Google+ Followers

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Kansanperinnettä ja lapsuusmuistoja

Lapsenlapsen piirustus Punatulkku, josta tehtiin mummolle hiirimatto.
PUNATULKUN PULLAMATKA

Poikasensa kanssa meni kaupunkiin
punatulkku pullan ostoon, paakariin.
"Tavallinen pulla vaiko rusina-?
Yksi kappale vaiko tusina?"
No tätä eivät osanneetkaan ratkaista.
Piti lyhyeen siis pullamatka katkaista.

- Englantilainen kansanruno, suom. Kaarina Helakisa -

Tuvan eli olkkarin parketilla on myös hyvä piirustuspaikka.
LEIPURITAIKURI - TAIKURILEIPURI

Oli kerran -
ei suutari
ei kraatari
ei pikipöksypietari
ei kulkuri
ei nahkuri
ei marsipaanimaakari,
vaan kelpo pullapaakari
ja kuulu taikuri.

Hän vispiläänsä heilutti
ja huusi: hupsis hui!
Jo kulhossa vene keinutti
ja taikinassa ui.


Sormensa sitten taikinaan
hän työnsi, hupsis hei.
Jo tuuli yltyi nousemaan
ja venheen kauas vei.

Kun jauhopussiin puhalsi
hän vielä, hupsis hoi,
jo lumi kulhon peitteli,
ei mitään nähdä voi.

Mut kämmenellä leipurin
on vene, hupsis hai.
Se tosityötä taikurin
on, arvaat jo sen kai.

- Kaija Pakkanen -
~~~~
Ilima on tännään - pitkästä aikoo - (p)lussan puolela, ja räystäät alkaa tippuu, toivottavasti ei muahan asti!


Kynttilänpäivästä tulloo pyhänä neljä viikkoo. Vanha kansa sano, jotta kevättä kynttelistä eli kynttilänpäivästä, jollon puasto alako (varsinnii ortotoksiloila). Meile lurilaisile kirkkohrra suosittel ekopuastoo. Piti ruveta laskemmaan, miten voipi luontoo siästee; muunmuassa auton käyttö piti minimoija. Van en mie jaksa jalan kulkiin kiertee sitä Yhteisvastuuta talosta toiseen, on sen verran pitkät taloloihen välit.


Entisaikaan ei suanu puastonaikaan imettee isompoo lasta, kun siitä suatto tulla noita! Ja rulliloita piti pelätä koko puaston ajan piäsiiseen asti, väittää Kustaa Vilikuna vainoo.


Muuvan merkkipäivä maaliskuussa on 'Tapijon riihenpuinti', joka tunnettaan nimelä honka- eli kuarnatuulen ja mehänkylyvön nimelä. Siitä laskettaan seihtemän tai yheksän viikkoo sulliin vessiin. Jos se tapahtuu varrain, myös kylyvöttii tehhään varrain. - Tarkottaskohas tuo riihenpuinti niitä 'päristäjän purkuja', jollon tuul karistelloo puista oksii ja kuarnoja hangele; hanki ja meilä pihamua tulloo siivottoman näköseks, myö kun asuttaan mehässä. Karjalassa maaliskuuta sanottiin mämmikuuks' (Kustaa Vilikuna). Mämmi tehtiin ennen piäsiistä, ei sitä entisaikaan tyhjii kyhhäilty, van uuninarina ol täynä tuohiroppeita paistumassa.


Variksettii tul tuas immeisiin ilimole maaliskuussa tunkijoile räkättämmään. Sekkii tieto ol' kansale tärkee...


Entisaikaan ol' mahottaman paljo uskomuksii ja merkkipäivii, ihe en niihen usko, miusta seun taikauskoo. Miina-täti osas ulukoo vinon pinon sananparsii, joita hiän aina sopivassa tilanteissa laskettel meile lapsile. Tättii mie suannii kiittee paljosta, jotta kiinnostun perinteestä ja historijasta. Isä tuas osas paljo suku- ja talotarinoita, ja lisäks kummitusjuttuja, joita hiän iltasilla kertoil toisile aikuisile, van mie pikkupentu kuuntelin niitä silimät pyöreenä kun pöllölä. Ei sillon miun lapsuuvessa ollu televisijoo eikä alakuaikona ies ratijoo; siitä kuuneltiin vuan uutiset ja jumalanpalavelukset ja Markussetän lastentunti.
Sa(d)ut mie kerron ihe itellen, ei niitä aikuiset lukenu miule. Sittä kun 6v. opin lukemmaan, luvinhan mie Riihiahon vähäpätösen koulukirjaston laijasta laitaan.


Toivotan teille kaikile lukijoile oikkeen hyvvee ja mukavoo viikonloppuu!
                      Aili-mummo25 kommenttia:

 1. Kiitos kivoista runoista ja muisteloista. Noita kaikenlaisia sanontoja minunkin lapsuudessani oli paljon, Osa on säilynyt mielessä, osa hävinnyt, mutta joskus, ihan odottamatta joklu vanha viisus pompahtaa mieleen sopivan tilaisuuden tullen. Siellä ne on kerällä jossain aivojen sopukoissa.
  Oikein hyvää viikonloppua sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli!

   Nuo lapsiin runot vettää minnuu kovasti puoleesa;DD
   Isän ja tätin murre olivat siitä 1800-luvulta, sitä murretta ei ennee huasteta. Tää meijjän nykynen murre on savvoo kappeemmin iännettynä kun varsinaisessa Savossa.

   Kyllä ne vanhat sanat tulloo mieleen, kun semmosen löytää, eivät ne ou minnekkää hävinneet;)

   Oikkeen mukavoo viikonloppuu siule ja Himmule.<3

   Poista
 2. Kerrassaan hersyviä loruja ja runoja. Tuo kansanperinneosuus minua kiinnosti erityisesti. Itselläni ei ole ollut perinteiden kertojaa, joten kaiken tiedon ammennan mistä milloinkin ja kun törmään niihin blogeissa, olen kerrassaan huulet kippuralla. Ihana kirjoitus ja mukavan keväistä viikonloppua sinnekin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Pitsit!

   Oikkeen mukava kun tykkäsit, Pitsit sekaisin;DD

   Murteela suap tarinat paljo mehevämmiks kun kirjakielelä. Mie oun puhasjalakanen kansannainen, eläny rahvaan parissa koko ikän'. Koulutussii puuttuu, oun ihe opetetellu sen vähä mitä ossoon;)

   Oikkeen kaunista viikonloppuu siule, Pitsit.<3

   Poista
 3. Ihania runoja ja loruja,oikein hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun pijit näistä;D

   Oikkeen kaunista viikonloppuu siule, Ritva.<3

   Poista
 4. Kivoja runoja! Ennen tosiaan oli palljon kaikenlaisia uskomuksia. Murre on minulle outo, vaikka sitä ymmärränkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marleena!

   Myö tiälä Pojos-Karjalassa huastettaan savonmurretta, van vähä er' tavala kun Savossa. Johtuu siitä, kun esisät tul tänne niihen Venäjäle karanneihen karjalaisiin sijale, hyö toivat sen murteen mukanaan.

   Oikkeen hyvä, jotta ymmärrät; monet väittää ihan totisela nuamala, jotta hyö ei ymmärrä;)

   Oikkeen mukavoo viikonloppuu siule, Marleena.<3

   Poista
 5. Mukavaa kun tuota murretta käytät aina välillä, ja tähän postaukseen se sopii erityisen hyvin. Kustaa Vilkunan teos on omakin aarreaittani, vaikka sitä ei omassa hyllyssäni ole, kun lahjoitin aikoinaan tutkijatyttärelle..
  Lapsuuskodissani isoisäni viljeli myös ahkeraan noita säähän liittyviä sanontoja, ja aina niitä putkahtelee sopivana ajankohtana mieleen.
  Kiitos myös runoista/loruista!
  Terveisiä Savonmualta ja hyvää viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Minttuli!

   Juohtu tuas mieleen tuo savonkiel', seun niin lähelä miun syväntä;)

   Sie ruahit antoo Vilikunan Vuotuisen ajantiijjon lapselles, miula on ollu sillä paljo käyttöö;) Van suaphan niitä kirjastosta lainaks, jos siltä tuntuu jotta tarvihtoo;D

   Entisaikaa ol' sananpars' melekein joka assiiseen, siinä se 'viisaus' kuluki sukupolovelta kolomannele;)

   Kiitoksii ihelles, Minttuli, ja oikkeen leppossoo viikonloppuu siule ja perreelles'.<3

   Poista
 6. Täällä Turkissa käytetään todella paljon sanontoja sekä fraasipareja, joissa tiettyyn fraasiin vastataan tietyllä fraasilla. Minusta ne on kivoja. Ja helpottaa etenkin kielipuolen elämää, kun ei tarvitse keksiä omia sanoja vaan saa käyttää valmiita:). Suomessakin sanontoja on, mutta luulen, että moni on vuosien varrella jäänyt pois käytöstä. Kuten vaikka fraasipari: Hyvää päivää - Jumala antakoon.

  Hyvää ja levollista viikonloppua Aili!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mine!

   Tuota mainitsemaasi fraasiparia e ole kuullutkaan, mutta jossain vanhoissa romaaneissa olen sen tavannut;)

   Entisaikaan kun lapsi kiitti jostain ruuasta tai juomasta, sanottiin hänelle: Kasvookses'. Itse olen vastannut lapselle kiitokseen: Ole hyvä!

   Varmaan nämä sanonnat ovat käteviä, myös vieraissa kielissä, kuten olet huomannut;D

   Oikein kaunista ja antoisaa maaliskuuta sinulle ja perheellesi, Mine.<3

   Poista
 7. Kiitos Aili-mummo ihanasta piirustuksesta ja runoista.
  Sinä tiedät paljon kaikkea ja meillekin kerrot.
  Kiitos ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi!

   Ole hyvä vaan!

   Aina välillä, kun oma muisti ei kaikkea kerro, katson myös kirjoista. Varsinkin nuo runot;D

   Oikein hyvää ja mukavaa viikonloppua sinullekin, Sylvi.<3

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. ***Laitoin uusiksi viestin, kun tuli taas kirjoitusvirheitä.


  Onpas hymysuinen Punatulkku! Ja Mukavia runoja!

  Ja Ihanaa kieltä!

  Kansanperinneasiat ovat todellakin mielenkiintoisia asioita. Niitä pitäisi oikein vaalia ja haalia, etteivät vajoa unohdusten suohon.

  Markussetää mekin kuuntelimme, ja sama meininki oli meilläkin, ei radiosta kuunneltu kuin Jumalanpalvelus ja uutiset. Joskus Isä ja hänen serkkunsa kuuntelivat Pekka Lipposen seikkailuja, mutta se taisi olla myöhemmässä vaiheessa.

  Äiti teki itse Mämmiä ja touhusi sen kanssa, hiljalleen sitä piti keitellä monta päivää, kun jauhoja lisättiin ja se oli sitten todella hyvää, kun oli uunissa vielä saanut hautua ja paistua, kermaa ja sokeria vaan päälle. Enää ei varmaan kukaan tee itse, vaan ostaa kaupasta Mämminsä, niinkuin minäkin.

  Hyvää ja keväistä viikonloppua, Aili-mummo, täällä oli yöllä pakkasta, muutama aste, mutta lunta ei ole, ja nyt jo aamusta aurinko paistaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Herne!

   Kiitos, Herne, kehuistasi;D

   Alussa radio toimi anodilla eli patterilla, siksi kuuntelua säännösteltiin. Kun sitten v. 1950 siirryttiin sähköradioon, kuunneltiin sitä enemmän ja vapaammin. Taisivat ohjelmaan päästä myös lauantain toivotut levyt;) Taisivat Pekka Lipposen seikkailut kuulua vasta 1950-luvulla, ainakin meillä. Myös kuunnelmia kokoonnuttiin kuulemaan radion läheisyyteen.

   Tein minäkin itse mämmiä ensimmäisen kerran jo muistaakseni 1957; opettelin sen teon keittokirjasta. Äiti oli lähtenyt maailmalle, enkä muista hänen mämmiä tehneenkään; ellei sitten marjamämmiä.

   Minä imellutin sitä yhden päitkän päivän ajan, kuumaa vettä, jauhoja ja maltaita lisättiin vähitellen, annettiin olla muutaman tunnin lämpimässä paikassa, hämmennettiin seosta ja taas lisättiin. Kun kaikki jauhot ja maltaat oli lisätty, mämmiä keitettiin muistaakseni tunti, sitä hämmentäen koko ajan. Sitten mämmi maustettiin pomeranssin kuorella, ja jaettiin tuohiropeisiin, ja ne laitettiin lämmitettyyn uuniin paistumaan. Noin tunnin perästä mämmi oli kypsää, ja ropeet otettiin uunista ulos, ja pantiin jäähtymään.

   Minun tietääkseni yhä vieläkin on mämmin tekijöitä, mutta ihan muutaman hengen tähden homma ei oikein kannata.

   Syötiin maidon tai kerman kanssa, sokeria ei tarvinnut yl. lisätä, ellei halunnut hyvin makeaa.

   Oikein hyvää ja aurinkoista viikonloppua sinulle, Herne.<3

   Poista
 10. Ihana punatulkku <3 Mukavia nuo vanhan kansan uskomukset ja merkkipäivät, vaikka niihin ei niin uskoisikaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Punatulkku!

   Kerrassaan suloinen tuo Even sydämellisesti laulava punatulkku;DD

   Ihan hauskoja, sanoisin;))

   Oikein hyvää pyhäpäivää sinulle, Punatulkku.<3

   Poista
 11. Kävivät niin hyvin toistensa kumpaniksi taideteos, johon muuten oikein ihastuin, terveiset taiteilijalle..;) Se punatulkku runonen oli täyttä asiaa. Niin ja näin pientä, vaan jopas säväytti...;)

  Mämistä puheenollen olen jo ostanut ja syönytkin 10mämmi tuokkosen, oli hyvää!
  Aikonaan lapsuuden kotona ja mummoloissa syötiin sitä kotitekoista herkkua. Tämä kuuluu niihin harvoihin ruokiin jota en ole koskaan tehnyt itse, mutta opetanut olen kyllä tekotapaa toisille, että näinkin voi käydä.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maikku!

   Todella hauska, pieni runo, englantilaista kansanperinnettä;))
   Ja lapsenlapset piirustukset tekevät vaikutuksen mummoon aina.<3

   On meilläkin mämmiä jääkaapissa, ostin kun kävin kaupoilla. Mies on hyvin perso mämmille, jostain syystä ei ole vielä keksinyt tätä rovetta...

   Ai, olet opettanut, vaan et valmistanut;DD
   Minusta se on työlästä puuhaa, tuo mämmin teko, mutta jos on paljon syöjiä, ehkä tekemiselle hiukan palkkaa saa;))

   Oikein mukavaa sunnuntaipäivää sinulle, Maikku.<3

   Poista
 12. Olipa kiehtovia kansanuskomuksia ja perinteitä! Ja mukavia nuo runot. Oikein muikeata maaliskuuta sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Elma-Ilona!

   Meillä päin tuo muikea tarkoitta väkevää, hapanta, kitkerää;) Joten muikeaa maaliskuuta sinulle myös, Elma-Ilona.<3

   Poista
 13. Hei Aili-mummo
  Ihana hiirimatto lapsen piirustuksesta.
  Ja niin kivoja runoja.
  Kiitos ja aurinkoisia päiviä sinne Tohmajärvelle.

  VastaaPoista
 14. Moi Eila!

  Kiitos Eila.<3

  Lapsen äiti oli suunnitellut mummolle joululahjan; tämä on osa suurempaa piirustusta;DD Hiirimatto on ollut jokapäiväisessä käytössä joulusta 2009;))

  Aurinkoisia ja mukavia päiviä myös sinulle Outokumpuun.<3

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥