Google+ Followers

maanantai 19. elokuuta 2013

Kysyä aina voi

Utua oli Alaniassa keväällä 2012.

Ettei ole viisautta,
minä kysyn vain.
Mene sienimetsään
mutta syökin puolukoita,
lepää jäkälillä, anna
kirjojesi odottaa:
Katso yötä kun
järven päälle hiipii utu.


- AKI LUOSTARINEN -
1200-luvulta olevan linnan raunioita Alaniassa.


Sienimetsä odottaa kävelijäänsä. Mies on meillä kerännyt sienet ja osittain metsämarjatkin. Kanttarelleja olemme saaneet, mutta suolasienet eli haaparouskut ovat vielä etsimättä. Uskon, että näiden sateiden jäljiltä niitäkin on. Viime aikoina on satanut tosi paljon, ihan liikaakin. Tänään lupasivat lämmintä yli 20 astetta. Aurinko helottaa kirkkaalta taivaalta. 

Tänään aion säilöä kurkkuja, tehdä kurkkusalattia. Tykkään siitä kovasti. Puolukoita saamme vielä odottaa, ne eivät ole vielä kypsiä.

Perjantaina olimme mieheni kanssa pitäjäntuvalla Kirkkoniemessä hoitamassa kahvitusta. Rahaa saimme kolme pitkän työpäivän jälkeen ja noin 50 euron panostuksella kokonaista 37 euroa lajoitettavaksi diakoniatoimintaan. Tekee mieli kysyä, onko tässä mitään järkeä? Diakonissa itse oli vielä lomalla, joten vastuun kantoi diakoniatoimikunnan puheenjohtaja Pentti Pöyhönen. Perjantaina kävi kokonaista 13 henkilöä kahvilla, mutta siihen nähden olen tulokseen tyytyväinen. Kiitos kaikille kävijöille, oli ilo keskustella teidän kanssanne. Viimeiseksi saapui entinen seurakuntamme työntekijä, joka nykyisin asuu Parikkalassa. Rovastimme Osmo Kapanen lähetti kaikille tutuille terveisiä, mainiten erikseen opettajamme Outi Forsblomin ja hänen miehensä, Juha Forsblomin. Oli hyvä nähdä, että rovastimme oli vielä hyvissä voimissa ja elämänhaluisena.
Aili-mummo linnaan vievällä tiellä. 

Lauantaina saimme seurustella kullanmurujen kanssa. Rakkaat lapset kasvavat ihan silmissä. Kunpa Luoja varjelisi heitä ja heidän elämäänsä! Ensiksi he tarkastivat kasvimaan, oliko kurkkuja ja herneitä. Totta kai niitä oli. Mummo kylvi, mutta ukki on niitä kitkenyt ja kastellut. 

Eilen sunnuntaina kävivät käly ja lanko Jouhkolasta tuomassa kurkkuja, jotka heidän naapurinsa oli heille antanut. Kiitos teille ja Pekka Pänttöselle! Omia kurkkuja emme ole vielä säilönneet, voi olla, ettei niitä ehdi niin paljoa tullakaan.
Utua Alaniassa. Kaupunki kasvaa vuoren rinteille.

Kesäteatterit ovat tältä vuodelta takana päin. Emme tänä kesänä käyneet etempänä katsomassa kuin ne kaksi, joita Tohmiksella esitettiin. Molemmista tein postaukset, jotka löytyvät helposti hakemalla. Pienyrittäjä Pöntisestä kirjoitin viikko sitten, ja se näytelmä oli vertaansa vailla oleva farssi! Kyllä värtsiläläiset osaavat ottaa ilon irti näytelmästä!

Mies on mennyt taas metsätaitokilpailuihin, hän on niitä, joka ei jää pois, jos on vain hengissä. Muutamina menneinä vuosina hänellä oli hiukan menestystä, mutta sitten menestys karkasi ja juoksi jonnekin pois.

Tämä loppukesä tai paremminkin alkusyksy on meille maalaisnaisille työleiri, josta on saatava kaikki irti. Marjastukset, säilönnät, erilaiset tapahtumat, kesäteatterit ja niin edelleen. Saa nähdä mitä tästäkin viikosta kehittyy, suunnitelmia on.

Toivotan teille, hyvät lukijani, oikein mehukasta elokuun jatkoa!
                               Aili-mummo

16 kommenttia:

 1. Oi, pelkkä sana "haaparousku" saa vedet kielelle! Jos eteeni ilmestyy haaparouskusalaatti, syön niin kauan, että se on varmasti loppu. Ihanaa symsyistä viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marmustoi, pidät siis haaparouskuista ja suolasienistä:) Harvapa meistä ei niistä pitäisi...
   Pitkästä aikaa suolasienet maistuvat ihanilta uusien perunoiden kanssa:D

   Kiitos, samoin sinulle, Marmustoi!♥

   Poista
 2. Ain jottain...mies toi saaresta säkillisen omenia, joten viikonloppu sujui omppuhilloja keitellessä :) Kun tähän aikaan jaksaa uurastaa, niin talvella on mukava syödä marjoja ja hilloja sekä mehuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, niin onkin, itsetehdyt ovat minusta parempia, ei kaupasta saa sellaisia:) Omppuhillot ovat minullakin keittämättä, kuten suolasienetkin.

   Kun ei koko kesää lepää, on hyvä ruokavarasto talvea varten!
   Iloista viikkoa sinulle, Mai!☺

   Poista
 3. Puuhaa riittää satoa säilöessä! Onneksi pakastaminen vähentää sitä hommaa. Muistan hyvin mikä ruljanssi oli ennen säilömisen kanssa ja kellarin hyllyt täyttyivät hilloista, mehuista sun muusta. Teetkö muuten hapankaalia, minä en, vaikka se olisikin terveellistä?
  Rouskuja on jo aika lailla täälläpäin.
  Mukavia elokuun päiviä, aurinko paistaa jälleen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi on, loppukesä ja syksyn alku on aika kiireistä, tekemistä riittää:) Onneksi ei enää tarvitse tehdä suurta pulloruljanssi, se helpottaa paljon; olen pakastanut mehutkin.

   Hapankaalia on tehty lähes parikymmentä vuotta, mutta ajattelin, että mies voi Venäjältä ostaa, kun sitä sieltä halvalla saa. Viime talvena hän osti käydessään, ja hyvin selvisimme talven yli. Helppo sitä on tehdäkin, ei sen puolesta.

   Mies keräsi illalla rouskuja, mutta väitti, ettei niitä ole paljoa. Poikakin lupasi käyvänsä sienessä.

   Kiitos, Minttuli, samoin sinulle! Aurinko loistaa meilläkin tänään!☺

   Poista
 4. Sinulla touhua ja intoa riittää monen puuhaan. Paljon iloa syksyn sadosta ja mukavaa viikkoa muutenkin. Äsken täällä keskellä kotimaata satoi rankasti, nyt aurinko taas helottaa ja kultaa maiseman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika epävakaisia ovat olleet ilmat viime aikoina, mutta nyt lupasivat kaunista! Toki puuhaan mielelläni kun kykenen, se on minusta mieluista:)

   Meillä aurinko helottaa ihan pilvettömältä taivaalta:D
   Oikein hyvää ja kaunista viikkoa sinulle, Piipe!♥

   Poista
 5. Touhua sielläkin riittää,tämä on sitä säilömisen aikaa.Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritva, toki nyt on tehtävä sitä, mikä on ajankohtaista:)
   Kiitos, samoin sinulle, kaunista ja leppoisaa viikkoa!♥

   Poista
 6. Siellä on jo syksy, me taas palasimme kuumaan kesään. Mieli taisi jäädä Suomeen mehustamaan ja satoa keräämään. Mutta vuosi vielä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vuoden kuluttua sanot: olisinpa Istanbulissa!☺
   Lyhyt se meidän kesämme on, ihan liian lyhyt;/
   Tervetuloa vuoden kuluttua nautiskelemaan Suomen luonnon ihanuudesta, Mine!♥

   Hyvää viikon jatkoa sinulle ja perheelleesi!

   Poista
 7. Minullakin on oikein touhun syksy meneillään!
  Hyvä ystävä sai asunnon täältä ja muuttaa,
  joten touhua piisaa! Kyllä hän varmaan olisi
  sienimetsäänkin menossa kun hänellä sitä
  energiaa riittää, muitten touhuamistensa
  ohessa!

  Syksy ei tunnukaan nyt enää niin synkältä,
  kun saa mukavan ihmisen naapurikseen!

  Oikein paljon jaksamista ja iloista mieltä
  Sinulle, kaikkien touhujen keskellä!☺


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herne, hienoa että sait lähellesi asumaan ystäväsi:)
   Nyt voitte touhuta yhdessä ja muutoinkin viettää aikaa keskenänne!

   Oikein hyvä mieli tuli minullekin, kun kerroit tämän uutisen!

   Samoin sinulle, raikkaita ja kauniita syyspäiviä teille molemmille!☺

   Poista
 8. Kysyminen ja kuunteleminen tärkeetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta;)
   Hauskaa torstai-iltaa sinulle!

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥