Google+ Followers

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Lapsista ja vastuusta

Lapsenlapsen piirustus kirjasta Mummo ja muusat (2010).- Lapsen syntymän jälkeen pidetään aina kahden viikon juhlimisloma. (Ida 8 v.)

- Lapsia nyt vain putkahtelee maailmaan keväisin. (Sofus 8 v.)

- Jos isällä on rakas, isä menee sen luokse siksi aikaa kun äiti synnyttää. (Frida 8 v.)

- Sairaalassa tädit ottavat ensin vauvan ulos, jotta isä näkee, miten se tapahtuu. Sitten vauva pannaan takaisin ja isä saa yrittää. (Frederik 7 v.)

- Kun äiti synnyttää, isä istuu oven takana itkemässä. (Jon 8 v.)

- Jos lapsi syntyy nopeasti, se ei ehkä vielä pärjää kuivalla maalla. (Magnus 8 v.)

- Jos vauva syntyy toinen jalka edellä, se tekee spagaatin. (Katrine 8 v.)

- Joskus nainen saattaa synnyttää Siamin kaksoset. Silloin vain leikataan toiselta pää. (Natacha 6 v.)

- Minä olen nähnyt naisen, joka sai viidet kaksoset yhtä aikaa. (Ida 8 v.)

Nämä syvälliset ajatelmat on poimittu kirjasta LASTEN AJATUKSIA LAPSISTA. Kirj. Grethe Dirckinck-Holmfeld, suom Ulla Lempinen. 

Pippurin piirustus kirjasta Mummo ja muusat (2010).

Lapset oivaltavat paljon asioita hyvin nuorina. Parhaimmat jutut kuulee usein 3-4 vuotiailta lapsilta, mutta eivät nämäkään 'hassumpia' ole. Meidän nuorin täyttää kohtsillään 4 vuotta, oikein tarmokas ja temperamenttinen lapsi muuten. Olemme kutsuneet häntä Paupauksi täällä mummon blogissa. Hän on ihana vaalea kiharatukkainen lapsi, joka on pärjännyt erinomaisesti viiden joukossa sarjan nuorimpana.

Jotkut aikuiset, mm. äitini, halveksi lapsia, eikä uskonut lastensa älykkyydestä ja ajattelukyvystä mitään hyvää. Voi miten suuresti hän erehtyikään, näin ja ymmärsin paljon enemmän kuin hän ikinä olisi uskonut.

Minä olen siksi arvostanut ja kunnioittanut lapsia ja varsinkin lapsenlapsiani, kehittyvinä, tunteellisina ja älyllisinä olentoina, jotka kaikki ovat yksilöllisiä ja lahjakkaita omalla tavallaan. Lapset voivat opettaa paljon meille aikuisille, jos olemme valmiita ottamaan sen opetuksen vastaan.

Meillä on vain yksi lapsuus, joka voi mennä pahasti pieleen. Uutta tilaisuutta ei valitettavasti tule. Siksi lapsiin ja nuoriin on panostettava, jotta saisimme heistä hyviä ja yhteiskuntakelpoisia ihmisiä. Presidentti Niinistökin on huomannut syrjäytyneet nuoret, jotka lopettavat koulunsa käytyään peruskoulun. Nähtävästi he sitten aikovat vain viettää vapaa-aikaa yhteiskunnan kustannuksella lopun ikänsä. Tulee kalliiksi, ja kuka tämän kaiken maksaa?

Pippuri piirustus kirjasta Mummo ja muusat (2010).

Epätoivon vimmalla on etsitty kuntavaaliehdokkaita eri puolueisiin. Jotkut ovat saaneet paremmin kuin jotkut toiset. Ainakin Perussuomalaisilla tuntuu olevan hyvin ehdokkaita, saamme nähdä, miten vaaleissa käy. Veikkaan heidän saavan paljon ääniä, vaikka itse en tähän ryhmään kuulukaan. En usko Timo Soiniin, vaikka onhan hän ääntä käyttänyt EU-asioissa, mutta valtakunnan politiikassa hän jää vapaaehtoisesti paitsioon, kun ei uskaltanut ottaa vastuuta ja mennä hallitukseen mukaan...

Vastuu on raskas sana. Entisaikaan vastuuta jouduttiin ottamaan jo lapsina. Hoitamaan omia sisaruksia, ottamaan osaa perheen työpanokseen ja yhteiseen toimeentuloon. Näin oli mm. minunkin lapsuudessani, meitä sota-ajan lapsia ei ole totisesti hemmoteltu! Näin kertoi myös ystäväni Valonkantaja, joka lauantaina siunattiin viimeiseen lepoonsa. 

Monet nykyajan aikuisetkaan eivät osaa kantaa omaa vastuutaan. Vastuu jätetään yhteiskunnalle omasta perheestä, omista lapsista, omista vanhemmista. Nykyajan lähin omainen näyttää olevan viranomainen eli yhteiskunta, jonka eväät ovat leviämässä kuin tuhka tuuleen. Vastuu pitäisi Suomen valtion ja sen pienen kansan kantaa, jopa Euroopan velkaantuneista valtioista ja niiden suurista ihmisjoukoista. Tässä asiassa olen Timo Soinin linjoilla: meidän rahamme eivät riitä siihen, olemme jo kaulaamme myösten suossa! 

Tänään on ihanan aurinkoinen päivä ensi kertaa tällä viikolla. Toivotan teille upeaa syyspäivää tänään keskiviikkona!
                                              Aili-Mummo


22 kommenttia:

 1. Viisaasti kirjoitit lapsista, niissä jo kovin nuorina asuu paljon viisautta ja miten tarkkaan he seuraavatkaan asioita ympärilään.
  Jokaiselle lapselle toivoisi heitä arvostavaa hyvää kotia, se vain tuntuu nykypäivänä olevan useasti toisin, ei ole kaikilla lapsilla onnellista lapsuutta.

  Kerran 4 vuotias tyttö kysyi äidiltään, että mistä ne vauvat masuun menee, äiti hetken mietti miten sen selittäisi, sitten sanoi tytölle, kun äiti ja isi rakasti niin paljon toisiaan niin isi antoi äidille vauvan siemenen. Tyttö tyytyi tähän, mutta sitten tuli kotiin ompelija joka aina silloin tällöin kävi ompelutyöt tekemässä. Äiti sitten kuuli, kun tyttö kysyi ompelijalta, onko sinulla lapsia, kun vastaus oli kielteinen, tyttö jatkoi, haluaisitko, kun täti myönsi, niin sitten tyttö tuumasi, että meidän isältä saa niitä siemeniä, pyydäppä häneltä. Näi hän oli sitten mielessään äidin vastauksen tulkinnut.

  Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, lapsi ymmärtää asiat omalla tavallaan suorasukaisen yksinkertaisesti;)))

   Tuo lapsen äidin selitys oli hyvin kaunis, mutta lapsi ymmärsi sen koskevan kaikkia naisia. Hyvä tarina -vitsinä:DD

   Toki kaikille lapsille haluaisi antaa onnellisen lapsuuden, jos se olisi meidän vallassamme;))

   Kiitos toivotuksista, Mummeli, samoin sinulle!<3333

   Poista
 2. Kaunista ajattelua lasten maailmasta.

  Useasti olen miettinyt, ovatko lapset nykyään jo aikaisemmin kehittyneempiä, kuin itse olimme lapsuudessa??
  Voi hyvinkin olla, että kun perustetaan uusioperheitä yhä useammin nykyään, he oppivat toisiltaan enemmän elämän asioita.
  ..jokaisessa asiassahan elämässämme on ne hyvät ja huonot puolensa..
  Uskonkin, että lasten pahoinvoinnista on tehty liian iso numero nykypäivänä, ennen niistä ei vain puhuttu.

  Hyvää syysviikon jatkoa Aili-mummolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ulleriina!

   Näin minäkin uskon, lpaset näkevät, kuulevat ja kokevat paljon, lisäksi on teevee ja elokuvien maailma. Kumma ellei se jättäisi omia jälkiään lapseen. Paljon huonojakin asioita opitaan tosielämästä ja muualta.

   Kyllä minusta lasten ja aikuistenkin pahoinvoinnista pitää puhua, ei ongelmat häviä siitä, ettei niistä puhuta;/

   Kun noita koti- ja koulusurmia ajattelee, niitä ei entisaikoina monta ollut. Nyt niistä saa lukea melkein kuukausittain. Mutta sitä pahaa oloa ja huonoa kotielämää kärsittiin myös entisaikoina, niistä vain kirjoitettiin hyvin harvoin.

   Samoin sinulle, Ulleriina, kaunista syyskuun loppua!<3333

   Poista
 3. Mahdottaman hauskoja pohdintoja lasten suusta. Lasten kysymykset saattavat joskus olla jopa hankaliakin vastata, näin ainakin meillä, kun he ovat niin kiinnostuneita kaikenmaailman tiedeasioitakin, mm. avaruudesta, evoluutiosta uskonnosta, milloin mistäkin.

  Lasten maailma tänä päivänä on ihan eri kuin aiemmin, on tullut kaikkea pahaa, kuten tuo Kotkankin tapaus osoittaa miten turvatonta voi pienellä olla. Siinäpä olisi päättäjille, vanhemmille ja meille kaikille tehtävää miten ehkäistä vastaavat ja vielä pahemmat tapaukset.
  Näissä mietteissä terveiset täältä Savonmualta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos terveisistä!

   kyllä lapset tekevät vaikeita kysymyksiä, se on totta. Kaikista asioista on vaikea antaa totuudellista vastausta, olen sanonut, että kerron asiasta heille sitten kun he ovat isompia.

   Tuo on erinomaisen totta, että nykyään sattuu paljon karmeaa ja ikävää. Pelottaa ihan kertoa lapsille niistä. Kun vain pystyisi estämään tällaiset vaaralliset ja pahat asiat, joita voi tapahtua.

   Terveiset sinne Savvoon tiältä Karjalasta!

   Poista
 4. Ihania lasten piirrustuksia,kyllähän lasten kysymykset ovat välillä vaikeita,kumpa aina osaisimme niihin oikeita vastauksia antaa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritva, juuri näinhän se on!:)))

   Mukavaa loppuviikkoa sinulle ja perheellesi!<3333

   Poista
 5. Lapsista tulee joskus aikuisia, toiset voivat kasvaa peikoiksi. Tämä peikko on miettinyt miksi vastuu on nykyisin aina jollakulla toisella. Ja miksi on niin paljon määräyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Isopeikko!

   Juuri sitä samaa olen ajatellut minäkin!;/

   Varmaan jotkut haluavat aina määrätä, miten pitää tehdä! Leppoisaa oloa sinne Peikkometsään!<333

   Poista
 6. Kivoja lasten piirustuksia ja mietteitä.
  Lasten suusta kuulee totuuden.
  Vastuuta on saatu ottaa jo pienenä.

  täällä on satanut taas tänäänkin. kiva kun siellä on ollut kaunista. Mukavia syyspäiviä sinulle Aili.♥ ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, näin sanotaan, lapsi puhuu suoraan mitä ajattelee;) Uskon sen Sylvi, olet suuren lapsiperheen jäsen, silloin oli pakko pärjätä, ei ollut aina äitiä auttamassa.

   Samoin sinulle, ihanaa loppuviikkoa, Sylvi!<333

   Poista
 7. Lapsen ajatukset on omia ja tuoreita, siksi niitä kannattaa kuunnella. Voi oppia paljon itsestään ja muista. Jopa asioita, joita ei niin olisi halunnut kuulla, mutta jotka yhtä kaikki ovat tarpeellisia, jotta voisi omaakin ajatustaan tarkentaa:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, nappiin sanottu!:))
   Lapset opettavat ja kasvattavat paljon meitä aikuisia!<3333

   Poista
 8. Eritäin hyvä, vaikuttava ja mielnkiintoinen kirjoitus, kiitos Aili-mummo!!!!!!

  Ilman näitä omia-monia-lapsiani en olisi minä, tässä ja nyt!

  Onneksi sain eväät jo kotoa matkaan, että osasin suhtautua lapsiin! Minutkin huomioitiin, kuuneltiin ja neuvottiin, otettiin mukaan ja toimin sen mukaan sitten itsekin....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maikku!

   Olet niitä onnekkaita, jotka ovat saaneet omasta kodista eväät hyvään elämään;))) Hyvät vanhemmat osaavat kasvattaa lapsia, mutta samalla lapset kasvattavat myös vanhempia:DD

   Oikein hyvää ja ihanaa viikonloppua sinulle, Maikku!<3333

   Poista
 9. Viisaita sanoja oletkin tänne laittanut.
  Nykyään lapsista tulee liian aikaisin aikuisia. Silloin, kun ite olin 13-14vuotias, saatoin vielä leikkiä nukeilla, mutta nykyään sen ikäiset lapset ovatkin jo ihan liian "vanhoja" tällaiseen, mikä mun mielestäni on kurja juttu.
  Lasten pitäisi saada, voida olla lapsia niin pitkään kuin mahdollista.
  Aikuisena kyllä ehtii olemaan vaikka kuinka kauan.
  Nyt poikkesin vähän asiasta, mutta tämä tuli mulle mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakka!

   Tuo on totta, mitä sanot, lapsuus loppuu ihan liian pian, nuoret ja murrosikäiset matkivat jo aikuisia kaikkine paheineen!;/

   Menetettyä lapsuutta ei saa koskaan takaisin!

   Poista
 10. Voi Aili-mummo

  Nämä asiat ovat minunkin sydäntäni
  hyvin lähellä. Lapsiin ja nuorisoon ei
  tarpeeksi satsata, ei koulumaailmassa
  eikä yhteiskunnassa. He eivät
  saa *Maksaa* yhteiskunnallekaan
  mitään, vaan ovat säästökamppanjan
  alaisia, vaikka vanhemmat maksavat
  veroja valtion kassaan.

  Yksinhuoltajat lisääntyvät,
  lapset jäävät ilman isää/äitiä
  heidän maailmansa hajoaa.

  Kaiken keskellä lapsi on
  kaikkien armoilla,
  jos sitä edes löytyy,
  kun yhteiskunata kovenee
  ja kilpailu rahasta lisääntyy.

  Kuka silloin pitää *pienten*
  puolta?
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herne-ystävä!

   Väsynyt yksinhuoltaja ei aina jaksa taistella lapsiensa puolesta tarpeeksi, vaikka he kuinka haluaisivat olla hyviä vanhempia. Lapsi tarvitsee molemmat vanhempansa, mutta nykyään on liian paljon rikkinäisiä koteja, jotka hajoavat. 'Vanhemmaksi' tulee joku ventovieras omine lapsineen, jolle puolison lapset ovat lisäharmi.

   Yhteiskunta 'säästää' nyt rahaa kaikkien, lastenkin, kustannuksella. Näin ei tietysti pitäisi olla. Paitsi rahaa ja kasvatusta lapsi tarvitsee ennen muuta rakkautta ja huolenpitoa, ettei hän tulisi heitteille jätetyksi. Maailma on kova paikka varsinkin lapsille!
   Yksi hyvä aikuissuhde voi kantaa lasta aikuisuuteen, sen olen itsekin kokenut. Ja kiitän siitä vielä vanhanakin.<333

   Sinä, Herne-mummo, voit olla suurena apuna omille lapsenlapsillesi; uskon että tiedät sen!<3333

   Poista
 11. Miten mukava kuulla, että arvostat lapsia. Itse olen sitä mieltä, että seuraava sukupolvi on aina edistyneempi kui edellinen ja näin vie maailmaa eteenpäin. Joskus se voi ensin näyttää siltä, että huonommaksi menee.
  Olen niin onnellinen, kun on meilläkin yksi pieni Saima-tyttönen, 1,5 vuotta. On niin hienoa seurata hänen kehittymistään. Puhelee jo monensanan lauseita ja nyt jo laulaa lauluja. Kun oikein tarkasti katsoo ja kiinteästi puuhailee hänen kanssaan niin näkee läheltä, miten lapsi kehittyy ja prosessoi monia asioita elämässään. Hän muistaa lähes sanasta sanaan, mitä hänelle on sanottu aikoja sitten.
  Aikuiset voivat tukea lapsen kehitystä niin monin tavpin esimerkillään, teoillaan ja puheillaan. Eikä huumoria, leikkiä ja luovaa hullutteluakaan saa unohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Irene!

   Äsken katkesi virta koneesta, kun sain juuri sinulle vastatuksi...

   Lapsenlapset ovat vaikuttaneet minuun paljon, todella muuttaneet ja opettaneet minua!

   Me mummit voimme ihmetellä pienen ihmistaimen äärellä, miten viisaasti hänet ja lapsen henkinen ja ruumiillinen on luotu, aivan kuin 'automaattiohjauksella'. Lapsi oppii koko ajan leikkiessään uutta, ensin kävelemään, sitten puhumaan ja ajattelemaan. Lapsilla on hyvä muisti, he muistavat monet pahat ja hyvät asiat. Lapsia ei saa halventaa eikä halveksia, kuten oma äitini teki;/

   Ihanaa että saat seurata pienen Saiman kehitystä vierestä pitäen. On äitejä, jotka eivät laske mummoa tai ukkia lasta lähellekään, mutta he ovat tyhmiä äitejä. Lapsesta ei saa olla mustasukkainen, vaan aina edellä käy lapsen paras!

   Oikein hyvää lokakuun alkua, Irene!<333

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥