Google+ Followers

torstai 19. heinäkuuta 2012

PUHETTA PUHELIMESTA

Töyhtöangervot kukkivat Nuppolan talon seinustalla.

Olet yöllä nähty uni
jota ei aamulla enää muista
Olet muutama kala ja muutama leipä
ja käsi joka ne jakaa
Olet se joka ei anna lepoa ja rauhaa
vaan nautintoa
ja ihanaa tuskaa
Olet liian lähellä tai liian kaukana,
olet vielä edessä tai jo takana
Olet niin että jokin osa minusta
on aina sinussa, sinun mukanasi:
varvas, sormi, uni, murunen sydäntä,
kourallinen huolta, murhetta, kuvitelmaa
saada kulkea elämän halki
kuin terälehtien päällä
tai niin kuin iho liikkuu ihoa vasten

- TOMMY TABERMANN -

Nuppolan ruusu kukkii kesällä 2011.


ihmettä kummaa, olin lapsenvahtina, minä yksi kätinen ja lähes yksi jalkainen mummo! ei niissä mitään vahtimista ollut, pidin heitä vain silmällä sohvalla istuessani. osa katsoi telkkarista junioria ja osa seilasi internetissä. kyllä nämä tytöt viihtyvät tietokoneen ääressä ehkä liiankin hyvin.

tänään ei ole jaksanut sataa, vaan on ollut pilvipuotaista. lämmintä jotain 16-17 astetta, ei aurinko ole polttanut kenenkään ihoa. eilen tai toissa päivänä oli kova ukkonen, Talolta se oli särkenyt kylmiöstä muistikortin, laite on sekaisin. naapurista kuuluu särkyneen lankapuhelin, ihme kun vielä sellaisiakin laitteita on. meillä ei ole ollut lankapuhelinta moneen vuoteen kun kuitenkin on oltava kummallakin oma kännykkä. lankapuhelimeen soittelivat vain lehtiasiamiehet, lisäksi entisaikaan sain aina juosta miestä pellolta hakemaan milloin kenellekin. minun puolestani kännykkäaika olisi saanut jo monta vuosikymmentä aikaisemmin!

ajatelkaa, että lapsuudessani ja nuoruudessani oli aika, jolloin lankapuhelin oli vain muutamissa taloissa, yleensä niiden talojen isännät olivat joissakin luottamustehtävissä, ja siksi he tarvitsivat puhelimen. tuli sitten 1960-luvulla aika, jolloin lehmiä siemennettiin ja tarvittiin eläinlääkäriä kiireellisesti, jopa rupesi puhelin 1970-luvun alussa yleistymään. meidänkin oli saatava sivupuhelin navetalle ja yksi sivupuhelin oli talomme kodinhoitohuoneessa. milloin oli tärkeitä puheluja tulossa, piti olla puhelin lähettyvillä. toista se on nyt kun puhelin kulkee aina taskussa mukana!

puhelin on yhdistänyt ihmisiä lähellä ja kaukana, nykyisin on lisäksi netti ja sen kautta tehtävät kuvapuhelut, ja tietysti sähköposti.

hienoa olisi, jos sää olisi edes pilvipoutainen. meille on luvattu jälleen sadetta, onneksi asumme suuren soramäen päällä, ja vesi pääsee valumaan pois äkkiä. amerikassa eli usa:ssa ei ole satanut kuukauteen, nekin vedet kaadetaan tänne meidän niskaamme. ennustavat ruuan hinnan nousevan eikä ihme. onkohan meillä enää rahaa ostaa ulkomailta ruokaa, kun makselemme vain vieraiden velkoja, ja itse velkaannumme lisää joka päivä!

näissä merkeissä toivotan teille, arvoisat lukijani, oikein hyvää ja kaunista loppuviikkoa!!
                                     aili-mummo
                          

30 kommenttia:

 1. Kyllä näistä nykyvempaimista tuo kännykkä on ihan korvaamaton, miten sitä enään pärjäisikään ilman, no, kai sitten ellei siihen olisi ikinä oppinutkaan. Meilläkin ennen kyläläiset kävivät soittamassa kun ei puhelimia ollut kuin muutamassa talossa. Välillä joutuivat jotain ulkolinja puhelua odottelemaan kauankin. Ne tilatitiin kyläkeskuksesta "sentraali santralta"

  Meille tänään ennustettiin kovasti sadetta ja ukkosta, mutta ehkä millin on satanut, muuten aurinko paistanut.

  Oikein mukavaa loppuviikkoa ja paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi mummeli!

   ihan samaa mieltä olen kännykästä, miten tosiaan pärjäisimme ilman kännykkää? en uskalla lähteä minnekään ilman sitä, onhan se eräänlainen henkivakuutus.

   sentraalin santrat olivat entisajan tietotoimistoja, usein he kuuntelivat toisten puhelut. tästä oli seppo j. ruotsalainen kirjoittanut näytelmän, Lottopotti, jonka esitimme 1980-luvun jälkipuoliskolla, v. 1987. minulla oli kunnia esittää 'santraa', joka sotki asioita parhaansa mukaan!!

   toivottavasti säästyitte sateelta, yksi milli nyt ei kovin suuria merkitse. toivottavasti aurinko näyttäytyy useammin siellä pohjanmaalla päin, meillä näky on tällä viikolla ollut harvinainen.

   oikein hyvää ja kaunista loppuviikkoa sinullekin, mummeli sekä rapsutukset Himmulle.<33333

   Poista
 2. Voi miten kauniit angervot,niin miten sitä tulisi toimeen ilman puhelimia,kyllä minä muistan kun meidänkin kylässä oli vain yksi puhelin,hyvää loppuviikkoa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ritva, sanohan muuta, miten tulisi...

   oikein hyvää viikonloppua sinulle ja perhekunnallesi.<33333

   Poista
 3. Minä ostin ensimmäisen kännykkäni vuonna-98. Odotin silloin esikoista ja mietin, jos jään tien päälle. Sen jälkeen olen perinnyt aina toisten vanhat kännykät, jos omani on hajonnut. Inhoan puhelimessa puhumista. Puhun vain hädässä:). Mutta käteväähän se on, kun saa ihmiset kiinni silloin kun tarvii.

  Tommy se osasi runoilla. Onneksi runot jäi vaikka runoilija poistui näyttämöltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MINE!

   olethan jo ehtinyt totutella kännykkään!
   melkoisen kauan se on ollut minullakin, mutta vuosiluku ei ole jäänyt mieleen.vasta kolmas puhelin on menossa, ensimmäinen oli 5v, toinen ainkin kuusi vuotta, ja tämä viimeinen alle 1,5 v.

   en minäkääm turhia jaarittele, mutta asiat hoidan...

   TOMMY oli sydämeen käypä runoilija, onneksemme runot jäivät meille.<333

   Poista
 4. Nuppolan, ah` niin ihanat kukkaset!

  Uskotko Aili-mummo, jos sanon, että minulla on yhä edelleenkin lankapuhelin.
  Sillä on edullista soittaa paikallispuhelut, mutta kännykkää ilman ei voi lähteä edes pienelle kauppareissulle..
  Ihmisestä on tullut puhelimen orja :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ULLERIINA!

   Monet ikäihmiset pitävät lankapuhelinta, mutta TELIASONERAlla oli kovat kuukausimaksut, jotka piti maksaa puhelinmaksun päälle. ja huono internet yhteys maksoi yli 70 euroa kuukaudessa, mikä on nylkyhinta.

   orjuutta tai ei, mutta nykyihminen ei pärjää ilman kännykkää. lankapuhelinta en ole kaivannut!

   oikein leppoisaa loppuviikkoa sinulle, ULLERIINA.<333

   Poista
 5. Ennen sitä minäkin asuin kotona jossa ei ollut edes sähköjä, muusta tekniikasta puhumattakaan, kun ei ollut sähköjä poltettiin kynttilöitä ja tillee lamppu oli katossa, jälkeenpäin kun ajattelen, olipa lähellä tulipalovaara, kynntilät olis voineet jäädä palamaan, sauna meillä oli savusauna, mutta se sitten paloi, oli ankeeta, vaan elettiin tyytyväisinä.(mökki oli siellä oravaarassa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pepita!

   oravaara on kaunista seutua, muutaman kerran olemme sen läpi ajaneet autolla.<333

   sähköt saimme muistaakseni vasta 1950, se oli vain valovirta...

   olihan se tulipalovaara aina lähellä, kun piti käsitellä lamppuöljyä, päreitä, kynttilöitä ja avotulta. oliko se jotain kaasua, jota tilleyssä käytettiin, ainakin valo oli kirkas, ja ilmaa piti pumpata kun sen tilleyn sytytti. muistan myös karbidilampun, joka haisi!

   onni ettei enää käytetä noita valonlähteitä, paitsi kynttilöitä!!

   leppoisaa loppuviikkoa, pepita.<3333

   Poista
 6. Miten kaunis onkaan blogitekstisi aloitus, Tommy Tabermannin runo ja sanojen ilotulitus.

  Miten oivallisesti kirjoititkaan puhelimen historiasta nykyihmisen elämässä, millaista oli lankapuhelimien aikoihin ja millaista on tänään.

  Kyllä, ilman Skypeä olisin hukassa, ilman kännykkää olisin vieläkin enemmän hukassa. Tosin puhelimen mukana kantaminen itse asiassa eristää meitä enemmän toisistamme, fyysiset tapaamiset harvenevat ja kuulumiset hoidetaan puhelimessa. Ei toki kaikkien kohdalla, mutta uskoisin siitä huolimatta, että tapaamisten määrä on vähentynyt.

  Olit muuten valinnut upeita runoja runohaasteeseen. Itse olen aina ollut suorastaan hurmaantunut Alfred de Mussetin runoihin, josta runoilijasta harva nykyihminen on kuullut yhtään mitään. Kannattaa aina välillä palata runoilijoissa myös vanhempiin vuosikertoihin, mitä ihania yllätyksiä heidän tuotannoistaan on löydettävissäkään.

  Kaunista ja rauhallista loppuviikkoa sekä viikonloppua...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HEI PITSIT!

   löysin juuri tuon TOMMYN runon, ja minustakin se on ihana!

   entiasajan ihmiset eivät paljoakaan puhelinta tarvinneet, tietysti liikemiehet ja nuo luottamusmiehet, joista kirjoitin.

   minulla skypeä, vaikka kamera onkin, kukaan ei laita hommaa toimimaan.

   tuo on totta myös että puhelin voi eristää, mutta paremmin puhelimella hoidettu suhde kuin ei suhdetta ollenkaan. ennen kirjoitettiin kirjeitä, nykyisin kirje on harvinaisuus, sähköposti hoitaa senkin homman.

   kiva että pidit runohasteen runoista.<33 luulen että harva tuntee tuon MUSSET'in, maailmankirjallisuuden merkkirunoilijan...

   kiitos, samoin sinulle, PITSIT, ja hyvää keskikesää sinulle.<33333

   Poista
 7. Heippa Aili! Ihana tuo Tommyn runo..se puri mun ihoon:)) känny on mulle vaan ilmoitus ja hätä tilannetta varten. minusta tuntuu aina että jos soitan , niin vastaajalla on hirmu kiirus ja jos ite vastaan, on just joku hirvee hässäkkä:) lähetänkin usein ensin viestin, jotta mihin aikaan vois soittaa, nyt mie jännään mite huomen eduskunta äänestä: -liekö sillä väliä, en tajuu nii isoi asioi. hirveen suuria lukuja. herrajee miljardeja! Euroja.
  kaikesta huolimatta aurinkoisempia säitä sinne pohjois karjalaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi AIKKU!

   samaa mieltä, TOMMY on ihana.<33

   meitä on monenlaisia, ja jokainen tekee kuten parhaaksi näkee!!

   sinä kaipaat jännitystä elämääsi, siksi kai perustit sen kesäjännäribloginkin. olen lukenut sitä, mutta nyt näyttää olevan luova tauko, ihmiset lomailevat...

   miljardi on tuhat miljoonaa euroa, paljon rahaa!! veikkaan etteivät nuo kansanedustajatkaan ymmärrä paljon raha-asioita, vaikka antavat muuta ymmärtää!

   samoin sinulle, AIKKU, kaunista jatkoa helsinkiin tai missä oletkin.<33333

   Poista
 8. Upea ruusupensas.
  Kaunis runo.

  Hyvin kerrottu puhelinhistoriasta.
  Kännykkää käytän vähän. meillä on vielä lankapuhelin.
  Emmekä siitä vähällä luovu.
  Skype on kyllä kätevin, mutta kun kaikilla ei sitä ole.
  Toivoisin että useammalla siskollani olisi.
  Olen paljon enemmän yhteydessä niiden siskojen kanssa joilla on skype. Sinne suomeen kun on niin pitkä matka, niin kiva on nähdä kasvot. Matka on lyhentynyt Skypellä.

  Oikein hyvää viikonloppua sinne teille! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, SYLVI!

   Hienoa että olette 'lankaanne' tyytyväinen, kerroin vain noista huonoista puolista, mitä omalle kohdalle sattui.

   Skypellä voi keskustella nenäkkäin vaikka ei matkustakaan, lisäksi puhelut ovat ilmaisia, ja se on suuri etu. hienosti sanoit, että Skype on lyhentänyt välimatkoja!

   samoin sinulle ja perheellesi, SYLVI.<3333

   Poista
 9. Lapset osaavat sopeutua, jopa auttavat jos yksikäsinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MOI HANNELE-MUMMU!

   mies on auttanut paljon, en ole onneksi lasten apua tarvinnut.<333

   oikein hyvää ja kaunista viikonloppua, HANNELE-mummu.<3333

   Poista
 10. Mainio keksintö tuo kännykkä, se on paljon helpottanut elämää,saa nopeasti ja hätätilanteissakin viestinsä perille. Eikä tämä nettikään hassumpi ole. Edistystä näm vimpaimet ovat. En ole lähettänyt joulukorttejakaan enää moneen vuoteen. Mitä vikaa muka on sähköpostissa - ei mitään. - Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HYMYILEVÄ TUULA!

   yleensä kaikki uudet keksinnöt ovat hyviä, paitsi ihmisen surmaamiseen liittyvät...ei toki vikaa sähköpostissakaan, enemmän meissä käyttäjissä, tai paremminkin heissä, jotka eivät osaa tai halua näitä käyttää!!

   olen vielä lähettänyt joulukortteja, mutta voi olla ettei niitä kohta enää kukaan lähetä.

   samoin sinulle, tuula.<3333

   Poista
 11. Kaikesta huolimatta, hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MARJA-LEENA!

   oikein hyvää viikonloppua myös sinulle.<3333

   Poista
 12. Töyhtöangervot kukkivat Vironperänkin pihalla vielä. Kyllä se on vaan niin näyttävä kasvi!
  Meillä on jo luovuttu lankapuhelimista. Kännykkä on lähes aina mukana. Puutarhassa en pidä sitä mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. komea kasvi kukkiessaan tuo töyhtöangervo!

   minulla puhelin on mukana turvallisuussyistä, tilaisuuksissa laitan sen äänettömälle...

   oikein hyvää sunnuntaita sinne VIRONPERÄLLE, Irene.<333

   Poista
 13. Pikkukaupungeissakin puhelimet olivat harvinaisia. Saatettiin juosta yöpaitasillaan soittamaan puhelinkioskista, jos joku perheenjäsen sairastui äkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ANNA!

   Teillä mentiin kioskiin, ja meillä naapuriin, sotkettiin joskus yöunetkin, kun oli syntymä tai kuolema kysymyksessä!!

   Hyvää sunnuntaita, ANNA.<333

   Poista
 14. TOMMY TABERMANN....:)!!!

  Kyllä se minuakin oma tämänpäivänen olemus vähän ihmetytti, kun olin viime viikon 5-vuotiaan kanssa!? Hyvin pärjättiin! Yleensä tykkäisin ja ottaisin niitä enemän yhtäaikaan tänne kun tulevat pitemäksi aikaan. Olisivat seuraa toisilleen, ettei mun tarvis aina olla mukana, kaikenmaailman hevosleikeissä...hih...;)!Isosisko jai isänsä kanssa Rääkkylään ja äiti ja nuorimmainen tulivat tänne. Pääsi äitikin viettämään lomasen tänne.

  Muistelen että lapsuuskotiini puhelin tuli sitten kun me kakarat muutettiin maailmalle 60-luvun lopulla ja isäni sairastui syöpään. Siis ihan tarpeeseen sen ottivat!
  Ite pidin jonkin aikaa kumpaakin, vaan sitten totesin sen lankapuhelimen aika kalliiksi kk.maksuineen. En ole kännykkä riippuvainen, joten huoletta voi jättää sen laukkuuni päiväksi tai pöydälle kotiin kun lähden jonnekin.
  Tietysti silloin kun tarvis, pidän sen mukanani ja vastailenkin siihen. Mutta ulkona ja kaupoissa en siihen puhu, enkä muissakaan yleisissa paikossa häiritse toisia omilla puheluillani, joten laitan sen äänettömäksi....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HEI MAIKKU!

   Eikös olekin hauskaa lähteä mukaan lasten leikkeihin? Tuntee itsensä ihan viisivuotiaaksi. Pari kolme lasta pitävät kyllä seuraa toinen toisilleen ja leikkivät mieluusti yhdessä! Hienoa että sinä sait elää yhdessä leikeissänne lapsen kanssa, se jos mikä nuorentaa ihmistä!!

   Käytännön syistä puhelin yleensä hankittiin, ei sitä minään hupiesineenä pidetty. Eikä minusta puhelin 1970-luvulla ollut kallis hyötyyn nähden.
   On hyvä katsoa tilaisuus, missä puhuu puhelimeen, eikä kailottaa asioitaan kaiken kansan kuultavaksi. Ja on oikeus olla vastaamattakin puhelimeen...

   Oikein kaunista sunnuntaita, MAIKKU.<3333

   Poista
 15. Miten sun töyhtöangervot on noin pystyssä, kun minulta sade piiskasi ne kaikki maata pitkin...

  Kaunis runo. Pitääkin taas yrittää ehtiä lukea Tabermannia. Jaelille kerroin hauskan tapaamiseni yksityiskohdat Tommyn kanssa. Ja R. säesti, kun hän näki kaiken;-) Tabermann oli juuriltaan karjalainen kuten minäkin, mutta kyllä hän osasi yllättää tällaisen vilkkaankin.

  Äidilläni on molemmat eli lankapuhelin että kännykkä. Hän muutti suunnitelmia syöpähoitojensa aikana, sillä kännykkä oli milloin missäkin, kun sitä olisi tarvittu.

  Aili, onneksi nyt ei ole ollut +37 suvea, kun sinulla on tuo käsijuttu...

  Rentoa viikkoa sinulle, Aili-IhaNainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljastan salaisuuden, kuva on otettu vuosi sitten, mutta laitoin sen, kun oli töyhtöangervon kukkimisaika. Ja nyt nuo kukat omistaa miniä ja poikani perhe.

   Tommy on ollut viime aikoina esillä vähemmän, mutta kun noita runoilijoita on niin paljon! Uskon sen, että Tommy oli ihana.<33333

   KÄNNYKKÄ on siitä hankala, että sitä pitää ladata...

   Kädessä ei ole avomurtumaa eikä sitä ole leikattu, vaan se vedettiin paikalleen. En kyllä +37 astetta kaipaakaan, on rasitus sydämelle.

   Samoin sinulle, rentoa eli kaunista heinäkuun loppua, Leena-IhaNainen.<33333

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥