska' tulossa. Piti nostaa huoneiden lämpötilaa, kun paleli, no jospa se siitä menee.
  Mukavaa viikon alkua sinulle Aili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Beate56!

   Sitten se riemu on sinulla edessä päin (ne lapsenlapset), toivoakseni sinulla on omia lapsia;D

   Saattaa olla influenssa tulossa, tuo paleleminen on sen merkki. Toivotan sinulle terveyttä ja pikaista paranemista, Beate.<3

   Oikein hyvää tätä viikkoa ja helmikuun loppua sinulle.<3

   Poista
 5. Ihana tuo Helinän runo.Minulla on lapsenlapsia 3 Roosa 14 v Riku 12v ja Matias 1v.Hyvää Kalevanlan päivää.mukavaa alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Ritva!

   Kolminkertaiset onnittelut sinulle, Ritva.<3

   Tuo vanhin lapsi on jo nuori nainen, Riku-poika murkkuiässä; mutta sulosin on tietenkin pikku-Matias.<3

   Oikein kivaa viikkoa, Ritva.<3

   Poista
 6. Kaunis on Helinä Siikalan runo.

  Minulla on neljä lastenlasta, nuorin on 11 vuotias ja vanhin valmistuu keväällä insinööriksi. Moneen vuoteen ei enää ole tarvittu mammaa sairaita koululaisia hoitamaan. Aikansa kutakin.
  Flunssarokotusta en ole enää ottanut kolmeen vuoteen, olen säästynyt flunssilta. Aikaisemmin sairastin rokotuksista huolimatta vähintään kaksi flunssaa talvessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Unelma!

   Toki on!

   Näinhän se on: aika aikaansa kutakin. Onneksi ne lapset kasvavat ja aikuistuvat. Meidän poikamme on niitä hitaasti kiirehtijöitä, mutta ei onneksi yhtä hidas kuin minun isäni, joka avioitui vasta 56v. Minä pääsin mummoksi jo lähes hänen ikäisenään kun hän vasta isäksi. Sain vanhimman tytön 60v. lahjaksi, mikä oli minusta hienoa;DD

   Usein sen tartunnan saa lapsila, he kun tuovat sen taas koulusta ja päivähoidosta. Oli vuosia, jolloin laskin pitäneeni seitsemän räkätautia vuodessa - lasten vuoksi, kun olin heitä hoitamassa. Nyt olemme päässeet paljon vähemmällä;)

   Oikein mukavaa tiistaipäivää, Unelma.<3

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥