Google+ Followers

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Robert Harris: Haamukirjoittaja

Kuva: AN.
Luin Robert Harrisin poliittisen trillerin, Haamukirjoittaja, sen on suomentanut Seppo Raudaskoski. Se on painettu Otavan kirjapainossa Keuruulla 2008. yhteensä 336 sivua, sidottu. ISBN 978-951-1-22391-7.

Robert Harris (s.1957) on entinen toimittaja ja BBC:n reportteri. Hän on kirjoittanut sekä tietokirjoja että romaaneja.

Tekijäpuheessaan kirjoittaja kiittää Andrew Croftsia siitä, että hän oli saanut luvan käyttää otteita erinomaisesta haamukirjoittajan käsikirjastaan  Ghoswriting. Jokaisen luvun alussa on lyhyt sitaatti tästä kirjasta.

Haamukirjoittaja on ihminen, joka tekee kuuluisuuksien elämäkertoja hyvinpalkattuna 'näkymättömänä' henkilönä, mutta kirjoittajan nimeä ei näy kirjassa, hän kirjoittaa minä-muodossa eli on kirjan päähenkilö. Tämän kirjan aihe Adam Lang eli Tony Blair, entinen Iso-Britannian pääministeri.

Kirjalla oli ollut jo yksi tekijä, Michael McAra, joka oli saanut kootuksi Adam Langin faktatiedot, mutta oli äskettäin löydetty kuolleena läheiseltä rannalta merestä. Haamukirjoittajan oli tehtävä loppuun aloitettu työ, ja saatava käsikirjoitus mielenkiintoiseksi ja toimivaksi. Aikaa on vain kuukausi kustannustalon mukaan, kirja oli saatava nopeasti markkinoille.

Tapahtumat on sijoitettu Amerikkaan Massachusetin Woods Holesta, mistä mennään Matha's Vineyardin saarelle. Päivä on tammikuun kahdestoista, mistä tarina alkaa, se on Michael McAran kuoleman päivä. Hän on pudonnut lautalta mereen, ja seuraavana päivänä hänet löysi eräs seudun naisihminen kuolleena rannasta. Oikeastaan ihan turhaa selostaa kirjan juonta, vakuutan että teos on tiheätunnelmainen ja jännittävä. Se imaisee mukaansa lukijansa. Itse luin kirjaa iltalukemisena, mutta monet varmasti ahmivat kirjan. A.Lang on ollut huimassa nuoruudessaan innokas harrastajanäyttelijä, missä hän oli tutustunut kirjan moniin henkilöihin. Jotkut näistä olivat A.L:n vihollisia, valmiina tekemään mitä vain, millä saavat A. Langin tuhottua. Langilla on suuri turvamiesjoukko mukanaan Amerikassa, hän ei uskalla mennä minnekään ilman niitä. Vihan syynä on se, että Lang osallistui Irakin sotaan USA:n rinnalla. Langia syytetään monista asioista, mm. maanpetturuudesta. Uskotaan että polittiikkaan sai Langin innostumaan hänen vaimonsa, Ruth Lang. Kirjan lopussa selviää Ruthin osuus näihin Adam Langin syytöksiin...

Selviää ettei Michael McAran kuolema ollut itsemurha, kuten uskottiin / uskoteltiin.  Marthas Vinyardissa on myös mielenkiintoinen henkilö, professori Paul Emmet, jonka Ruth Lang on tuntenut nuoruudestaan asti, eli stipendiaatti-ajoiltaan. Tapahtumissa on mukana CIA ja monia muita tahoja. Näiden Adam Langin vihollisten luona haamukirjoittaja  käy ottamassa asioista selvää. Totuus selviää pala palalta ja A.L. kokee kohtalonsa lentokentällä...

Adam Langin elämäkerran julkistamistilaisuuteen toukokuun lopussa ei Haamukirjoittaja saanut kutsua, mutta hän pääsi Langin sihteerin 'aveckinä' osallistumaan siihen. Kirjasta on otettu 400 000 kappaleen painos, jonka otaksutaan menevän hyvin kaupaksi. Tilaisuudessa 'Haamu' tapaa myös Ruth Langin, joka kutsuu nimetöntä kirjailijaa vieraakseen...

Kun haluatte jännittävää ja mielenkiintoista lukemista, toivon että muistatte tämän kirjan, Robert Harrisin Haamukirjoittajan!

~~~~

Toivotan Terttu Liimataisen tervetulleeksi lukijakseni Aili-Mummon blogiin!

Oikein hyvää ja leppoisaa sunnuntai-iltaa teille kaikille!


12 kommenttia:

 1. Kiitos Aili-Mummo tästä kirja esittelystä,saispa tuon kirjalukmisen taa auki joku aika luin paljon nyt on jotenkin tullut toppi.Mukavaa pyhäiltaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritva, lukeminen vaatii jonkin verran rauhaa ja hiljaisuutta. Kiitos; oikein hyvää alkanutta viikkoa sinulle!<3333

   Poista
 2. Filminä tuon nähnyt, aika jännä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, ei hassumpaa; jännitys kuuluu asiaan!<3333

   Poista
 3. Peikko kiittää vinkistä. Lukeminen on miälenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isopeikko, ole hyvä!<3
   Kiva kun tykkäät lukemisesta:)))

   Poista
 4. Kiitos Aili-mummo, täytyypä
  laittaa muistiin ja kysyä
  kirjastoista, jos sattuu
  löytymään.

  Lumi on pysynut maassa,
  ja kylmää on. Päivät
  ovat lyhkäisiä, jo kahden
  maissa hämärtää. Mutta joulukuun
  13 pv, Lucian päivä, onkin
  koko vuoden pimein päivä, siitä
  ne taas alkaa valjeta!

  Hyvän mielen joulun odotusta,
  toivotan Teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herne, ole hyvä vaan;)))
   Meilläkin sataa vaan lunta joka päivä ja yö, pian meillä on isot kinokset..;D
   Hyvä että päivät alkavat valaistua lisää, pimeää on jo riittänyt tarpeeksi...

   Kiitos Herne, samoin sinulle sinne Götanmaalle!<3333

   Poista
 5. Olen laiska lukemaan.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, ei sitä ihminen kaikkeen repeä:))
   Sinulla on puuhaa liian kanssa muutenkin...

   Hyvää joulukuun viikkoa sinulle & perheellesi!<3333

   Poista
 6. Oi, onpas mielenkiintoisen oloinen teos! Pistetään "korvan taakse" :)

  Nappasin kerran sinulta sellaisen 8 suosikkikirjan listausidean. Tämän vuoden parhaat löytyvät täältä
  http://rakkaudestakirjoihin.blogspot.fi/2012/12/vuoden-2012-tarpit.html
  ja siinä on nyt muutama ylimääräinenkin. Kaikkien aikojan parhaat 8 voi ollakin vaikeampi listata. Mutta yritän kyllä :)

  Joulunodotuksen iloa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Annika!

   Muistaakseni minäkin nappasin sen joltakin, kai sanoinkin sen..;))

   Minulla on vähän kirjauutuuksia ellen lainaa niitä kirjastosta, ja nykyisin olen ollut laiska käymään siellä. Olen ostanut kirjoja melkoisen määrän, mutta ne ovat ale-kirjoja, ja siksi halpoja...

   Eniten olen lukenut runoutta kirjastosta. Aikaisempi kirjastotoimenjohtaja sanoi, että olen lukenut ylivoimaisesti eniten runokirjoja ja runoilijoihin liittyvää kirjallisuutta. Pitääkin tehdä postauksia runokirjoista ja antogioista.

   Eeva Kilpi on ollut yksi suosikkikirjailijani sekä runoudessa että proosassa.

   Mikään listafriikki en ole.

   Kävin lukemassa listasi, Annika, Kirjeitä kiven alle luin viime vuonna, mutta en postannut siitä. Oikeastaan aloitin tekemään kirjapostauksia Leena Lumen innoittamana, kun luin Bengt Jangfeldtin kirjoittaman elämäkerran Axel Munthe - tie Caprin huvilalle. Postaus siitä on 10.04.2011.

   Tuo kaikkien aikojen parhaat vaikkapa 20 kirjaa voisi olla kiinnostava...

   Kiitos kommentista Annika, ja leppoisaa keskiviikkoa sinulle!<3333

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥