Google+ Followers

tiistai 21. toukokuuta 2013

Iloksi muuttuu

Kaksi kaunista, taivas ja puut!


Kuohunsa nostavat 
               vaahtoavat
         kukkameren maanalaiset rönsyt.
Aalto aallolta kaatuvat kukat edelliset
jälkimmäisten niskaan.
Voikukat harmaat leinikkien jalkoihin.
Siivin sinisin siitä nousevat orvokit.

Niin kukkaset kiiruhtaa
                        niityn aikataulua noudattain.
Järjestys on mullan alla
          sävellys hienonhieno.
Ensin leskenlehden sitten kukka valkea vuokon.

Niitylle kukat melodian luovat.
Ajallaan kilahtaa kukin kukkanen
                            oktaavina ylös ja alas
koko sävellyksen nuotit ylimmästä
                    alimpaan.
Nuotit lukemalla
                   niityt
       kukkiin pukemalla
            sen soittaa.
                      Sävelasteikossa
järjestys on tiukka.
     Ensin lehti lesken sitten vuokko valkoinen
kielo orvokki ja ruusu...


- KAARINA VALOAALTO -       

Mummon ja ukin mökki metsän keskellä.

Jotain outoa on näissä mummon nettiyhteyksissä. Eilen yritin postata, mutta oli vain yksi tolppa yhteyttä, ja sitten katkesi sekin vähä. Otin eilen nämä kuvat kun siivoilin pihaa talon takaa. Huomannette, ettei mummolla ole kukkapenkkejä, ei ole niiden hoitajaakaan. Ainoat kukat ovat pihassamme luonnonkukkia, joita olen siirtänyt satamäärin. Myös lupiineja esiintyy melkoisen paljon...

Tänään ihmeekseni huomasin, että nettiin on kolmen tolpan yhteys. Poika kertoi pyhänä käyneensä naapurissa tutkailemassa, miksi naapurillakaan ei yhteydet toimi. Pojankin perheen yhteys on huono, vaikka heillä on suuritehoisempi 'mokkula' kuin minulla ja naapurillamme. Monet meistä ovat luottaneet DNA:han, valitettavasti. Kirkonkylässä saisi 4G yhteyden toiselta firmalta, mutta siitä tuskin on meille mitään apua.

Jos elämä vielä sujuisi muuten, mutta pankkiasiat ovat näiden yhteyksien varassa. Kuinka maksan laskut ajallaan, kun yhteydet eivät pelaa? Posti kantaa laskuja harva se päivä. Ei tee mieli lähteä pankkiin 25 kilometrin päähän, jos maksaminen ei kotoa käsin onnistu. 

Ja miten käy sitten, kun Osuuspankkimme yhdistetään Joensuun ja Juuan Osuuspankkiin, säilyykö konttorimme enää ja viekö suuryritykset vähät rahamme omiin tarkoituksiinsa? Juuri sitä ollaan parhaillaan tekemässä. Kaikki täytyy olla 'suurta' , jotta mikään ei toimisi, kunnat myöskin.

Anteeksi, tuli jälleen valitusvirsi. Ei ollut tarkoitus...
Ketunleipä kukkii pihakuusen alla.


Ihminen saa tuntea oman pienuutensa nyky-yhteiskunnassa. Tässä muutaman kymmenen vuotta saimme välillä viettää jo kohtuuelämää, mutta nyt meidät on luokiteltu nollakastiin. Tai jo EU toi sen nollakastin meille maanviljelijöille. Meitä voi alistaa ja alentaa miten paljon tahansa, ottaa pois jopa nekin oikeudet, jotka koskevat kaikkia kansalaisia.

Ihmettelin luopumistuelle jäädessämme, kun asianomaisessa sääntövihkossa sanottiin, että 'kiellettyä on myös metsämarjojen kerääminen myyntiin', mikä on lain mukaan sallittua kaikille Suomen kansalaisille verottomana, mutta ei ole meille maajusseille. Ei kai sellaista lakia ole koskaan tehty, jossa erotellaan maanviljelijät erikseen muista Suomen asukkaista. Mutta jotkut höyrypääherrat olivat sellaisen säännöksen vihkoseen laittaneet maajussien kiusaksi. 

Tosin nauroin makeasti myös, sillä en olisi enää siinä vaiheessa pystynytkään poimimaan ja myymään marjoja selkäni ja polvieni takia.

Eli kyllä se lopulta iloksi muuttuu, ellei muuta niin vahiniloksi!

Toivotan teille oikein hyvää ja kaunista toukokuun neljännen viikon alkupuolta!
                                  Aili-Mummo

36 kommenttia:

 1. Eihän noin kauniilla paikoilla kukkamaita kaipaa! Luonnonlukat on parhaita. Minunb piha kun on niin autiolla paikalla että kaipaa vähän jotain ympärilleen.
  Minua pelottaa tuo sote uudistus noiden terveyspaövelujen kohdalta, muuttuuko meidän hyvin palveleva terveyskaskuksemme sitten vain kaukokohteeksi johonkin suureen (ja kauniiseen). Meillä on ollut ilo omasta hyvästä terveyskeskuksesta jossa todella hoidetaan eikä vain arvailla. Tuo suuruudenn ihannointi ja siihen pyrkiminen ei varmasti tule olemaan sivukylien pelastus, päinvastoin, loputkin asukkaat lähtee.
  Mutta, nyt saadaan nauttia kauniista päivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi, mummeli!

   Ihan tuota en epäilemättä usko, varmaan teillä jonkinlainen joki tai koski pihanne lähellä, onhan siellä myllykin..:)

   Onkin syytä pelätä noita hallituksen 'uudistuksia', jotka ainakin meille maaseudun ihmisille ovat pelkkiä huononnuksia. Hyvin toimiva se oli meilläkin ennen Helliä, mutta ahneuksissaan lähdettiin etsimään 'säästöjä', joita ei saatukaan.

   Ihanaa että siellä teillä palvelut vielä toimivat hyvin, toivottavasti ne säilyvät myös!

   En usko, että kukaan Tikkalaa tyhjentää, ennen tyhjenee Tohmajärven kirkonkylä. Me asumme ihan suuren Joensuun kyljessä, mutta keskikaupungille tulee matkaa n. 30-40 kilometriä.

   Kaikki nuo terveys- ja kuntauudistukset ovat suurta huijausta. Siitä saamme kiittää tätä nykyhallitusta..;/

   Nauttikaamme ihanasta kesästä, joka tuli ihan yllättävän nopeasti..:)))

   Poista
  2. Tuo mylly on sähköllä käyvä ja sen vanha piha autio ja niin kovaksi tallattu etten sille mitään saa. naapurin iso peltoaukea on vieressä ja maantie ikkunan alla, olen kuin tarjottimella tässä.

   Poista
  3. Anteeksi, mummeli, sanoinpa väärin!
   Toki ymmärrän, anteeksi vielä kerran.<33333

   Poista
 2. Kaunis on kotinne kauniilla paikalla, ja samaa mieltä olen mummelin kanssa, luonnonkukat ovat ne kauneimmat.
  Toivottavasti nettiyhteydet saadaan taas toimiviksi siellä, hankalaa on asioiden hoitaminen ilman kunnon yhteyttä nykypäivänä:(
  Kiitos runosta, niin kevättä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos sanoistasi!

   Ellei DNA hoida linjojaan, pitää löytää uusi yhtiö, mutta en tiedä, löytyykö...

   Kunta ei lähtenyt aikanaan 100 megan langallista nettiyhteyttä rakentamaan, mutta ainahan kirkonkylään joku yhteys saadaan. Toista se on meillä sivukylien asukkailla.

   Ole hyvä, Minttuli, ihanaa että pidät.<33333

   Poista
 3. Hyvä Aili-mummo!
  Ei tuo ollut ollenkaan vielä valitusvirsikään... niin paljon on aihetta lauluun juuri esilletuomiisi asioihin liittyen.... Luonnonkukista minäkin pidän. Lapsena kun käskettiin ruveta siivoamaan, vein matot pihalle ja läksin samantien keräämään kukkia jonnekin pellon taa. Sille vähän naureskeltiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne-Riitta!

   Onhan ne kauniita, luonnonkukat, mutta vaatimattomia.
   Kyllä minustakin kukat, vaikka luonnonkukkaset, kruunaavat siivouksen. Näin minäkin tein ennen, kukkia piti saada pöydälle..:))

   Leppoisaa viikonjatkoa sinulle.<33333

   Poista
 4. Mahtuuhan niitä valitusvirsiäkin tähän maailmaan. Ja toiveikas oli kuitenkin tuo otsikko ja sinulla mukava tupa siellä luonnon keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, totta kai se lienee, me olemme kovia valittamaan, olipa aihetta tai ei...

   Toivoa ei sovi sammuttaa, sitä pitää vaalia!

   Kiitos, Mine, lupasit tulla kuvaamaan..:)))

   Poista
 5. Kaunis mummon mökki,luonnonkukat ovat kyllä kauniita.Hyvää viikon jatkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ritva!
   Samoin sinulle ja perheellesi.<33333

   Poista
 6. Ketunleipä ja lupiinit ovat kauniita!

  Me ollaan vieraannuttu jo kaikesta...Saksassa näin lehmiä laitumilla niin kuin oli joskus minun lapsuudessa myös Suomessa. Onnellisilta lehmiltä näyttivät eikä ollut ylisuuria utatreita eikä niitä tukevia pusseja. Olen sen sadasti mammalassa tuonut lehmät laitumelta lypsylle ja vienyt takaisin laitumelle. Nyt vasta tajuan, miten onnekkaita olivat mamman Heluna ja Mustapää ja ne kaikki muut, joiden nimet olen jo unohtanut.

  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ovathan ne, kukkiessaan ainakin!

   Hyvä että ulkomailla laiduntavat, yleensä meilläkin, mutta karjoja on enää harvassa. Lakikin velvoittaa lehmien laiduntamiseen...

   Entisaikoina ei suomenkarjanlehmille tarvittu utareliivejä, mutta nyt nämä 'riippatissit' eli -utareet tarvitsevat sellaiset. Uskon että entisajan lehmillä oli hyvin onnellinen elämä, liika tuotanto ei ainakaan sitä pilannut!

   Kiitos, samoin sinulle, ja tervetuloa kotimaahan, Leena-IhaNainen.<33333

   Poista
 7. Näyttää kauniilta! Mutta voi. Toivotaan nyt, että iloksi muuttuu!

  VastaaPoista
 8. Täällä yksi luonnonpuutarhan ihannoija kirjoittaa: Aili-mummon arkea-sivut eivät tahdo sitten millään konstilla enää avautua. Tulee ilmoituksia: lopeta sivut tai odota!
  Oliskohan sulla liian pitkä rimpsu nuota suosittuja tekstejä ja tunnisteita tuossa oikealla näkyvissä... epäilen suuresti..
  Ketunleivät eli käenkaalit ovat valloittaneet täälläkin metsäpuutarhani.
  Aurinkoa kevääseesi Ailis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulleriina, luultavasti vika on siinä, että minulla on niin huono yhteys. Poistin nuo suositut tekstit. Noita lukemiani blogeja on noin sata, ehkä kuvat kannattaisi poistaa...

   Olen minäkin saanut saman ilmoituksen useasti, yhteys on liian hidas.

   Kiva että sinullakin samat kukat..:)
   Kuin myös sinulle, Ullis.<33333

   Poista
  2. Luonnon kevätkukat ovat nyt kauneimmillaan, pianhan se kielokin sieltä alkaa kukkimaan ja tuoksumaan..

   Mielestäni mitään ei tarvi poistaa, kun vain laittaa niitä näkymättömiin.. Kurkistapa mun sivulle, siellä on siinä oikeassa laidassa "näytä kaikki". Siis näkyvissä on vain uusimmat seuraamani blogit.
   t. paraskin neuvoja :)

   Poista
  3. Ullis, juuri nyt en osaa laittaa osaa blogeista näkymättömiin. Otin siksi kuvakkeet pois, että olisi vähemmän lataamista. Minulöla on hirveän huonop nettiyhteys, läheskään aina ei onnistu kommentointi, kun en saa blogisivuja auki. Tämä on kyllä DNA:n vika, miniä oli eilen raivoissaan, heillä on kahdeksalle koneelle mokkula, eikä koneet toimi.

   Poista
 9. Niin karua on totuus maanviljelijöiden arjesta EU-Suomessa! Hohhoijaa, surullista!
  Mutta niin ihana oli tuo kuvasi taivaasta ja puista! Eilen illalla kuvasin samalla tavalla vihreää puun latvaa taivasta vasten, mutta en ole vielä siirtänyt kuvia koneelle. Nyt on niin kaunista kaikkialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe, ruuantuottaja on se vihatuin ja kadehdituin kansanosa. Sitä en jaksa ymmärtää:/

   Tuo keväänvihreä väri on niin ihastuttava ja sopii hyvin yhteen sinisen taivaan kanssa.

   Kaunista tosiaan on, luonto on juhlapuvussaan!

   Poista
 10. Kevään nuotteja voi siis kukkasista lukea, vau!

  Komea on mummon ja vaarin koti luonnon keskellä, tietysti luonnon kukkasten keskellä.
  Sain makeat naurut metsämarjojen myyntitarkoitukseen keräämiskiellosta. Siis ihan syvältä. Ihme, että tällaiset lakitekstit menee eu:ssa läpi.

  Kyllä harmittaa jos nettiyhteys tökkii. Mulla läppärin mokkula toimii mutta vanha pöytäkone temppuaa. En ole oikein expertti näissä hommissa muutenkaan.

  Mahtava kuva koivuista taivasta vasten. Kesäistä. <33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja-Regina, en jaksa uskoa, että tuo poimimis- ja myyntikielto on eu:sta peräisin, uskoisin sen olevan jonkin kateellisen suomalaisen päästä. Se oli Melan luopumistuki-vihkossa, jotka meille jaettiin kun aioimme eläkkeelle. Tai mistä sen tietää, maksoihan eu osan eläkkeestä.

   Pojan vaimo harrastaa hevosia. Hän ei saanut tehdä harrastehevosille heinää omilta pelloilta, vaan heinämaat piti vuokrata naapureilta. Tätä kesti niin kauan, kun täytin 65v. Sen jälkeen on saanut tehdä heinät omilta pelloilta.

   Ei minunkaan mokkulani oikein kunnolla toimi, en ole voinut kommentoida teidän muiden blogeja, yhteys on liian huono, ja sivut latautuvat liian hitaasti.

   Kiitos, Anja-Regina, ja hyvää viikkoa sinulle.<33333

   Poista
 11. Eihän se pankkien yhdistäminen vaarallisesta... nyt melkein netillä ne asiat huolehditaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, eihän se 'vaarallista' ole, mutta osa ihmisistä ei käytä nettiä. Ja lainan saanti voi täällä vaikeutua, kun päättäjät ovat pääasiassa isosta kaupungista.

   Kaunista viikkoa sinulle sinne Göteborgiin!

   Poista
 12. Toivon oikein hyviä nettiyhteyksiä sinne teidän luonnonpihan taloonne. Menimme saareen viime lauantaina eka kerran tälle keväälle ja vastassa oli valkovuokkomeri...voiko olla ihanampaa vastaanottoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, onhan se ollut ihastuttavaa...
   Minulla on valko- ja sinivuokkoja, mutta ei vielä paljon. Leviävät kuitenkin vähän kerrallaan muurahaisten mukana..:)

   Poista
 13. Olen sitä mieltä, että silloin saa valittaa, kun siihen on aihetta ja sulla oli nyt!
  Kyllä huonoksi menee, jos yhteydet eivät sivukylillä toimi, tiedän sen itsekkin asuessani pienellä paikkakunnalla.
  Kuntauudistuksen myötä, kaikki ovat huonontuneet meillä, ihan kaikki.
  Kukaan ei meistä pienistä täällä välitä, kunhan asiat on hyvin siellä pääpaikalla.
  Kaunis on tupasi siellä ja pihasi myös, sellasesta mä myös haaveilen, kun en enää oikein pystyisi myöskään selkäni ja polvieni vuoksi puutarhahommia tekemään.
  Vaikka kuinka kivaa olisikin kesä varsinkin viettää täällä isossa pihassa, mutta töitä se teettää paljon. sille ei mitään voi.
  Mutta nyt on tehtävä pikkuhiljaa vaan, kun sen taidon vielä oppisikin, hi!
  Hyvää viikkoa sulle Aili-mummu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakka, tunnet tilanteen omakohtaisesti!

   Sinulla on myös valittamisen aihetta, ja uskoakseni meillä kaikilla, jotka asumme haja-asutusalueella eli suomeksi maaseudulla.

   Tosi on, että suuri, kaunis piha on työteliäs. Parhaani hoidin silloin aikoinaan talon pihaa, minulla ei ollut ajettavaa ruohonleikkuria, vaikka oli iso piha. Sain kävellä neljä tuntia yhteen pötköön, kunnes nurmikko oli leikattu. Kai se paransi kuntoa, mutta hiki kyllä lensi.

   Elämä opettaa meitä jokaista, ellei muuta niin hiljaa kävelemään, sanotaan sananparressa. Ja minut se on jo opettanut, ja myös mieheni...

   Samoin sinulle, Harakka.<33333

   Poista
 14. On niin kaunis mummon mökki luonnon keskellä Toivotaan että iloksi muuttuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma!

   Sitä samaa minäkin toivoin..:)

   Poista
 15. Suoraveloitus on ratkaisu laskuongelmiin, ainakin toistuviin laskuihin.

  VastaaPoista
 16. Anonyymi, ei suoraveloituksella voi kaikkia laskuja hoitaa!
  Hyvää torstaipäivää sinulle.<3333

  VastaaPoista
 17. Ensiksi, teillä on kaunis talo!

  Asiaa kirjoitit Aili-mummo!
  Kyllä minä joutuisin täysin oman onneni ojaan, hyljätyksi ivaliidiksi jos palvelut loppuisivat ympäriltä.
  Nykyisillään kun niitä olen tosissani tarvinnut, niin huomasin pärjääväni. Ihan helppoahan se ei ole koko ajan ollut, mutta keinot olen keksinyt.
  Paripäivää sitten menin oman kunnalisen lääkärin juttusille kuuntelemaan labra kokeiden tuloksia, olemme sopineet että ottaa minut vastaan tarvittaessa. Paikka on melko lähellä. alle kilsan päässä mutta kahen kyynärkepin ja pönkkö jalkojen kaa... lievä ylämäki vaati aikaa ja taitoa. Tulomatka sit alamäkee, mutta oli hyvä penkki puolessa välissä matkaa ja huiliminen autto! Apteekiin pääsin vasta seuraavana päivänä.
  Omia jalkoja kun olen päättänyt käyttää, että toteaisin niiden toimivuuden....;)

  VastaaPoista
 18. Kiitos, Maikku!

  Niin se käy, jos / kun ei ole tarvittaessa apua. Parasta on, että se 'apu' asuisi omassa kodissa, silloin se on saatavilla kun tarvitsee...Tietysti taajamissa on varmaan suhteellisen helppo saada joku enkeli paikalle. Ikävää jos apua joutuu odottamaan kauan aikaa, minuutit voivat olla kalliita.

  Sinä olet selviytyjien sukua, Maikku, et luovuta helpolla. Panet aivonystyrät töihin, ja se on hieno keino. Tuollaiset lepopenkit ovaty vaikeasti liikkuville tärkeitä, jotta voimia alkaa kertyä enemmän..;)

  Sanovat sitä alaspäin tuloa pahemmaksi kuin ylöspäin nousua. siinä laskeutumisessa repoesi minulta polvikierukka.

  Paljon onnea sinulle niiden jalkojesi harjoituksessa. 'Sisulla ja sydämellä' sanoi Urpo Leppänenkin vaalimainoksessaan!

  Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle, Maikku.<33333

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥