Google+ Followers

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Jaakko Heinämäki: Suomen lasten Raamattu

Lasten Raamatun värikäs kansi: Christel Röns

Värikäs, upeasti kuvitettu tietokirja, Suomen lasten Raamattu, on usean ihmisen yhteistyö vuodelta 2009. Tekstin on tehnyt Jaakko Heinämäki kustannusyhtiö Otavan kanssa. Kuvat on taiteilija Christel Rönnsin käsialaa. Graafinen suunnittelu ja taitto Pia Ahon; painopaikka Keuruu 2009. ISBN 978-951-1-22845-5.

Kirjan tarinat keskittyvät suurimmalta osaltaan Vanhaan testamentin kertomuksiin, joita luimme kansa- ja rippikoulussa sotien jälkeen. Se että nyt on lapsille tehty luettavaksi näin hieno kuvaraamattu, saa varmasti monen lapsen ja vanhemman katselemaan ja lukemaan sitä kiinnostuneina. Muistan kyllä joskus itsellänikin olleen kuvaraamatun, mutta se ei ollut näin värikäs ja upea. Sen raamatun kuvat olivat mustavalkoisia.

Uskon että kuvaraamattu kiinnostaa jo alle kouluikäisiä lapsia. Ja varsinkin heitä, jotka ovat käyneet pienestä pitäen seurakunnan kerhoissa. Toivoakseni myös isompia lapsia, jotka menevät jo rippikouluun opiskelemaan uskonopin perusteita.

Nämä kuvat menevät tässä satunnaisessa järjestyksessä.

Joosef näkee unia Egyptissä...


Juutalaisella Jaakobilla oli monta poikaa, jotka kadehtivat veljeään Jaakobia. Tuumauksen tuloksena vanhemmat veljet myivät Joosefin orjaksi Egyptiin, Joosef päätyi faaraon hoviherran haltuun.

Tuo tarina, jossa kerrotaan Egyptin faaraon unesta seitsemästä lihavasta ja laihasta lehmästä, on säilynyt mielessäni halki vuosikymmenien. Joosef osasi tulkita unen oikein: Ensin tulee peräkkäin seitsemän hyväsatoista vuotta ja sen jälkeen seitsemän huonoa vuotta. Niinpä hän kehoitti panemaan viljaa talteen niiden hyvien vuosien aikana, jotta olisi nälänhädän tullen ottaa viljaa syötäväksi. 

Näin Joosef pääsi hyvien neuvojensa ansiosta koko Egyptin valtakunnan käskynhaltijaksi. Joosef rakennutti ympäri valtakuntaa viljavarastoja, joihin koottaisiin viljat hyvinä vuosina. Ympärillä asuvat kansat kärsivät myös nälänhädästä, mutta Egyptiläiset saivat myydä viljaa omista varastoistaan...

Kauniin naisen tapaa usein kaivolla verttä hakemassa...


Kaunis nainen kaivolla hakemassa vettä. Mutta millainen nainen, kiinnosti Iisakin palvelijaa, joka naisen näki. Rebekka oli hyvin aulis ja avulias, hän juotti palvelijan sekä hänen kamelinsa. Kun mies lahjoitti naiselle kultakoruja, pyysi nainen palvelijan kotiinsa yöksi. Rebekan kotona palvelija kehui isäntäänsä Iisakkia hyväksi mieheksi, ja kosi tätä kaunista tyttöä isäntänsä puolesta. Avioliitto syntyi välikäsien kautta, mutta se oli hyvin onnellinen avioliitto. Parille syntyi kaksospojat,  esikoinen oli nimeltään Esau ja nuorempi heistä oli Jaakob.
David pakenee kungas Saulin luota....


Kuningas Saulilla ei mennyt hyvin. Hän määräsi paimenpoika Daavidin jäämään luokseen hoviin ja palvelemaan häntä. Saulin pojasta Joonatanista ja Daavidista tuli hyviä ystäviä. Saul oli korottanut paimenpojan sotapäälliköksi, ja Daavid sai paljon kansansuosiota osakseen. Siitä Saul tuli kateelliseksi, ja alkoi pelätä, että Daavid pian syrjäyttäisi hänet valtaistuimelta. Daavid rakastui Saulin tyttäreen, Mikaliin. Saul keksi, miten hän pääsisi Daavidista lopullisesti eroon. 

"Saat Mikalin vaimoksesi", lupasi Saul. "Riittää kun tapat sata filistealaista ". Saul oli ihan varma, että Daavid kuolee siinä taistelussa. 

Mutta taaskin Saul erehtyi, Daavid onnistui sotaretkillään ja pääsi naimisiin Mikalin kanssa. 

Eräänä päivänä Joonatan tuli varoittamaan Davidia, ja kertoi, että Saul suunnittelee Daavidin tappamista. 

Eräänä iltana Daavid soitti jälleen harppua Saulille, ja tämä myrkyttyi entistä pahemmin; kuningas heitti keihään kohti Daavidia, joka kuitenkin onnistui väistämään keihästä. 

Daavid pakeni vuorille, jossa asui muitakin lainsuojattomia. Daavid perusti lainsuojattomista soturijoukon, joka suojeli vuoristokylien asukkaita.Joskus Daavid taisteli filistealaisten puolella. Eräässä taistelussa kuningas Saul surmasi itsensä. Joonata oli kuollut jo Saulia ennen.

Saulin kuoleman jälkeen valittiin Daavid uudeksi kuninkaaksi.
Paratiisissa ei tarvittu vaatteita, mutta sitten iski Synti....

Paratiisikertomus on Raamatun ensimmäisiä kertomuksia, mutta ei ensimmäinen. 
Raamatun mukaan Jumala loi ensiksi miehen, jolle hän antoi nimeksi Aatami eli ihminen. Mutta miehellä ei ollut hyvä olla yksin. Siksipä Jumala Aatamin nukkuessa otti häneltä yhden kylkiluun, josta muotoili miehelle sopivan avun, naisen. Hänelle Jumala antoi nimeksi Eeva.

Paikka missä Aatami ja Eeva asuivat, oli nimeltään Paratiisi. Paratiisissa oli käärme, joka houkutteli miestä ja naista olemaan tottelemattomia Jumalalle, ja syömään sen puun hedelmiä, josta Jumala oli kieltänyt heitä niin tekemästä.

Käärme oli uskotellut, että kun he söisivät tästä kielletystä puusta, heistä kummastakin tulisi yhtä viisaita kuin Jumala. Niinpä Jumala suuttui tästä tottelemattomuudesta, ja ajoi miehen ja naisen pois Paratiisista.
Tuhlaajapoika on tervetullut kotiinsa takaisin.
Me kaikki tunnemme Jeesuksen kertomuksen tuhlaajapojasta, joka halusi saada mukaansa koko isänperintönsä ja lähteä maailmalle. Isä antoi nuorimmalle pojalleen osuutensa omaisuudesta. Mutta rahat menivät taivaan tuliin, ne oli helppo menettää, ja poika joutui rikkaan miehen sikopaimeksi. 

Poika paimensi aikansa sikoja, mutta sitten hän päätti palata isänsä luokse takaisin, jospa isä ottaisi hänet vastaan. Isä ilahtuikin suuresti, ja käski valmistaa poikansa paluun kunniaksi juhlapidot, jossa syötäisiin, juotaisiin ja tanssittaisiin.

Mutta vanhempi poika ei pitänyt tästä, hän alkoi murjottaa. Hänen kunnikaseeen ei oltu juhlia järjestetty, vaikka hän oli tehnyt kaikki, mitä isä oli käskenyt.

Isä halusi että isoveli ymmärtäisi, että pikkuveli oli kadonnut tai kuollut. Koska pikkuveli palasi elävänä kotiin, oli häntä juhlittava iloiten...

Kaikenkaikkiaan hieno kirja tämä lasten Raamattu. Kuvituskin on upea; kelpaa lukea vanhoja Raamatun tarinoita ja katsella hienoja kuvia...

~~~~~~~~~

Toivotan lämpimästi tervetulleeksi lukijakseni Tanjan. Hänellä on upea blogi Mäeltä näkyy puolet pitäjää...

Kaikille lukijoilleni oikein hyvää keskiviikkoiltaa ja viikon jatkoa toivottaa Aili-Mummo! 

16 kommenttia:

 1. Lapset varmasti tykkäävät kuunnella, kun on kuviakin vielä. Jaksavat kauemmin keskittyä, kun on katseltavaakin.
  Hyvää keskiviikkoa täältä lumimyrskyn keskeltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti, mutta osaavathan he jo lukeakin, ainakin 4/5.

   Kiitos, Harakka!
   Leppoisaa torstaita sinulle.<3333

   Poista
 2. Meillä on aika monta lasten Raamattua, mutta ei tätä. Isommille on jo ostettu omat oikeat Raamatut, mutta pienin varmaan kuuntelisi vielä näitä lasten versioita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin niin, kuvat ovat ainakin valloittavia ja myös kertomukset ovat sitä.<3333

   Mukavaa torstai-päivää sinulle ja perheellesi, Mine.<3333

   Poista
 3. En ole nähnyt tätä raamattua.Hyvää loppuviikkoa Aili-Mummo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kaunis ja lapsentajuisesti kirjoitettu..:)
   Samoin sinulle, Ritva.<3333

   Poista
 4. Vaikuttaa oikein hyvältä, kuvat ovat selkeät ja teksti lapselle ymmärrettävää ja mielenkiintoista. Vaan ihan mukavia ovat myös aiemmin julkaistut, muistan kirjaston ajoilta että niitä lainattiin aika usein.
  Kiitos Aili hyvästä esittelystä ja mukavaa loppuviikkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos.<3

   Varmasti ihan hienoja kirjoja nekin aiemmat.
   Ihan hieno kirja myös tämä, ja upea kuvitus..:)))

   Ole hyvä, Minttuli, samoin sinulle.<3333

   Poista
 5. Vaikuttaa hyvin tehdyltä kirjalta. Muistan lapsuudestani ihan toisenlaisen kuvaraamatun. Sitä katselin veljeni kanssa ja yöllä näin painajaisia. Kurkistapa blogiini, siellä on naistenpäiväpostaus, jossa puhutaan Karjalan naisista ja Ruistähkähumpasta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marmustoi, luin postauksesi ja myös kommentoin: lämpimät kiitokset sinulle!<3

   Laitan myös linkin sivupalkkiini, josta vierailijat voivat myöhemminkin tutustua postaukseesi..:)))

   Oikein ihanaa ja kaunista loppuviikkoa ja naistenpäivää sinulle.<33333

   Poista
 6. Oi, tässä on todella hieno kuvitus! Kuopuksella on taaperoille suunnattu Raamattu ja isommat pojat lukevat jo pieniä pätkiä Johanneksen evankeliumia :)

  Aurinkoista viikkoa sinulle! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, tuo Christel Rönnsin kuvitus on tosiaan ihana..:)))

   Hienoa, Annika, olet hoitanut homman kotiin...
   Kiitos, samoin sinulle.<33333

   Poista
 7. Itsellänikin on tuo kyseinen lasten Raamattu. Teksti tulee heti elävämmäksi, kun on niin hieno kuvitus. Kunpa lapsille luettaisiinkin enemmän Raamattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän porukat osaavat jo lukea itsekin, paitsi nuorin lapsi. Hieno kirja, ansaitsee kyllä kehumisen. Kuvat ovat erinomaiset...:))

   Aivan totta, kunpa luettaisiin.<333

   Poista
 8. Mukavan näköinen teos. Varmasti jaksavat lapset kuunnella kun on niin kivasti kuvitettukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minea, lukevat jo itsekin:)))
   Mukavaa päivän jatkoa sinulle!

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥