Google+ Followers

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Veden muisti

Särkijärvellä eräänä kesänä...

Kerrotaan että vesi muistaa
jos teet sille pahaa
et anteeksi saa
uida se sallii
kalastella ja rakastella
saunan savu on sen mieleen.

Lapsivedestä me tulimme
vettä me olemme
siitä elämme.

Kun ahvenet menevät nukkumaan
on aika nousta
on aika tanssia
rauhan ja sateen puolesta.


- AKI LUOSTARINEN -

Ristola näkyy Särkijärven yli zoomilla...


Kesä ja vesi kuuluvat erottamattomasti yhteen. Talvella vedet ovat jäässä, siksi niissä harrastetaan avantouintia. Kesällä uidaan sulassa vedessä, ja varsinkin lapset tykkäävät kovasti uimisesta...

Mistähän se johtuu, kun vuosikymmenet kuluvat, uiminen ei enää houkutakaan? Terveydellisiäkin syitä on, miksi ei voi mennä veteen, mutta yleensä ottaen uiminen on hauskaa ja rentouttavaa tekemistä. Ja terveellistä. 

Veden muistista olen joskus lukenut muulloinkin kirjassa, saattoi hyvinkin olla Eeva Tikan runokirja. 

Voiko vedelle tehdä pahaa? Ainakin Talvivaaran saastuneet vedet ovat tehneet paljon pahaa Itä-Suomen vesistöille. Ja saattavat tehdä paljon vielä lisääkin, mitä en tietysti toivo.

Miksi nykyään käytetään kaivostoiminnassa sellaisia metallinerotusmenetelmiä, joissa työ tehdään erilaisilla myrkyillä ja vettä toiminnassa tarvitaan paljon? Uskoakseni tämä on kaivosyhtiölle halpaa, ja siksi näihin on siirrytty. Toinen syy voi olla se, että vähäisemmätkin määrät metallia kannattaa tällä tavoin ottaa talteen.

Mutta jos toiminnan tulos on luonnon saastuminen, minusta tällaista ei millään voi puolustaa. Rahanahneus ei riitä syyksi sellaiseen toimintaan, jolla pilataan ympäröivä luonto tuhansien hehtaarien alueilta.

Nuppolan pihassa kukkii kurttulehtiruusu.

Vesi on tärkeä elementti meille ihmisille. Me olemme pääosin vettä itsekin, sikiöaikamme olemme kelluneet vedessä. Vettä me tarvitsemme joka päivä ruuan ohella elääksemme. Ilman vettä elämämme loppuu hyvin nopeasti. Ihminen pyrkii ja tahtoo hyödyntää kaikki elementit omaksi hyväkseen. Myös rikastuakseen. Ihminen on niin typerä, ettei se osaa ajatella nenäänsä pitemmälle, pilaa omat ja tulevien jälkeläistensä elinmahdollisuudet. Ilman vettä loppuu luonnosta kasvullisuus ja ruuantuotanto estyy. Maapallolla on monia suuria erämaita ja hiekka-aavikoita, joilla ei kasva mikään. Ilman vettä eivät elä eläimetkään, joita me tarvitsemme ja syömme ruuaksemme.

Anteeksi että saarnasin, mutta aihe on hyvä ja kiinnostava. Oikeastaan tämä on Aki Luostarisen syy, että hän johdatti minut tähän aiheeseen.

Päivitin myös toisen blogini Voi niitä aikoja, joka kertoo paikallisen nuorisoseuran toiminnasta yli sadan vuoden takaa.

Toivotan teille, rakkaat lukijani, oikein hyvää ja kaunista heinäkuun viikkoa! 
                      Aili-Mummo


30 kommenttia:

 1. Et saarnannut vaan kirjoitit asiaa. Kiitos tästä ajatuksen virrasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe, kiitos että 'armahdit' minut:)
   Ole hyvä, kaunista maanantaipäivää sinulle.♥

   Poista
 2. Kiitos,samoin hyvää viikkoa:)

  VastaaPoista
 3. Olen aina ollut veden kanssa kaveri ja kyllä se vesi voitehista on parasta ja toimiikin yhäti...;)
  Uiminen järvessä on jäänyt aika vähiin, koska olen tullut sellaiseksi, että vaadin tosi helpon ja sileän tien sinne. Hoitomuotona se olisi paras mahdollinen, sen kyllä tiedän kokemuksesta.

  Ihmettelen ja odottelen mikalainen lopputulos tulee Talvivaarasta!?

  Ostin uuden uimapuvunkin, sekin pitäisi korkata ja ajaa sisään jossain vaiheessa. Järvi olisi se mieluisin ja laheisin paikka, ehkä se sitten joskus toteutuukin.

  ...uimisiin....;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maikku, varmaan pääset kohtapuolin uudistamaan ystävyytesi veden kanssa:))

   Minun uimapukuni on kovasti 'kutistunut', ei mahdu päälleni.

   Minua Talvivaaran jäljet pelottavat;/

   Oikein hyvää ja kaunista viikon jatkoa sinulle, Maikku.♥

   Poista
  2. ....mullehan kävi sama juttu, uikkarit kutistu aika pahasti ja jätin ne laatikon pohjalle! Otin ja tarkistin sen viimetalvena kun menin Peurinkaan jouluksi...siinä sit kävi aika hassu juttu!? Vedin sen aika helposti pääleni ja ihmettelin....vääntelin ja kääntelin itteeni peilin edessä ja huomasin, oikeestaan tunsin että jotain tapahtuu...;/
   Uimapuku rupes "elämään",se roikku ropassani, haarukkaosa melkein polvissa, olkaimet navan kohilla....elastinnen osa siitä oli vain kuivunut käyttämättömänä ja karisi pois....hih-hih...ja sitten päätin ostaakin uuden!

   Poista
  3. Aika hassu juttu, mutta edllisen uikkarini kohdalla taphtui samoin, olin silloin Ilomantsin kylpylässä Pääskynpesässä ja täytin 60v;))

   Hassua että uikkaritkin voivat 'elää'.☺☻

   Poista
 4. Ihan asiaahan kirjoitat, tärkeää sellaista :) Vesi on voimavara jota pitää vaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helmi-Maaria!
   Aivan niin, vesiä ei pidä pilata, muuten elämä loppuu...

   Poista
 5. Talous on päässyt irti ja riahuu maailmassa... surullista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peikko, minusta se on ahneus, joka riehuu!
   Surullista tosiaan.♥

   Poista
 6. Asiaa kirjoitit, huonosti käy jos puhdas vesi loppuu maailmasta.
  Tuo Talvivaara on kyllä han katastrofi ja moni muukin paikka maailmassa.
  Mutta vakavasta teemasta huolimatta oikein hyvää ja kaunista heinäkuun jatkoa, nautitaan puhtaista vesistä me, joilla siihen on mahdollisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minttuli!

   Tosi on;(
   Samoin sinulle, nauttikaamme puhtaasta luonnosta ja sen puhtaista vesistä!   Poista
 7. Olen samaa mieltä vesi on meidän voimavaramme,ja sitä on vaalittava.
  Hyvää heinäkuuta :)♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, ehdottomasti on, niitä ei saa pilata!

   Kuin myös sinulle, Irma.♥

   Poista
 8. Asiaa. ilman puhdasta vettä ei voi elää, joten sitä tulee vaalia. Minä en mene uimaan ennen kuin vesi on lämmintä. Kuinkahan mahtaa tänä kesänä olla Suomen vesien lämpötilat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, en ole vedessä käynyt, mutta ilmoista päätellen melko normaalit tähän aikaan; riippuu myös vedestä, missä ui:)
   Meressä viileämpää kuin järvessä.♥

   Poista
 9. Tämä Amerikan mallinen ahneus se vielä tuhoaa koko maapallon, jos muutosta ei tule. Mutta muutos saattaa hyvinkin tulla, on jo aluillaan, sillä nykyajan nuorilla on ajattelukykyä ja rohkeutta. Me vanhat marmatamme tässä mutta harva uskaltaa tukea esimerkiksi Greenpeace-järjestöä.

  Onhan valla uskoamotnta, että tuommoiset Talvivaarat voivat ahneudessaan pilata suomalaiset järvet ja pohjavedet! Tehomaatalous on myös suuri vesien saastuttaja.

  Liityin muuten paikalliseen luonnonsuojelujärjestöön, kai sekin on jo jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula!

   Olen ajatellut niin ettei ihmisen ahneus lopu vaan lisääntyy samoin kuin koko ihmiskunta, joten katastrofi on väistämätön. Saattaa olla, ettemme me ehdi sitä näkemään, onneksi.

   Olet optimisti, Tuula, kun uskot ihmiseen ja nuorisoon...Kaikki katastrofit menevät maatalouden piikkiin, olipa saastuttaja mikä tai kuka tahansa, niin kuin esim. Itämeren saastuminen.

   Rohkeita saatetaan olla, mutta rohkeus ilman kokemusta on köykäinen juttu. Kokemuksen kautta hankittu tieto on minusta kaikkein arvokkainta...

   Onnittelut sinulle, että liityit luonnonsuojelujärjestöön.
   Oikein hyvää viikon loppupuolta, Tuula, sinne Mynämäelle.♥

   Poista
 10. Hyvä ja ajankohtainen teksti, kiitos! Tosi tärkeää koko luomakunnalle on tuo vesi ja meille ihmisille juomakelpoinen vesi. Työni puolesta olen joutunut näihin asioihin paneutumaan ja tiedän, että meillä onneksi on hyviä pohjavesivarantoja. Niidenkin suojelemiseen pitää vain käyttää paukkuja. Tuollaisia Talvivaara-juttuja ei pitäisi päästä tapahtumaan enää nykyisin, kun kuitenkin on tietoa kaikesta! En ymmärrä tätä välinpitämättömyyttä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Punatulkku Anne!

   Pohjavesi on tärkeä asia meille kaikille. Sinä hoitelet suuren Joensuun vesiasioita, me olemme aivan lähellä. Onneksi Tikkalassa ja Tohmajärvellä on vielä asiat kunnossa. Lienet kuullut että Tikkalaan on tehty kaivosvaltauksia, vaikka Särkijärvi on natura-aluetta. Mitä jää kauniista kylästämme jälelle, jos / kun joku kaivos perustetaan? Toinen talvivaara?

   Tietoa on, mutta kokemusta tuntuu kovasti puuttuvan. Eikö juuri tuollaiset vedellä toimivat kaivosjutut ole pahimpia luonnon pilaajia?

   Poliitikot eivät välitä, kuka muu sitten? Ehkä ainoita ovat paikalliset asukkaat, mutta pystyvätkö hekään paljon muuta tekemään kuin järjestämään mielenosoituksia? Niillä ei ole paljon vaikutusta asioihin!

   Raha siis ratkaisee:/

   Onnellista viikon jatkoa sinulle, Anne.♥

   Poista
  2. Niinpä, ihmetyttää että nykyajan tietämyksen mukaan kaikki rakentaminen menee pipariksi! Justiinsa ajelin ihan tuohon naapuriin rakennetun uuden päiväkodin ohitse. Vanha 1970-luvulla rakennettua päiväkotia siitä vierestä puretaan pois. Pitäisihän rakentamisessakin mennä aina parempaan ja pitkäikäisempään, mutta ei vaan onnistu. Samoin luulisi nykytietämyksen, rakentamiskokemusten, koneiden, materiaalien jne. olevan nykyisin parempia kuin ennen, mutta taitaa olla vain päin vastoin. Noissa kaivoksissa on nuo vesi- ja jäte- ja myrkkyjenmäärät niin valtavia etteivät varmaan sovi mihinkään. Kaikki on niin kaksipiippuista...Suomikin tarvitsisi teollisuutta, mutta ei hinnalla millä hyvänsä! Luonto on yksi tärkeimmistä asioista täällä mitä pitäisi suojella kaikin keinoin.

   Poista
  3. Totta puhut, tuohon ei ole paljon lisäämistä.
   Unohdin kertoa vielä sen, että Tikkalassa on aika laaja pohjavesialue, josta otetaan talousvesi muutamalle sadalle ruokakunnalle. Kaivos tuhoaisi senkin...

   Tosi outoa on, että melkein uudet talot joudutaan purkamaan homeen vuoksi. Mielestäni tämä on tahallista tekoa, tehdään tarkoituksella vahinkoa. Siihen tulokseen olen tullut, kun olen ajatellut asioita. Tekijät pitäsi saada maksamaan vahingonkorvauksia...

   Tämä on karmea johtopäätös tapahtuneesta:=((

   Poista
 11. Eilen tuli radiosta huussi-ilta. Tarkat on ohjeet pienenkin tuotoksen käsittelyyn, ettei kompostoituva aine pääse vesiin ja tarkoitan nyt tuommoista tosiaan pientäkin määrää. Hyvä niin. Talvivaaran ei tarvitse näemmä piitata mistään määyräyksistä. Täällä on kaivos lähempänäkin, sen asioista ei paljon kuulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäi kuuntelematta, emme käytä huussia:)
   MOnilla kesämökeillä on huussi, ja hyvin se sopii, jos huussi huolletaan oikein.

   Minua nämä kaivosjutut pelottavat;/
   Varmaan teidän kaivoksenne (kultakaivos) toimii hyvin eikä haittoja aiheudu...

   Hyvää viikon jatkoa, Anne-Riitta.♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥