Google+ Followers

torstai 21. marraskuuta 2013

Tyyntä vai myrskyä?

Päiväkahvilla suvun kesken...


Mies kantoi vuosien taakkaa
kuin kalleinta aarrettaan
sillä siihen sisältyi kaikki
mitä hän oli saanut kootuksi:
sydänvika ja reumatismi,
depresssiot ja vainoharhat,
unettomuus ja ikävä
ja se keventävä tietoisuus että
mitä suurempi vuosien taakka on
sitä lyhyempi on kantomatka.


- MIKKO KILPI -
Kaivon kahvila, suosittu kohtaamispaikka.
 
Tuosta edellä olevasta aiheesta olen itsekin kirjoittanut runon, mutta en vielä sitä julkaise. Minun listani on paljon pitempi...Kaikki nuo luetellut vaivat ja sairaudet mies on saanut ihan lahjaksi elämän antamina. Ja yhä vaan eläkeikää nostetaan; olisiko aihetta nostaa sataan vuoteen asti? Kuinka moni kykenee tekemään työtä esimerkiksi vaikkapa yli seitsemänkymppisenä? Monet elämä nujertaa paljon ennen sitä, joskus neljäkymmenvuotisena, joskus paljon aikaisemmin.

Sitten on heitä, jotka eivät tee elämässä työtä päivääkin, koska ovat sairaita tai vammaisia. Nyky yhteiskunnassa on helppo jättäytyä syrjässä kulkijaksi ja olla ns. syrjäytynyt. Koulutkin jotkut jättävät väliin, kun ajattelevat, etteivät koskaan mitään ammattia tarvitse. Ja sitten on heitä, joilla on moniakin ammattikoulutuksia, mutta ei ole koskaan työtä. 

Tuntuu ihan siltä, että yhteiskunnan rahkeet on vedetty hyvin kireälle, meillä ei ole enää mitään ylimainostettua 'hyvinvointiyhteiskuntaa', vaikka poliitikot hokevat sitä kuin jotakin mantraa. Minusta tuntuu siltä, että meidän on vielä palattava jonnekin 1960-luvun elintasoon tai ainakin lähelle sitä. Kortistoon ei huolittu niitä, joiden navetassa ammui neljä mansikkia. Ja työttömät vietiin satojen kilometrien päähän rakentamaan lentokenttää tai jotain muuta projektia; yleensä lapiotöitä, sillä koulutusta ei ollut.

Kaivon myyntinäyttely.


Tämä Kaivo, josta oheiset kuvat on otettu, on naisväen vapaaehtoinen yritys. Se on toiminut ehkä jo kymmenkunta vuotta, tässä nykyisessä paikassa pisimpään. Kaivolta voi joka arkipäivä ostaa tuoreita leivonnaisia ruisleivästä alkaen. Ja ahkeria leipureita on riittänyt kasapäin. Kaivolta saa myös ostaa ja juoda kahvit tuoreine leivonnaisineen halpaan hintaan. Niinpä siellä on istumassa ja kokoustamassa erilaisia porukoita, ehkä eniten miehiä, joilla on vapaa-aikaa. Kaivolta saa myös erilaisia hoitoja akupunktiosta alkaen, on hierojia, partureita ym. Siellä on valmiit tilat, ei muuta kuin varaa ja sopii itselleen ja hoidoilleen ajan. Lauantaisinkin Kaivo voi hoitojen takia olla auki.

Kirjallisuuttakin löytyy kaivolta; mainostan näitä, sillä minulla on myös kirjoja myynnissä.


Vaatetavaraa ja neuleita Kaivon kamarissa.

Viime aikoina on ollut Tohmiksella käyntiä monella viikolla. Kaivolla käymme lähes joka kerta, kun kirkonkylään matkaamme. Ja uskon, että joulua kohti Kaivolla kävijät yhä lisääntyvät.

Perjantai-iltana on luvassa, että PKS laittaa sen paljon puhutun etäluentamittarin. Viime sunnuntaina olimme yli kuusi tuntia sähköttä Eino-myrskyn takia. Olipahan pitkä aika. Tuossa lähellä  oli sattunut kaksikin paikkaa, joissa puita oli kaatunut sähkölinjalle. Onneksi ei tullut neljän vuorokauden katkosta, kuten sen Veera-myrskyn aikaan eräänä kesänä. Mutta suurin vahinko oli sattunut jossain kauempaa, sillä se vei sähköt yli 20 000 taloudelta. 

Vahinkoja on tullut paljon sähköyhtiöille ja metsänomistajille. Muuan naapurimme oli juuri äsken harventanut metsäänsä, mutta myrsky kaatoi lisää puita. Tällaiset kohteet ovat otollisia tuhoille. Puu ei ole ehtinyt kasvattaa vielä vahvempia juuria, siksi niitä kaatuu runsaasti harvennuksen jälkeen.

Toivotan teille, hyvät lukijani, oikein antoisaa viikon jatkoa!
                            Aili-mummo


22 kommenttia:

 1. Onpas Kaivn kahvilassa upeat seinäkoristelut. Uskon, että on suosittu, kun tuoretta leipääkin saa ja vielä ruisleipää lämpimänä.

  Olen kuljettanut jo kauan mukanain Mikko Kilven runokirjasta Hellyydestä. Huoasin just, että sitä on veilä saatavana nettiantikvariaatista hintaan 6 euroa.

  Monet nuoret eivät syystä tai monesta pääse työn syrjään kiinni.

  Mukavaa viikon jatkoa! Meillä oli reipas lenkki lumisateessa. Kohta on maa valkoinen...


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koristeita on paljon, ne ovat myytäviä tuotteita:)
   Sitä en tullut maininneksi, että myös karjalanpiirakoita saa joka päivä ostaa! Ja hyvin nekin menevät kaupaksi (hinnasta huolimatta)!

   Minä löysin tuon Mikko Kilven runon Elämän viisauden kirjasta.
   Ruynokokoelkmia saa ostyaa ale-myynnistä hyvin halvalla, jopa parilla eurolla. NIinpä ostankin paljon juuri niitä kirjoja itselleni ja lapsille lahjaksi.

   Tuo on totta, aina syy ei ole nuoressa. Pitäisi olla kokemusta!

   Kiitos, Leena, kuin myös sinulle, Leena-Iki-IhaNainen.♥

   Poista
 2. Minkä hyväksi siellä Kaivolla myydään? Onpas mukavaa, että vapaaehtoisia löytyy vielä tekemään ja leipomaan. Meilläkin anoppilassa parasta aikaa aherretaan marrasmyyjäisiä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, ihan omaksi hyväkseen jokainen myy ja leipoo; tietysti Kaivo ottaa omat prosenttinsa. Pieneläkeläisille lisätienestit ovat tarpeen. Minä en myy muuta kuin omia kirjojani:)

   Ihan hyvä harrastus tuo hyväntekeväisyys jonkin asian hyväksi...
   Hyvää viikonloppua sinulle, Mine.♥

   Poista
 3. Onpa viihtyisän näköinen paikka. Elämä on sattumasta kiinni ja siitä, että tuntee jonkun, joka tietää työpaikan. Nythän moni eläkeläinen käy töissä. Totuus kuitenkin tutkimuksen mukaan on, että työnantajat eivät ota yli 50v. töihin tai heidän mukaan sen ikäisille pitäisi maksaa pienempää palkkaa.
  Nuorille ei ehkä tule koskaan eläkettä, koska herrat haaskaavat ne maailman tuuliin. Nyt uusin rahaahinkuva maa on Albania.

  Mukavaa loppuviikkoa t. Mai :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on:)
   Joku työllistetty tyttö / nainen saa täältä aina työpaikan, mutta leipojanaiset ovat vuoronsa perään myöskin myymässä tuotteita ja kahvia. Hyvin monet naiset ovat maalaistalojen entisiä emäntiä. Tuo on varmasti totta, yli viisikymppisiä ei huolita paljon minnekään töihin, olipa kuinka riski ja ketterä tahansa.

   Minusta nuoret pitäisi ensimmäiseksi työllistää, jotta he saisivat oman elämänsä järjestykseen, ja hankkia oman kodin ym.

   Albaniaa on pidetty lähes Euroopan köyhimpänä maana;/

   Samoin sinulle, Mai.♥

   Poista
 4. Kaivo vaikuttaa hienolta paikalta. Lisää tuollaista Suomeen.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä idea on kaikkien vapaasti käytettävissä. Olen kuullut ettei kaikilla paikkakunnilla hanke onnistu...

   Ihan vapaasti vaan perustamaan uusi kaivoja tms:)

   Poista
 5. Kiva paikka siellä kaivo, siellä on kaikellaista tarjolla Eino myrsky teki täälläkin jonkun verran tuhoa, kaatoi puita. kiitos postauksista ja hyvää viikon loppua Aili Mummo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva paikka minustakin:)
   On se tehnyt jonkin verran täälläkin, olisi hyvä katsella metsät ennen talven tuloa.
   Irma, ole hyvä; samoin myöskin sinulle;)

   Poista
 6. Hienoa että Kaivo on olememassa ja toivottavasti pitkään. On teilläpäin aktiivisia ja yritteliäitä naisimmeisiä:))) Meillä on vähän vastaava, eli paikallisten käsityöharrastajien liike, joka on auki vapaaehtoisvoimin, hiljaista siellä on, hintataso sen verran korkea. Toivottavasti näin jouluaikaan vilkastuu.
  Runo jonka valitsit tähän kertoo kaiken...
  Hyvää loppuviikkoa Tohmikselle ja sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että pidit, Minttuli:)
   Ihan olen tyytyväinen tohmajärveläisiin naisiin;)
   Kyllä ainakin joulun alla kauppa vilkastuu, vaikka kalliimmallakin hinnalla.

   Kuin myöskin sinulle ja läheisillesi, Minttuli:)

   Poista
 7. Kaivot ovat aina olleet niitä kohtaamispaikkoja, joten hyvä nimi on puodille osattu laitettu....:)

  Tuuli meilläkin teki tepposia, jopa ihan kaupungissakin, sähköt kyllä toimivat koko ajan, ainakin mulla! Sivukylillä veti pimeeksi aika monessa mökissä ja harmia sai aikaseksi. Minä taas seurasin ikkunista taphtumia, ulos en hirvinnä mennä oli se vain sellaista menoa. Naapuritalon iso metallinen pahvikeräys kehikko lähti liikkeelle omia aikoja ja pakkaukset lenteli pitkin katuja.Puita kaatuili talojen päälle ja katot lenteli kaupungissakin,

  Luonto näytti mahtisa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon myymälän nimi on tullut muistaakseni jostain väärinkäsityksestä, mutta kiva nimi on silti:)
   Kaupungeissa on yleensä maakaapelit, joten myrsky ei kaada puita niiden päälle. Hurjaa että katot lähtivät lentämään!!
   Onpa ollut kova myrsky!!

   Minä pelkäsin, että isoja puita kaatuu talomme päälle, onneksi ei...
   On todella näyttänyt luonto mahtinsa!!

   Poista
 8. Onpas kiva nimi., Kaivo.
  Sieltä saa varmasti kaikkea mieltä virkistävää.

  hyvää ja virkistäviä päiviä sinne teille Aili. ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, Sylvi-ystävä:)
   Ehkä ei ihan kaikkea, väkeviä ei ainakaan. Kahvia ja teetä kumminkin.

   Kiitos Sylvi, samoin sinulle ja puolisollesi:)

   ♥ ♥

   Poista
 9. Kiva paikka tuo Kaivo teillä siellä :)
  Kivoja kuvia ja kaikkea kivaa.
  Aili Mummolle ihanaa viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Seijastiina:)
   Kiva paikka tosiaan...
   Ihanaa viikonloppua myöskin sinulle.♥

   Poista
 10. Taas olet niin viisaita kirjoittanut. On se vaan toisaalta ihme, miten äkkiä ihminen unohtaa historiansa. Kyllä monasti tuntuu, että ennen on ihmisillä ollut oikeasti puutetta, vaan ei ole valitettu, töitä on tehty leipänsä eteen, mitä vain saatu.En sano, että siihenkään kaikkeen vanhaan pitäisi palata, mutta jotakin maalaisjärkeä voisi sentään käyttää. Työpaikkoja menee porukoilta, kun ulkoistetaan kaikki toiminta maailmalle, se on mielestäni hölmöintä ikinä. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisen historia unohtuu helposti, etenkin nuorelta sukupolvelta. Mutta ikäihmisetkin ovat muuttuneet enemmän valmiin vastaanottajiksi. Puute piti korvata ennen sillä, että kotona nainen / naiset tekivät enemmän kotitalouteen liittyviä töitä, ja nostivat perheen elin- tai elämisen tasoa. Mutta pienituloisilla raha ei riitä, pitää siis yrittää itse enemmän, jotta voisi toimeen tulla.

   Sotepalveluiden ulkoistaminen ylikansallisille yrityksille on aika huono asia, varsinkin, kun verotulot usein menevät veroparatiisimaihin. Niin on mm. Attendolla.

   Tohmiksella on mm. työttömillä oma yhteenliittymänsä, joka työllistää heitä. Ja myöskin heidän töitään myydään omassa liiketilassa. Työttömillä on ruokapalveluita, ja pesulapalveluja. Kirpputorikin heillä on, josta muutalla eurolla voi ostaa tarvitsemansa asian. Työttömät jakavat eu:n antamat elintarvikkeet seurakunnan puolesta...

   Olen samaa mieltä kanssasi, Taina, että palvelujen ulkoistaminen tulee yhteiskunnalle turhan kalliiksi. Pitää taistella vähien työpaikkojen puolesta.

   Mukavaa viikonloppua myös sinulle, Taina.♥

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Hannele, niin minustakin..;)
   Ihanaista viikonloppua sinulle.♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥