Google+ Followers

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Oma vai lainattu?

Chris ja Madde suurena päivänään 08.06.2013.

Mies on hyvä olla 
olemassa joko
oma tai lainattu.
Suosittelen omaa
    lainatulle en anna 
suosituksia.

Omalla miehellä ajaa kuin
hyvällä hevosella.
Siitä voi saada
      jopa parhaan ystävän!


- AILI NUPPONEN -

Julkinen intiimi hetki...

Joskus saattaa syntyä joku runokin. Kaksi vuotta sitten kirjoittelin niitä jonkinlaisen määrän, mutta vasta nyt niitä on tullut lisää. Runoihin voi vaatettaa tai pukea ajatukset, mikäli sellaisia on.

Mutta vain noin puolet pareista käyvät kirkollisen vihkimisen kautta, toinen puoli elää avopareina. Silloin on helppo erota, ei tule pitkiä ja mutkikkaita riitoja.

Me vanhan polven ihmiset emme entisaikaan olisi voineet jäädä avoliittoon, painostus yhteiskunnan ja seurakunnankin taholta olisi ollut kova. Tehdä lapsia yhdessä vieraan miehen kanssa olisi ollut sabotaasi muutama 50-60 vuotta sitten.

Vielä vanhempina aikoina 1800-luvulla, naapurissamme eli eräs avopari, joille oli syntynyt jo useita lapsia. Toiset lapset mies oli adoptuinut ja toiset tunnustanut omakseen. Vasta kun viides lapsi oli syntymässä, pariskunta meni vihille Kiihtelysvaaraan. Sukset oman seurakunnan pappien kanssa olivat pahasti ristissä.

Kumpaakin avoliiton eli susiparin osapuolta oli sakotettu 'synnillisestä elämästä' useaan kertaan. Luin sen heidän rippikirjastaan. Kun eräs kylämme suurista miehistä syntyi, pappi oli kirjaan merkinnyt kyseisen lapsen kohdalle kissan kokoisilla kirjaimilla 'äpärä'. Tästä linkistä löytyy tuo kertomani juttu.

Pappi tuli myös kotiin nuhtelemaan avoparia, kansa sanoi sellaista 'hävystelemiseksi'. Romaanikirjailija Ville Kuronen kertoo eräässä romaanissaan sellaisesta tapauksesta.

Tukholman keskustaa  suuren juhlan aikana.


Ennen oli kirkonmiehillä eli papeilla paljon valtaa, mutta nyt heidän valtansa on riisuttu. Harvoin kuulee pappien tuomitsevan ihmisten elämää, ja silloin on tuomitsijalla paha paikka edessä. Äpärälapsia ei enää ole, onneksi, eikä susiparejakaan enempää kuin leipähukkia tai pullahiiriä. Kaikki nuo nimitykset ovat toista ihmistä halventavia. 

Ihmisten alentaminen jonkin ominaisuuden perusteella ei nykyaikana ole sallittua, ja se on minusta hyvä. Omaa itsetuntoaan voi toki nostaa muulla tavalla, kuin halventamalla toisia. Nimittäin jos haluaa, ja useimmat varmaan haluavat. Lähimmäisen haukkuminen ei ole fiksua, asiat pitää osata sanoa muuten. 

Ihmisillä on kova halu ja kyky mollata muita lähimmäisiä, asettaa naapuri mieluusti naurunalaiseksi. Silloin mollaaja saa korviketta huonolle itsetunnolleen.

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää ja kaunista loppuviikkoa!
                              Aili-mummo

24 kommenttia:

 1. Onneksi ajat ovat muuttuneet tuossakin asiassa parempaan suuntaan.
  Eipä tuosta niin kovin montaa vuosikymmentä ole kun kuiskittiin ja tuomittiin ainakin maalaiskylissä jos joku sai aviottoman lapsen.

  Hyvä kirjoitus sinulta!
  Lämpimiä elokuun viimeisä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan:)
   Maalaiskylässä avioton lapsi oli suuri häpeä äidilleen;/
   Tuomioiden langettaminen m u i l l e on tosiaan helppoa!

   Kiitos, Minttuli, samoin sinulle sinne mansikkapitäjään.♥

   Poista
 2. Ajat muuttuu ihmiset muuttuu ajan myötä.
  Oliko ihan oikeesti, että kirkon kirjoihin merkittiin Äpärä lapsesta?
  Voi kauhee sentään.
  Mutta hyvää loppuviikkoa sinulle myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijastiina, kyllä oli, oikein suurilla kirjaimilla!

   Sellaista politiikka kirkko harrasti siihen aikaan eli häpäisi omia seurakuntalaisiaan. Jotkut joutuivat istumaan jalkapuuhun kirkon eteen ennen jumalanpalvelusta. Siinä ohikulkijat saattoivat huudella mitä vain tai sylkeä silmille!

   Kiitos, samoin sinulle♥

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus. Ja tosiaan onneksi ajat ovat muuttuneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun pidit, Helmi-Maaria:)
   Hyvää ja mukavaa loppuviikkoa sinulle♥

   Poista
 4. Ajat on onneksi muuttunut parempaan suuntaan,hyvä kirjoitus.Mukavaa loppuviikkoa Aili-Mummo.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ritva!
   Samoin sinulle ja puolisollesi♥

   Poista
 5. Ennen talonisännät saattoivat piiat raskaaksi ja piian oli lähdettävä. Tästä on hyvä esimerkki lähipiirissäni, kun 19v. piika sai kaksostytöt isännälle, kun isäntä teki pahojaan. Nyt tytöt ovat 77v. Raskasta ja köyhää oli nuorella äidillä tyttöjen kanssa ja tytöt saivat kasvaa äpäröinä, vieläkin heillä on paha mieli haukkumisesta. Kyseinen isäntä teki viidelle piialle lapset. Isän puoleinen suku ei ole halunnut olla missään tekemisissä tyttöjen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, siinäpä vasta esimerkki-isäntä, viisi piikaa raskaana;/

   Tuollaisia juttuja olen minäkin kuullut ja lukenut. Myös talojen aikamiespojat käyttivät piikoja hyväkseen, ja heillekin syntyi lapsia. Nainen sai aina huonon naisen leiman, mutta miehet ovat 'sankareita' kaataessaan naisia pakolla tai muutoin.

   Äpärälapsi on ruma ja leimaava sana, sitä ei olisi pitänyt koskaan käyttää. Eiväthän lapset itse ole syypäitä omaan 'äpäryyteensä':/

   Ehkäpä isänpuolella sukua on tunnettu jotain 'syyllisyyttä' lapsien kohtaloon, kuka tietää...

   Poista
 6. Kiva tarina! Kiitos!
  Harmittaa vain tosi tosi paljon, kun sun blogiisi tarvii odottaa niin, niin kauan... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ullis, ole hyvä!

   Sepä ikävää, johtuneeko kuvista vai mistä?
   Minullakin eivät jotkut blogit aukene. Helpommin aukeaa, jos klikkaa kuvakkeista, olen tehnyt sen huomion.   Poista
 7. Äitini muistan sanoneen että huonokin mies on kuin risuaita ies.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Aili.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, sepä on hauskasti sanottu, tarkoittaako tuo hyvää vai pahaa?

   Samoin sinulle, Sylvi-ystävä.♥

   Poista
 8. Minäkin olen oman kannalla. Ja senkin kannalla, että ei se vaihtamalla parane. En nyt tuohon entiseen kaihoa, mutta en näe tätä "edistystäkään" ruusuiseksi. Että jos valitsis hyvän ja pitäisi sitten hyvänä ihan loppuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, sinun mielipiteesi on niin hyvä, että minäkin voin siihen yhtyä:)

   Joskus mies vain vaihtamalla huononee!
   Kannatan tekemääsi ehdotusta:D
   Hyvää ja kaunista viikonloppua sinulle!♥

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kun lukee tietokirjaa kuuluisista miehistä, niin aina lukee vain isän nimi, vaikka tämä kuollut aikaisin ja äiti kasvattanyt ja muotoillut lapsen, esimerkiksi kirjailija Mika Waltari, jonka isä kuoli kun hän 2-vuotias. Äitiä ei mainita...

   Poista
  2. Äidin nimeä ei edes Wikipediassa:
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Mika_Waltari

   Poista
  3. Hannele, ei aina kirkonkirjoissakaan ole lapsen äidin nimeä, äiti oli niin vähäarvoinen pappien mielestä. Naisia on aina sorrettu ja vähätelty viime aikoihin asti. Kirkko jopa sanoi, ettei naisella ole sielua;/ Kuka on nähnyt miesten sielun ja missä se sijaitsee? Muutama kymmenen vuotta sitten kirkko 'löysi' naisen sielun, niinpä nainen nyt kelpaa jopa papiksi asti!

   Poista
 10. Muistan lapsuudestani yhden "susiparin" joista sitten paljon juoruttiin, heillä oli kolme lasta. Emme me lapset kaikkea juttuja ymmärretty mitä toiset heistä kuiskivat, mutta muistan, kun yhden perheen lapsia kiellettiin leikkimästä näiden lapsien kanssa ja sitähän emme ymmärtäneet ollenkaan.

  Paljon on aika muuttunut noista päivistä, onneksi ei lapsia enään nimitellä syntyperänsä takia. Eio enään voisi pappikaan kirjoittaa kirjoihin äpärää. Onneksi.
  Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, näin on varmasti ollut, ettei 'äpärälasten' kanssa saanut edes leikkiä. Eräs sukulainen on katkerana kertonut omia lapsuuden kokemuksiaan, ne jäävät lapsen mieleen loppuiäksi häpeätahroina.

   Onneksi on muutosta tapahtunut parempaan suuntaan:)
   Samoin myös sinulle ja Himmulle!♥

   Poista
 11. Ihanaa, että ajat ovat muuttuneet. Toki kuninkaallisten tarvitsee näyttää esimerkkiä ja käydä ihan virallisesti vihillä.
  Nykyään Hesarissa on sunnuntaisin ainakin sivullinen näitä suloisia kastelapsia ihan värikuvina. Niitä on mukava tutkailla. olen vaan huomannut, että vanhemmillaan on lähes puolella nykyisin eri sukunimet. Siitä näkee konkreettisesti tämän muutoksen. Naisilla on nykyisin niin eri asema ja sitä myöten myös lapsilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä kanssasi olen!
   Mukavaa kastelapsia on katsella kauniissa kuvissa:)
   Oma rovastimme kertoi, että vain noin puolet pareista vihitään, muut elävät avoliitossa. Ja sitten vielä ne avioerot, niitä tapahtuu nykyisin hirmuisen paljon!

   Voi tulevaisuuden sukututkijoilla olla melkoinen urakka saada suvuista selvää...

   Naiset ovat eniten voittaneet nykyajan yhteiskunnassa.
   Mutta ovatko lapset voittaneet: tuskin ovat.

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥