Google+ Followers

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kesäihanuutta ja valitusvirsiä

Harakankellot kukkivat...

Tien reunalla, tien varressa
on suuri kukkamaa.
On kakkarat, on matarat,
myös peurankellot upeat
ne siellä kukoistaa.

Ja perhoset, ja perhoset
ne siellä kisailee.
Niin koreat, niin koreat.
Ne auringosta nauttivat
ja mettä kokoilee.

Tien reunalla, tien penkassa
on suuri kukkamaa.
Nyt pikkupuron varrella
on mesiheinät tuoksuvat
ja punamansikat.


- AILI NUPPONEN -


Samoin samettiruusut.


Nyt on keskikesän aika. Lämpö nousee tänään ainakin kolmeenkymmeneen asteeseen ellei ylikin. Eilen jäi vielä 28 asteeseen, mutta kuumuus lisääntyy yhä loppuviikkoa kohti. Eilinen iltapäivä meni kolmen tytön kanssa. Isommat tytöt viihtyivät kännykkäpelien maailmassa, pienin Paupau katseli teeveestä omia ohjelmiaan, Muumeja ynnä muuta. Ihme ja kumma - kukaan ei halunnut mummon tietokoneelle pelaamaan heidän leikkiohjelmiaan...

Lasten äiti oli kahden isomman lapsen kanssa ostosmatkalla Joensuussa, isä taas oli omissa opintoharjoitteluissaan. Luullakseni heillä on heinäkuu vapaa opinnoista, mutta kuka näistä tietää. Onhan maalla paljon muutakin tehtävää.

Kontkasilla on ensi lauantaina ja sunnuntaina sukukokous retkiohjelmineen. Minä varasin paikat lauantaiksi sukukokoukseen ja -juhlaan. Sukukirjaa myydään sukukokouksessa 70 eurolla kappale poikeuksellisesti. Minä tosin olen ostanut omani kirjan ilmestyessä; toisen kirjan vein veljelleni. Pojalta kysyin, ostanko heille, mutta hän sanoi, ettei halua. Jäähän heille minun kirjani, jos haluavat tutustua äitini sukuun.

Lupiinit lopettelevat kukkimistaan...


Näin keskikesän aikaan liikkuu lomalaisia ja käyvät tervehtimässä serkkujaan. Meillä kävi mieheni serkut, joiden isä kaatui talvisodassa rintamalle, nuorempi poika ei ole koskaan nähnyt isäänsä. Äiti kasvatti pojat, ja meni myöhemmin uusiin naimisiin, ja sai lisää lapsia. Toinen veljistä työskenteli diakonina Helsingissä ja toinen viljeli maata kotitilallaan. Isäpuoli hallitsi kaikkea elinaikansa, mutta kotiseudulleen jäänyt veli on muuttunut kovasti entisistä ajoista ja hyvään suuntaan. Näinkin voi käydä. Nyt tämä serkku asuu kirkonkylässä, kotitila on myyty ja sitä hallitsevat uudet ihmiset.

Ihania metsämansikoita löytyy porraspielestä.


Mansikat kypsyvät porraspielissä ja teiden varsilla. Meillä ei ole enää puutarhamansikoita, olemme ostaneet säilöttävät ja syöntimarjatkin. Nämä herkut ovat lapsenlapsia varten, he pitävät niistä kovasti. Minäkin sain eilen yhden marjan maistaakseni. Mielläni niitä keräisin, mutta huimauksen takia en paljoakaan pysty keräämään.

Mutta ihanaa on että voi ottaa päivän kerrallaan. Nyt ei väsytä, verenpaineeni taitaa olla parempi. Pari vuotta sitten, lääkkeiden takia, verenpaine laski liian alas eikä varsinkaan kuumalla jaksanut yhtään mitään. Saunasta tultua taju oli mennä, kun kuuma vielä laajentaa lisää verisuonia. Olen vähentänyt paljon verenpainelääkkeiden käyttöä ihan omatoimisesti, koska lääkäreistä ei ole täällä ollut apua. Ensin poistin diureettilääkkeen ja sitten vielä puolitin varsinaisen lääkkeen. Pitäisi vielä joskus tehdä kontrollimittauksia. Jos verenpaine on kovin alhaalla, on lähes mahdotonta saada mittaustulosta. Sellainen mittari oli hankittu diabeteshoitajalle, joka hylkäsi mittaamansa tuloksen; tulos ei ollut suositusten mukainen. Kaikeksi hirveydeksi mittari pumppaa paineen niin korkealle, että se katkaisee koko verenkierron siitä kädestä, johon mansetti on pantu. Ja arvata voi, että se 'mittaus' kokee hirveästi!

Mutta valitusvirret seis, nyt on kesä, ja siitä pitää n a u t t i a♥♥
Toivotan teille, rakkaat lukijani, oikein hyvää ja aurinkoista kesäkuun loppua!
                           Aili-Mummo

26 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hannele, oliko se tuo harakankello?
   Samoin sinulle:))

   Poista
 2. Mukava kesäinen runo! Tien laidassa voi nähdä monenlaista kukkaa, hän ken katsoa osaa.
  Lämpömittari näyttää 30 varjossa. Aivan on hikistä hommaa. Koiran valelin viileällä vedellä kun oli niin kuumissaan lenkiltä palattua. Mutta kesä on.
  Mustikat alkavat kypsyä, mansikoita on saatu jo puutarhasta ja metsämansikoita myös. Kyllä kelpaa.

  Harmillisia juttuja nuo verenpaineet. Minulla huippasee korkealla ja toistaiseksi olen selvinnyt yhdellä pienellä tabletilla päivässä. Sukuvika ja laaja vyötärö mulle aiheuttaa painetta. Mutta minkäs teet, kun on niin heikko luonne ja korkea ikäkin jo.

  Mut silti; nautitaan kesästä, marjojen mausta ja kukkien kauneudesta. Talvella on sitten aikaa hytistä kylmästä, hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anja!

   Kyllä tänään tarkeni hyvin, ulkona ja sisällä. Kerran huomasin että mittari näytti jo ylöi 30 asteen varjossa, mutta en pitänyt sitä tarpeeksi tarkkaan silmällä. Ehkä luen lämpötilan huomisaamuna lehdestä...

   Kyllä kylmä tai viileä suihku hyvää tekisi:) Koirasikin osaa olla iloinen, kun hän saa viileän kylvyn☺

   Pyörryttäminen taitaa olla niitä iän tuomia vikoja, ei minuakaan n uorena pyörryttänyt. Pitää muistaa se, jos aikoo tikkaille nouista.

   Heikko luonne on minullakin, vyötärö turpoaa yhä. En tiedä, kannattaako enää tapella väistämätöntä vastaan, ei ainakaan tunnu siltä.

   Naatitaan naatitaan, kesästä ja kaikesta muusta mahdollisesta. Tänään naatin mansikoista, joita mies toi kaupunkireissulta:)

   Oikein hyvvee kesäkuuta siule, Anja-Regina♥

   Poista
  2. Minulla on perinnöllinen verenpaine sekä lisäksi vielä luonne sellainen, että paineet nousevat stressistä. Niinpä tuttu lääkäri sai taisteltua minulle verenpainelääkkeen, jota voin ottaa tilanteen mukaan yksi tai kaksi päivässä ja nyt olen ihme kyllä tänä mullistusten vuotena slevinnyt pienimmällä mahdollisella annostuksella. Kela ei helposti hyväksy tuollaisia 'poikkeamia' ,mutta minun kohdallani se oli must.

   Vyötärö!, mikä se on;) Kadonneen vyötärön metsästys on ikuista ja aika turhauttavaa. Kaikki mikä on hyvää on kielletyä. Minä en ala sellaiseen, en ala, en. Ei se ole luonteen heikkoutta, vaan ymmärrystä nauttia elämästä kaikkien aistien juhlana. Hyvää mikä hyvää!

   Kaunista viikonloppua sinulle, Aili-IhaNainen♥

   Poista
  3. Perinnöllisenä minäkin pidän verenpainettani, olen sairastanut sitä jo koko aikuisikäni. Perintö tulee Kontkasten puolelta, Juvosilla ei verenpainetautia ollut.

   Onneksi sinä osaat itsekin päätellä, miten on meneteltävä, ja asia on 'hanskassa'.

   Minun vyötäröni on mennyt jo kauan sitten, enkä ole enää optimisti sen löytämiseksi. Toisiin ihmisiin ruoka tepsii, ja toisiin ei! Se on yksinkertainen totuus. Kun on lyhyt suoli, ruoka menee läpi vaikutusta tekemättä, mutta minun suoleni ottaa kaikki kalorit talteen.

   Omasta mielestäni en hirveästi herkuttele, mutta kaikki ruoka vaikuttaa lihottavasti - ainakin minuun:-(

   Nautitaan siis elämästä niin kauan kuin se kestää..;))

   Samoin sinulle, Leena-Iki-IhaNainen♥

   Poista
 3. Kaunisti olet laatinut kesäisen runon,nyt kyllä on tien pientareet ja niityt täynä kukkia perhosia ja vaikka mitä pien eliöitä Kiitos Aili :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma!

   Ötököitä riittää, lentäviä ja muita, ovat vielä ihmeen verenhimosia.

   Kaunista ja leppoisaa viikkoa sinulle, Irma♥♥

   Poista
 4. Kaunis runo ja niin on pientareet kukkien peitossa. Lämminkin riittää, ei voi vilua valittaa. Ulkona jos hetken jotain touhuaa, kiireesti ajaa sisälle vilvottelemaan. Vaikka kuinka yrittää juoda ja olla vähän varuillaan, on tuo keskusasema lujilla kuitenikin. Se kun ei ole terve.

  Mutta nauttia pitää näistä päivistä, on ihanaa kun on kesä!
  Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, mummeli!

   Lämpö ei luita riko, mutta vikanaiselle pumpulle voi olla vaikea paikka. Muista sinä ainakin levätä tarpeeksi, älä ole liikaa kuumassa auringossa. Siinä lämpötila voi äkkiä nousta päälle 40 asteen.

   Nautitaan se mikä kyetään, lämmöstä voi nauttia myös saunassa:)

   Kesän ihanuudesta olen samaa mieltä☺

   Kuin myös sinulle ja Himmulle♥♥

   Poista
 5. Viime kesänä kun ajelimme siellä Uudessa-Värtsilässä entisen aseman seutua, vanha hirsitalo on siellä pystyssä vielä, sehän kestää jos sitä ei pureta, niin sen tien varrella kasvoi noita peurankelloja ja erilaisia perhosia lenteli, on se kylä hiljainen nyt,asuinhan ensimmäiset kouluvuodet siellä, ja koulussa oli silloin yli 100 oppilasta.Huh hellettä täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepita, muistoja lapsuudesta, sinne aina palataan:))
   Onhan siellä vielä pystyssä se seitsemän opettajan kivikoulu, ei enää tosin samassa käytössä. Peijonniemen oppilaat ajetaan Värtsilän kouluun, sellainen on nykyinen järjestys.

   Aikoinaan sotien jälkeen Peijonniemi oli vilkas kylä, ja paljon lapsiperheitä asui siellä.

   Aurinkoa ja kesän kauneutta sinunkin viikkoosi, Pepita♥

   Poista
 6. Kaunis runo luonnon kukat ovat kauniita.Hyvää loppuviikkoa.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritva, kiitos!
   Kuin myös sinulle ja perheellesi, ritva♥

   Poista
 7. Mukavaa, että tahdot nauttia ja voitkin :) Kiva runo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, toki voin nauttia kesästä, se on parasta pitkästä aikaa. Viime vuotena ei kesää oikeastaan ollutkaan, oli vesisadetta.

   Ole hyvä, Helmi-Maaria.
   Kaunista ja hyvää kesää myös sinulle♥♥

   Poista
 8. Kuvailit hienosti kesäisen tienvarren sanallisesti.
  Metsämansikan tuoksua ei voita mikään. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Unelma!
   Ihan samaa mieltä:)
   Aurinkoista loppuviikkoa sinulle♥

   Poista
 9. Niin mukavalle näyttää Suomen kesä ja mieleen nousi ahomansikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, tosi on;)
   Lähes parasta Suomen kesässä☺

   Poista
 10. Kiitos runostasi, se on niin kesää ♥

  Hyvä loppuviikkoa ja, uskallanko toivoa, vähän viileämpää sellaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa että pidit:)
   Kuin myös sinulle, Minttuli♥
   Muistaakseni lupasivat viilenevää...

   Poista
 11. Kiitos hyvästä kesäisestä runosta.
  Joopa joo, teillä on sitä lömpöä mikä meiltä puuttuu.
  no teillä on sitten talvella sitä pakkastakin mitä me emme halua. Siinä menee tasaan.
  Ollaan vaan tyytyväisiä mitä meille annetaa. Kesä on kuitenkin.

  Oikein mukavaa sukukokousmatkaa sinulle Aili.

  VastaaPoista
 12. Kiitos toivotuksista, Sylvi!

  On kyllä outoa, kun teillä on kylmää...
  Meillä on ylenpalttisen kuumaa, päivälämpötila pitkälle yli 30 asteen. Ja sama lämpö sisällä. Ei ole huonopumppuisilla helppoa.
  Tyytyväinen pitää silti olla, ja kiitollinen:"Hän säät ja ilmat säätää ja aallot tainnuttaa, hän hyisen hallaan häätää ja viljan vartuttaa..."

  Toivotaan että leipää saamme kotimaan pelloista ja karjan antimista särpimen:)

  Oikein hyvää viikonloppua sinulle ja perhekunnallesi♥

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥