Google+ Followers

torstai 1. marraskuuta 2012

Kuvakirjoja ja muuta mukavaa...

Matkakirja Alaniasta tuli viime viikolla, ehtii joululahjaksi...

Ruskeana tulee vesi, kirkastuu koskessa.
Ruskean tiedon otan tiedokseni, kirkkaan myötä
lähetän pois entisen.
               Etsiköön tietoni merestä, joka on etsiäkseen:
nyt saan sen tiedon joka oli minun
kymmenen vuotta sitten,
kaksi, kolme vuosikymmentä taapäin.
Kivelläni aika virtaa niinkuin joki:
                 se tulee, minkä meneekin, ja
sameana tulee, koskessa kirkastuu.
Mikä tulee ei muutu muuttuessaan.
Se pysyy totena. Kirkkaus samenee hetkessä,
Samea kirkastuu koskessa,
kivien kiusaamana.

- KAI NIEMINEN -          

Tippukiviluolan oviaukko ja vieressä matkamuistomyymälä.


Elämme marraskuun ensimmäistä päivää, ja parin päivän perästä vietämme pyhäinmiesten päivää eli pyhäinpäivää. Kristillisessä kirkossa tämä on jo toistatuhatta vuotta vietetty martyyrien juhla. Me nykyihmiset muistamme omia poisnukkuneita omaisiamme, ja viemme muistokynttilöitä heidän haudoilleen. Marraskuu on kuolonkuu, silloin maakin lepää lumen alla martona.
Nyt meillä on siis kaksoispyhät, eli lauantai ja sunnuntai. 
Alania kasvaa vuorenrinteille. Värit ovat hailakammat kuin alkuperäiskuvissa.

Sain viime viikolla Ifolorilta matkakuvakirjan viimekeväiseltä Alanian matkalta. Valokuvia en teetä näistä kuvista, minusta on paljon mielekkäämpää tehdä kuvakirja. Siihen voi laittaa kuvat vaikka sivun kokoisina, ja näissä maisemakuvissa se onkin paras ja näyttävin tapa. 

Jotenkin vaan nämä kuvat näyttävät hailakammilta kuin alkuperäiset kuvat. Tein tästä matkasta neljä postausta huhtikuun 21. päivästä alkaen. Kuvat myös suurenevat klikkaamalla...

Kirjan teko Ifolorin kuvaohjelmalla on helppoa, mutta on suotavaa, jos osaa kuvia itse parannella. Minulla se on heikkoa, miniä hiukan paranteli joitakin maisemakuvia, sillä zoomatuissa kuvissa näkyy aina runsaasti auerta. Aivan kuin olisi ollut paljon savua ilmassa. Tekstiä kirjoitin kaksi kokonaista sivua, kolmaskin olisi tullut, mutta  kaupankäyntijutut jätin pois.

Minusta Turkki on mielenkiintoinen maa, onhan siellä muslimikulttuuri, ja maisemat ovat erittäin vaihtelevat. Näistä molemmista asioista pidän, mutta pakkomyynnistä kolminkertaiseen hintaan en pidä. Enkä siitä, että matkanjärjestäjä Detur yrittää vielä siinä välissä rahastaa turisteilta joka välissä. Mutta yhden käynnin jälkeen asiat ovat tulleet jo tutuiksi, ja sitä mistä ei pidä, voi aina kiertää.

Raunioita Turkista löytyy paljon. Tavallisesti turisti ravaa juuri niiden raunioiden perässä paikasta toiseen.  Ja rauniot ovat rahastuskohteina kullanarvoisia, niitä voi näyttää uudelleen ja uudelleen tuhansia ellei miljoonia kertoja.
1200-luvulta olevan linnan muurit, näkee kauas.

Tällä ja viimekin viikolla mummo sai passata koululaisia useana päivänä. Tytöt kasvavat ja ovat nälkäisiä, siksipä pötyä pöytään on löydyttävä. Yhtenä päivänä paistoin pannareita, ja toisena päivänä piirakoita. Saa nähdä mitä tänään on keksittävä.

Mutta lapset on lapsia, ei heitä voi pahalla muistaa. Eilenkin ensin leikkivät ulkona ennen kuin tulivat sisään. Mutta jostain ihmeen syystä Angi ei tullutkaan, vaikka piirakat ovat hänen mieliruokaansa. Angi on kaikkein arin luonteeltaan, mutta ei hän minua ole ennen ujostellut...
Miniän tekemä kuvakirja lapsista.

Mies on Venäjällä bensaa hakemassa omaan autoon. Samalla hän tuo minulle myös Bon Aqvaa, mikä on siellä merkittävästi halvempaa kuin Suomessa. Sitä voi ostaa tax free kaupasta rajalta. Käy hän usein myös Värtsilässä kaupoissa, joka reissulla hän tuo jotain leivonnaisia, esimerkiksi kaalipiirakoita. Niistä tykkään minäkin. Venäjällä rasvaa käytetään leivoksissa paljon, ja lisäksi ne ovat mahdottoman suuria. Leikkaamme ne tavallisesti moneen osaan. Venäläiseen leipään mieskin kyllästyi jo monta vuotta sitten. Minä en siitä ole oikein koskaan pitänyt, paitsi Pietarin limpusta, jota joskus sain matkalla ostaa ja syödä. Se oli todella hyvä leipä!

Tohmajärven kirkonkylässä, Kemiessä käydessä, näkee venäläisiä suurin joukoin ostoksilla.  Matkailijamäärät lisääntyvät kaiken aikaa, ja kauppiaat ovat panostaneet palveluun. Venäjänkielen taitoisia on meillä joka kaupassa, eräässä jopa kaksi sisarusta. Juulia Simonen valittiin jo toisen kerraan kunnanvaltuustoon, hän on ollut hyvin aloitteellinen ja ystävällinen ihminen. Juulia on luvannut auttaa tänne asumaan asettuneita asioiden hoidossa, ja opettaa heille suomalaiset asiointipisteet ja tavat. Kela muuten on lopettanut Tohmajärvellä toimistonsa muutamia kuukausia sitten. Joensuu ja Kitee ovat ne paikkakunnat, joissa Kelan toimipisteitä on.

Eilinen hittiuutinen lehdessä oli, että valtio ei aio hyväksyä Hellin alasajoa, vaan sote asioita on hoidettava yhä Kiteen kanssa yhdessä. Ja siitä kun ei tule muuta kuin konkurssi: palvelut ovat hirmuisen huonot lääkärien osalta, ja maksut kasvavat jopa yhdeksän prosenttia vuodessa. Palvelut on neuvoteltu Attendolle, ja aikookohan valtio sotkea vielä tämänkin asian? Niihin Paras-lain hömpötyksiin ei olisi kuuna päivänä pitänyt sotkeentua. Nämä uuden ajan hallitukset sotkevat kaikki tärkeät palvelut ihan sekaisin. Sitä samaa voi sanoa viime aikaisista aina Matti Vanhasen hallitukseen asti.

Anteeksi jos kiihdyin liikaa! Löytyipä asia, joka sai verenpaineeni nousemaan!

Oikein hyvää loppuviikkoa ja pyhäinpäivää kaikille lukijoille!
                                    Aili-Mummo

23 kommenttia:

 1. Valokuvakirjat onkin mukava tapa säilyttää ja jakaa matkakertomuksia ja muita tärkeitä tapahtumia. Saa kuvat oikeaan järjestykseen tarinan kera. Useita kirjoja olen katsellut ja joitakin lahjaksikin saanut, omat vaan on vielä tekemättä. Joskus sitten.

  Tunnelma kohosi kirjoituksessasi loppua kohti, niin paljon siinä on asiaa. Kait nuo päättäjät meidän parata yrittävät - konstit vaan ei aina onnistu - toisen paha on toisen hyvä (ja päinvastoin).

  Hyvää pyhäinpäivän odottelua Aili-mummo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pikoliini!

   Niin minustakin, tykkään kuva- ja muista kirjoista!
   Valokuvien liimailua albumiin inhoan, on se niin vaivalloista. Ja tarina on tärkeä, mikä mukaan liitetään.

   Minäkin huomasin tunnelman nousun, veri alkoi kiertää ihan toiseen tahtiin;)
   Parasta voivat päättäjät tarjkoittaa, mutta saavat vain pahemman sotkun aikaan.Meillä oli ennen Helliä tosi hyvät sote-palvelut, mutta nyt on tultu alas jotta rytinä käy!;/

   Kiitos, Pikoliini, samoin sinulle!<3333

   Poista
 2. Minä teetin tyttärelle silloin viimeisempään tohtorin väitökseen kuvakirjan hänen elämästään vauvasta tähän päivään.
  Joskus olen ihmetellyt miksi tuota terveydenhoitoa alunperinkään alettiin sohlaamaan suuntaan jos toiseenkin ja mitä lienee nyt tulossa. Täällä ainakin pelasi silloin ennen kaikki paremmin kuin nyky systeemillä.
  Kuitenkin hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, sitä minäkin olen ihmetellyt. Meilläkin oli ennen Helliä tosi hyvät sote-palvelut, mutta Helli vei viimeisetkin rahat ja palvelut melkein katosivat. Piti muka tulla ainakin miljoonan säästöt;/

   Tyttäresi oli varmaan hyvillään, kun muistit häntä kuvakirjalla suurena päivänään!<3

   Samoin sinulle ja pikku Himmulle!<3333

   Poista
 3. Itse en ole vielä teettänyt kuvistani kirjoja, mutta mielessä on. Lastenlapsista tehdyt kirjat olen saanut lahjaksi ja aarteita ovat.
  Niinpä, palvelut heikkenevät etenkin paljon puhutulla Sote-alalla joka puolella. Täälläkin aiotaan tehdä muutoksia jälleen kerran ja huonompaan suuntaan mennään.

  Hyvää viikonloppua ja pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kuvakirjan teko on hauska harrastus, kun on hhyvät ohjelmat. Ja sinä olet spesialisti kuvankäsittelyssä, joten helppo homma, suosittelen!<333

   Suossa ollaan kaulaa myöten noiden sote-palvelujen kanssa! Kaikki hyvä on helppo sekoittaa, ja ihmiset maksavat niistä jopa henegellään!;/

   Samoin sinulle, Minttuli!<333

   Poista
 4. Minäkin sain yhden matkakirjan tehtyä. Jouluksi haluaisin vielä ehtiä kuopukselle tekemään hänen vauvamuistonsa kirjaksi. Muille olen tehnyt valokuva-albumit, mutta tämän viimeisen on vain roikkunut ja roikkunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, siitä se pää aukenee:)))

   Sinulla on netissä jo lähes 400 matkaa, ja ihania, upeita kuvia täynnä!<333

   Kyllä se onnistuu nipeasti, kun kuvankäsitely on hanskassa!:DD

   Menestystä harrastuksellesi!<3333

   Poista
 5. Kyllä noi kuvakirjat on kivoja katsella.
  Niinkuin ennenvanhaan valokuvia katseltiin, niin nyt on hyvä, kun tekee kirjan. Siinä ovat hyvässä tallessa.
  Niin ne säilyvätkin paremmin ja varmasti.
  Koneelta voivat hävitä, jos joku menee rikki.
  Kirjaa on vieraittenkin kanssa kivempi katsella kuin koneelta kuvia.
  Pitäisikin taas tehdä kirja, vaikka joululahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakka!

   Konelta pitäisi tallettaa kuvat ulkoiselle kiintolevylle, aina on kopiot tallessa!<3

   Todella hyvä suunnitelma: hienoa antaa kuvakirja lahjaksi!<3333

   Poista
 6. Juuri vieraanamme oleva tyyppi toi "lueskeltavaksi" valokuvakirjan matkaltaan Burmasta. Hienoa jälkeä! Minä pidän kanssa venäläisistä kaalipiirakoista. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, kuvakirja on hyvä katseltava, parempi kuin irralliset valokuvat..;)))

   Oikein hyvä, syömme siis molemmat kaalipiirakoita!<333

   Poista
 7. Kristillisessä kirkossa ja muissakin ajatellaan kuolleita nyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, ajankohtainen asia siis: muistakaamme heitä!<3

   Poista
 8. Olet kyllä ahkera tekemään ja kirjoittamaan kaikkea kivaa.
  Matka kuvakirja, niin miten se tehdään. Pitäisi kai opetella.
  Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sylvi!

   Enemmän sinä olet, ja siä paitsi kirjoittaminen mukavaa!:)))

   Tilaat esim. Ifolorin kuvaohjelman heidän sivuiltaan. Se neuvoo sinua kuvakirjan teossa. Tekstiä voi kirjoittaa myös kokonaisia sivuja eikä vain pieniä kuvaselostuksia. Ihan varmasti sinä osaat. Sitten valitset kirjaasi ensin kuvat jotka haluat kirjaasi laittaa ja mihin järjestykseen. Kuvia voi panna useita sivulle tai vaikkakoko sivun kuvi. Matkakirjassa on paljon maisemakuvia, ne ovat parhaimmillaan koko sivun kuvina. Kirjan sivumääränkin voit itse valita, samoin koon ja tyylin. Ruotsalaisista kuvafirmoista en tiedä, mutta suomalaisista Ifolor on paras. Jos tilaa kovin monta kirjaa, kannattaa odottaa tarjouksia, mutta erittäin harvoin saa 20 % alennusta. Yleensä alennukset ovat 10 tai 15 prosenttia. Joulun alla ei paljon alennuksia ole.

   Jos lähetät Ifolorille sähköpostiosoitteesi, saat viikoittain uudet tarjoukset.

   Oikein hyvää pyhäinpäivää myös sinulle, Sylvi!<3333

   Poista
 9. Upea kuvakirja. Sellaista pitää kokeilla heti, kun tästä pääsee johonkin matkalle. - Tuli tuossa mieleeni, että kun puhut siitä venäläisestä hyvästä limpusta niin saattaapi olla samaa lajia, sellaista maukasta ryssänlimppua, jota isäni vielä vanhoilla päivillään muisteli lapsena (ennen Suomen itsenäisyyttä) syöneensä Helsingissä. Hyvä, perinteinen resepti säilyy! - Mutta oikeasta asiasta kiihdyit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tuula!

   Se Pietarinlimppu on pieni vuokaleipä, hapan ja maustettu leipä. Jos sellaiseen törmäät, kannattaa kokeilla..;)))

   Kiitos, Tuula; mukavaa pyhäinpäivää sinulle!<333

   Poista
 10. Valokuvakirja on hyvä idea!
  Miniä oli tehnyt Pikku-pojasta,
  ja me molemmat isoäidit saimme
  viime jouluna lahjaksi.

  Kyllä ne herrat osaa sotkea kaikki asiat,
  niin se on täälläkin. Lääkäripula on
  ja sairaalahenkilökunnasta on pula.
  Sain silmäleikkaustakin odottaa puolivuotta,
  kun kirurgi käy vain kerran kuussa.

  Säästökampanja on jatkuvasti meneillään
  ja kaikessa säästetään. Lääkäripula on,
  kun ei täällä kannata kouluttaa uusia,
  mutta sitten värvätään ulkomailta
  ja hoitokeskuksessa aina on uusi
  lääkäri ja SE maksaa, kun systeemi
  ei pelaa niinkuin pitäisi.

  Täällä hoito ja lääkitys riippuu
  mikä on ikä, ammatti ja tulot.
  Fakta, josta lehdistö pommittanut
  poliitikkoja virkamiehiä ja
  hoitohenkilökuntaa jo pitkään.

  Mutta Pyhäinpäivänä ovat kaikki
  poisnukkuneet jo sillä paremmalla
  puolella, jossa ei enää tarvitte
  murehtia saako lääkärin vai ei,
  joten Hyvää Pyhäinpäivää Teille
  sinne Tohmajärvellekin! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Herne-ystävä!

   Kiva että valokuvakirja on tuttu juttu..:)))

   Ulkomaalaisia lääkäreitä on viime aikoina ollut meilläkin, ei edes kielitaito ole kunnossa. Vuorovaikutustaidot ovat usein heikoilla terveyskeskuksissa.

   Päättäjillä on hirveä k i i r e sotkea asioita, että ihan silmänräpäyksessä pitäisi uudet suunnitelmat iskeä pystyyn, ja sen tietää, mitä siitä seuraa: sotkua sotkun jälkeen;/

   Siis Ruotsissakin säästetään, varmaan yhtä vimmaisesti kuin meillä. Ruotsin ei ole pakko maksaa muiden velkoja, paitsi sen, jonka lupasi Kreikalle silloin alussa. Tehän ette ole valuutta- ja rahaliitossa.

   Meillä pääsee myös yksityistietä lääkäriin ja hoitoihin, mutta se on kallis tie, eikä sitä kannata kovin usein käyttää.

   Poisnukkuneet ovat jo kivu ja sairauksien tuolla puolen, missä kaikkien on hyvä olla..:)

   Hyvää pyhäinpäivää myös sinulle sinne Jöötanmaalle!<333

   Poista
 11. Eikös kansa saa juuri sellaisen hallituksen, jollaisen se ansaitsee... ja itse vielä valitsee :) Kansassakaan kaikki eivät ole samaa mieltä, paitsi tietysti suurin osa ajattelee itseään :) Kuvat ja kirjat ovat kuitenkin mukavia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Peikko!

   Varmaan niin on, mutta tällaista hallitusta ja näitä puoleita en ole äänestänyt;/

   Itseään kaikki varmaan ajattelevat, mutta myös kokonaisuuden etu on ainakin minulle tärkeä asia!<3

   Näin on, kuten sanot, Isopeikko!:))

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥