Google+ Followers

maanantai 16. heinäkuuta 2012

VANHAN KARTANON PAT
L. M. MONTGOMERY: Vanhan kartanon Pat, suom. Sisko Ylimartimo. Minerva Kustannus. Hämeenlinna 2009. 366 sivua. Tyttöromaani.


Minulle VANHAN KARTANON PAT on uusi tuttavuus ja iloinen löytö. Kirjan ja jatkoteoksen PAT -VANHAN KARTANON VALTIATAR esitteli aikanaan Leena Lumi blogissaan. 


Tunnen kanadalaisen L. M. Montgomeryn entuudestaan hänen RUNO TYTTÖ ja ANNA-kirjoistaan, joista ensinmainitut ovat olleet suosikkilukemistoani nuoruudesta lähtien. Tämänkin PAT-kirjan tapahtumapaikka on sama eli Prinssi Edvardin saari, jossa myös kirjailija itse asui suuren osan elämästään. Kaikilla paikoilla saarella on oma ihastuttava nimensä, joka luo runollisuuden ilmapiirin näihin romaaneihin.


Kirjan alussa Pat on vielä pieni tyttö, ei edes koulussa. Toinen teoksen merkkihenkilöistä on talousapulainen Judy Plum, joka puhuu omaa murrettaan, sitä on hieman hidasta lukea. Murre on Sisko Ylimartimon luoma, se antaa lisää hienoa paikallisväriä teokseen. Pat on Judyn tyttö, joka viihtyy erinomaisesti keittiössä, ja tekee mielellään taloustöitä. 


Teoksessa on paljon henkilöitä, sillä Gardinerit ovat suuri perheisiä, ja muukin suku kokoontuu hyvin mielellään Patin kotiin vierailuille, onhan heillä avara ja lämmin sydän.


Silver Bush on Patin jumaloima koti ja maatila, jossa perhe asuu. Äiti on sairaalloinen, ja saa lisää lapsia, syntyy Cudles vauva. Äidin voimat eivät riitä paljon muuhun kuin vauvan hoitoon. Siksi on hyvä, että perheen omat tyttäret ja Judy hoitavat koko suuren talouden. Tarinoiden kertojana irlantilainen Judy on verraton, ja Pat saa vauhtia näistä Judyn kertomista jutuista. Kirja on kirjoitettu lähinnä Patin näkökulmasta käsin.


Leikki- ja koulukavereita Patilla on kaksi, Jingle eli Hilary Gordon ja Bets Wilcox, joista viimeksi mainittu asuu Yksinäisyyden talossa, naapurissa olevalla maatilalla. Talon nimi muuttui sen jälkeen Ystävälliseksi taloksi.


Pat oppii taloustaitoja kuin leikiten, myös puutarhan hoidon. "Tämä kesäilta oli tulvillaan viehätystä, lumoa ja salaperäisyyttä, ja Pat juopui siitä kaikesta, kun hän juoksi hiukset hulmuten Hopeakoivikon läpi kohti nousevaa kuuta ja saapui lehdon eteläpuolelle pienelle aukiolle. Sitä verhosivat valkoiset tuhatkaunot: ne olivat kuin viileä, huurteisen kuunvalon täyttämä lammikko." 


Pat hurmioituu yhä enemmän, niinpä hän päättää tanssia alastomana kuunvalossa aukiolla, missä hän kuuli keijukaisten nauravan Lumotulla lähteellä. "Hetki oli ennen kokematon! Hän pysähtyi varpailleen tuhatkaunojen keskelle ja ojensi kätensä, jotta hänen rakkaan ja ihanan kuunsa valo saisi hohtoa hänen lapsenruumiistaan.


'Pat!!!'Edith-tädin äänessä soi neljäkymmentä huutomerkkiä. Pat tömähti maanpinnalle..."


Alastontanssi kuutamossa ei sopinut hienolle naiselle eikä 10v. tytölle. Samaa mieltä oli myös äiti, mutta Tom-setä mylvi naurusta. Rangaistukseksi Pat määrättiin olemaan hiljaa kokonaisen viikon ajan.


Isä lähti muualle Pohjois-Amerikkaan katsastamaan suurempia maatiloja, mutta Pat pelkää, että hän ja he kaikki joutuvat lähtemään pois Prinssi Edvardin saarelta. Onneksi isä ei löydä parempaa tilaa matkallaan, ja kuukausien kuluttua isä palaa kotiin takaisin. Pat on ikionnellinen siitä, että he saavat jäädä asumaan kotiin Silver Bushiin.


Kerrotaan, että Pat muistuttaa eniten kirjailija Lucy Maud Montgomeryä itseään. Kirjailija on kiintynyt Patin tavoin kiihkeästi paikkoihin ja ihmisiin, eniten hän vihaa muutosta. Tunteissaan yliherkkä Montgomery oli sisäisesti epävarma ihminen, jo pikkulapsena hän menetti äitinsä, ja joutui isovanhempien huomaan. 


Green Gables maatila oliAnna-sarjan tapahtumapaikka. Kuva Wikipedia.


Kirjailija oli teoksen kirjoittaessaan jo kuusissakymmenissä, ja nähtävästi hän kaipasi kovasti lapsuuteensa. Avioliitto papin kanssa ei tuottanut tyydytystä, sillä mies Ewan Mc Donald sairastui psyykkisesti. Maud oli avioituessaan jo 36v, ja synnytti miehelleen kolme poikaa. Myöhemmin on selvinnyt, että kirjailija surmasi itsensä lääkkeiden yliannostuksella 67-vuotiaana. Mutta vieläkin 138 vuotta syntymänsä jälkeen, Lucy Maud Montgomery hurmaa yhä uusia tyttö- ja naissukupolvia näillä kiehtovan romanttisilla teoksillaan. Vanhan kartanon Pat on avainromaani kirjailijan omaan elämään. Voimme uskoa tai olla uskomatta tuon edellisen lauseen, mutta lukukokemus L.M. Montgomeryn teosten äärellä on hieno!


Tässä linkki Wikipedian L.M.Montgomery sivuille.


Toivotan teille, hyvät lukijat, oikein hyvää uuden kesäviikon alkua ja jatkoa. Lukuiloa teille kaikille toivottaa Aili-Mummo!19 kommenttia:

 1. Kiitos Aili-Mummo tästä teoksen kertomisesta,hyvää alkanuttaviikkoa.))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ritva, ole hyvä!!

   Sitä samaa toivotan sinulle.<3333

   Poista
 2. L. M. MONTGOMERYN kirjat niin tuttuja sieltä kaukaisuudesta! Ne tuli luettua moneen kertaan, mutta tuo lirja josta kerrot, tuntuu kovin vieraalta. Onkohan sitä edes ollut silloin suomennettuna kun noita kitjoja ahmien tuli luettuaa. Runotyttö ja Annakirjat jatkavat elämäänsä tyttären luona jonne ne aikonaan luovutin.
  Oikein mukavaa alkuviikkoa sinne itärajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei mummeli!

   sitä minäkin olen ihmetellyt, PAT ilmestyi vasta vuonna 2009, ja jatko-osa 2010. ei näitä ollut suomeksi meidän nuoruudessamme. jostain syystä niitä ei haluttu kääntää ja painaa suomeksi, ihme kun nyt!!

   oikein hyvää viikon jatkoa sinulle, mummeli.<3333

   Poista
 3. Hienosti esitelty sinulta, luin tämän silloin kun se ilmestyi suomennettuna vähän huitaisemalla. Pitää joskus ottaa uusiksi.
  Oletko lukenut Sisko Ylimartimon kirjan Montgomerystä, suosittelen+ En nyt muista ilmestymisvuotta, mutta osasin tarttua siihen silloin kirjastossa työssä ollessani, ja ostin Katjalle. Hänkin on varmaan postannut siitä, samoin kuin Leena!
  Lukuiloa Aili!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi minttuli!

   mahtoikohan se olla elämäkerta? pitääkin tutustua asiaan ja ottaa selvää.<3

   kiitos, minttuli, samoin sinulle.<3333

   Poista
 4. Hyvä viini säilyy,vaikka vanhenee, joskus jopa paranee vanhetessaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei tuula!

   juuri noin se tekee.<3333
   huonolle käy päinvastoin!

   kaunista kesänjatkoa sinulle.<3333

   Poista
 5. Oikein mukavaa kesälukemista. Hyvää lukukesää sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. unelma, kiitos!
   samoin sinulle ja taatalle.<3333

   Poista
 6. Mahtavaa Aili! Nyt tietysti teet tämän jatkon, josta todellakin löydät sitten Maudin ajatuksia omasta elämästään tosin verhottuna Patin suojiin. Pat - Vanhan kartanon valtiatar on yksi suosikkejani. Mitä taphtui minulle näiden kahdenkirjan välissä? Luin Sisko Ylimartimon kirjan Anne ja muut ystämme, joten luin Patin jatko-osaa jo hyvin 'tiedostuneena'. Olet oikeassa: Maud kirjoitti Patiin koko elämänpettymyksensä.

  Alastontanssi kuutamossa oli hauska ja niin Maudia, joka kaipasi vain sielun kumppania jakamaan tunteensa.

  Ota kannet minulta! Älä nyt kursaile, kirjabloggari Aili-Ihanainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi LEENA-IHANAINEN!

   pitää tilata tämä jatko-osa ja leena ylimartimon kirjoittama L.M.MONTGOMERYN elämäkerta. ei taida löytyä tohmajärveltä, tämänkin patin sain lainaksi rääkkylästä. juuri nyt yksikätisenä haluaisin lukea muutaman viikon omia kirjojani.

   kyllä montgomeryn on täytynyt pettyä totaalisesti elämäänsä, kun hän päätyi itsemurhaan;/

   minusta tuo lapsen tanssi metsäaukiolla alasti oli hirveän viaton teko, ja silti se aiheutti kamalasti paheksuntaa!! tosi naurettavaa!

   kiitos lupauksesta, otan mielläni sinulta kansikuvat.<3333

   oikein ihanaa ja kaunista heinäkuun viikonvaihdetta Sinulle ja Hänelle.<333333

   Poista
 7. Hauskaa lukea tästäkin kirjasta.
  Lucy Maud Montgomery, Maud joksi häntä sanottiin eli suurimman osan elämästään Toronton lähellä ja viimeiset vuodet Torontossa (jossa asui samaan aikaan myös Jalna-kirjojen kirjoittaja Mazo de la Roche!). Siihen aikaan kun asuin Kanadassa, siellä ilmestyivät L. M. Montgomeryn päiväkirjat. Niistä tuli paljon keskustelua.
  Kirjoitin muutaman lehtijutun päiväkirjojen ja sen keskustelun pohjalta.
  http://amnellanna.blogspot.fi/2007/01/lucy-maud-montgomery_7616.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei ANNA!

   kiitos lisätiedoista! pitääpä käydä katsastamassa blogistasi, mitä olet lucy maudista kirjoittanut.<33 myös ne päiväkirjat olisi hauskaa lukea---.

   oikein hyvää loppuviikkoa sinulle, ANNA.<3333

   Poista
 8. Päiväkirjoista on julkaistu viisi valikoimaa, paksuja kirjoja kaikki. Kaikki englanniksi. Mutta tutkimuksia ja elämäkertoja ilmestyy varmaankin koko ajan Suomessakin.

  VastaaPoista
 9. Löytyikin uutta asiaa. Montgomery-asiantuntija Rubio on sitä mieltä, Montgomery ei tehnyt itsemurhaa. Itsemurhaviestiksi tulkitut lauseet ovat Rubion mukaan muistiinpanoja, jotka oli tarkoitus laittaa päiväkirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anna!

   minun englannintaitoni ei ole kehuttava, ja sekin vähä on itseopiskeltua. sisko ylimartimo on tehnyt elämäkerran montgomerysta, ja sekin olisi hyvä lukea.

   niin, kukapa tietää, minusta tuollainen nainen ei helposti tee itsemurhaa. onhan hänellä ollut elämässä paljon enemmän kuin kuin meillä tavallisilla ihmisillä. ainakin enemmän elämää korvien välissä.<33

   tuo viimeinen väittämä voi olla hyvin totta!

   Poista
 10. Siltä minustakin tuntui, kun kuulin asiasta ensi kerran. Hänellähän oli aina tapana kirjoiitella ajatuksiaan lappusille ja kopioida ne sitten päiväkirjaansa.

  Hän oli merkinyyt itsemurhaviestinä olleeseen lapuun sivunnumeronkin, siis mille sivulle hän sen aikoi kopioida. Ei oikein kuulosta itsemurhaa suunnittelevalta.

  Tietenkin hän on voinut ottaa vahingossa liikaa lääkkeitä. Vaikuttaa toisaalta sukulaisten mainostempulta. Huhu sai ihmiset kiinnostumaan Montgomerysta, sellaisetkin, jotka eivät olisi muutoin hänestä kiinnostuneet.

  VastaaPoista
 11. ANNA, kiitos noista tiedoista!

  L.M.MONTGOMERY ei siis tehnytkään itsemurhaa...

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥