Google+ Followers

maanantai 28. toukokuuta 2012

Toiset tulloo, ja toiset lähtöö...

Kielot ovat vasta nupulla...


Kun tulet kotikylääni,
tule vasta sitten,
kun kukat kukkivat.
Tule tuulen suunnasta,
kierrä tien kautta
koivukujalle.
Lehtien lomasta minä vilkutan sinulle.

+++

Paljon pieniä
villiintyneitä mansikoita
ja sitkeä nurmi.
Kylläpä kelpaa
paljain jaloin.

- MAIRE TARKIAINEN -

Oman kesärunoni löydät tästä linkistä!
Samoin kullerot...


On piästy nippa nappa siihen parraaseen vuuvven aikaan, kessään. Melekein vakituiseen laulaa ne linnut sen minkä kiireiltään kerkivväät...Kasvit on myökii suatu muahan, vuan ne kesäkukat puuttuu, ja käynti hautuumuala. Seurakunnan hautoinhoitaja on sairaslomala, eikä sijjaista tunnu otetun. Jos ei sittä keskiviikon lehessä mittää ilimoteta, nii se on siinä. Jokkainen suap tehä niin ku ihe arvioipi. Miula on vuan urakka yhestätoista sukuhauvasta kolomesta er suvusta. Miehen kansa oun viime vuosina sen tehny. Suap tehä ison lenkin, kun vihon viimen on kaikki hommat hoijjettu. Suap kantoo ja raijata mullat, taimet, veit ja työvärkit hautuumuan ympäri, ei se niin heleppoo ou, varsinnii vaivasila käsilä ja jalola.

Kun myö on mänty sinne sammaan paikkaan, myö istuskellaan ylläälä piliven reunala ja ihmetellään, kuka niitä hautoja hoitaa. Minniile annon osviitaks sen, jotta jos hoitaat vuan Nupposen suvun hauvat, en mie voi enkä halluu niitä toisii ommiin jäläkeläisiin riesaks laittoo. 

Siihen hautuumuan ympärile on kasvanut Kesärannan asutusaluve, taloja nousoo sinne melekein kun sienii satteela. Ja mikäpä siinä, on rauhalliset nuapurit, eivät mekkaloi ja metelöi.
Lehtikuusen keväisiä käpyjä.

Myö vanhat ukot ja akat ei jakseta muuta kun ihmetellä tätä nykymualiman männöö. Nykyimmeisilä ei taija olla paljo minkkäällaisii elämänarvoja - ai niin, unohtu se raha. Se tosin ei anna mittää pysyvämpee selekänojjoo elämäv varrelle; immeinen on tottaalisen yksin, kun huaver sattuu, ja sattuhan niitä joskus jokkaisele. Niinku nyttii nuo Heinolan ampumisvälkohtaus, jossa on tähäm männessä kuollut jo kaks nuorta immeistä, kolomas on riittisessä tilassa. Sitä vuan jollai kansalaisela naksahtaa piässä, ja hetpaikala on ehittävä hirvi-ja muita kivväärijä, ja lähettävä tappammaan vijattommii kanssaimmeisii. Van kyllä miusta tuntuu, jotta pittää tuomosela immeiselä olla jottain katteutta ja kaunoo toisii kohtaan... Miten voip kukkaa tehä tuolleen, on miule täyvvellinen arvotus. Hulluus ei lopu mualimasta, van se lissääntyy, niinku myö on nähty ja nähhään!

Mies mäni tua hakemaan ommaan autoon penssoo tuolta nuapurin puolelta. Meleko ussein sielä onnii käytävä, kun hiän hakkoo mänövettä kolomeen autoon. Tuopi sittä samala miule sitä Bon Aqvoo, jota oun juonu jo ainakii 10 vuotta. On meijjän kaupassa melkosta kallimpoo kun tuola rajan takkoo. On myös ostettu joskus Lidlistäkkii, kun piäsöö loppummaan.

Oikein mukavoo, kun kohta ne koulut piättyy, ja lapset - ja aikuisettii - piäsöö kesälomile. Mansikat alkakaa kohta kukkii, ja kuukauven piästä on mehtämansikat makkeimmillaan.

Oikeen hyvvee uuven viikon alakuu teile kaikile toivottaa Aili-mummo!

22 kommenttia:

 1. Kiva tätä oli lukea, vaikka aiheita laidasta laitaan.

  Siitä voimme olla varmoja,että kaikkinainen hulluus vain lisääntyy. Nyt äidilleni on tullut tavaksi sanoa, kun on 85 vee tänä vuonna lokakuussa, että 'mie pääse pois enneku tapahtuu, mut te jäätte näkemää'. No, ei ole ollenkaan sanottu, etteikö äitikin olisi vielä kaiken näkemässä...Itse yritän olla ajattelematta, mille en mitään voi, mutta hyvänen aika sentään, miten paljon olenkaan elämässäni vastustanut aseita...

  Minä juon nyt sitä Breezy Limeä. Matalahiilihappoista. Toivottavasti se lime ei siinä syö hammaskiillettä. Maku on janoa vievä ja piristä ja kaloreita melkein ei yhtään.

  Rauhallista viikkoa sinulle, Aili-Ihanainen! Minä otan nyt hitaasti, sillä viileä ilmavirtaus ja sade tulossa: Hyvä syy lukea keskellä päivää;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä äitisi niin kovasti odottaa, jotta pääsisi näkemään? Varmaankin joku ennustus---. Paha lisääntyy koko ajan, se on pelottavaa!!

   Minäkin olen lohduttanut itseäni, etten ole enää kaikki pahoja asioita näkemässä enkä uusia sotia. Ihmiskunta kulkee tuhoaan kohti, ellei muu, niin ahneus tuhoaa sen, ja liika lisääntyminen;/

   Sinä olet löytänyt mielijuomasi, oikein hyvä:D

   Oikein rauhaisaa ja ihanaa viikkoa sinulle, Leena-IhaNainen.<333

   Poista
 2. Mukava oli lukea tuota murretta taas ja tärkeistä asioista kirjoittelit. Sama määrä on meilläkin noita hautoja hoidettava ja sitten kun ei enää jakseta, ei ole ketään lähitienoolla suvusta joka jatkaisi. Kait se on seurakunnan hoitoon sitten luotettava ja maksettava melkoinen rahasumma.

  Niin tuosta Hyvinkään tapauksesta, pelottavaa ajatella mitä seuraavaksi ja missä. Nyt alkaa olla kiire panostaa nuorten ja lasten mielenterveyteen ja ennalta ehkäisyyn, eikä vain jättää kauniiden puheiden varaan.

  Hyvää viikkoa sinne Tohmäjärvelle ja kiitos kauniista vihreistä kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä seurakunta lopetti hautojen hoidon, se on yksityistetty. Muutama henkilö ajaa ruohot hautausmailta, ja hoitaa joitakin testamenttihautoja, ei muita. Nämä minun hautani maksaisivat vieraan hoitaessa 800 euroa vuodessa, hurja määrä rahaa!!!

   Jotain on pahasti pielessä, kun tällaisia murhenäytelmiä tapahtuu Suomessa ja muualla maailmassa. Tuntuu, että ihmiset on jätetty heitteille, varsinkin mielenterveyspotilaat ja nuoret. Minusta ne oikeat elämänarvot tulisi löytää uudelleen, raha ei saa olla mikään jumala!!

   Oikein hyvää kesäviikon alkua sinulle, Minttuli, ja kiitos kommentista.<333

   Poista
 3. Olipa aiheellista lukemista, tosiaan. Vähän oli aluksi tuo murrekieli hakusessa, mutta kyllä se siitä pikkuhiljaa sitten avautui...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kumma kun myö karjalaiset huastettaan savvoo;))

   Tää mäni liian totiseks, ol tarkotus tehä mukava juttu, van nää aiheet saneloo sen hauskuuven.

   Jotta ihan heleppoo kun heinän teko;DD

   Poista
 4. Kiitos paljon taas hyvästä tekstistä....;)

  Hautausmaa reisusta tuli yks juttu mieleen, kun joku lapsista(ni) innostu kovalla äänellä selittämään siellä jotakin. Kehotin puhumaan vienomalla äänellä kun tapa ei ole hautiusmaalle korottaa ääntä.Tuijotti ylöspäin minua kirkain silmin ja totesi kuiskaamalla, että "eihän ne enään kuule
  mitään"!
  Vanhempieni haudat ovat srk-n hoidossa ja minäkin silloin tällöin pyörähdän siellä, olen lähisuvusta ainut täällä paikanpäällä.
  Oman toivomukseni olen jo antanut ajoissa tiedoksi, ei tarvi perikunnan huolta sitten kantaa ja miettiä mitä tehdä, kun ei tarvi sitten tosiaankaan mitään tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä, Maikku.<3

   Eihän ne vainoot ihan heleposti häiriivy, jos ei ne elävät;))

   Kallista seun seurakunnan hoitoo, meilä seun (seurakunta) jo lopettana ne hoito hommat;/

   Se on varmasti hyvä piätös, jos piäsööt ihan ilimaseks;DD Van käskitkö tuhkat laittoo tuuleen taikka merreen laskettavaks, sillon ei varmasti tule laskuja kellekkää?

   Kiitos kaunis kommentista, Maikku, ja mukavoo viikon jatkoo siule.<333

   Poista
 5. Minä viihdyn hautausmaalla. Kävelemässä ja hautakiviä lukemassa. Lukion jälkeen olin yhden kesän hautausmaalla hoitamassa hautoja kesätöiksi. Siinä oli kova homma. Ekat kaksi viikkoa kädet rakoilla haravoitiin. Sitten alkoi istutus jota riittikin monta viikkoa. Huh.

  Surullista se on, kun pitää tappaa syyttömiä ilman syytä. Niin niin surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylleesä hautuumua on rauhallinen ja viihtysä paikka, immeiset käyvät paikkakunnala käyvvessään aina kirkon ja hautuumuan kahtomassa. Niistä näkköö miten assiit hoijjettaan siinä kylässä tahi kaupungissa.

   Uskon mie, Mine, jotta seun ollut kova homma haravoijja hautuumuata ja istuttoo kukkii, kastella ja kitkee;/

   Surullista tosijaan, pakko sit'on ihmetellä...

   Poista
 6. Minulla ei ole kuin tuo yksi hauta hoidettavana, siinä on koko mieheni suku isovanhempiaan myöden. Omat sukulaisteni haudat on taas niin kaukana ettei tääyä pysty niitä hoitamaan. Niin kauan hoidan kun jaksan.
  Kyllä tää kevätkesän voima on valtava, vasta äsken suli lumet pois ja nyt on niin vihreää ja kaikki kasvaa kohisten, ellei nyt tämä luvattu kylmempi viikko hidasta sitten kasvua. Tänne Suomenselälle on luvattu jopa hallaa lähiöinä.
  Oikein hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siula sittä paljo enemmän kun yks hauta, ainakkii viis hautoo, ne laskettaan yksitellen, vaikka ois vuan yks kivi.

   Toivottaan jotta se luvattu halla ei tule sinne teile asti. Myö asutaan niin korkeela mäilä, jotta hallan jalat ei yllä tänne asti;))

   Oikeen hyvvee viikkoo siulekkii, Mummeli, ja rapsutukset Himmule.<333

   Poista
 7. Minulla on kolme hautaa hoidettavana,hautausmaalla on kiviva kävellä näin kesällä,on niin paljon kauniisti hoidettuja hautoja,kyllä tuo murre on mauskaa luettavaa:))

  VastaaPoista
 8. Hyvin hoijjettu hautuumua on kaunis kahella, seun suorastaan viihtysä paikka.

  Kiva jotta tykkäsit, Ritva.<333

  VastaaPoista
 9. Kyllä murre on hienoa, kun se säilyy.
  Hautausmaa on niin rauhallinen ja kaunis paikka, että mielellään siellä käykin, miullakin on kolme hautaa, joita siellä hoitelen kesät.
  Jos on kuuma kesä, niin siinä onkin kasteltavaa paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harkka!

   Meilä murre on käytössä joka päivä, ei mihinkää hävvii;))

   Rauhallista sielä hautuumuala on, ja hyvin moni meistä sielä hoitaa ommaisiisa hautoja. Kastelluu ja kitkemistä ei pie unohtoo, oikein sanot, Harakka.<333

   Poista
 10. Täällä kielot ovat pikkuisen edellä
  kukkimisessa, pyhänä linkkasin
  tuolla kipellä koivellani
  kielometsään.

  Istuin siellä
  ja kuuntelin peipposten laulua,
  käkeä en täällä ole kuullut,
  mutta tyttären luona ollessa
  kuulee joka kevät.

  Kielohan on
  Suomen kansalliskukka,
  jota ennen kansan suussa
  sanottiin Lehmänkieleksi!

  Meillä oli lapsena aina
  jokakeväinen traditio
  poimia Äidille kieloja,
  vaikka juuri siinä
  kohtaa oli aina käärmeitä,
  silti uskalsimme muutaman
  tuokuvan kielon poimia.

  Pahuus ei maailmasta lopu.
  Jumalalla on kuitenkin
  AINA ne suittet/ohjakset
  käsissään,vaikka pahat
  ja rahat luulevat
  että ne määräävät.

  Saamme Mummoina siunata
  kaikki Rakkaamme ja läheisemme
  ja toinen toisemme Taivaan Isän
  varjelukseen. Rukoussiunaukset
  kantavat vielä senkin jälkeen,
  kun meistä aika jättää, ja
  pääsemme täältä Rauhan maahan.

  Toivon Sinulle Aili-mummo voimia ja
  jaksamista arkeen, kuin myös niitä
  Luovuutta synnyttäviä syvällisiä
  hetkiä, kesän kauneuden sylissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Herne!

   Kielo on tuoksultaan ihana kukka, ei ihme, että se on valittu kansalliskukaksi:DD Teillä varmasti kielo kukkii aikaisemmin kuin meillä, kesä on teillä huomattavasti aikaisemmassa. Varmasti äiti piti kovasti kieloistanne, ja kiitti teitä kauniisti.<333

   Mitä kerrot rukouksen voimasta, on varmaan niitä ainoita asioita pahaa vastaan. Muistakaamme, että meillä on voimakas ase pahoja voimia vastaan.<33

   Kiitos toivotuksistasi, Herne-ystävä!

   Samoja siunauksen tuomia voimia sinulle, ja ihania runoja siellä luonnon helmassa sinulle toivotan.<333

   Poista
 11. Kyllä tuossa Maire Tarkiaisen runossa hän osaa pukea ajatukset sanoiksi - tule kylään kun kielot kukkii !Meillä kotona kutsu voisi kuulua - tule kylään kun koti on siivottu ja nurmi leikattu. En muistaisi kieloja ihan ensimmäisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annu!

   Kielo on ihana kukka, sopii silloin vieraan tulla kylään;))

   Näinhän me proosalliset ihmiset ajattelemme, ei tule ensiksi kielot mieleen!

   Oikein ihanaa toukokuun loppua sinulle, Annu.<333

   Poista
 12. On sinulla Aili monta hautaa hoidettavana. Hautuumaat ovat oikein kauniita paikkoja. Rauhallisia ja hyvinhoidettuja. Hautakivistä voi lukea monenmoista elämäntarinaa.

  Hyvinkään tapaus on taas tosi järkyttävää. Noita mielenterveysongelmia tuntuu olevan nykyään niin monella. Jotakin on tosi vialla meidän yhteiskunnassamme. Minun mielestäni kouluissa pitäisi panossaa muuhunkin kuin pelkkään tiedolliseen opetukseen, Sosiaalisia ja tunnetaitoja tulisi opetella. Kaikki saisivat ystäviä ja oppisivat ilmaisemaan itseään ja tunteitaan. Etteivät ne tunteet sitten ryöhähdä hallitsemattomasti ilmoille niin, että pitää toisia tappaa tai tehdä itsemurha nuorella iällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene!

   Tosi on tuo mitä sanot Hyvinkään tapauksesta! Täytyy olla elämässä paljon vinossa kun murhenäytelmiä tapahtuu vähän väliä, perheissäkin kuukausittain. Minusta elämäntaitoa ja siinä ohessa uskontoa olisi lapsille opetettava, että heille kehittyisi omatunto ja selkäranka. Kodit jättävät lapsensa näköjään tyhjän päälle, ei anna heille selvitymiseväitä elämässä, ja jättävät kasvatuksen kokonaan koulun varaan.

   Vastuu lasten kasvatuksesta on kodilla, mutta nekin ovat nykyään monesti rikkinäisiä, 'isät' ja 'äidit' vaihtuvat vähän väliä. Lapsilla ei ole turvaa, jäävät kokonaan kaveripiirin, netin ja pelien armoille.
   Ja pienestä pitäen vieraat kasvattavat lapset, ei omat vanhemmat... Näin ajattelen!

   Hyvää viikonloppua sinulle ja perheellesi, Irene.<333

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥