Google+ Followers

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

"Kesä rehahti vauhtiin..."

Näkymä Särkijärveltä Kotalahden kohdalta.


KESÄ REHAHTI VAUHTIIN

Kesä rehahti vauhtiin,
hillittömät päivät pääksytysten,
kuumotti korvat
ja kesi pisamat.
Nokkosten varret.
Sillä lailla nahka luodaan.
Auringonpilkkuja kuulaalla iholla.
Pääskyt keikisteli puhelinlangalla.
Sänkipeltojen kutka,
viholaissäkit selässä,
valjenneita hiukset,
ja otsat liimassa,
pisteli jalkapohjiin.
Horsmien voimakas haju,
hevosen horsmapartaa, hiukset silmillä.
Pääskyt viritti puhelinlangan molliin,
heinänuha levisi epidemiana,
taivaalla kanahaukan varjo,
itäinen matalapaineen aalto:
siellä täällä tilapäisiä ukkoskuuroja.

Tikka nakutti aakkoset vesiränniin,
se oli morsetusta,
vaskitsa teki umpisolmun,
friisejä tuvan nurkalta puimalatoon.
Kuin ajaisi unessa itseään polkupyörällä,
kuin juoksisi takaperin pieksut jalassa,
kuin lähtisi tuvan katolta lentoon.

- MATTI PIRINEN -

Tuomi kukkii tein varressa.


Kesä on tullut tänne Tohmikselle eli Tohmajärvelle, siinä asiassa olemme tasa-arvoisia. Ajattelin kirjoitella pitkästä aikaa paikkakunnan asioista.

Hallitus on pohtinut viisaissa aivoissaan, että Tohmajärvi liitetään Kiteeseen, mihin seikkaan Tohmiksen asukkaat lyövät tomerasti kampoihin: emme halua liittyä Kiteen kaupunkiin, silloin meiltä viedään tuhkatkin pesästä. Kirkonkylästä tulisi kuollut kylä alta aikayksikön, lähes kaikki palvelut katoaisivat pois paikkakunnalta, ja asukkaat niiden mukana. Niin näkymätömiksi emme vielä halua! 

Ensimmäinen tehtävä on saada Hellin romuttamat lääkäri- ja sosiaalipalvelut toimimaan. Ennen Helliä nekin toimivat  todella hyvin.

Nyt useimmat ovat kääntäneet katseensa Joensuun suuntaan, kuten monet muutkin kunnat ovat tehneet.

Kemiestä seurakuntatalon edestä näkee kauas...
Tikkalassa elämä jatkuu lähes ennallaan. Kyläyhdistys on saanut uuden puheenjohtajan, Jari Hiltusen, jolle toivotan onnea ja menestystä. Sihteeriksi on palannut Outi Forsblom, joka on toiminut myös aikanaan puheenjohtajana. Muitakin muutoksia kyläyhdistyksessä on ollut, mutta toivotan sille lisää tarmokkaita toimintavuosia. Ilman kyläyhdistystä Tikkalasta ei varmaan paljon olisi jäljellä, vaikka kylä on Tohmiksen kasvukyliä. 


Joillekin Tikkala on vain välietappi matkan varrella, näin näköjään myös Hongistoille, jotka kuulemma muuttavat paikkakunnalta pois. Janne Hongisto on Kotiteollisuusyhtyeen basisti, joka viihtyi perheineen paikkakunnalla lähes vuosikymmenen, rouva on ollut tutkijana Itä-Suomen yliopistolla. Olen kuullut, että Lappeenranta olisi heidän suuntansa. Kotiteollisuus on hevirock yhtye.


Sitten vielä yksi ihmeuutinen: Tikkalaan perustetaan sasliki-ravintola ja kyläkauppa!
Rohkea yrittäjä, kuka lieneekään. Tarkoitus on kuulemma avata juhannukseen mennessä. Mikkosen liiketalossa kuulemma tehdään parhaillaan remonttia, toivotaan että kauppa ja ravintola menestyvät...


Aurinkoa on viime aikoina riittänyt, joskin lämpöä on vain päälle 14 astetta. Parhaina päivinä olemme päässeet yli 20 asteen, mikä on jo näillä seuduilla täysi kesä. Mies puuhaa kasvimaalla, oli tarkoitus saada tällä viikolla kasvit maahan. Minulla on vielä menossa siivouksia.


Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää loppuviikkoa ja ihanaa kesää!
                               Aili-mummo

18 kommenttia:

 1. Kylien elämä on mahtavaa parhaimmillaan, kun löytyy ihmisiä, jotka jaksavat puurtaa kaikkien hyväksi. Meidän kylällä on nyt vaihe sellainen että pikkuhiljaa toiminnot hiljenee, ei löydy aikaansa asialle vihkiytyvää vetäjää.
  Kyllä nyt kelpaa ulkona olla, ei vielä liian kuumaa, mutta lämmin eikä ole hyttysiäkään vielä parveillut, ruoho kasvaa ja kukat kukkii. On niin suloisen kaunista, vihreetä.
  Ihanaa viikon loppupuoplta sinne Tohmajärvelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mummeli!

   Näinhän se on, vapaehtoiset ja palkattomat puurtajat pitävät kylät pystyssä, mutta se vaatii paljon näiltä puurtajilta, joka kylässä ei riitä näitä vapaaehtoisia, valitettavasti;/

   Eilen ai ainakaan ollut kuuma, alle 15 astetta parhaimmillaan. Onneksi hyttyset pysyvät vielä loitolla, ja antaa ruohon kasvaa ja kukkien kukkia;))
   'Suloisen kaunista' on hieno sanonta;DD

   Kiitos, samoin sinulle, Mummeli.<333

   Poista
 2. Kaunista kesää jo joka paikassa. Tuometkin siellä kukkivat ja vaaramaisemat kauneimmillaan.
  Mielenkiinnlla luin kylänne kuulumisista.Tietenkin kiinnosti muuttouutinen, onhan tutkija ollut tyttären kollega aikoinaan. Niin, ne kuntaliitokset, palveluiden heikkeneminen, joka puolella samaa näinä päivinä.

  Kesärunoa en ole ennen lukenutkaan, joten kiitos jälleen.

  Kauniita kesäisiä päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Minttuli!

   Vaarat jo vihannoivat, ja tuomi kukkii jossain. Tämä käyttämäni kuva oli viime keväältä;))

   Hongistot tekivät paljon Tikkalan nimen pysymiseksi kartalla. Kiitokset heille molemmille! Rouva johti muutamia vuosia kyläyhdistystä, ja herra perusti Tikkalan Kassan Baarin muiden kanssa, joka on jo historiaa.

   Kuntaliitokset puhuttavat ihmisiä joka puolella, ja palvelut häviävät vähä kerrassaan kuin pieru Saharaan...

   Uusi runo tämä oli minullekin, ole hyvä, Minntuli.<333

   Samoin sinulle, oikein kaunista ja hyvää kesää sinne Kuopion kupeeseen.<333

   Poista
 3. Oikein väkevän keväisen runon olet löytänyt.

  Nuo kuntaliitokset ovat monilla paikkakunnilla kiperiä kysymyksiä. Isot herrat päättävät, kuntalaisten mielipiteellä ei ole mitään merkitystä. Näin kävi meillä täällä kun Helsinki kahmaisi parhaat veronmaksajat, monta lastentarhaa ja ihan uuden koulun. Ei auttanut, vaikka kuntalaiset vastustivat. Näin on vaan mentävä eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Unelma!

   Kun päättäjät ovat tarpeeksi korkealla, sitä voidaan tehdä vaikka mitä pakkoliitoksia. Mikään ei tunnu auttavan, me pienet kunnat ja kuntalaiset pudotaan kuin se kuuluisa eno veneestä;/

   Minusta noin ei voi menetellä koko Suomen suhteen, eihän me eletä missään diktatuurissa;/

   Valitettavasti teitä rokotettiin kovalla kädellä, otan osaa! Pakko elää tavalla tai toisella---.

   Mukavaa loppuviikkoa sinulle, Unelma.<333

   Poista
 4. Niin kauniisti kukkii tuomet sielläkin.
  Olet aktiiviseti mukana kylän asioiden partamisessa.
  tällaisia ihmisiä kylät tarvitsee.

  Mukaa kesää sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi!

   Olen vain raportoijana mukana, muuten lähinnä seurakuntajutuissa. Monta vuosikymmentä raadoin kyllä kylän hyväksi, ja vieläkin seuraan kylän tapahtumia;)
   Vuoro on annettava nuoremmille ihmisille aikanaan!

   Oikein mukavaa ja hyvää kesää sinullekin, Sylvi.<333

   Poista
 5. Niin kauniita kuvia,ja keväinen runo,hyvää viikonjatkoa:))

  VastaaPoista
 6. Kivaa että sinne on tullut kesä. Outi Forsblom oli muutes mun opettaja ala-asteella yhden vuoden verran! Kerro terveisiä, jos hänet joskus näet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Helmi-Maaria!

   Yritänpä muistaa sanoa terveisesi Outille!

   Hyvää loppuviikkoa sinulle.<333

   Poista
 7. En voi mitään sille, että Kiteestä tulee ensimmäisenä mieleen pontikka! Niin varmaan monelle toisillekin, ainakin täällä matkan päässä käy niin. Kiteellä en ole tietääkseni koskaa käynyt, niin muusta en sitten osaa sanoa mitään.
  Sitä on sitten pannut hommatava ja tiputettava ja pariin kertaan ainakin on kirkastettava että kauppakelpoista tulisi!?.
  Meenaan jos menette samoihin leipiin Kiteen kanssa.

  Itäsuomi kyllä tuli aikoinaan käytyä, kun viellä koko lapsuuden perhe matkustetiin yhdessä kesälomilla. Juukaan mentiin isän serkun luo ja sieltä jatkettiin pohjoisiin, niin pitkälle kun tietä myöten päästiin.
  Aikuisena en ole päässyt Joensuuta pitemälle ja sielläkään en ole vuosiin käynyt.Vaikka yksi näistä tytöistäni muutti Helsingistä perheineen sinne, mies kun oli sieltä lähtöisin.
  Viihtyvät hyvin kahden tyttösen kanssa Joensuussa. Kotikin olisi sen verran suuri, että mummon kammarikin siellä olisi odottamassa. Käyvät kyllä usein täällä J-kylässä koko porukalla....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maikku!

   Uskon, että monelle muullekin tulee Kiteestä mieleen pontikka, pidettiinhän sillä kauan yllä kiteen kuntaimagoa. Sen lisäksi on tietenkin pesäpallo.

   Enpä usko, että me innostumme pontikan keitosta, ei se niin hohdokasta hommaa ole;/ Kiteellä tehtiin aikoinaan pontikkaa tuhansia litroja kerralla, ja sitä sai ostaa huoltoasemalta!

   Juuka on kaukana meistä, kävimme siellä Kolilla asessani. Joensuu on paisunut viime vuosina, kun monet ympäristökunnat ovat liittyneet siihen;)) Ja uskon että lisää tulee...

   Sehän on hyvä, että sukulaisuussuhteet säilyvät;DD
   Meille Joensuu on lähikaupunki, käymme siellä ostoksilla ja muilla asioilla.

   Oikein hyvää viikon loppupuolta sinulle, Maikku.<333

   Poista
 8. Tuomet siellä kukkivat, niinkuin täälläkin. Niitä on nyt Vironperän vaasit pullollaan,
  Hienoa kuulla, että sinne on uusi kauppias tulossa ja jopa ravintola. Toivottavasti menestyvät ja menestyväthän ne jos niitä kannatetaan. Kaikenlainen ihmisten toimeliaisuus on aina eduksi koko kylälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Irene!

   Ollaan siis tasoissa tai ainakin lähes..;) Mies toi tuomenkukkia maljakkoon, hänkin pitää kovasti niistä;DD

   Näinhän se todella on, toisten toimeliaisuus tulee koko kylän hyväksi, kuten sanoit.<33

   Leppoisaa torstai-iltaa sinne Vironperälle.<333

   Poista
 9. Joutihan se jo rehahtaa:). Minä täällä aloittelen elämääni tomaatinviljelijänä. Tänään taimia ulkoilutin, mutta taisi olla liian kuuma, kun menivät heti nuupalleen. Toin kiireellä takaisin sisähoitoon. Milloinhan se on se aika, jolloin kannattaa laittaa ulos isompaan astiaan?

  VastaaPoista
 10. Tomatin viljelystä en tiedä, mutta taimia voi kai totutella ulkoilmaan. Siellä Turkissahan on kovasti kuumaa, ja ehkä jonkinlainen varjo olisi suotavaa. Kyseleppäs vaikka Sylviltä neuvoja, hän on oikea puuatarhuri---.

  Toivottavasti saat Sylviltä hyviä neuvoja, lue blogista Elämää luonossa.<333

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥