Google+ Followers

torstai 22. marraskuuta 2012

Vapaus tehdä tai olla tekemättä

Kahvilla Budapestissä 2007 syksyllä. Kuva: Helena Nieminen.


Vapaus on vastaansanomatta
hiton hyvä jätkä, kelpo pöytäseuraa
ihminen joka ei tartu iholle.

Siltä ei vaadita mitään se ei saa
mitään se ei saa vaatia mitään.

Vapaus on sitä että minulla ei ole oikeutta
sinuun. Olet paikalla tai et, ja jos et, minulla
ei oikeutta kysyä, missä olet.

Esimerkiksi äitini suhteen
en ole vapaa, sillä koen että minulla
on velvollisuus pysytellä hengissä
pidempään kuin hän.

- JUHANI KOSKINEN -

~~~~~

Google sanoi, että juhlat on loppu, siis ilmainen kuvien tallennustila. Eli jos jatkan blogia, joudun ostamaan siihen lisää tallennustilaa. Melko kauan se riittikin, viides vuosi täyttyy huhtikuussa, mutta ihan alusta alkaen minulla ei ollut ensinkään kuvia, vaan toista vuotta postailin kokonaan ilman kuvia. Lukijoita oli tosi vähän, en tiedäkään miten vähän.  Nyt näitä juttujani lukee keskimäärin lähes 200 henkeä vuorokaudessa. Siis tässä blogissa. Jotkut aloittavat uuden blogin uudessa paikassa, ja saavat lisää ilmaista tallennustilaa...

Kuvia voisi pienentää, minulla ne ovat olleet tosi suuria. Ehkä neuvottelen viisaamman ihmisen kanssa, mikä olisi paras menetelmä...

~~~~

Eilen kävimme kaupungissa (Joensuussa), missä alkoi olla jo jouluruuhkaa kaupoissa.  Ostin mm. uuden näppiksen, tämä entinen on jo niin kulunut, etteivät monet kirjaimet näy ollenkaan.

Jouluostokset on hyvä tehdä ajoissa, jossain ostostungoksessa en jaksa olla. Ja onhan meillä kauppoja tohmiksellakin, mutta jouluruuhkaa on sielläkin, varsinkin joulunavauksen jälkeen. Kiteen kauppoihin en viitsi lähteä ostoksille, ellei sinne ole muuta asiaa. Kiteellä on vielä suuremmat hinnat kuin täällä meillä.

Nyt ei talvesta ole tietoa, eilen oli lämmintä jo kuusi astetta. Päivät on niin mustia, etteivät ne paljon erotu yöstä. Meillä oli pari viikkoa sitten lunta jo 15 senttiä, mutta nyt ei enää yhtään. Sanovat, että tulee ennätyslämmin talvi, mikä tietysti helpottaa lämmityskustannuksissa. Nyt on maalämpöä ruvettu asentelemaan moniin vanhoihinkin taloihin, ja jotkut ovat kehuneet, miten halvalla ovat kuluista päässeet. Ensin tietysti laitettiin kilvan lämpöpumppuja, kuntakin laittoi niitä kouluihin sitä mukaa kun energian hinta nousi. Viime aikoina sähkön hinta lienee laskenut, mikä on kuluttajille hyvä asia.

~~~~

Viime lauantaina leivoimme suurella tyttöporukalla karjalanpiirakoita joulua varten. Kukaan ei jaksanut laskea lukumäärää, mutta enempää en olisi jaksanut millään tehdä, yli sadanviidenkymmenen melko kookkaan piirakan teimme. Miniällä oli urakka kaulitessa piirakankuoria, tytötkin avustivat siinä, samoin yhdistämisessä (rypytyksessä). Saivat kerrankin kokemusta pienintä neitoa myöten. Voitte arvata että hauskaa oli, kun kaksi isoa ja viisi pienempää 'naista' hääri samassa keittiössä työpöytien ääressä. Onneksi meillä on iso keittiö. Ukki lämmittii uunia, mutta melko tarkkaan lämpö käytettiin, hyvä että se riitti.

Tänään laitan lammaskaalin kiehumaan, se on suomalaista perinneruokaa. En halua kokkailla joka päivä aina uusia ruokia. Maalaistalossa piti suunnitella melko tarkkaan, mitä teki ruuaksi, kun siinä sivussa oli hoideltava karjanhoito- ja maataloustyöt, varsinkin kesäaikana aika tuntui olevan kortilla. Ja jos oli vierasta väkeä, piti ruoka olla pöydässä sovittuna aikana. Meillä ei tehty niin kuin eräässä talossa kylällä, että kun väki tuli töistä pellolta, emäntä horaili vasta, rupeaisiko hän keittämään. Ei sinne kukaan jäänyt odottelemaan ruokaa, vaan kaikki lähtivät kotiinsa. Ehkä tämä oli suunniteltua viisautta emännältä, mene ja tiedä.

~~~~

Kirjoitin Juvosten tarinaa 4.osaa toisen blogiini Voi niitä aikoja. Jos ketä kiinnostaa...

Toivotan kaikille lukijoille oikein toivorikasta torstaipäivää ja mukavaa viikonloppua!
                                           Aili-Mummo

21 kommenttia:

 1. Olettepa olleet ahkeri,niin paljon piirakoita tehneet.Minäkään en enään saa laitettua panneri kuvaa enkä sivupalkkiin,vaikka en kovin paljon ole niitä laitellutkaa,viellä olen saanut muuten laitettua kuvia,saa nähdä kuinka kauan,vähän ihmetyttää.Oikein mukavaa loppuviikkoa Aili-mummo:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Ritva!

   Ajateltiin kerrankin olla ajoissa, miniällä on koko ajan ne opiskelut, eikä vapaata jää...

   Kannataisi ladata kuvat pienempinä, vievät vähemmän tilaa. Kuvia saa olla ilmaiseksi yhden gigatavun verran. Sitten pitäisi ostaa kuvatilaa niin paljon, ettei ikinä ehdi käyttää sitä, ja kuukausimaksulla...

   Kiitos, samoin sinulle, Ritva!<333

   Poista
 2. No, mitähän meinaat tehdä sen kuvatilan kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mine!

   En ole vielä päättänyt, mutta ei tee mieli hylätä tätä blogia.

   Sinä varmaan ostat lisää kuvatilaa, koska käytät jättikuvia ja paljon;?

   Poista
  2. Minulla ei ole vielä tullut kuvatila vastaan, joten en ole joutunut vielä päättämään...

   Poista
 3. Nam, karjalanpiirakoita!! Minullakin on muutes monesti kuvatila loppunut, mutta olen kylmästi sitten vain poistellut niitä kuvia yli vuoden vanhoista teksteistä. Siinä vain on vähän työtä. Jouluruuhkat kaupoissa ovat kamalia. Fiksut tekevät ostokset etukäteen, mutta minä en taida ikinä olla fiksu...

  Kauneutta loppuviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Helmi-Maaria!

   Tuota en tullut ensinkään ajatelleeksi...Hyvä miettiä tätäkin vaihtoehtoa, kiitos Helmi-Maaria!<333

   Nuorempana kävin myös siellä joulutungoksessa, mutta nyt en jaksa / kehtaa enää!

   Oikein hauskaa viikonloppua sinulle, Helmi-Maaria!<333

   Poista
 4. Piiraantekohomma on "työrupeama" tänäpäivänä..
  Tässä sinulle linkki, ole hyvä

  Karjalanpiirakkaista joulun odotusta sinne teille, itse kullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulleriina, kiitos!<3

   Samoin sinulle, oikein hyvää viikonloppua!<3333

   Poista
 5. Herkkukuva heti alkuun...nami!

  Mulla samoin läppärissä, että kirjaimet kuluvat, eniten A N M merkit.Vissiin ollaan aika ahkeria kirjoittajia!? Mulla se johtuu siitä kun joudun lähes aina moneen kertaan juttuni kirjoittaa, koska tämän jonkilainen lukihäiriö jatkuu.....;)

  Sitten ne karjalanpiirakat, isot määräthän porukalla tehdään ja tästähän ne pikkuisetkin sen oppii kun mukaan otatte koko porukan.
  Aika harvakseen niitä teen, mutta ainakin kerran vuodessa siihen hommaan itseni laitan. Muuten tykkään niitä tehä, vaikka sähköllä joudun ne paistamaan....;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maikku!

   Siitä se alkoi minullakin, lisäksi on hävinnyt E, T, I,O, Ä, L, S, V, mutta yhä vielä tällä kirjoittelen. Olen minä totta totisesti kirjoittanut paljon, ei se ihme ole;))

   Meillä ei ole leivottu karjalanpiirakoita moneen vuoteen, kun leipominen on niin tuskallista, mutta nyt uhmallakin, kun tyttöjä pitää opettaa...

   Kiva että pidät leipomisesta ja ruuanlaitosta, mutta olethan alan ihminen!<3

   Leppoisaa viikonloppua sinulle, Maikku!<3333

   Poista
 6. Aika outoa tuo Googlen toiminta. Selvää rahan kalastusta. Sähköpostillako se Google sen asian ilmoitti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuula!

   Latasin kuvia tähän postaukseeni, kun Goolelta tuli tuo viesti, että pitäisi alkaa maksaa uusista ladatuista kuvista. Tuo kuvamäärä, jonka saa ladata, on hirmuisen iso, enkä missään nimessä tule sitä ikinä käyttämään. Nähtävästi maksu peritään joka kuukausi jatkuvasti. Varmaan entisiä kuvia saa käyttää maksutta Sylvin mukaan. Otin vanhoista postauksista pois osan kuvista, mutta en tiedä, voiko niiden tilalle ladata uusia...

   Myös Googlelta lainaus sopinee, nehän eivät lataudu Picasaan, kuten lainatut kuvat yleensäkään. Minulla on useampia Picasa albumeita, mietin, jos lataisin toisten blogieni kautta. Jotkut lataavat kuvansa Flickrin albumin välityksellä...

   Jos tuo on totta, mitä Sylvi sanoo, että neljä euroa vuosi, ei ole suuri summa, mutta jos pitää maksaa joka kuukausi, se on paljon!

   Poista
 7. Oi kun olette ahkeroineet kovasti.
  Ihania karjalanpiirakoita.
  meillä on piirakanpaistot tammikuussa myyjäisiä varten Olen jo tilannut keittiön ja nyt pitäisi saada kasaa leipojia.
  Isolla porukalla on kiva leipoa.
  Olemme monet vuodet leiponee myyjäisiin ja hyvin ovat tehneet kauppansa.

  Minä olen ostanut tilaa, mutta se ei ainakaan ollut viimeksi kuin 4euroa vuosi ja kuvia saa ladata niin paljon kuin haluaa. En tiedä onko nyt muuttunut.

  Vanhoja kuvia omasta blogista kyllä saa käyttää ilman maksua.
  Näin olen ymmärtänyt.
  Mukavaa viikonloppua sinulle Aili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, olen ihmetellyt, kun jaksat alati leipoa ja tehdä talkootyötä, se on hienoa ja kunnioitettavaa:)))
   Itse olen niin kulumia täynnä, että hirveän tuskan kanssa teen minkä jaksan. Nyt ei jumittanut niska, vaan ristiselkä.

   Jos neljällä eurolla selviäisi, voisin ostaa mielihyvin, mutta kuukausimaksuihin en rupea, sitä Google ehdotteli.

   Kiitos sinulle hyvistä vinkeistä, ja oikein hyvää viikonloppua sinulle ja perheellesi, Sylvi-ystävä!<333

   Poista
 8. Minulle tuli ihan sama ilmoitus tänään, kun yritin lisätä kuvia uuteen blogitekstiin. Minä en rupea maksamaan kuvien laitosta. Haluaisin jatkaa kyllä ihan tuota entistä blogia. Mutta kuvattomia tekstejäkään ei tee mieli kirjoitella, ainakaan montaa. Täytyy vielä miettiä ja kuulostella.
  Mukavaa viikonloppua joka tapauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punatulkku, voi olla, että ostaa pitää, mutta jatkuvaan rahastukseen en aio ruveta. Ikävä hylätä blogiakaan kuvien takia:/ Näin tehdään, kuulostellaan..:)

   Oikein leppoisaa viikonloppua sinulle, Anne!<3333

   Poista
 9. Ajattelemista antava runo.

  Jouluostoksia on paras tehdä ajoissa.

  Tyttäreni sanoi laittaneensa jo
  Joulutähdetkin ikkunoille,
  kun maaseudulla on
  niin pimeää ja joulukin
  menee muuten niin nopeasti ohi.

  Tein samoin, laitoin tähtiä ikkunoille,
  ja ajattelin, että olen varmaan ainut, mutta
  kun katselin parvekkeelta pihan puolelle,
  huomasin että monella oli jo
  Adventtikynttelikköjäkin ikkunoilla.

  Pimeä vähenee kun on paljon valoja,
  eikä sitä luntakaan ole joka valaisisisi.

  Oikein Valoisaa ja Lämmintä viikonloppua
  Teille, sinne Kotimaahan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Herne!

   Onhan se valo pimeän aikaan tervetullut asia.<3
   Sähkökynttilöitä en huoneissa käytä silmieni takia, ne häikäistyvät (minulla on sellaiset silmät)! Oikeita kynttilöitä pitää vahtia...Joulutähteäkään ei ole, pitäisi varmaan ostaa...

   Meillä on halogeenivaloja kahdessa huoneessa, joita tavallisesti käytän, ne eivät ota paljon virtaakaan;)
   Lumi olisi tervetullut valonlähde, ehkä sitä tulee, kun ilma ensi viikolla pakastuu..:))

   Kiitos, Herne, samoin sinulle sinne Jöötanmaalle!<3333

   Poista
 10. Ihana leivonnaisten tuoksu leijuu minunkin laiskan nenään sieltä...:)
  Jäin ihmettelemään tuota Googlen ilmoitusta? Vaikea uskoa, että olisit saanut kuvatilan täytettyä. Itselläni vihreä palkki tuskin on värähtänyt, vaikka mulla on melkoinen kuvapankki Picasassa, blogikuvia sekä muita albumeita yhteensä viidettäkymmentä. Jos tila uhkaisi täyttyä, poistaisin turhempia. Pienentelemisessä jälkikäteen taitaisi olla liian iso homma. - Paras tietämäni nettitallennuspaikka on Dropbox, tutustu, jos et tunne ennestään! Ilmainen tallennustila 2Gt.

  VastaaPoista
 11. Hei Marjattah!

  Picasassa minulla on useita albumeja, pääalbumissa 760 kuvaa, on kahtenakin kappaleena. Ja jotkut ovat tosi suuria...
  Miten tuo Dropboxin käyttö lienee? Joillakin on käytössä Flickr (tai sinne päin). Yritän tutustua tuohon esittelemääsi Dropboxiin, kiitos sinulle Marjattah, ja hyvää viikonloppua sinulle!<3333

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥