Google+ Followers

maanantai 3. joulukuuta 2012

Tony Blundell: Klaara Kananen

Haluaisin esitellä teille yhden lastenlasteni rakkaimmista ja luetuimmista kirjoista, Tony Blundellin Klaara Kanasen. Sen on suomentanut Raija Viitanen. Kirjan painovuosi on 1999, kustantaja Kustannus-Mäkelä Oy, Karkkila 1999. Alkuteoksen nimi on Lucky Clucky. Kirja on painettu Singaporessa. ISBN 951-873-943-9.

Alkuperältään tarina on englantilainen kansansatu, olen nähnyt tämän sadun englanninkielen oppikirjassa.

Uskoakseni luin tätä kirjaa lapsenlapsille satoja kertoja, ja aina yhtä onnellisena he kuuntelivat sadun uudelleen ja uudelleen. Nyt ei ole enää pyydetty lukemaan sitä, lapset ovat osanneet lukea  itse lähes kaksi vuotta...

Klaara-rouva on perusteellinen kana, hän haluaa kasvattaa viljasta lähtien  kaiken itse. Klaara kantaa ensimmäisessä kuvassa reseptikirjansa  kainalossaan, hän uskoo, etteivät toiset maatilan eläimet muista hänen merkkipäiväänsä. Mutta parempi kysymällä varmistaa asia; hän menee heinälatoon, jossa muut eläimet viettävät siestaa heinäkasassa makoillen. 

Klaara kysyy: "Kuka auttaa minua kylvämään viljan?" Seitsemän erilaista eläintä, ja Iso Paha Susi (joka on heinien seassa piilossa), sanovat etteivät he taida ehtiä. Silloin Susi sieppaa lampaan olkapäälleen ja kantaa hänet jonnekin...

Joten Klaara-rouva kylvi viljan aivan yksin. Mutta Klaara Kananen ei usko, että vilja kasvaa ilman kastelua. Hän käy heinäladossa kysymässä maatilan eläimiltä, kuka haluaisi auttaa häntä oraiden kastelussa. Ja jälleen muut eläimet 'eivät taida ehtiä' Klaaralle avuksi. Iso Paha Susi sieppaa jälleen hanhen mukaansa ja vie hänet jonnekin...

Joten Klaara kana kastelee oraat itse kastelukannuilla. Pian vilja olikin valmista leikattavaksi. Klaara menee taas kysymään, kuka auttaisi häntä leikkaamaan viljan?
Ladossa olevat eläimet eivät taaskaan ehdi auttamaan Klaara Kanasta. Paha Susi sieppaa sianporsaan syliinsä ja kantaa hänet jonnekin piiloon.

Klaara-rouva niittää vilja viikatteella itse, ja haravoi viljan kekoon, missä hiiret auttavat häntä.  Sitten on vuorossa jyvien jauhaminen, ja tapansa mukaan Klaara Kananen tallustaa heinälatoon apua pyytämään. Siellä makoilee enää neljä eläintä ja pienet hiiret. Iso Paha Susi sieppaa olkapäilleen vuohen ja vie hänet jonnekin...

Klaara Kananen nostaa rikkinäiset jyväsäkit selkäänsä, ja vie ne myllyyn. Vielä Klaara marssii latoon kyselemään leipomisapua kissalta ja ankalta, jotka eivät kumpikaan lupaa mitään. Iso Paha Susi on jälleen heinäkasassa, mistä hän nousee ja sieppaa ankan syliinsä ja vie hänet jonnekin.

Klaara-rouva leipoi vehnäjauhoistaan vuokaleivän, kohottaa sen, ja menee latoon kyselemään kissalta paistamisapua. Susi sieppaa kissan kainaloonsa ja vie hänet jonnekin. 

Siispä Klaara Kananen paistaa leivän itse, tökkää kynttilän siihen ja menee pyytämään apua leivän syömisessä heinäladolle Isolta Pahalta Sudelta. Susi vastaa: "En minä, sanoi Susi, "moinen muona ei kiinnosta minua." Ehei", sanoi Susi, "mutta kohtapa syönkin......kakkua sinun kanssasi!" ONNEA KANALLE, lukee ladon banderollissa, ja sisällä on komeat pidot, jonne kaikki eläimet ovat kantaneet herkkujaan ahkeralle Klaara Kanaselle. Kaikki toivottavat rouva Kanasen tervetulleiksi syntymäpäiväkemuihin. Erityisen onnellisia ovat hiiret, joilla on paljon herkkuja syötäväksi. Hekin toivottavat Hyvää syntymäpäivää Klaara Kanaselle!

~~~~

Klaara Kananen ei luottanut ystäviinsä, siinä hänen ongelmansa...

Toivotan tämän sadun myötä oikein antoisaa ensimmäisen adventin jälkeistä aikaa kaikille lukijoilleni!
                                Aili-Mummo16 kommenttia:

 1. Mukavantuntuinen lastenkirja, kiitos esittelystä. Enpäs olekaan törmännyt tähän omien lastenlasteni satojen kirjojen joukosta. Pitänee kysäistä loppuviikolla tuntevatko he Klaaran?
  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, ihan ihmettelin, miksi lapset tästä sadusta niin paljon tykkäsivät;)))

   Ehkä siitä toistostya, joka joka aukeamalla tapahtui: "Mutta iso paha susi sanoi..." JOtkut lapset haluaisvat aina sanoa tuon lauseen itse!:D

   Samoin sinulle, Minttuli!<3333

   Poista
 2. Tarina kuulostaa jotenkin tutulta, mutta en muista tähän kirjaan koskaan törmänneeni. Täytyypäs pistää tämäkin korvan taakse Maurin kaveriksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, ole hyvä!<333

   Minä olin ihmeissäni, kun näin tämän sadun englannin oppikirjasta, jonka nimeä en muista. Annoin sen kirjan lapselle...;))

   Poista
 3. Voi kun kuulostaa symppikseltä. Kiitos vinkistä, Aili <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, ole hyvä!<333
   Mukavaa viikon jatkoa sinulle!<3333

   Poista
 4. Ihana kiitos esittelystä.Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Hannele, en minäkään monesta esittelemästäsi kirjasta..:)))

   Poista
 6. Mukava tarina, ei ihme, että lapset sen aina uudestaan halusivat luettavan. Klaara Kanasen voi moni löytää itsestäänkin...hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Anja!

   Jotakin lapsiin vetavaa tässä kirjassa on..:DD
   Ihan totta: jokaisessa naisessa ja naisen alussa asuu pieni kana!;)))

   Poista
 7. Makavan tuntuinen kirja,
  eikä ihme lainkaan,
  Tytär ja minä ja Tyttären Tytär
  tykkäämme kanoista, niissä
  on jotakin sopivan höperöä..
  niinkuin kaikissa meissä
  naisissa..hm...☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herne-ystävä, näin on:))
   Hauskasti sanottu: " ...kanoista, niissä on jotakin sopivan höperöä...niinkuin kaikissa meissä naisissa..hm..."

   Hauska vertaus, kunhan vaan kanat eivät suuttuisi:DD

   Oikein lämmintä ja leppoisaa joulukuun viikon jatkoa sinulle ja suvullesi!<3333

   Poista
 8. Maailma on täynnä ihania lastenkirjoja. Meillä vuosia sitten suosiossa oli sellainen ikivanha aapinen ja toisena Iloinen autokirja. Oikeastaan mikä thansa teksti kävi unilukemiseksi, paitsi Muumi-kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuula!

   Vai ei Muumi-kirjat olleet unilukemista;)))
   POikalapsilla voi olla erilainen maku kuin tyttärillä!O_O

   Oikein mukavaa viikon jatkoa Tuula!<3333

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥