Google+ Followers

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Naisvihasta

Hän EI OLE naisvihaaja!


Naisvihaajia olen
oppinut
vihaamaan. He ovat
tyhmiä ja 
kateita luojanluomia.

Tunsin kerraan yhden joka
vihasi vaimoaan ja 
tytärtään jotka pitivät
hänen talonsa 
pystyssä.

Siitä on jo melkein 
naisen ikä.

Niin. Sellainen luuseri 
hän oli. Isäni.


- AILI NUPPONEN -

Egyptiläinen postikortti ympärileikkauksesta.


Tuhansien vuosien takaa juontaa juurensa naisviha. Sen ovat miehet saaneet jopa raamattuun asti laitetuksi, vaikka ainakaan Jeesus ei käskenyt vihaamaan yhtäkään naista. Uskon että naisviha johtuu siitä pelosta, että nainen on ylivoimainen mieheen nähden, pystyihän hän synnyttämään lapsia ja luomaan uutta elämää. 

Miehen ja naisen sukupuolista vetovoimaa pidettiin paholaisen ja noitien työnä, eihän se kirkkoisien mielestä ollut muutoin mahdollista. Noitavoimien avulla saivat naiset siis miehet valtaansa ja siksi hallitsivat heitä. 

Nainen oli 'epäpuhdas' synnytettyään lapsen, eikä hän saanut käydä edes naapurissa, ennen kuin hänet oli kirkotettu, ja saastaisuus oli sen myötä hävinnyt. Kirkottaminen ei tapahtunut heti lapsen syntymän jälkeen, vaan vasta muutaman kuukauden perästä.

Aina entisaikaan todisteltiin sitä, että nainen on 'heikompi astia'. Tätä sanontaa käyttivät ainakin papit.

Vielä 1700- luvulla ja sen jälkeenkin, nainen ei voinut hallita omaa omaisuuttaan. Holhooja oli aina mies, isä, veli, aviomies. Vasta leskenä nainen saattoi olla 'isäntä' omassa talossaan.

Mutta nykyään ollaan jo asiasta toista mieltä. Nainen kestää ja jaksaa paljon, elää huomattavasti kauemmin kuin mies. Naista ei kannata aliarvioida.

Akseli Gallen-Kallela: Saunassa. Juhla Kalevala.

Täällä Itä-Suomessa nainen sai naimaosanaan kotoaan parhaassa tapauksessa, lehmän tai lampaan sekä hänelle tehdyt kapiot ('myynit'). Joku huonekalukin, ehkä kirstu, jossa kapiot olivat, jäi naiselle muistoksi entisestä elämästään. Mutta maata hän sai hyvin harvoin. Maa piti jättää pojalle (tai pojille), jotta sukutila saisi jatkajan.

Ja mitä nainen sai avioituessaan? Tavallisesti hän sai orjan osan, työtä vuorotta, yötä päivää, synnytyksiä joka tai joka toinen vuosi, kunnes hän kuoli lapsivuoteeseen. Jotkut kestivät jopa 12 synnytystä, mutta toiset saattoivat kuolla jo ensimmäisen synnytyksen jälkeen. 

Nyt ei enää pakkosynnytyksiä ole, paitsi joissakin uskovien piireissä. Nainen on voittanut, kovalla hinnalla. Enää hänen ei tarvitse rukoilla miestä, vaan hän voi ostaa ja tehdä omalla palkallaan mitä haluaa...

Mutta onko nainen onnellinen? Jotkut ovat, toiset taas ei. Ihan kaikkea kukaan ei voi saada, vaikka haluaisi kuinka paljon...

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein aurinkoista viikon jatkoa!
                             Aili-mummo

40 kommenttia:

 1. No niin, olipas taas vahva postaus! Sukututkimusta tehdessä huonaa väkisinkin, että naiset ovat olleet hirvittävän kovilla Suomessa viime vuosisatoina. Joskus ihmettelee, miten he ylipäätään ovat jaksaneet. Ja silti, naisviha on tänäänkin olemassaoleva ilmiö. Kiitos kun kiinnitit huomion tähän asiaan, Aili-mummo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marmustoi, kiitos!

   Totta on, ja omakohtaisesti koettua.

   Miehet nähtävästi pelkäävät meitä naisia, ei tuollaista muutoin voi tapahtua. Ja sitä pelkoa ja vihaa on erikoisesti kirkko lietsonut. Entisaikaan kirkolla ja papistoilla on ollut hyvin perustavaa laatua oleva vaikutus ihmisiin ja heidän uskomuksiinsa.

   Vasta nyt, kun uskonnon ja pappien valta on huvennut, on naisenkin asema päässyt kohenemaan. Mutta sitä valtaa ei nainen ole saanut ilmaiseksi. Satoja naissukupolvia on kokenut kovia, kunnia heidän kärsimykselleen ja muistolleen!

   Ole hyvä, Marmustoi, kiitos kommentistasi!♥

   Poista
 2. Rankkaa on ollut naisilla ennen, onneksi ei nykyään niin paljon, osataan jo puolemme pitää.

  Mielenkiintoinen aihe ja tietoa.
  Hyvää keskiviikkoa Aili Mummo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Seijastiina!

   Tietoa ja taistelua siihen on tarvittu. Ja kuten on sanottu: tieto on valtaa!

   Kuin myös sinulle:)

   Poista
 3. Onpa ajatuksia herättävä postaus. Naisviha jyllää edelleen etenkin "kolmannen maailman" maissa. Valitettavasti kyllä myös varmasti ihan täällä Euroopankin kamaralla, missä naiset ovat onneksi kuitenkin onnellisessa asemassa yleisesti ottaen. Hyvää loppuviikkoa Aili!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helmi-Maaria:)

   Tuota en muistanut mainita, varmasti "kolmannen maailman" naiset ovat raskaasti terrorin kohteina, kuten Intiassa.
   Puhuin tässä omasta eurooppalaisesta kulttuuristamme. Ehkä pitäisi selventää asioita...

   Samoin sinulle, Helmi-Maaria!♥

   Poista
 4. Nykyään Suomessa naisten asema on hyvä. Ei kannata enää valittaa, paremminkin alkaa inhota noita yltiöfemninistejä, jotka näkevät naisen sortamista missä tahansa. Eihän miehisssä nyt noin periaatteessa ole mitään vikaa. Vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hymyilevä Tuula, olen kokenut kaiken tuon, siksi aina silloin tällöin palaan aiheeseen;/

   Onneksi meillä asiat ovat paremmin, mutta muualla maailmassa olisi vielä paljon tehtävää. Siellä joukkoraiskataan naisia, ja tapahtuma on hirveä, että naiset / tytöt kuolevat. Muutenkin kolmannessa maailmassa tytöt eivät saa koulutusta, heillä on kotona pakkotyö äidin apuna, äidillä on pieniä lapsia, jooita äiti ei jaksa yksin hoitaa.

   "Vikaa miehissä?" Joissakin on, mutta nuorempi miespolvi osaa olla jo ihmisiksi, kotona ja työpaikalla. Vanhoissa jäärissä on vaikka mitä sovinisteja, ainakin täällä Itä-Suomessa.

   Mukavaa loppuviikkoa sinulle, Tuula!♥

   Poista
 5. Ajatuksia herätti, niin runo kuin tekstisi. Näin se oli täälläkin ja omassa suvussakin, tyttäret eivät saaneet mitään. Pojat sen sijaan, yksi jäi taloa pitämään ja toisille sitten maata tai rahaa.
  Ja miniät, heidän olonsa ei tosiaan ollut kehuttava.
  Hienoa kun nostat välillä noita vanhoja aikoja esiin.

  Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, minulla on paha tapa muistella vanhoja. Siksi että ne ajat ovat totta, ja siksi, että miesväestä löytyy vielä porukkaa, joka on kuin kukko tunkiolla kiekumassa.

   Siksi arvelin, että Savossa on tätä samaa henkeä kuin meillä, onhan meidän ihmisemme polveutuneet savolaisista suvuista.

   Mukavaa että pidit kirjoituksestani;)

   Leppoisaa viikkoa sinulle, Minttuli!♥

   Poista
 6. Tärkeä aihe ja niin totta! Naisviha on niin luonnollista, että monet eivät sitä edes huomaa.

  Uskonnon ja lahkojen avulla ja niissä päsmäävien miessaarnajien rakentamien naista-alistavien sääntöjen avulla, naista on alistettu ja alistetaan niin menneisyydessä, kuin tässä päivässä ja nykyisyydessä.

  Nyt mieheni suvussa on eräs nuori, kokematon kiltti tyttö avoitunut islminuskoisen miehen kanssa ja hänet on käytännössä vangittu kotiin. Kaksi pientä lasta ja kun lasten isoäiti yritti puhua tyttärelleen järkeä koulutuksen jatkamisesta etc., mies kielsi isoäitiä tapaamasta tytärtään ja lapsenlapsiaan. Jos tämä epätoivoinen isoäiti menee viranomaistan luo, mies uhkaa viedä naisen ja lapset omaan kotimaahansa. Tämän kaiken mahdollistaa se, että nuori vaimo on erittäin kiltti, hiljainen, alistuva etc. Minä sanoisin, että heikoin lenkki, joka olisi ansainnut itsetuntoaan vahvistavan, ei sitä tuhoavan, miehen.

  Aurinko nousee, aurinko laskee, mutta mikään ei naisen asemassa ole muuttunut, eikä muutu - lopultakaan. Poikkeukset vain vahvistavat säännön.

  Voi vahvasti, Aili-IhaNainen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, en puuttunut globaaliin vihaongelmaan, siellä on asiat paljon huonommin. Ja miksei niilläkin suomalaisilla naisilla, jotka uskaltavat avioitua muslimin kanssa.

   Tuossa olet oikeassa, että 'uskonnon ja lahkojen avulla jne..." naisia yhä alistetaan Suomessa niin kuin ulkomailla.
   Naisella ei ole sanan sijaa omissa henkilökohtaisissa ja perheasioissaan. Paha juttu että näin on;/

   En ole ihan noin suuri pessimisti kuin sinä, Intiassakin otetaan naisten raiskaajille kovemmat rangaistukset. Ja vähä vähältä muuttuu se muslimimaissakin nämä asiat, kun naiset saavat koulutusta, ja nousevat barrikaadeille.

   Jos naiset pitävät miehen tahtoon alistumista parempana vaihtoehtona, se on heidän oma syynsä. Saarnamiehetkin voi saada kuriin, jos vain ev.lut.-kirkko niin haluaa. Minusta on väärin, että kirkko antaa lahkolaisten kohkata mielensä mukaan.

   Kiitos, samoin sinulle, Leena-IhaNainen♥

   Poista
  2. Tänään oli juuri Helsingin Sanomissa siitä Intian joukkoraiskauksesta, joka johti kuolemaan ja naisen asemasta siellä yleensäkin. Naiset itse olivat sitä mieltä, että vaikka ne raiskaajat saisivat minkä tuomion ja vaikka yleensä tuomioita kovennettaisiin, niin miehet siellä muistavat sen päivän ja kaksi ja jo kolmantena ollaan pahuuden tiellä. Naiset keroitoivat, että heidän on paha kulkea misään, kun miehet kourivat ketä huvittaa jopa busseissa!

   Poista
  3. Ikävää jos kuolemanrangaistus unohtuu niin helposti!
   Toivottavasti nämä annetut rangaistukset pannaan myös käytäntöön, eikä syyllisiä armahdeta, vaikka niistä valitettaisiinkin.

   Hämmästyttää, miten kova naisviha Intiassa vallitsee; suorastaa uskomatonta noiden miesten käytös!

   Mutta silti ihailen noita intialaisia naisia, koska he uskaltavat näyttää miehille, mitä he ajattelevat...

   Poista
 7. Entäs sitten miesviha? Se tuntuu voivan hyvin feminismin nousun myötä. Eikö ole tilaa, jossa ihailla: Jumala loi naisen ja Jumala loi miehen. ja ne ovat hyvät yhdessä. Ne ovat hyvät juuri sellaisena kuin ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, varmasti sitä miesvihaakin löytyy, ja monesti aiheesta.
   On hienoa, jos / kun naisilla ja miehillä on hyvä yhdessä, mutta jos asiat toimivat vain toisen osapuolen ehdoilla, silloin asia ei ole hyvä. Alistaminen ja pakottaminen ei kuulu yhteenkään rakastavaan aviolittoon. Ei myöskään hyväksikäyttö; olipa uskoa tai ei.

   Poista
  2. No, nyt on naisia alistettu nin 2000 vuotta, eikö olisi aika jo virran muuttaa suuntaa..."Naisille, jotka eivät puolusta naisia, on helvetissä ihan oma paikkansa", toteaa kirjailija Liza Marklund.

   Poista
 8. Hieno plokkaus. Luin Iltasanomista Jemenistä, jossa 8-vuotias tyttö oli naitettu 40-vuotiaalle miehelle. Tyttö kuoli hääyönään saamiin vammoihin. Ei tyttöjen osa ole muuttunut vielä tänäkään päivänä maailmalla. Suomessa nainen saa huonompaa palkkaa ja tekee melkein kaiken kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan työt pienellä palkalla. Jos työpaikkaa hakee yksikin mies, hän saa sen, vaikka ei olisi pätevä. Minun ohitseni meni opettajan työnhaussa sairaanhoitajamies, jonka valitsi epäpätevä rehtori (mies).Minulla on jopa rehtorin pätevyys. Mies ei tarvitse siis koulutusta ollakseen pätevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, samoin luin minäkin, karseaa!! Vielä pakotetaan pikkutyttöjä avioliittoon aikuisen ja usein vanhan miehen kanssa. Ei kahdeksanvuotias ole kypsä sellaiseen. Minusta nuo muslimimaailman lait ovat itsestään 'hanurista'.

   Miehen pätevöittävät siis sukupuolielimet virkaansa, kun he ajavat pätevän naisen ohi. Tuollaisista päätöksistä pitää ehdottomasti valittaa; nostaa samanlainen juttu kuin Johanna Korhonen teki työsyrjinnästä.

   Poista
  2. Kiitos sinulle ihanasta vastauksesta...tuo pelasti päiväni: miehen pätevöittävät sukupuolielimet virkaansa, totta joka sana ;)

   Poista
  3. Mai ja Aili, lukekaa tämä kirja http://leenalumi.blogspot.fi/2009/10/nojoud-10-vuotta-eronnut_21.html

   Poista
  4. Kiitos, Leena, luin tuon postauksesi. Ansaitsee kaiken huomioni ja toivottavasti myös teidän muidenkin!♥

   Poista
 9. Miten ihmeessä moititte kristinuskoa naisen huonosta asemasta! Kristityissä
  maissa naisten asema on parempi kuin muualla. Ajatelkaa nyt vaikkapa Intiaa tai islamilaisia maita. Jeesuksen suhtautuminen naiseen oli jo omana aikanaan täysin vallankumouksellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, kristityissä maissa on päästy naisten tasa-arvoasioissa eteenpäin kovalla työllä. Ei syrjintä johdu Jeesuksesta, mutta kirkko on syrjinyt naisia vuosisatoja, ellei -tuhansia.

   Muslimimaat on niin takapajulla, että vielä virtaa paljon vettä Jordanissa, ennen kuin muutosta parempaan tapahtuu. Tuon Jeesus asian voisitte opettaa eräälle lahkolle, joka toimii luterilaisen kirkkomme suojissa. Se on vastoin kirkkomme opetusta, ei kirkko käske sortamaan ketään, ei naisiakaan.

   Poista
  2. Hyvä Aili! Veit sanat suustani...;)

   Poista
 10. Hmm, todella aivonystyröitä pakottava kirjoitus. Olen usein keskustellut ystävieni (miehiä ja naisia) kanssa samasta aiheesta. Se, että naiset ennen alistuivat, johtui ilmeisesti naisverkostojen puuttumisesta ja kun nainen synnytti uutta elämää, mies lähti sotaan ja tuhosi elämää. Naiset harvemmin tappoivat ja siksi mies sai ylivertaisen asemansa naisen yli.

  Tuho on edelleen maailmassa se, joka sanelee oikeudet ja oikeudettomuudet. Kuoleman hallitseminen tappamisen välityksellä antaa edelleen oikeuden ylivertaisuuteen. Uskontojen varjolla ja sen taakse piiloutuen on tehty paljon pahaa ja tehdään edelleen. Ei kristinusko pääse sekään puhtain paperein.

  Nostit kyllä sellaisen kissan pöydälle, että siitä voisi helposti kirjoittaa monisivuisen mielipidekirjoituksen, joka nojautuisi vahvasti faktoihin. Kiitos upeasta kirjoituksesta ja kannanotosta...:)

  VastaaPoista
 11. Pahus, olin niin tohkeissani kirjoituksestasi, että unohdin mainita runosi, joka lyhykäisyydessään puri miestä pohkeisiin ja asiasta. Rankka omakohtainen kokemuksesi teki runosta entistä koskettavamman, myös purevamman, aiheesta...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pitsit!

   Kissa on iso ja pelottava. Myös hyvin omakohtainen kokemus.

   Tuo on totta, että miehet hallitsevat aseita, ja pääasiassa he suorittavat tappamisenkin, joten nyt tasa-arvon nimissä naista vaaditaan sotiin mukaan. Vaikka ovat naiset sodissa mukana olleet tuki- ja avustusjoukkona mm. Suomessa.

   Miehet 'suojelevat' naisia ja lapsia eli perheitään. Tosin nykyaikainen sodankäynti ei taida suojaa antaa täsmäaseille, jotka tappavat pääasiassa sivullisia.

   Minusta sodat pitäsi koko maailmasta kieltää, mutta sehän ei varmasti ihmisen historiassa koskaan toteudu, eikä ihminen perimältään muutu. Raakalaisuus ja ahneus säilyy...

   Poista
 12. Kristinuskoon pääsi antiikin filosofiasta naisen ja seksuaalisuuden haveksimista, joka tulee esille mm Paavalissa ja vanhan ja uuden ajan "kirkkoisissä". "Itsekkäät geenit" jylläävvät kaikkialla, kaikissa poliittisissa ryhmissä ja uskonnoissa. Uskontoa käytetään usein aseena vallan tavoittelussa. Papeissa on kuten muissakin ihmisissä mukavia luonteita ja epämiellyttäviä. Meidän tulee vastustaa sukupuolten sotaa kaikkialla.

  Vanhoillisten äärisuuntien taustalla on Suomessa suomettumisen aika, jolloin teologien opiskelijayhdistyksessäkin ihailtiin marksismin "suurmiehiä", ja heidän kuvansa komeilivat seinillä. Tästä ei ole paljon puhuttu, sillä monilla kirkon johdossa olevilla on ollut enemmän kuin häivähdys punaista taustassaan. Ne jotka eivät sitä sietäneet saattoivat ajautua amerikkalaista fundamentalismia levittävään ryhmään ja jäädäkin sinne, kun parempaa ei ollut tarjolla. Suomi on pahasti jakaantunut kaikilla aloilla. Asioista pitäisi puhua rehellisesti.

  VastaaPoista
 13. Vastaukset
  1. Anna, sinä tiedät ja osaat valita sanasi oikein.

   Minusta naisen ja seksuaalisuuden halveksunta ei ole ainakaan Jeesuksesta lähtöisin, joten sen on täytynyt tulla muualta, esim. antiikin filosofiasta, kuten sanoit.
   Miten voidaan sellainen mahtava luonnonvoima kuin seksuaalisuus ohittaa kokonaan, ja etsiä syyllistä noituudesta ja noidista?

   Aika kieroutunut on tuo antiikin ajatusmaailma, jota on vuosisatoja / -tuhansia ylistetty. Se on tehnyt paljon hallaa kristillisen kirkon opeissa ja tekee vieläkin, ainakin katollisen kirkon piirissä. Ja jotenkin tuntuu siltä, ettei luterilaisuuskaan ihan puhtain paperein selviä. Onhan siellä ne lahkot, jotka kuuluvat kirkkoomme omine sääntöineen.

   Fundamamentalismi on paha peikko uskonnoissa. Olemme saaneet nähdä, mitä se saa aikaan islamissa samoin kuin kristinuskossa.

   Sinulla, Anna, on varmasti paljon tietoa näistä uskon asioista, olethan papin puoliso.

   Kiitos tästä valaisevasta puheenvuorosta, Anna.♥

   Poista
 14. Elämä on kaiken kaikkiaan epätäydellistä. Siellä missä on meitä ihmisiä, osataan aina pilata asiat.:) Mutta hyvä tahto on parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, mainiosti sanottu. Muuten: Tyttäreni on teologisessa ja jotenkin tuntuu, että siellä puhaltavat nyt uudet, raikkaat ja tasa-arvoiset tuulet. No hyvä kun edes siellä. Minä en usko, että naisista tulee ikinä maailmassa tasa-arvoisia. Aina löytyy joku lahko tai joku 'mullahi', joka keksii uusia tapoja sortaa naisia ja tyttöjä 'uskon nimeen'.

   Poista
 15. Anna, näin tosiaan on. Itse me pilaamme oman ja lähimmäistemme elämän!

  'Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto', mutta koskahan me pääsemme siihen - edes jouluna?

  Hyvää viikonloppua, Anna!♥

  VastaaPoista
 16. Pitkään ovat maailmassa olleet vallankahvassa miehet. Mutta on toisiakin aikoja eletty, tuhansia vuosia sitten, jolloin vallitsi matriarkaatti. Isoja syklejä mennään. Nyt ollaan taas syklin vaihdoksessa ja kehittyneimmissä maailmankolkissa (lue länsimaissa) ollaan siirtymässä tasa-arvoisempaan maailmaan. Onneksi.
  Toki vielä on rippeitä meidänkin kulttuurissamme miehisestä ylivallasta, mutta luulen, että tyttölapsillamme ja lastenlapsillamme on ruusuisammat elinolot. Tähänkin asiaan voimme itse kukin vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irene mielipiteestäsi, juuri tästä omasta kulttuuristamme kirjoitin.

   Kovin monesta matriarkka kulttuurista en ole lukenut, muutamista kuitenkin:)
   Kun kirjoitan tasa-arvosta, monet ymmärtävät sen miesvihaksi. Juuri sitä en tarkoita, vaikka naisvihasta kirjoitankin.

   Viha on paha asia, koskipa se miehiä tai naisia. Vihasta harvoin löytyy mitään ylistämisen arvoista.

   Hienoa että omassa kultturissamme naiset ovat saaneet arvostusta ja tasa-arvoa, joskaan ei vielä täydellisenä.
   Uskon että voimme tasa-arvoon jokainen vaikuttaa, jos halua siihen on.


   Poista
  2. Minua hämmästyttää etenkin jos kirjoitetaan tasa-arvosta, että nainen kääntää sen miesvihaksi. Se panee miettimään syntyjä syviä.

   Vihasta ei synny kuin sotia ja veren vuodatusta. Terveen järjen käyttö on suotavaa.

   Me voimme ja me vaikutamme. M.O.T.

   Poista
  3. Leena, juuri noin on, kuten sanot; tasa-arvo ei ole miesten vihaamista!

   Olen myös samaa mieltä, ettei vihasta kasva muuta kuin sotia, riitoja ja verenvuodatusta;/

   Kiitos, noin me teemme: haluamme jättää uusille sukupolville paremman maailman kuin tämä nykyinen on:)

   Hyvää uuden viikon alkua sinulle, Leena!

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥