Google+ Followers

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Kapuloita rattaisiin

Tohmajärven syksyn ruskaloistoa Kemiestä aseman suuntaan.

ENTEET 

Yöllä jymisi, jäät.
Kahlasin auttamaan pajuja.
Keuhkokuume. Kevät.

Mustat kärpäset. Syksy.
Pihassa hidas lintu
ruskeat nuolenkärjet selässään.

Miksi näin: "Lapsen eläessä
sinä paastosit ja itkit,
mutta lapsen kuoltua
sinä nouset ja syöt."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

IN MEMORIAM

Olin kivi, joka murretaan,
olin savu, joka hajoaa tuuleen,
mutta kulkija, kerran,
vapise tomun ääressä
kaiken sen tähden,
mikä olisin voinut olla.


- MIKA WALTARI -

Tämä vanhus ei muistaakseni tarvinnut laitoshoitoa: mieheni ukki, Antti Manninen.

Sain aiheen tämänpäiväiseen juttuuni paikallislehdestämme, UutisAlasimesta. Olin vähällä laittaa linkin, mutta tutkittuani lehden sivuja, ei tätä uutista löydykään netistä, vaan se on luettava paperilehdestä.

Tohmajärven sosiaali- ja terveyspalveluja vuodesta 2013 on hoitanut Attendo, mutta Valvira eli Valtiontalouden lupa- ja valvontavirasto heittelee kapuloita rattaisiin. Attendo haki Valviralta toimilupaa Erkkilän, Marjattakodin ja Takkunurmentuvan palvelukodeille. Tarkoituksena oli jatkaa toimintaa samanlaisena kuin se oli Helli-liikelaitoksen aikana, jossa yöhoito oli ulkoistettu. Tämä oli lisännyt hoidettavien keskuudessa asiakastyytyväisyyttä ja turvallisuutta. Se ei nyt käy, kun Attendo on kysymyksessä. Myös henkilömitoitusta on lisätty entisestä Hellin ajasta. Hoivapalveluissa ei ollut tapahtunut muutoksia tilojen, asukkaiden tai toiminnan sisällön suhteen.

Sillä, kuka palvelut tuottaa, ei pitäisi olla vaikutusta puolueettoman lupaviranomaisen päätöksiin. Attendo Oy:n toimitusjohtaja Pertti Karjalainen on valittanut Valviran Tohmajärvi-päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Kysymys on yhdenvertaisuudesta sosiaali- ja terveydenhuollon erilaisten palveluntuottajien välillä.

Tähän on siis menty, kun ministeriön pakkopäätöksiä ei ole noudatettu eli Hellin olisi pitänyt jatkaa kallista ja huonoa toimintaansa. Saamme nähdä, mihin vielä joudummekaan; Attendo on joka tapauksessa hoitanut leiviskänsä paljon paremmin kuin edesmennyt Helli-liikelaitos.

Tohmajärven vanha pappila eräänä kevättalvena.

Kävin antamassa Islabille verinäytteet, ja sillä matkalla tapasin entisen tikkalalaisen, ja vaihdoimme kuulumisia. Hänellä kuoli aviomies jo monta vuotta sitten, rouva on minua joitakin vuosia vanhempi. Monenlaista löytyy kuulemma hänestäkin, sairauksia on riittänyt. Hän asuu omassa osakkeessaan, eikä varsinaisissa vanhusten taloissa. Näitä taloja on kirkonkylään tehty kymmeniä, joista tuossa edellä on mainittu muutama. Takkunurmentupa on entinen kunnansairaala, joka on laajennettu ja saneerattu uuteen uskoon.

Harmistusta rouvalle tuottavat naapurit, joita ei voi itse valita. Näinhän se on, taajamissa ei tosiaan voi valita naapureitaan, olipa heistä minkä sortin haittaa hyvänsä. Astmaatikolle tuottavat haittaa kaikenlaiset tupakan- tai hampuntupruttelijat, yöeläjät, jotka nukkuvat päivällä ja elämöivät yöllä. 

Täällä maalla on ollut rauhallista, varsinkin sen jälkeen, kun muuan viinaan menevä naapuri muutti pois. Mies ajoi taksilla tai naapurin kyydillä pihaan ja tuli sisälle, jos pääsi. Yöaikaan olemme pitäneet ovet lukossa.

Postitin arvontapalkinnot onnellisille voittajille, joten ne ovat muutamassa päivässä teillä...

Mahlanvalutukseen myös jotkut varautuvat, varmaan miehenikin, kun aika koittaa. Nordic Koivulla sesonkia kestää keväällä noin kolme viikkoa. Meidän sesonkimme on onneksi vielä lyhyempi, korkeintaan viikon. Liikaa ei kannata vettä pakastaa, vain omiksi tarpeiksi.

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää viikonjatkoa ja kevään alkua. Kertoivat että muuttolintuja on jo saapunut...
                         Aili-Mummo


14 kommenttia:

 1. Vaikuttavaa tekstiä runossa, kiitos!
  Kyllähän hämmennetään noita Sote-palveluja teilläpäin, niinkuin koko maassa. Pieni ihminen on pelinappula nykypäivinä

  Mukavaa kevättä sinulle ja läheisillesi.
  PS: mahla maistuu makealle! Eikös siinä noita terveydelle hyviä kivennäis- ym muita hyvää tekeviä aineita ole paljon?

  VastaaPoista
 2. Hei Minttuli!

  Totuuden sanoit: olemme pelkkiä pelinappuloita 'viisaiden' rinnalla.
  Kiitos, samoin sinulle.<33333
  Mahla on suurimmaksi osaksi vettä, koivusokeria ja kivennäisiä, entsyymejä ym, kuiva-ainetta on 1%, joten 99% on vettä.

  Mahlan sokeri maistuu, siksi se käy herkästi. Vappusiman voi tehdä hyvin mahlasta, olen tehnyt ja onnistunut, hyvää oli.

  Minusta mahla on ylimainostettua, mutta saa siihen uskoa jos haluaa tai käyttää 'lumelääkkeenä'.

  VastaaPoista
 3. Huono naapuri vie kotirauhan. Se on kurja juttu se. Pitää siis pitää mielessä, että ei ryhdy itse kurjaksi naapuriksi. Meluisia me on ainakin oltu, mutta muuten ihan sopuisia:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, tuio mitä sanot, on totta!
   Usein on niin, että metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan, mutta ei aina pidä paikkaansa!

   Poista
 4. Vaikuttava runo,niin mihin tää kaikki johtaa,leikataan leikataan.Oikein hyvää loppuviikkoa Aili-Mummo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritva, tarkoitat varmaan: nämä kaksi Waltarin runoa..:))
   Hallituksen arvion mukaan parempi leikata köyhiltä ja pienituloisilta..:(

   Kiitos Ritva, kuin myös sinulle.<33333

   Poista
 5. Asiaa puhut ja kirjoitat.
  Ei meitä pieniä ihmisiä kuunnella, eikä meidän mielipiteillämme ole mitään arvoa.
  Olemme kyllä niitä pelinappuloita vaan.Tämän näkee monessakin asiassa, eikä yksin tässä.
  Kurjaa sellanen.
  Mutta joko muuttolintuja on nähty, ihanaa..ja kuulin, että ensi viikolla alkaa oikein kunnolla muuttolintujen muutto tänne!
  Odotellaan sitä ja kiitos hienosta postauksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakka, kiitos sanoistasi!

   Muutamia lintuja on jo tullut, mutta varsinainen rynnäkkö on vielä edessä päin..:)))

   Ihanaa odotusta sinulle, Harakka, ja meille kaikille.<33333

   Poista
 6. Pitäisi joskus maistella tuota koivun mahlaa. Minulle ei normaali sokeri käy, koska se laskee sokerini alas ja insuliinin ylös eli päinvastoin kuin diabeetikoilla. Steviaa aion kokeilla kasvattaa itse ensi kesänä.
  Olen ottanut viikon vapaaehtoistyön vastaan ja käytän heidän koiraansa lenkillä, koska rouva ei pääse liukkailla mihinkään ja mies lähti lappiin hiihtelemään. Ihana koira ja tulee hyvin toimeen meidän koiran kanssa.

  VastaaPoista
 7. Hei Mai!

  Jos tontillanne kasvaa koivuja, voitte porata kylkeen reiän ja laittaa siihen letkun, ja letkun toisen pään astiaan. Astia ei saa olla avoin, siihen menee muuten roskia.

  En oikein usko, että koivusokeria vaikuttaa sokeriarvoihisi.
  Minä ostin steviatabletteja, mutta niissä on voimakas jälkimaku. Ei sellaista voi kahvin kanssa käyttää. Käytän siis Hermesetasta.

  Mukavaa että sinulla on sellaisia harrastuksia että autat naapuriasi. Se on oikein hyvä asia..:)))

  Leppoisaa viikonloppua sinulle, Mai.<33333

  VastaaPoista
 8. Hei Aili-mummo!
  Sainpa mukavan lukupaketin häärätessäni blogisi syövereissä. Ja yritän nyt sitten kirjoittaa yhteen kommenttiin kaikista kirjoituksistasi mieleenpainuvimmat asiat. Ja lukemista on paljon, mutta sinun kirjoituksissasi on aina jotain, joka saa sanat tulvimaan mielessäni.

  Tuo Mika Waltarin runo on aina yhtä vaikuttava, jostain kumman syystä pysähdyn sen kohdalle aina ja mielessäni kulkee kuin kuvina ihmisen elämä, mikä olisin voinut olla...

  Voihan tsimppu, en ehtinyt kirja-arvontaan. No, joku toinen kerta sitten.

  Ilona Karjalaisen romaanista Kaimos kirjoittamasi teksti on koskettavaa, inhimillistä ja tunteisiin vetoavaa, vaikuttavaa...

  Ihana otsikko: Miltä tuuli haisee? Lieneekö lapsenlapsiesi kysymää...? Ja Hannu Salakan runo osui suoraan kevään ytimeen.

  Caj Westerbergin runoissa elää aivan omansalainen maailma, kiehtova ja hyvin symbolinen. Olit valinnut hyvin, nämä runot olen ennenkin kokenut omakseni, kuten varmasti moni muukin.

  Hallitseeko ihminen elämää...-kirjoituksessasi on upeaa ja oivaltavaa pohdiskelua, jota varmasti jokaisen olisi hyvä tehdä elämästään. Ja totta, jokaisella lienee oma lempivuodenaikansa, itse en vielä ole kyennyt päättämään mikä, kaikki ovat niin ihania. Ehkä joskus kykenen tekemään valinnan tai ehken sittenkään, ehkä minun on tarkoituskin pitää kaikista vuodenajoista, mene ja tiedä...

  Rikas vai rakas..., niinpä kirjoituksesi osui naulan kantaan. Pääkaupungissa ovet ovat aina lukossa, tuntematon ovella aina vieras, jota ei haluta tavata. Ihmiset ovat muuttuneet, samoin suhtautuminen toisiin ihmisiin. Pienemmillä paikkakunnilla muutoksen huomaa varmasti herkemmin, pääkaupunkiseudulla tilanne on ollut raadollinen jo kauan aikaa.

  Miten inhimillisen raadollisia Eeva Kilven runot ovatkaan, klassikoita joihin aina palata. Hänen tapansa käyttää sanoja, antaa niille uusia merkityksiä, miten niistä nautinkaan.

  Siinäpä vasta totuuden sanoja, Anja Porion runossa on tiivistetysti annettu naistenkäsittelyohjeet, jotka toimivat melkeinpä poikkeuksetta aina. Miten kummasti meidät naiset kasvatetaankaan...?!?

  Entäpä Porion runon jatkeena oleva sinun runosi, jaa'ah, melkeinpä inhorealistinen tiivistys, suorasanainen ja niin tosi sekin, kerrassaan humoristisen oivaltava...

  Ja entäpä toinen runosi, kyllä meni suupieli taas korkkiruuville, melkoisesti menikin. Miten upea, taidanpa tulostaa sen jääkaapin oveen, useamman kappaleen, jotta voin lykätä sen käteen, käypäläiselle...

  Marja-Leena Toukonen on itselleni uusi tuttavuus, mutta näytteiden perusteella ehdottomasti luettavien joukkoon kuuluva, kenties pysyväksi kirjaksi yöpöydällä. Joku niissä vain puhuttelee ja koukuttaa...

  Kiitos upeasta lukukokemuksesta, sain ajatuksille ja tunteille pitkäksi aikaa työstettävää.

  Kauniin keväistä viikonloppua sinulle...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pitsit!

   Miljoonat kiitokset kauniista sanoistasi..:))
   Löydän aina puhuttelevia, toisten kirjoittamia runoja, oma kirjoittelu on jäänyt vähäiseksi viime aikoina. Tuntuu olevan rikos, jos koko runon lainaa joltakin toiselta, vaikka aina ilmoitan oikean nimenkin; mutta siitä en välitä. Viekööt käräjiin jos haluavat, mutta lainaan silti.

   Runoista löydän usein ajatuksen, jota voin pohdiskella itsekseni.

   Kiitos että löysit niin paljon hyvää blogistani! Noiden kiitoksien voimalla jaksan taas pitkään postailla uusia juttuja..:)))

   Sinulla Pitsit, on upea blogi, jonka laista en blogimaailmasta toista löytänyt! Se että pidät kaikista vuodenajoistamme, on hienoa; voisinpa minäkin..?

   Kaikkea hyvää sinulle ja oikein auvoisaa viikonloppua ja huhtikuuta, Pitsit sekaisin.<33333

   Poista
 9. No, näkyy sote-asiat olevan epäselviä siellä teidän kunnassa niinkuin koko valtakunnassa. Nyt uusi työryhmä on saanut aikaa vuoden loppuun keksiä jotakin järkevää uudistusta. Tietävätkö he itsekään, mitä haluavat. Sekavalta näyttää täältä ruohonjuuritasolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sote-asiat ovat olleet sekaisin siitä pitäen, kun liityimme Helliin. Piti tulla suuria säästöjä, mutta kävi päinvastoin. Nyt kun jäimme vihdoin Hellistä pois, jouduimme hallituksen silmätikuksi. Attendo hoitaa hommat, mutta aina tulee uusia kapuloita rattaisiin korkeammalta taholta. Hallitus on ihan sekaisin, on paljon isoja asioita esillä yhtä aikaa, mutta tolkkua niihin ei tältä hallitukselta tule. Asiantuntijat taitavat olla yhtä tietämättömiä kuin ministeritkin..:(

   Kiitos kommentistasi, Irene, ja oikein leppoisaa viikonloppua sinulle & perheellesi.<33333

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥