Google+ Followers

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Joanne Harris: Persikoiden aikaanKeväällä 2013 ostin kirjakerhosta Joanne Harrisin romaanin, Persikoiden aikaan, joka oli juuri ilmestynyt. 409 sivua, sidottu. Kustantaja Otava. Keuruu (2013). ISBN 978-951-1-26932-8. Tekijä on omistanut kirjan isälleen, Bob Shortille.

Teos on jatkoa Pienelle suklaapuodille ja Karamellikengille, joita en kumpaakaan ole lukenut. Sen sijaan olen lukenut aikaisemmin J.H:n teokset Suolaista hiekkaa (2002) ja Sarkaa ja samettia (2003). Muistan pitäneeni niistäkin kirjoista aikoinaan, ovat omassa hyllyssäni.

Joanne Harris kuuluu suomalaisten suosikkikirjailijoihin, mutta ennen kaikkea hän on suosikki omassa maassaan, Englannissa.

Kirjan tapahtumapaikka on Ranska. Kirjailijan äiti on ranskalainen, ja kirjailija puhuu ja opettaa myös ranskaa.

Kirjassa on kaksi kertojaa, nainen ja mies. Jälkimmäinen on pappi. Naiskertoja on Anoukin ja Rosetten äiti, Vianne. Hän on pääkertoja.

Ei ihminen saa usein kirjettä vainajalta. Kirje Lansquenet-sous-Tannesista, oikeastaan kirje kirjeen sisältä; toimitettuna meidän postilokeroomme (asuntoveneille ei tietenkään kanneta postia): Roux toi sen , sillä hän hakee postin joka päivä samalla kun käy ostamassa leipää.
   "Eihän se ole kuin kirje", Roux sanoi minulle ja kohautti olkapäitään. "Ei se välttämättä tarkoita mitään."---. "Eihän se ole kuin kirje", Roux sanoi uudestaan. "Avaa se ja katso."
    Olin pyörittämässä viimeisiä tryffeleitä ennen niiden pakkaamista rasioihin. Suklaan pitäminen oikeassa lämpötilassa on aina vaikeaa, ja veneessä, jossa on vähän tilaa, kannattaa pitäytyä mahdollisimman yksinkertaisessa suklaassa. Tryffelit olivat erittäin helppoja valmistaa, ja kaakaojauhe, jossa ne  pyöräytetään, estää rasvakiteiden nousemisen pintaan..."
    "Me lähdimme kylästä kahdeksan vuotta sitten", sanoin ja pyöritin tryffeliä kämmenelläni. "Keneltä tämä kirje voi olla? En tunnista käsialaa.
     Roux avasi kuoren---. "Tämä on Luc Claimontilta."----.Roux avasi kuoren ja luki:
     Rakkaat Vianne ja Anouk,
     Siitä on jo kauan. Toivottavasti tämä kirje tavoittaa teidät. Kuten tiedätte, kun isoäitini kuoli, hän jätti koko omaisuutensa minulle, talon, rahansa ja kirjekuoren, joka minulla oli lupa avata vasta kun täytän kaksikymmentäyksi.Syntymäpäiväni oli huhtikuussa, ja kuoren sisällä oli kirje. Se oli osoitettu sinulle, Vianne. 

Kirje jatkuu vielä pitkään. Siinä vainaja pyytää Viannea palaamaan paikkaan, josta hän lähti kahdeksan vuotta sitten. Paikan nimi on Lansquenet. Kuollut ystävä selittää että hänen talonsa vieressä kasvoi persikkapuu. Kesällä hedelmät olivat kypsiä poimittaviksi, ja syötäviksi. Niitä ei kannata jättää kokonaan lintujen syötäväksi. Tästä tulee kirjan nimi.


Kahdeksassa vuodessa kylässä oli tapahtunut paljon muutoksia, sinne oli muuttanut muslimiyhteisö Afrikasta. Kristittyjen ja muslimien välit ovat kovasti tulehtuneet, ja sen vuoksi tapahtui paljon sellaista, jota ei olisi pitänyt tapahtua. Myös naiset joutuvat valtaa pitävien muslimimiesten taholta sorretuiksi.

Luin kirjaa monta viikkoa, minulla ei ollut kiirettä. Teksti oli upeaa, se veti puoleensa, ja vetää yhä. Kaksi maailmaa törmää siinä vastakkain, kumpi pääsee niskan päälle? Aluksi tietysti toinen, mutta vähä vähältä altavastaajien maailma on vahvempi. Ja oikeudenmukaisuuden. Pieni poltettu suklaapuotikin on pitkästä aikaa kunnostettu, yhteisin voimin. Mutta sitä ennen taistellaan kovaa ja monin keinoin mitään kaihtamatta. Leimataan syylliksi ihmisiä, jotka eivät ole tehneet pahaa, omat rikokset joutuvat toisten maksettaviksi. Noitia on yhä olemassa, niin uskotaan. Noita on poltettava. Tai eräs nainen on paha henki, hän kätkeytyy aina burghansa taakse piiloon. Viannelle on tietoa etukäteen tulevista asioista, hän on 'noidan' tytär. Eräitten hyvät teot halutaan muuttaa pahoiksi. Miten kaunis ja kaunopuheinen mies voi yht'äkkiä muuttua ihmispedoksi? Missä on mennyt vikaan? Mikä on romaanin loppuratkaisu?

Pidän romaanista paljon, toivon että tekin lukisitte sen! Romanttista mutta ei kovin kevyttä luettavaa.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tervetuloa Arja Ahola lukijakseni!

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää tiistaipäivää ja alkanutta heinäkuuta!
                               Aili-Mummo

14 kommenttia:

 1. Kirja on selvästikin sitä nykyajan romanttista etten sanoisi höppää, jota ihmiset kaipaavat. Jännittäviä mystisiä menoja. Varmastikin hauskaa kesäluettavaa. Saatanpa vaikka kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Kaikki romaanit on enemmän tai vähemmän hömppää, minusta tässä on harvinaisen paljon asiaa. Otin liiat selosteet pois, juoni olisi käynyt liian selväksi... Toivottavasti viihdyt romaanin parissa, Tuula.♥

  VastaaPoista
 3. Aili, minäkin pidin tästä kirjasta, vaikka aikaaan Suklaapuoti ja Karamellikengät ei kiinnostanut yhtään. Mutta: Harrisin kirja Appelsiinin tuoksu sitäkin enemmän. Lue se, kun ehdit.

  Kiva, että teit tämän: Ja nyt linkitän sinut omaan arviooni. Unelmani käy toteen ja sinusta tulee kirjabloggaaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena!

   Olisihan se hauskaa olla myös kirjabloggaaja..:)
   Minulla on vähän näitä uutuuskirjoja, ostan kirjani itse...

   Kiitos vielä kerran linkityksestä, Leena-IhaNainen.♥

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Sylvi, sinä olet muuten ahkera tekemään, ehkä et lukemaan!

   Poista
 5. Kiitos kirjanesittelystä.Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
 6. Hei,

  Kiitos kirjavinkistä. Katkelma kirjasta vaikutti siltä, että kirjan voisi poimia kesälukemiseksi :)) Aurinkoista ja leppoisaa viikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilja Liliace, ihan hyvää lukemista, kesällä tai muulloin:))
   Kuin myöskin sinulle!

   Poista
 7. Joanne Harris kirjoittaa ihania romaaneja, tätä en ole vielä lukenut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että pidät Harrisin kirjoista, Hannele-mummu!

   Poista
 8. Peikko haluaisi aina lukea kaikki kirjat, mutta sen silmät eikä kädet riitä niille kaikille. Kiitos taas vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Peikko:))
   Ei kaikkia kirjoja voi kukaan lukea...

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥