Google+ Followers

maanantai 6. elokuuta 2012

KÄTKÄLÄINEN TOHMAJÄRVEN TEATTERISSA

Iitamaria antaa pienen ripityksen Kätkäläiselle, Pietari Aholaiselle...

Eilen oli odottamamme Kätkäläisen vuoro Tohmajärven kesäteatterissa. Yleisöä oli paikalla n. 400 henkeä, joten katsomo oli täysi. Nimihenkilöä näytteli Raimo Bergman (istuu kuvassa kaivon kannella) ja hänen vaimoaan, Iitamariaa, esitti ansiokkaasti Kirsi Kaikko. Iitamaria on pientilan emäntä, joka hoitaa paria-kolmea lehmää, ja saa niistä vähäiset tulot yhdessä miehensä kanssa. Kaisa on heidän Helsingissä asuva tyttärensä, joka saapuu kotiinsa kesälomalle.

Puitteet teatteissa ovat erinomaiset, sekä kunta että Teatteriyhdistys ovat uhranneet paljon työtä ja varoja siihen, että katsoja olisi niihin tyytyväinen. Teatteri on saanut sadekatoksen, hyvät selkänojalliset istuimet ja äänen toistolaitteet jo kymmenkunta vuotta sitten. Uuden ohjaajankin teatteri on saanut, Jouko Tyynin työtä jatkaa teatterin näyttelijä Mervi Venäläinen. Kaikesta näki, että porukka oli näytelmässä mukana hyvässä hengessä yhtenä 'miehenä' tahi 'naisena'.

Pienviljelijä Aholaisella on rahaongelmia, joita näytelmässä yritetään ratkoa milloin milläkin tavalla, ja kekseliäisyyttä Kätkäläisellä riittää. Välillä päähenkilö nouseekin ahdingostaan suureen toiveikkuuteen, mutta miten loppupeleissä sitten käykään---.

Raimo Bergmannilla, Kätkäläisen esittäjällä, on jo useita Kätkäläisrooleja takanaan, ja on sopiva ja luonnikas mies suureen rooliinsa. Uskonpa ettei parempaa Tohmajärveltä olisi löytynyt! Kätkäläinen kun ei osaa ilman miestä vahvempaa elää, ja mitäs jos vielä joku toinen väkijuomaa hänelle tarjoaa...

Leena ja Kaisa tuumaavat yhteistä kesähauskaa...

Melko suurta osaa esittää kyläpoliisi Kolehmainen (Veijo Hämäläinen), jolla on ihmeen usein asiaa Kätkäläiselle.  Mutta kaikesta henkii se, että kyläpoliisi on oman väkensä puolella, yrittää luovia vaikeat virka-asiansa parhain päin asiakkailleen. Kaikki sympatiat kyläpoliisille, minusta hän oli mahtava! Nuorta poliisia esitti Minja  Lukkarinen. 

Katsastumies oli Mikko Sairanen, asiallinen kaveri. Kauppias oli Teemu Jaatinen, joka toi esille luonteensa näkyvät ja näkymättömät puolet hyvin.

Hurskaisen isäntää esitti Markku Hämäläinen ja hänen vaimoaan, Almaa, Eeva Manninen. Leena Hurskainen oli heidän tyttärensä, jota isä kovasti holhosi.

Lentäjä oli Vesa Raninen, Lehikoinen, työtön kyläläinen ja marjastaja, oli Pentti Lindsberg. Vielä oli suuri joukko marjastajia, kyläläisiä ja muissa tehtävissä olevia ihmisiä, joilla ei ollut sanallista osuutta näytelmään.
Ruojakylän tanssit, oikealla lentäjäpoika Vesa Raninen yhdessä Leenan eli Johanna Rannasalon kanssa.

Näytelmän tapahtumat sijoittuivat 1970-luvun loppupuolelle, ja se on dramatisoitu Simo Hämäläisen romaanista Kätkäläinen (1978). Dramatisoijan nimeä en tiedä, sitä ei ilmoitettu esitteessä. Kaikki Simo Hämäläisen suuren suosion saavuttaneet kuusi Kätkäläistä ovat romaaneina ilmestyneitä teoksia...

Kätkäläisestä on tehty myös elokuva ja se on tullut radiosta myös kuunnelmana, kuten myös Viiden miljoonan painajainen.
Näyttelijät ottamassa yleisön kiitoksia vastaan!


Yleisö oli tyytyväinen näkemäänsä ja kokemaansa esitykseen, ja osoitti suosiotaan raikuvasti. Sattuneesta syystä en itse voinut aploodeihin osallistua, mutta lausun parhaat ja kauneimmat kiitokseni kaikille esittäjille ja erityisesti ohjaaja Mervi Venäläiselle!


Vielä on kolme esitystä jäljellä, tällä viikolla tiistaina ja torstaina klo 19.00 ja ensi sunnuntaina klo 13.00. Näytelmä sopii koko perheelle, eikä lippujen hinta päätä huimaa. 


Myös puhvetin pitäjille on annettava parhaimmat kiitokset, väliaikatarjoilu hoitui nopeasti ja vaivattomasti vanhalla rutiinilla...


~~~~
Näin on saatu viikko hyvään alkuun. Kovasti vaihtelevia säät ovaat olleet, mutta enimmäkseen kaunista ja kohtuullisen lämmintä on ollut. Toivotan lukijoilleni mukavia marjamatkoja ja sienireissuja lähimaastoon ja kauemmas...Omalta osaltani marjat taitavat olla jo kerätty, mutta kyllä minä niitä vielä siivoan ja pakastan!
                                         Aili-Mummo

26 kommenttia:

 1. Onpas hieno sää suosinut kesäteatterikäyntiä. Tämä kesä ei ole kesäteattereidenkaan kulta-aikaa ollut.
  Eipä niitä katoksia ole kuin harvoissa paikoissa. Hienoa että teillä siellä on asiat hyvällä mallilla ja innokkaita harrastajia riittää.

  Kiitos toivotuksista, meidän "marjaretket" suuntautuvat taas parin päivän päästä eteläiseen Suomeen.

  VastaaPoista
 2. Hei Minttuli!

  Hiukan satoi alkupuolella, mutta sehän ei haitannut;))

  Kyllä täällä päin on ymmärretty, että katos on tapeellinen, varsinkin tänä kesänä.

  Siitähän se riippuu, onko innokasta väkeä osallistumaan, ja tällä iloisessa Itä-Suomessa yleensä on! Katsoja on ansainnut hyvät olosuhteet, maksaahan hän pääsylipun nähdäkseen näytelmän...;D

  'Marjastaahan' voi monella tavalla: oikein hyvää matkaa teille sinne ruuhkasuomeen!<3333

  VastaaPoista
 3. Minun marjamatkani ovat kaupan pakastealtaalle ja sieltä kotipakkaseen:). Helppoa mutta hintavaa... Kiitos taas kesäteatterista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Mine!

   Varmasti melko kalliita pakastemarjat teillä!

   Me ostamme sankoittain, mikäli ostamme. Mies käy marjametsässä keräämässä..;)) Minä en uskalla enää kaatua, eikä selkä ja jalat anna paljoa kumarrella, päätä huimaa ja niin edelleen...

   Pensasmarjoja olen kuitenkin aikonut kerätä, ne eivät ole kypsiä vielä!O_O

   Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle.<3333

   Poista
 4. Aahhh, Rakastan niin Simo Hämäläisen Kätkäläistä. Kauniin teon teit kun kuvasit näytelmän meille muillekkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Maiju!

   Uskon, että koko Suomen kansa rakastaa Simoa ja hänen humoristisia romaanejaan..;))

   Oikein hyvää elokuun viikkoa sinulle, Maiju.<3333

   Poista
 5. Kätkäläinen onkin suosittu kesäteatteri esityksen. Yleensä joka kesä jossain päin sitä esitetään, eikä ihmme, kutkuttaahan se sopivasti nauruhermoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Mummeli!

   Kätkäläisiä on nyt kuusi romaania ja näytelmää, ne ovat taattua tavaraa, menevät täysille katsomoille (luullakseni)..;DD

   Kepeää kesäteatteria parhaimmillaan, mutta ei joka vuosi!

   Leppoisaa elokuun viikkoa sinulle, Mummeli!<3333

   Poista
 6. Aili, voisithan sinäkin mennä sinne näytelmäseuraan. Minä olin Luvialla asuessa Nuorisoseuran näytelmissä innolla mukana. Karran haastateltiin siitä asiasta radioonkin...Tällä saarella ei ole niitä perinteitä...olisi vain kirkkokuoro ja sen taidan nyt jättää väliin.

  Huomasin, että jossain kesäteatterissa menee Pikku Pietarin piha. Se on niin hyvä jo elokuvanakin.

  Kaunista viikkoa sinulle, Aili-IhaNainen ja otahan nyt rauhallisesti, vaikka onkin sadonkorjuuaika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena!

   Kiitos ehdotuksesta, mutta minä harrastin tuota näyttelemistä oman aikani, v. 1985-2000, jolloin olin mukana viimeisen kerraan. Nyt en enää jaksa, ja tunnen että ansaitsen muutaman vuoden ennen 'tuonilmaisiin' siirtymistäni, oman perheeni ja lastenlasten käyttöön. Näytteleminen on energisten ihmisten huvi ja 'työ', jossa saa vipeltää ympäri vuoden..;)))

   Olen nänyt Pikku-Pietarin pihan elokuvana, ja se on mainio!

   Kade en ole kenellekään, vaan mielenkiinnosta kirjoittelen näitä. Monet ovat näytelmäjutuista kiinnostuneita. Eniten luettu postaus on kesältä 2010, jonka kirjoitin silloin näytelmästä Afrikan morsian, lukijoita noin 1200. Mutta saattaapi olla, että lähiaikoina sen ohittaa toinen postaus vuodelta 2009; se kertoo Kirsi Kunnaksesta ja hänen runoistaan.

   Kiitos, yritän muistaa, vaikka joskus tahtoo unohtua...

   Oikein kaunista ja pehmeää elokuun lumoavaa kuutamoa sinulle, Leena-IhaNainen!<3333

   Poista
 7. Kesäteattereissa vain on sitä jotakin. Usein myös yllättävän hienoja roolisuorituksia, hyvää näyttelemistä ja näyttelemisen iloa, joka korvaa monin kerroin pienet puutteet ja vajaavaisuudet taidoissa. Uskonpa hyvinkin, että nautit kokemuksestasi täysin rinnoin. Samalla päästit meidät lukijasi myös pieneltä osaltaan näytelmän kokemiseen mukaan. Kaunista ja rauhallista viikkoa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pitsit sekaisin!

   Suomalaiset ovat teatterikansaa ja erityisesti kesäteatteri on se, joka kiinnostaa ihmisiä. Useimmiten näyttelijät ovat innokkaita - tai yli-innokkaita - harrastajia, jotka sydämen halusta tekevät näitä näytelmiään meille muille katsottaviksi. Ryhmä, jota on koulutettu kmmeniä vuosia, on yleensä melko taitava, ja omaa kokemusta useilta eri ohjaajilta. Minusta teatterin harjoitukset olivat parhaimpia ja antoisampia kokemuksia kuin esitykset. Niissä on oltava tarkkana, ja seurattava juonen kulkua koko ajan. Näytelmäesitys on kokoaikaista työtä näyttelijöille.

   Totta kai minä nautin toisten työn tuloksista, ja ymmärränkin sitä kokemuksen kautta paljon...;))

   Kiitos, samoin sinulle, Pitsit!<33333

   Poista
 8. Kiitos tästä ihanasta kesäteatteri esityksestä,kyllä sitä pitää ainakin kerran kesässä käydä,oikein mukavaa viinonjatkoa;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ritva, olen samaa mieltä!

   Nyt saa riittää kaksi kertaa, yleensä useammin..;)))

   Kaunista kesäviikkoa sinulle!<3333

   Poista
 9. Kiva kun pitävät kesäteatteria.
  Kiitos sinulle kerronasta ja mukavia hetkiä.

  Varmasti olisi ollut hauska käydä katsomassa paikalla.

  Hyvää jatkoa sinne! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sylvi!

   Todella kivaa...;)))

   Ole hyvä, Sylvi!

   Uskon sen, mutta nyt ei käynyt, valitan!

   Samoin sinulle sinne Ruotsin maalle!<3333

   Poista
 10. Kiitos kommentista, täällä lieksan perukoilla kesäteatterissa menee "simpauttaja", mutta en mennyt katsomaan. Käytiin siellä tohmajärvellä kiertelemässä, aina se on kiehtovaa katsella ne maisemat, ja sattuu jokin tuttu ihminen paikalle, niitä kuitenkin vielä muutamia on, käytiin yhtä mummoa tervehtimässä, niin hän kertoi kaikki kuulumiset sieltä, liekkö kaikki olleet totta, vai huhuja, mutta sai puhua kuitenkin, silläei sen mummon luona pahemmin vieraita käy, kahvit keitti ja oli iloinen että joku kävi. sieltä blogissani nuosammaleiset raput on laatikaisen talosta, jossa lapsuuteni ensimmäiset vuodet olin, lumpeen kukat on oravaaraan mennessäpieneltä lammelta, missä oli luontopolkukin.Autiota on aseman seutu, vaan oli joku ostanut aseman koulut, kun remppaa oli joku tekemässä, jokin mökki on siinä lähellä myytävänä,tai vuokrattavana,otinpa puh. numeronkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pepita!

   Simpauttaja olisi ollut hauskaa nähdä, mutta Lieksakin oli kaukana, ja minulla vielä nämä kaatumisvammat!

   Kiva että kiertelit Tohmajärvellä katsastamassa tuttuja paikkoja..;))

   Laatilaisen talo on hieman tuttu minullekin, vietin siellä syksyllä 1956 muutaman viikon kunnansairaalassa, kun minulla oli keuhkokuume. Kovin taitaa sekin talo olla kunnostamisen tarpeessa...

   Oravaara on myös kaunista seutua, mutta luontopolkua en ole kulkenut!

   Sehän oli uutinen, että Aseman koulut on myyty. Peijonniemeä ei varmaankaan ole vielä myyty.

   Hyvä jos käyt useammin täällä Tohmiksella, ehkä joskus voimme nähdä sattumalta tai muuten..;))

   Mukavaa viikon jatkoa, Pepita.<3333

   Poista
 11. Oi, kuulostaa kivalta! Tulevat omat aikani Tohmiksen kesäteatterissa mieleen :) Se on ihana teatteri. Ja todella hienoa kuulla, että vetää yleisöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, niistä ajoista on menty paljon eteenpäin!
   Meillä on hyvin suosittu kesäteatteri, ja siihen on panostettu paljon!<3333

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Onhan se, teatteri, aina hauskaa!!

   Mukavaa tiistaipäivää, Hannele.<3333

   Poista
 13. Ihana Simo Hämäläisen Kätkäläinen! Voin vaan kuvitella sitä näytelmänä, kirjan vain olen lukenut. Oli varmaankin nautittava esitys ja sää suosi.
  Kesäteatteriharrastus on hieno ja se tuo paljon iloa ja mielihyvää isolle joukolle. Olisinpa halunnut olla mukana.
  Terveiset pilvisestä ja sadetta tihkuvasta mökin maisemasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anja!

   Kovin pidettyjä ovat nämä Kätkäläiset, en ole lukenut yhtään kirjaa, mutta näytelminä olen nähnyt melkein kaikki, jotkut useampaan kertaan..;)))

   Uskon että olisit pitänyt esityksestä, se oli tosiaan hyvä!<3333

   Tohmajärven teatterissa ei sadekaan haittaa, siellä on hieno katos...

   Kiitos terveisistä, Anja, aurinkoa ja terveisiä sinulle sinne mökkimaisemiin.<33333

   Poista
 14. Mainitsit tuolla blogillani jotain brelosta, ei hän vielä ollut läheskään 60v. mutta oli yli 50."kolin vaaroilla" laulun teki minun tuttu ihminen hänelle, ja hän oli myös juukassa asuvien serkkujeni tuttu, myös itse olen tavannut hänet kerran.
  ensi kesänä taas ajellaan siellä t:järvellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Pepita!

   Niin tosiaan mainitsin: ikävä se Hannu Brelon kuolema melko nuorella iällä viime toukokuussa. Brelo tuli viime vuosina tunnetuksi näillä lauluillaan ja karjalankielen pagisemisillaan. Hänen käyttämäänsä kieltä, livviä, sanotaan siis karjalankieleksi.

   Ihan sait elävänä nähdä ja kuulla Hannu Breloa, minulla ei ole ollut sitä iloa! Netistä kuitenkin löytyy monia lauluja ja ohjelmia Berolasta youtubesta.

   Tervetuloa jälleen ensi kesänä Tohmikselle, Pepita!<3333

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥