Google+ Followers

torstai 12. heinäkuuta 2012

RIISSISTÄ RIISSIIN!

mummo ja aasi vuottaa matkustajjii.

NELJÄNKYMPIN RIISI

Oljhan se ennen...
Oljhan se er toesta.

Sikakkii se olj lihasemppoo.

Pottaatti maestu pottaatilta.
Vehnänen vehnäseltä.

Akkakkii olj kommeempi
                   eli hoikempi.

Ryttyseltä tuo nyt näättää...

Ennen sitä olj itekkii nuor ja kommee.

Nyt sitä on ennee nuor,
                            kommee ja viisas.

- VIKTOR KÄRKI -
maisemat on kommeet tuola alanian vuoristossa.

Nii seun, jotta myö immeiset männään riissistä riissiin. ennen sanovat, jotta niitä on ollut kolomen-, neljän- ja viijjenkympin riissi, jolla ne tarkotti semmosta juoksuaikoo. kun oma ukko tahi eukko ei ennee kiinnostana, sittä lähettiin toisiin naisiin tai ukkoloihen perrään. avijoeroja tapahtuu siinä kultasessa keski-ijässä paljo, mon ukko ja mummo viettää sen tähe yksinäisen vanhuuven, kun se uus mieltietty ollii lähtenä omile teilleen. joitakkii suattaa onnistoo sen uuvven onnen kansa, van ei kaikile käy yhtä hyvästi. joilekkii se uus 'onni' tuop vuan surruu ja murhetta eli sitä immeinen joutuu ojasta allikkoon...monesti se vanha valittu päihittää pussillisen uusii ihastuksii, onpahan ainakkii sen vanhan valitun vijat tiijjossa! ja ne yhteiset lapset sittoo monta pariskuntoo tiukemmin yhteen kun mikkään muu. ja jos vielä sattuu olemaan yhteinen työmuakii, niin kun se monela muanviljelijä pariskunnala on, sekkii enemmän yhistää kun erottaa immeisii. entisaikaan ei tunnettukkaan avijoeroja muanviljelijöihen keskuuvessa, van se johtu yksinommaan naisen heikosta asemasta. vaikka irvelä ikenin piti assuu yhessä, kun ei elannon tautta pystynnä erroomaan. ja sittä ne lapset. kaikki  vaimot eivät pystynneet hylykeemään lapsiisa, ei niitä oikein muantielekkää voinu mukkaan ottoo. van meijän muori ois kyllä ottanu pentusa muantiele, josta myö ois luultavasti piävytty lastenkottiin. ei tokkiisa, myö jiätiin isäukon luokse, kun ol seinät ja katto piän piälä. van johan mie olin iso tyttö, ikkee 14v, ja pittuutta enemmän kun äitilä. viime kesänä kirjutin runonnii äitistä...

aili-mummo alanian vuoristokylässä huhtikuussa 2012.


Nykyvvään nuita juoksu- tahi riissiaikoja on paljo enempi. ne alakaa jo lapsuuvesta hetkohta kävelemmään oppimisen jäläkeen. sitä kuitennii nimitettään uhmaijäks, van oikeestaan sammoohan se merkihtöö. ennen sitä annettiin reippaasti remmilä tahe vihala selekään ja sittä pistettiin vielä pimmeeseen karsinnaan opiskelemaan semmosta oppiainetta kun kiltteyttä. van jos ei oppina kiltiks ens kerrala, joutu het kohta uuteen samanlaiseen käsittellyyn, suattopa siinä olla er vivahteita, tukasta repimistä tahi jottai nöyryyttämistä, kuten anteekspyytellyy. ja parasta ol, kun renki tempas puukon seinän rausta, ja pan sen 'tuhman' tytön kulukule, ja uhkas katkasta kulukun poikki. molotovin koktaililla ol hyvä säikytellä talon väkkee, ja uhata polttoo tahi räjjäyttee koko huusholli hajale. tietysti se retale ol humalassa, ja pelottel koko talonväin henkhieverriin. joitakkii kertoja myö juostiin talavipakkasela umpihangessa nuapurriin outtammaan, jotta tämä 'isäntä' rauhottuu. ja rauhottuhan se meleko noppeesti äitin kourissa. tässä sillä ol asseena kirves, jolla se särki kammarin oven.


Kyllä Ilonen talo on tuntunu meleko keppeeltä ajanvietteeltä tään kaiken perästä. se on nyt uusintakierroksella, on osittain vilimattu tohmajärvelä, onpa siinä paikallissii harrastajjii avustajina.


näin tällä kertoo. miusta tää muisteleminen on hauskoo, varsinnii jäläkikätteen!
oikkeen hyvvee torstai-iltoo kaikile lukijoile toivoo aili-mummo!

25 kommenttia:

 1. Tuas olj mukavoo murteella huastelu, vaekka vakavookii asijoo huastelit.
  Kiitos Aili ja terveisä mansikkahulinoiden mualimasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kun tykkäsit, minttuli!

   ole hyvä, minttuli, ja terveiset tiältä ilosesta itä-suomesta takasin.<33333

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Ompa mukavaa murretta,piti oikein monesti lukea että pääsi perille,kauniita kuvia vuoristosta,kiitos samoin hyvää loppuviikkoa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo savonkiel seun nii mukavoo;)))
   ole hyvä, ritva, kiva kun tykkäsit.<3333

   Poista
 3. Riisiä sitä löytyy, just kuulin oikein pahanlaatusesta 45-riisistä, hirvittää ajatella mitä siintä loppujen lopuksi seuraa!? Sitä kun saa toi toisen ihmisen vetovoima ihan hulluja päätöksiä aikaseksi....;/

  Ite olen oottanu jo yli kaksvuotta vaihevuosien riisiä, lääkär sano aikoinaan kun vehkeet vietiin niinki nuorena ja vaihevuuet alkaa melko pian....aikakäsitys vissiin erinlainen kaikilla. Helpoo on ollu ootella niitä vaihevuosien riisiä, kun mittää erikoisempaa ole ainekaan viellä taphtunut, eikä ole nappia niihin vaivoihin tarvinnu yhtä ainutta napsia.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. maikku, suat onnitella ihtees, kun et ou tarvinnu pillerin pillerrii!!! joilekkii seun vaikiita aikoo, ainakkii miule. ja ehkä ois kannattana syyvä pitempäännii kun ne 11 vuotta, jos eijjois käs männy poikki.

   onneks se siun liäkär ei tienny asijoihen oikiita laitoo, ne kauppovvaa niitä liäkkeitään epätoivon vimmala, kun niilä on liäketehtaihen osakkeita...

   toivottaan jotta yhtä vähälä piäset tästähhii etteen päin.<3333

   Poista
  2. Viärin kirjoitin kaksvuotta tarkoittaa yli 20 vuotta;/!
   Olin 42v kun vehkeet vietiin ja pari kasvainta samalla ja se sammakonkutu poistettiin, vaivasivat pahasti! nythan olen yli 66v....;D
   Nämä hormonaaliset viat veivät sen äityiden minulta, ei ole haitanut, koska niitä lapsiahan minulla on! Toiset ne tekivät, siintä kiitos...:D
   Murrosikä meni ilman mittään onkelmia ja 50-nen villitystä en edes huomannut.
   Nyt elä sitä tyytyväisen eläkeläisen aikoo...oottelen milloin sitten päättävät uusia noi polvinivelet! Toivon että vuuven sisällä hilppasen sitten matkoihini...jos vain kaikki onnistuu!? Ortopedin pyynösta yritän korjata yhta vikaa joka vähän haittoo sitä leikausta....;)

   Poista
  3. jo mie arvelinnii, maikku, jotta sie out muistanu ikäs viärin, van en kehannu sannoo!!

   olen pahoillani lapsettomuudestasi, mutta kyllä rakkautta tarvitsevia lapsia on maailma täynnä.<33

   tyytyväisyys elämään on hyvä lähtökohta, kun vain voisi olla sitä aina!!

   toivotan siule paljon onnee, jotta piäset siihen leikkaukseen.<3333

   Poista
 4. Kaetpa sitä immeine ellää päevästä päevää ja riisista tosiaannii riisii. Oljpa mukavoo lukkee postaakses iha murteem mukkaesena, naatinnoks iha alusta loppuu.
  Tärkeetä asijoo kirjutit. Sama vika olj Rahikaese, ee meilläkkää vihtoo siästetty eikä sanas säelee vasitenkaa. Sillo ei arvotettu sellasta ominaesuutta lapselle ku itsetunto. Se olj aenakii minu osallanj järin olemato, aena liikoo ja viärässä paekassa ja pahateossa tahtomattaannii.
  No, nyt sitä on suannakii olla raahassa omine hyvinee, oljpa vaehevuojet tahikka vuojevaihteet. Vua riisit seoroo immeestä koko elämäl läpi. Ku yhestä seleviät, ilimestyy jo toene ovessuuhu. Mut vissiin tää elämä on.
  Haoskoo loppuviikkoo siulle ja kiitti vuan murrepostaaksestas. <D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moikka anjska!

   ihan justiisa nappiin sanot, semmosta se ol..;/
   ei nainen eikä tyttö ihetuntoo tarvinnu, van nöyrä ja höyli sen piti olla miesväin käskyle elikkä toivomuksile. pikkulapsen olis pitäny jo het tietee, mikä on muka oikein ja mikä on viärin. kappas kun kukkaa ei sitä äitin mahassa opettana.

   toisila niitä riissilöitä piisovvaa vuuvesta toiseen, van joilakkii seun elämä niin tasasta, jotta tuppovvaa ykstoikkossuuteen kuolla. muita ongelmii ei ou kun se kiukkunen ja vuativa ukko tuvan nurkassa.
   O_O.

   samon siule, anja-regina.<33333

   Poista
 5. Kiitos muisteloista. Sujuvastihan nuo luki ja nyökyttelikin mennessään. Monta on meillä Suomessa Ilosta taloa. Joku ottaa ne syyksi kriiseihinsä, toinen päättää ottaa opikseen. Moni jää kantamaan isäinsä tai äiteinsä taakkoja, joku pääsee vapaaksi elämään toisin. Mutkaton ei ole kenenkään tie. Jokainen voi silti päättää: kuljenko taakse vilkuilematta, kiitollisena edessä näkyvästä vai jäänkö tien varteen murehtimaan taakseni jääneitä mutkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mine ole hyvä!!

   iloisissa taloissa asuu yleensä surullisia ihmisiä---. opiksi tietysti kannattaa ottaa, mutta kyllä se syvät arvet lapsiin jättää. ja niitä taakkoja riittää, samoin häpeää. kun tulet vanhemmaksi, mine, ehkä sinunkin on katsottava taaksesi. mutta toivon hartaasti, että saat olla työhösi ja elämääsi tyytyväinen.

   oikein hyvää jatkoa sinulle elämäsi tiellä, mine.<333

   Poista
  2. Kyllä tässäkin iässä täytyy tietää ja muistaa mistä on tullut. Minullakin on maan povessa alkoholisti -isä. Yritän muistaa sen hyvän mitä hän elämääni toi. Olla toistamatta virheitä, jotka helposti minusta nousevat. Antaa anteeksi sen, että hän oli tässä asiassa heikko. Kiittää siitä, että omilla lapsillani oli isän suhteen parempi onni. Elää oman elämäni ja kilvoitella itseni kanssa. Olla armollinen muille ja itselleni.

   Hyvää viikonloppua, Aili!

   Poista
  3. hyvin kirjoitit, mine, kiitos sanoistasi!!

   tuo anteeksianto itselleen ja toisille, on vaikeimpia asioita elämässä.<3333

   Poista
 6. Niin näinhän se valitettavasti on aili-mummo on, osuit ihan naulan kantaan, kumma juttu? Kriisistä toiseen mennään joko isompaan tai pienempään, pääasia että mennään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi mustis!

   varmaan olet oikeassa siinä että 'pääasia että mennään'. nykyään ne kriisit alkavat jo hyvin nuorina, ennen sitä oltiin vain tuhmia eli tottelemattomia. vaihtelua sentään löytyy;)))

   Poista
 7. Niinpä, ennen oltiin nuoria ja kauniita ja nyt vain kauniita, hih.
  Onpa mukavaa murretta.

  Hyvää viikonloppua sinulle sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sylvi, runo oli hauska, oikein perisavolainen.<333

   kiitos samoin sinulle, aurinkoista viikonloppua.<3333

   Poista
 8. Mukava taas lukea tuota murretta. Ja asiahan on juuri noin kuin kirjoitit, tosiaan, elämän varrelle mahtuu monta riisiä johin vaan ei parane jäädä märehtimään.

  Oikein hyvää viikonloppua sinne!.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi mummeli!!

   riippuu ihmisen luonteesta, miten nämä 'riissit' läpikäydään tai ohitetaan.

   samoin sinulle ja himmulle, iloista ja aurinkoista viikonloppua.<3333

   Poista
 9. Nykyään monet oikeasti ikääntyneetkin erovat. Ihan uusi buumi menossa...

  Sinulle on blogissani runohaaste.

  Kaunista viikonloppua, Aili-Ihanainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos haasteesta,LEENA! yritän löytää sinulle muutamia rakkausrunoja.<33

   oikein ihanaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle, LEENA-IhaNainen.<33333

   Poista
 10. Teuvon kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa sateista huolimatta hyvää kesän jatkoa.
  www.ttvehkalahti.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos teuvo!!

   samoin sinulle, käyhän toistekin.<33333

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥