Google+ Followers

torstai 15. elokuuta 2013

Mary Higgins Clark: Kadonneet vuodetOstin Suuresta Suomalaisesta Kirjakerhosta toisen Mary Higgins Clarkin jännäriromaanin, Kadonneet vuodet. Sen on suomentanut Henna Kaarakainen, ilmesatymisvuosi 2013, 306 sivua, sidottu. ISBN 978-951-31-6801-8. Tammi. Se edellinen kirja oli alkuvuodesta lukemani saman kirjailijan kirjoittama Unissakävelijä. Laskin että tähän mennessä M H C:a on suomennettu jo 32 kirjaa.

Vanha rouva, Mary, tekee yhä jännäreitä avustajiensa turvin 87 ikävuodestaan huolimatta. Avustajajoukkoon kuuluu myös kirjailijan oma tytär, Carol Higgins Clark.

Prologista (esipuheesta) selviää että tämä kirja kertoo Joosef Arimatialaisen saamasta kirjeestä Jeesukselta, joka kiittää kirjeensaajaa ystävällisyydestä. Joosef A. on tuntenut Jeesuksen lapsesta asti, ja pelastanut hänen henkensä 12 vuotiaana viemällä pojan Egyptiin, missä Jeesus opiskeli. Tästä pergamentista kiisteltiin eikä kaikki uskoneet sen aitouteen. Pergamentti oli ollut Vatikaanin arkistossa vuoteen 1474 jKR, josta sen antoi apulaiskirjastonhoitaja kardinaali del Portegon käskystä eräälle munkille. He pelkäsivät kirjeen tuhoutumista. Pyhä pergamentti kätkettiin siis luostariin, missä se sai olla seuraavat 500 vuotta.

Kirjan pääkertoja on kaikkitietävä. 
Mariah Lyons, 28v, on professori Jonathan Lyonsin tytär. Hänen isänsä, argeologian professori Lyons, on löydetty päähän ammuttuna kotonaan työpöytänsä äärestä Malvahissa New Jerseyn pohjoisosassa. Eläkkeellä olevalla professorilla oli ollut tutkimuksen alla tuo edellä mainittu pergamentti, jonka rahallinen arvo on hyvin suuri. Murhailtana alzheimeria sairastava äiti oli löydetty istumassa komerossa surma-ase tiukasti kädessään vaikertaen: "Niin kauhea meteli... niin paljon verta..." Poliisi olettaa että Kathryn rouva oli sekopäissään murhannut aviomiehensä.

Ja Kathrynilla oli hyvä syy miehensä murhaan. Miehellä oli ollut rakastajatar usean vuoden ajan, Lilian Steward. Suhde oli alkanut Egyptissä ja Kreikassa olleilla arkeologisilla kaivauksilla, joilla Lilian oli mukana.

Kathleen Lyonsilla on hoitaja, joka piti hänestä huolta. Myös aviomies huolehti vaimostaan, vaikkakin hänen tärkein tehtävänsä oli selvittää vanhojen tavaroiden ja kirjoitusten alkuperää.

Romaani alkaa oikeastaan vasta Jonathan Lyonsin kuolemasta, jonka johdosta tytär Mariah saapuu lapsuuden kotiinsa. Romaanissa esitellään professorin lähimmät työtoverit, joilla voisi olla yhteyttä professori Lyonsin kuoleman kanssa. Myös hoitaja Rory Steiger oli yksi epäillyistä.

Alviirah ja Willy Meehan olivat tutkijoita, jotka poliisin ohella tutkivat Jonathanin Lyonsin murhaa. Alviirah oli myös yliopiston opettaja, joka oli ystävystynyt professori Lyonsin kanssa.

"Äiti halusi nähdä osaisiko hän ampua. Siitä on noin kymmenen vuotta. Isä sanoi, että äiti oli niihin aikoihin melko hyvä ampuja.
     Mariah yritti olla ajattelematta hirvittävää johtopäätöstä, johon sellaiset päätelmät johtaisivat, ja hän pakottautui muistelemaan keskustelua, jonka oli käynyt isä Aidenin kanssa juuri ennen kuin he olivat lähteneet golfklubilta. Isä kävi tapaamassa isä Aidenia yhdeksän päivää sitten ja kertoi, että uskoi löytäneensä kirjeen, jonka Jeesus oli saattanut kirjoittaa Joosef Arimatialaiselle. Isä väitti varmistaneensa, että kyseessä oli pergamentti, joka oli varastettu Vatikaanin kirjastosta tuhatneljäsataaluvulla. Kuka oli se asiantuntija, joka näki pergamentin? Hetkinen. Isä AIden sanoi isän olleen huolissaan siitä, että eräs asiantuntijoista oli kiinnostunut vain pergamentin rahallisesta arvosta. Jos isä Aiden oli käsittänyt oikein, se tarkoitti että isä oli näyttänyt pergamentin useammalle kuin yhdelle henkilölle."

Näistä aineksista keitetään kasaan tämä mysteeri. Useita henkilöitä katoaa pergamentin tavoin, mutta murhaaja selviää kirjan viimeisillä sivuilla. Murhaajan henkilöllisyyttä ei voinut arvata etukäteen.

Tämä kirja on taattua Mary Higgins Clark- laatua, kuten edellisetkin jännityskirjat ovat olleet. Yhdysvalloissa Mary H C:n kirjoja on myyty jo 70 miljoonaa kappaletta. Ranskassa M H C:n suosio on vankkumaton. Vanha rouva on jo 17 yliopiston kunniatohtori USA:ssa.

~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää ja kaunista loppuviikkoa ja elokuuta!
                              Aili-Mummo

18 kommenttia:

 1. Miten ihmeessä tämä on voinut mennä minulta ohi...Ostan heti kun tulee jossain vastaan. Minusta Clarkin dekkarit pitävät hyvin tasonsa ja vain muutama työ on ollut minusta 'ei niin hyvä, mutta toteutus laadukas'. Clark on äärimmäisen tehokas ja tarkka kirjailija. Hän vaatii niin itseltään kuin avustajajoukoltaan.

  Kiitos, että muistutit tästä! Ja aina niin upeat kannet..

  Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, enpä nyt osaa sanoa, miksi on mennyt sinulta ohi. Tämä tuli SSKk:sta minulle, ja painovuosi on 2013. Hienoa että vaatii...

   Kansi on oma kuvaamani, mutta kuten huomaat, kiilto näkyy yläreunassa. En tiedä, vaatiiko kiiltävät kannet jotain suodatinta kuvaukseen? Minulla on vain harrastelijakamera, enkä osaa mitään hienouksia.

   Oikein hyvää viikonloppua sinulle ja Hänelle, Leena-IhaNainen♥

   Poista
 2. Kiitos postauksesta ja sinulle myös Aili, oikein ihanaa loppuviikkoa. ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, ole hyvä:)
   Ihanaa ja kaunista viikonloppua sinulle♥♥♥

   Poista
 3. Tämä ei ollut parhaimpia Clarkin kirjoja, ehkä olen lukenut niitä liikaa. Jännä juttu, että kirjailijalta tulee vielä kirjoja, vaikka ikää on noin paljon. Hyvää viikonloppua sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, ei minuunkaan tehnyt suurta vaikutusta, kuten ehkä huomasit:)
   Ihan ihmejuttu, vaan ne apujoukot...
   Kuin myös sinulle♥

   Poista
 4. varmasti mielenkiintoinen kirja, hyvä teema.. lohdullista ajatella että mekin mummelit voidaan jos hyvin käy vääntää legendaa ja runoa , kun kerran muutkin..vielä monta vuotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun vain se dementia pysyisi poissa, mutta eihän sekään estä yrittämästä:)

   ...monta vuotta tai vuosikymmentä:D

   ♥♥

   Poista
 5. Tuottelias kirjailija, olen aiemmin lukenut paljonkin Clarkia ja hyvin viihtynyt niiden parissa. kiitos hienosta esittelystä. Itse aloittelin juuri eilen sitä paljon kehuja saanutta Rauhalan Taivaslaulua, sain lapselta viime viikonlopulla.
  Kiitos, samoin sinulle Aili hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Minttuli, kiva että olet viihtynyt:)
   Taivaslaulu on varmasti kirjaelämys, voi olla myös aika rankka kirja...

   Kuin myös sinulle, Minttuli♥♥

   Poista
 6. Hyvää loppuviikkoa Aili-Mummo.♥

  VastaaPoista
 7. Kiitos kirjavinkistä!

  Mulla on kassillinen kesälomakirjoja
  palautettavana ensiviikolla, joten passaa
  oikein hyvin jos sattuu löytymään ja
  jos ei löydy, niin aina voi kokeilla
  jos saa muualta, tai jos kirjaston Rouvat
  olisivat hyvällä tuulellla kesälomien jälkeen,
  että vaikka suostuisivat tilaamaan!☺

  Kokeilen taas, jos tärppää!

  Viimeisiä talonhoitopäiviä täällä nyt vietetään
  kanojen ja muitten elukoitten parissa, varmaan
  kuuluu kukon kiekumista unissa, vielä kotonakin!☺

  Mukavia eloluisia päiviä ja ☺ kuutamoisia iltoja
  Tohmikselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herne, toivottavasti saat mieleistäsi lukemista:)
   Hauskaa, kukko kiekuu unissa...☺
   Kiitos, Herne, kuin myös sinulle, ja aurinkoista viikonloppua!

   ♥ ♥ ♥

   Poista
 8. Ilmeisesti vanha rouva taitaa tekniikan ja omistaa hyvän ja ahkeran avustajakaartin. Hyvä dekkari on aina kahden rakkausromaaniräpellyksen väärtti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nähtävästi näin on kuten sanot:)
   Riippuu ihan arvostuksesta, mutta rakkausromaanit aiheena ei jaksa enää kiinnostaa!

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥