Google+ Followers

tiistai 14. toukokuuta 2013

Eilen ja tänään

Eilen aukesivat hiirenkorvat, aurinko nauroi taivaalla...

Ei selviä tästä
hornan humalasta.
Pois, perhana, pois!
On jalassa lasta,
ei toisessa lapikasta.

Pian korvat puhkeaa puuhun
ja silmät moneen muuhun.
Nyt taita, lapseni, taita!
On sillä punainen paita
ja tarhassa risuaita.
Tee lapseni iloinen vasta!

- AILI NUPPONEN - 

Pihlaja-angervokin sai pienet lehdenalut...

Anteeksi että eilen jäi päivitykset tekemättä! Kevät on saapunut hennon vihrein vaattein meillekin, ja mummo puuhasteli ulkona. Illemmällä saimme sitten sadetta, joten maa on nyt märkä, enkä mene pihalle. Tänään sää on sateisen harmaa eikä aurinko näyttäydy.

Nämä ovat uusia kuvia, eilen otettuja. Tuo runo on vanhempaa perua, se ilmestyi vuonna 1991 kokoelmassa Elämänpelto, jonka painos (500 kpl) on ollut jo aikaa sitten lopussa.

Viime sunnuntaina, kävi pojan perhe luonamme äitienpäiväkahvilla. Mummon 'ruusu' on miljoonakello, joka toivottavasti kukkii koko kesän ajan ulkona.

Miehellä on ollut kotvan aikaa vaivoinaan kipeä selkä, jota on luvattu kuvata, ja sitten ei. Hän on ainoa pienessä perheessämme, joka voi nostella ja kannella vähänkin raskaampaa. Eli tilanne on siis huono ellei apua saada jostakin.

Katkennut käteni on särkenyt viikon ajan hautojen lakaisusta alkaen. Kyllä molempia ranteitani särkee myös nivelrikon takia, mutta murtuma pahensi tilannetta oikeassa ranteessani. Tapahtuneesta on lähes 11 kuukautta, joten hidasta on 'parantuminen'.
Syksyllä istutettu sinivuokko kukkii näin kauniisti.


Onneksi meillä ei ole kesämökkiä, on vain tämä kesä- ja talvimökki, josta riittää huolta ja tekemistä. Pieni kasvimaakin on, jonka varmaan kylvämme entiseen tapaan. Jos hyvin käy, kylvemme kesällä muutaman kerran savusaunassa, viime kesä tosin meni ilman ainoaakaan lämmitystä.

Eilen huomasin jo ruohon tuoksuvan, vaikka ei sitä vielä paljon ole. Uuden ruohon tuoksu on melkein huumaavan ihana! Sitä ja monta muutakin vanhaa ja tuttua asiaa ihmettelen.

Tohmiksella käydessä pitäisi muistaa ottaa uusia kuvia. Kännykälläkin saa hyviä kuvia, mutta minulla ei ole siinä salamaa. Tosin harmaalla ilmalla ei kuvia kannata ottaakaan.

Ruttojuuri on karannut metsään!

Tikkalassa tuntuu olevan asuintaloille kysyntää. Me aiomme sinnitellä tässä talossa ja kylässä vielä vuosia. Mitään hinkua kirkolle ei kummallakaan ole, onhan meillä molemmilla ajokortti. Ja sitten on tuo pojan perhe, jonka lapsia olemme pitäneet silmällä ja ruokkineet. Se on ollut meille mieluisaa puuhaa lähes 12 vuoden ajan. Koulut loppuvat parin-kolmen viikon perästä, ja sitten mummon kuuluu olla jonkinlaisena varasilmänä ja hoiturina neljälle vanhimmalle neidolle. Paupau on päivähoidossa koko kesäkuun ajan. Hän täyttää syksyllä viisi vuotta. 

Me vanhat asumme täällä syrjäkylällä, ja työikäiset asuvat keskikylällä, pääasiassa. Toimivien maatilojen määrä on enää murto-osa siitä, kun me lopetimme vuonna 1998. Maitotiloja laskin viisi kappaletta, lihatiloja kaksi, yksi villisikatarha.

Sen uskallan sanoa, ettei maatilojen lukumäärä ainakaan suurene, ellei ihmettä tapahdu. Ja sitä en usko tapahtuvan!

Toivotan teille, rakkaat lukijani, oikein antoisaa alkanutta toukokuun viikkoa!
                           Aili-Mummo

26 kommenttia:

 1. Voi harmitus, kun kätesi ei meinaa parantua. Minun vasen värttinäluu murtui marraskuun lopussa ja siinä meni noin kolme kuukautta, että se oli kunnossa. Samalla meni olkapää, jota varten kävin lääkärillä pari kuukautta sitten ja röntgen ja ultraääni on ensi viikolla...ei oikein naurata perussairaanhoito...sen jälkeen vasta suunnitellaan jatkohoito...hommia teen suomalaisella sisulla ja kylmägeeli auttaa kun tuntuu oikein pahalta.
  Voimia ja jaksamista aherrukseesi :D

  VastaaPoista
 2. Mai, kiitos osanotosta!
  Perussairaanhoidossa yritetään potilas käännyttää jo ovelta pois, ettei tule kunnalle tai lääkärifirmalle laskuja (meillä Attendo).

  Myös mieheni olkapää leikattiin, siitä tulee syksyllä 2v. SE onnistui, mutta teetti kovasti työtä... Kun yksi asia korjaantuu, ilmaantuu uusia.

  Toivon että olkäpääsi saadaan kuntoon, älä hellitä, vaan vaadi sitä! Olkapää on leikatta mahdollisimman nopeasti (alle 1v tapaturmasta).

  MInä olen käyttänyt särkyvoidetta, se auttaa kipuihin. Lisäksi minulla on villarannekkeet.

  Voimia ja sisua elämääsi, Mai.<33333

  VastaaPoista
 3. Minunkin poikani perhe kävi äitienpäivänä kylässä (tai tuli jo lauantaina), pikku Prinsessalle se oli ensimmäinen vierailu luonamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea vaan sinulle ja vaimollesi, Matti, ja tietenkin pikku-Prinsessalle! Ihanaa saada uusi ihmistaimi ensivierailulle..:))

   Oikein hyvää toukokuun viikkoa sinulle.<33333

   Poista
 4. Keväällä onkin kauniit vaatteet. Meilläkin sataa, mutta ei haittaa yhtään. Sisällä on monta puuhaa rästissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on aina kaunis ja ihana..:))
   Teillä sade viilentää ilmaa, meillä ei ole hellettä, eilen päälle 20 astetta.

   Työniloa sinulle, Mine, ja hyvää viikon jatkoa.<33333

   Poista
 5. Mukava runo.
  Ihania sinivuokkoja, johan silläkin kesä on tullut. Kiva..
  Toivotaan että säryt käsistäsi hellittäisi.
  Kiitos ja aurinkoisia päiviä teille sinne ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi!

   Vakavasti on ainakin tulollaan..:))
   Toivotaan, mutta...
   Kuin myös sinulle sinne Ruotsiin.<33333

   Poista
 6. Mukava on runo,aurinkopaistaa ja lämminta on.Tovotaan että säryt hellittävät..aurinkoista viikkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritva, kiitos, toivon että se tepsii!
   Aurinkoista ja hyvää viikkoa myös sinulle & perheellesi.<33333

   Poista
 7. Näin se on, että maatilat vähenevät ja isompi työmäärä vyöryy niiden harteille, jotka vielä jaksavat yrittää. Itse pistimme lankut luukulle( meillä oli jalostussikala) kymmenen vuotta sitten ja pellot on vuokrattu. Muuta maatilkkua ei enää viljellä kuin pientä kasvimaata. Kylämme on elinvoimainen ja asukasmäärä lisii jatkuvasti, mutta maatilat ovat täältäkin vähentyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Maitotiloja on enää viisi, joista yksi lakkaa olemasta tämän kesän jälkeen. Tätä on elämä ja EU.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe, onhan tietty suurtiloilla aina enemmän työtä, mutta Tikkalassa ei ole kovin suuria, ns. robottinavettoja. Tosin ne tilat ovat ainakin hampaisiin asti koneistettuja.

   Elinvoimanen on meidänkin kylämme, sillä Joensuu on lähellä. Kaupungin raja kulkee kylämme kupeessa, joskin keskikaupungille on matkaa yli 30 kilometriä. Teillä eläm,ä kulkee suuntaan kuin meilläkin. Maajusseja ei näköjään isossa EU:ssa tarvita, ruokakin pitäisi olla melkein ilömaista. Ja se ei onnistu, Suomi on kallis maa...

   Sikatiloja on varmaan viime vuosina lopetettu eniten.
   Yhdyn tuohon toteamukseesi, 'tätä on elämä ja EU'.

   Hyvää viikon jatkoa, Piipe.<33333

   Poista
 8. Tätähän se on, hitaasti paranee paikat! Ne mun pakolliset työt on nykyisin niin vähäset, että ajan kanssa ne hoidan...sanoisiko jotenkuten!

  Tällä viikolla ajattelin pidentää jonkun metrin näitä pikku pyrähdyksiäni, katotaan kuin mummon siiten käyp! Jos en kokeile pärjäänkö, niin mistä sen tietäisi jotta olenko edes jonkin verra edistynyt olossani....;)

  Kaikesta huolimatta, kyllä me Aili-mummo pärjätään nuoremmillekin jopa....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maikku!

   Hidasta on, jos 'paranee' koskaan..;/
   Toki vähän niitä on minullakin, kun ei enää enempään kykene.

   Toivotan sinulle, Maikku, hyvää toipumista! Pian sinä niillä polvillasi juoksentelet kuin nuoremmat ikään..:))

   Kiitos, Maikku, optimismia aina tarvitaan..:D
   Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle.<33333

   Poista
 9. Kauniita kuvia! Ja oi...olisipa oma mummi vielä elossa. Menisin mieluusti hänen luokseen vaikka koko kesäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helmi-Maaria!

   Ikävää että mummosi on muuttanut 'paremmille elomaille'. Muistan sen noin parin vuoden takaa.
   Oikein antoisaa ja hyvää viikkoa sinulle.<33333

   Poista
 10. Hauska runo! Hienosti siellä sinivuokot kukki.Kivut ovat niin harmillisia,toivotaa että ne
  paranisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, tuo loru olisi sopinut hyvin Mummo ja muusat kirjaan!
   Kivut on vain kestettävä ja käytettävä niitä keinoja, joita on. Särkylääkettä käytän tarvittaessa voiteena, en pillereinä. Muita pillereitä on jo ihan liikaa..;(

   Tiedän kyllä paikan, missä kaikki kivut paranee...
   Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle.<33333

   Poista
 11. runosi on ihana, iloinen ja rytmikäs.. pieni pala lapsuuden kuvaa.
  sairaudet, kipu, väsymys ne tulevat hiljaa hiipien kuin varkaat ihon läpi. niinkuin Aale Tynnin runossa -"Aikaa myöten olen saava askeleet raskaat.." - yritetään sinnitellä, siitä huolimatta, jospa kesä keventäisi kipuja, toivotaan niin ja parantavan enkelin kosketusta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Aikku!

   Kiitos ystäväni..;)
   Aivan totta, kesästä pitää nauttia ja nyt keväästä! Ne lentävät pian ohitse.

   Minulle nämä hankaluudet ovat raskaan työni tulosta, ja sukuperimän tietysti. Toivokaamme että kesä helpottaa oloamme!

   Kiitos tuosta 'parantavasta enkelistä', sinä ajattelet paljon heitä.<3

   Oikein kaunista ja hyvää kevätviikkoa sinulle, Aikatherine.<33333

   Poista
 12. Ihana kevät! Koivuissa jo mekein täydet lehdet. Oletkos nähnyt keltaisia sinivuokkoja? Uskomatonta mutta sellaisia on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula, en ole nähnyt ellen sitten kuvina. Olen kuullut kirjoitettavan keltavuokoista, mutta keltavuokkoja en ole löytänyt edes puutarhoista. Voivatkohan vuokot kenties risteytyä keskenään?

   Hyvää torstaipäivää sinulle, Tuula sinne Mynämäelle.<33333

   Poista
 13. Aivan vielä et varmaan uutta saunavastaa voi tehdä, mutta jos hiirenkorvat jo on, niin piankos. Runossasi oli kevätriemua, tykkäsin.
  Tämän maan maitotalous käy kohta niin vähiin, että tuontimaitoon joudutaan turvautumaan. taitaa EU huseerata sinäkin niin paljon, ettei lypsykarjan pito kiinnosta nuorempaa väkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, ei ehkä tällä viikolla kannata tehdä vielä vastaa, mutta ensi viikolla varmasti saunomme vastan kanssa..:))

   Kiitos tykkäämisestä, Aimarii!
   Maausko tällä menolla loppuu kokonaan, surkea tulevaisuus.
   Maajusseja on vihattu ja sorrettu kautta aikojen, näin pääsevät vihaajat päämääräänsä. Kukaan ajatteleva ihminen ei halua jättää lapsilleen taakkaa kyykytettynä olemisesta.

   Lypsykarjanhoito on liian sitovaa työtä. Mutta ehkä joitakin robottinavettoja vielä perustetaan...?

   Kaunista ja lämmintä torstaipäivää, Aimarii.<33333

   Poista
 14. Onpa hieno tuo sinun runosi! Tunnetta täynnä ja samalla vähän humoristinen - niin kuin elämä yleensäkin. Ihanaa keväistä viikkoa sinne Pohjois-Karjalaan. Minäkin olen tulossa sinne suuntaan sukulaistytön lakkiaisjuhlaan kesän kynnyksellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marmustoi!

   Tuon kirjoitin valovuosia sitten, vanhempi poikani oli vielä elossa.

   Ajattelitko käydä Tikkalassa asti?
   ILoista lakkiaisjuhlaa, Marmustoi.<33333

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥