Google+ Followers

torstai 7. helmikuuta 2013

Virosta ja Sofi Oksasesta

Vanhaa Tallinnaa , Tompean mäkeä. Kuva: Mauri Nupponen.

TUTUSSA MAASSA

Olen tutussa maassa vieraan kielen armoilla.
Kirkonkellot soivat, aamun sinisin tovi.
Isä tuli nuorna miesnä minua uneen katsomaan...
                - Miten sinun asiasi ovat, poikani?
Joenrannan kapakassa luen artikkelin isättä kasvaneista
vuosisadan suurista pojista,
hitlereistä, stalineista, saddameista....
ja osaavat ne tytötkin.
                  - Hyvin minun asiani ovat, isä,
ei ole mulla valtaa, loistoa, ei kunniaa,
sanon suoraan sumuun.
Tuttu tarjoilija tietää kyllä, mitä tahdon.

- AKI LUOSTARINEN -
Vanhan Tallinan kujia. Kuva MN.

Siinähän ne 1900-luvun ja vielä 2000-luvunkin (Saddam Hussein) suuret nimet tulivat mainittua. Suuret siinä mielessä, miten paljon pahaa heistä johtuikaan, sotia, vainoja ja kidutusta. Ehkä tähän voisi vielä lisätä Georg Bush nuoremman, joka aloitti Irakin sodan - sodan terrorismia vastaan. Sen sodan ovat terroristit voittaneet, ja voittavat jatkossakin.
Pahuus ei koskaan häviä, vaikka miten sitä toivoisimme, ei ainakaan niin kauan kuin ihminen on olemassa...

Sen mitä Virossa tapahtui Neuvostovallan aikana, on kirjoittanut suomalais-virolainen Sofi Oksanen maailman menestyskirjoiksi. Kymmenessä vuodessa ja neljässä romaanissaan Sofi Oksanen on niittänyt mainetta ja kunniaa kymmenissä eri maissa.

Mainitsen tässä vielä Sofin romaanit: Stalinin lehmät (2003), Baby Jane (2005), Puhdistus (2008) ja Kun kyyhkyset katosivat (2012). Lisää tietoa löytyy edellä olevasta linkistä.

Olen lukenut ja postannut vain Puhdistuksen viime elokuussa.

Toompean torneja. Kuva MN.

Suuria kirjailijanimiä ei pienestä kansakunnasta nouse kovin usein. Mutta uskoakseni nyt on kirjallisuudessamme kausi, joka tuottaa hyviä ja erinomaisia kirjailijoita, ainoaksi ei jää Sofi Oksanen. Samaa on sanottava myös runouden puolelta. Runoilijoita on paljon ja heidän kärkensä on leveä. Sain eilen postista hienon runoteoksen, josta tulen tekemään postauksen, mikäli saan tekijältä luvan.  Kokoelmassa on yli sata ihastuttavaa runoa...

~~~

Odottelen jo kaksosten tuloa syömään meille. Eilen kävi vain Eve yksin, paistoimme pannareita. Toissa päivänä tytöt olivat kahdestaan meillä. Sunnuntaina kutsuin koko porukan, seitsemän henkeä. Pyhänä olimme kirkossa, jossa jaettiin Yhteisvastuukeräyksen listat ja siunattiin kerääjät matkaan. Lauantaina juhlimme kaksosia heidän kotonaan. Serkkuja, kummeja ja isovanhempia oli paikalla aika joukko.

Kuluneet kahdeksan vuotta ovat olleet työntäyteisiä, mutta niinhän sen tulee ollakin. Olen iloinen, kun olen saanut olla apuna heidän perheelleen, samoin ukki-Mauri, jolla on oma työsarkansa.

Toivotan teille, rakkaat lukijani, oikein hyvää loppuviikkoa ja viikonloppua!
                             Aili-Mummo

21 kommenttia:

 1. Vaikka en ole koskaan pitänyt George Bush nuoremmasta, on täysin mahdotonta verrata häntä näihin hirmuhallitsijoihin Hitleriin ja Staliniin jotka kiduttivat, murhasivat, lattoivat vankileireille, mielisairaaloihin kymmeniä miljoonia kansalaisiaan rauhan aikanakin. Monien suomalaisten edelleeen ihailema Stalin eniten.

  Saddam Husseinin teot olivat määrällisesti vähäisempiä, mutta yhtä kauhistuttavia, hänkin piti alamaisensa kauhun vallassa ja tyrannien lailla murhautti omia perheenjäseniäänkin. En ole tutkinut, kuinka monet kuolivat hänen hirmuhallintons aikana. On täysin suhteetonta puhua samaan aikaan Bushista, joka aloitti sodan, jotta Saddam saatiin pois vallasta.

  Mutta ymmärrän hyvin, miksi näin teit, Aili. Amerikka-vihaa on puhuttu ja kirjoitettu Suomessa vuosikymmenet, niin että siitä on tullut osa henkistä elämäämme, suomalaisille pysyvä sokean vihan tila. Me toistamme sitä, mihin meidät on Suomessa aivopesty. Se on kuin ääninauha, joka on asennettu suomalaisten aivoihin. Emme edes huomaa, kun se alkaa pyöriä aivoissamme.

  Koska olet älykäs nainen ja runoilija, kirjoitan Sinulle suoraan, mitä ajattelen.
  Kaikella ystävyydellä, Aili.

  VastaaPoista
 2. Anna, kiitos mielipiteestäsi!

  Presidentti Georg Bush aloitti sodan terroristeja vastaan, sen uhrien määrää emme vielä tiedä...Tätä sotaa eivät USA liittolaisineen voita, mukaanlukien myös pikkuinen Suomi. Uhreja saamme paljon tämän vuosituhannen aikana, ja kaikki uhrit ovat sotaan syyttömiä siviilejä.

  Omasta mielestäni EN vihaa USA:ta, joskin kritisoin sitä, ja monta muutakin maata ja asiaa.

  Pahinta on, että USA:n presintiksi voidaan valita ihminen, jolla ei ole paljonkaan älyä, ei edes hänen neuvonantajillaan. Valtaa sen sijaan on liian paljon.

  Obamasta sen sijaan pidän, hän edustaa minulle ihmisyyttä. Mutta siitä ei sen enempää.

  Minusta tuon Amerikka-vihan voi unohtaa omalta kohdaltani.

  Kiitos imartelevista sanoistasi!
  Kaikella ystävyydellä, Anna.<3333

  VastaaPoista
 3. "Pahinta on, että USA:n presidentiksi voidaan valita ihminen, jolla ei ole paljonkaan älyä". Näin olen minäkin ajatellut.:) Nyt olen kylläkin lukenut ihan järkevien ihmisten lausuntoja, että hänellä olisikin älyä. Ehkä vika on luonteessa. En tiedä. Häpesin koko ajan, että USA:lla oli sellainen presidentti.
  Kivaa, jos et ole tullut aivopestyksi Amerikka-vihaan. Olet selvinnyt hyvin.
  Ei se ollut imartelua, vaan todellinen mielipiteeni.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna, kommentistasi!<3

   Häpesin minäkin, koin ns. myötähäpeää...

   GB oli itsepäinen ihminen, mutta vääjäämättä mieleen nousee se, että täytyy olla älyssäkin vikaa.

   Aivopesusta en pidä, ajattelen itse - tai ainakin luulen niin!
   Oikein hyvää torstai-iltaa sinulle!<3333

   Poista
 4. Sinulle myös leppoisaa loppuviikkoa. On hienoa, että meillä on Sofi ja muitakin kovia nimiä sekä nousukkaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helmi-Maaria, kuin myös sinulle!<3333

   Hienoa että on..:)))

   Poista
 5. Hyvää viikonloppua. Tulossa laskiaissunnuntai. Sanonpa, että nyt jo, kun tuli jotenkin yllättäen. Tallinna on hieno kaupunki ja Sofin muutkin kirjat meinaan joskus lukea. Puhdistus oli minusta hyvä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mine!<3
   Laskiaissunnuntai tosiaan on ensi pyhänä, parin päivän päästä..:)
   Tallinna on kaupunki, jossa 'porot' käyvät..:) Tämä on tallinnalaisten mielipide, mutta eivät ne olekaan nelijalkaisia poroja...

   PIdin minäkin Puhdistuksesta, ja tykätty lienee monessa paikassa, koska on julkaistu yli 40 maassa.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen kirjoituksesi sai pitsinröpelöiset aivosoluni suorastaan laukkaamaan. Maailman pahuus ja pahat maailmassa. Herää vain kysymys, miksi me ihmiset, monilukuisemmat kuin yksi paha, sallimme kaiken tapahtuvan. Ja totta, ilmeisen tyhjäkäyntikauden jälkeen kirjallisuussaralla tapahtuu ja paljon laadukasta tekstiä puskee ulos kirjapainoista. Kertookohan se jotain ihmisten halusta ja tarpeesta luoda, olla osallisena maailmassa, antaa muille koettavaa ja ajateltavaa, kaiken kuorrutuksena nautittavaa. Toivottavasti. Kaunista ja rauhallista viikonloppua...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pitsit!<3

   Ikuinen dilemma, hyvyys / pahuus, molemmat liittyvät ihmiseen ihmisten maailmassa. AIvan totta, suuret ja mahtavat maat ja valtioiden johtajat, eivät ota ohjeita YK:lta, vaan päättävät asioista ihan itse. YK:n mahti on rapistunut lähes olemattomiin...

   Kirjallisuudessa elämme mielenkiintoista aikaa, on paljon ja hyvää tekstiä, paljon laadukkaita kirjoittajia. Asia on niin kuten sanot, 'ihmisillä on halu ja tarve luoda toisille ajateltavaa, koettavaa, nautittavaa'...:)

   Oikein hyvää ja kaunista viikonloppua myöskin sinulle, Pitsit!<3333

   Poista
 7. Kiitos runosta ja hyvää laskiaissunnuntain viikonloppua!

  Edelleenkin on Sofi Oksasen teokset jääneet lukematta, mutta mielessä on. En tiedä miksi en rohkene tarttua niihin:(

  PS: Mietin noita virolaisia kirjailijoita ja tiedätkin varmaan että sukulaisemme kirjallisuuden emeritusprofessori, teki aikoinaan väitöskirjansa Aino Kallaksesta ja muutoinkin paneutui naapurimaamme kulttuurielämään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, ole hyvä, kuin myös...:))

   Ihan totta, proffan nimi oli(ko) Kai Laitinen? Löysin nimen Wikipediasta, Aino Kallaksen kohdalta.

   Olen jonkin verran lukenut Aino Kallaksen tuotannosta, viimeksi päiväkirjoja.
   Hänhän oli Julius Krohnin tytär. Krohnit ovat / olivat kulttuurisukua, isä Julius kansatieteilijä, tutkinut suomalaisugrilaisuutta.

   Aikoinaan Kai Laitinen oli paljon esillä, mutta en silloin seurannut paljonkaan hänen tekojaan. Toki tiedot löytyvät netistä...

   Poista
  2. Hänestä on kysymys. Hieno ihminen ja sukurakas:)

   Poista
 8. Kävi näin, että jouduin lukemaan toiseekin kertaa noi kommentit ja sitten postauksenkin!? Että sillalailla, mielipiteitä ja piteen mieliä kun on kaikenlaisia....noo-o,
  hyvä kait sitten nänkin!

  Sofi Oksasen olen jättänyt aika vähille, siis tutustumisen. Oli Budapestissa kirjaansa markkinoimassa, en mennyt paikan päälle. Samoin täällä kirjakaupassa, jätin taas väliin! Tämä Jyväskyläläis syntyinen tyttö ja täällä koulunsä käynyt on kylläkin lähjakas ja hyvin pärjännyt kirjailija...ettei nyt sillä ja kaikkien kunnioituksen ansainnut! Muutamat kovin ärhäkkäät mielipiteet vaan ovat jääneet korviini soimaan jo odottelen yhä, että saisin ne mielestäni pois....niin sitten alan tutustumaan häneen......;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maikku!

   Joskus mielipiteistä tulee suorastaan vainoharhaisia, olen tullut siihen johtopäätökseen...

   Sofi Oksanen antaa aika ärhäkän vaikutelman. Hän on vielä kovin nuori, kyllä aika tasoittaa...

   Ehkä hän tietää liian hyvin oman arvonsa..:/

   Hyvää laskiaisviikonloppua sinulle Keski-Suomen Ateenaan, Maikku!<3333

   Poista
 9. Oikein hyvää viikonloppua Aili ♥

  VastaaPoista
 10. Hyvää viikonloppua Aili-mummo sulle!
  Ja kehtaanko edes sanoa, etten ole vieläkään ehtinyt tutustua kirjaan "Puhdistus"
  Ensin se oli kirjastoissa varattuna ja sitten unohdinkin jo välillä koko kirjan...
  Pitänee korjata asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle, Harakka!<3333
   Eihän se ole pakko, jos ei halua...

   Poista
 11. Kiitos runosta.
  Kiinnostavia kommenttejakin täällä on.
  En minäkään GB:stä pitänyt, mutta ei se sitä tarkoita, että ei pidä Ameriikasta. Onneksi me mummelit vielä saamme ajatella omilla aivoillamme. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi Unelma, että vastaus on viipynyt!
   Toivon hartaasti, että myös meillä ikäihmisillä, on sama mielipiteen vapaus kuin muillakin kansalaisilla. Olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi, Unelma!♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥