Google+ Followers

maanantai 13. tammikuuta 2014

Marja Björkin romaani, PuumaVoitin Mai Laakson järjestämistä kirja-arpajaisista Marja Björkin romaanin, Puuma. Kirjassa on 203 sivua, sen on kustantanut Like (2010). ISBN 978-952-01-0494-8. Ihmettelen sitä, mistä tämä romaani on saanut nimensä.

Kirjailija Marja Björk on lähtöisin Lieksasta, ja hänet on merkitty pohjoiskarjalaiseksi kirjailijaksi. Koulutukseltaan hän on juristi, ja asuu Helsingissä. Kirjoittamassa hän käy Lieksassa. Tähän mennessä Björkiltä on ilmestynyt neljä romaania, Puuma on Björkin toinen romaani.

Kirja kuvaa keski-ikäisiä avo- ja aviopareja ja heidän suhteitaan. Romaanin päähenkilöitä ovat Malla, Kauko ja Riitta; sivuhenkilöiksi voisi nimetä ne muut, Tuomas, Roy ja erään romaniperheen. Mallan lapsuudesta on kirjassa kohtauksia, samoin romaneista, joiden kanssa hän on ystävystynyt. Huomio: Tämä postaus sisältää juonipaljastuksia!!

Kauko on avioliitossa Irjan kanssa, vaikka on jo kaksikymmentä vuotta elänyt Mallan kanssa. Kauko on lääkäri, ja hänellä on vaimonsa kanssa lapsia, Mallan kanssa ei yhtään. Kauko on jo kuusikymppinen, Malla on häntä nuorempi.

Riitta haaveilee häistä Tuomaksen kanssa. Riitta on ystävystynyt rohkeaan Mallaan, ja haluaa hänet kaasokseen. Jostain syystä tuntuu siltä, että Tuomas ei välitä sitoutumisesta. Sääliksi tulee Riittaa, joka on jollakin tavoin avuton ja riippuvainen toisista, varsinkin Mallasta.

     Yömekko oli hikinen ja ryppyinen. Hän heitti sen pyykkikoriin ja jäi poseeraamaan vessan peilin eteen. Hän nosteli rintojaan, kohotteli leukaansa, pörrötti hiuksiaan ja otti viekoittelevan ilmeen. Hän nosteli sormilla vatsamakkaran alusta niin että ikenet näkyivät ja hymyili peilikuvalleen. Hän solmi aamutakin vyön paljaalle vyötärölleen ja maalasi huulensa kirkkaanpunaiseksi. Hän käytti huulipunan hylsyä emättimessään ja haisteli. Vanhan naisen haju, hän ajatteli. Uloste haisee palaneelle kumille, ja joka aamu sama palaneen kumin haju on yöpaidan hikirenkaassa. Kun puhun pidempään, hengitys haisee kittipaskalle. Vaatekomero löyhkää puolipitoisille vaatteille, pölylle, hien ja Chanel 5:n seokselle. Second händ shopille. (Mallan ajatuksia).

Malla pelkää jo valmiiksi vanhuutta, pian se on hänelläkin edessä.
Kesät Malla ja Kauko viettivät osittain Mallan äidin huvilalla, ja Kauko tekee remonttia ollessaan huvilalla.

Kauko teki muutenkin liikaa töitä, työpäivät olivat pitkiä. Vapaa-aikoinaan hän marjasteli, metsästi, bongasi lintuja. He viihtyivät hyvin kumpikin Lapissa, Kauko halusi mökin, mutta Malla lensi lomalle naiskaverin kanssa Välimeren maihin. Tosin ei Malla välittänyt mökkiä vastustaakaan. Nähtävästi tontti hankittiin Lieksasta, tutulta seudulta. Se on hyvä!

Vastapäätä Mallaa ja Kaukoa muutti nuorehko mies, Roy, johon Malla tustui lähemmin. Roy ymmärsi hyvin, mistä Mallalla kiikasti...

    - Nähdään huomenna töiden jälkeen, Roy sanoi ja kosketti häntä (Mallaa) leuasta. - En ole ennen mennyt töihin ståndiksessa.
    Kasvoja poltti ja kuumat aallot purskahtivat läpi. Hän halusi Royn alle. Hän halusi purra, antautua, puristaa miehen pakaroita. Roy nukahtaisi päälle ja univesi valuisi suusta hänen kaulalleen. Se kutittaisi, tuntuisi kidutukselta. Hän halusi puutua miehen alla. Veri lakkasi kiertämässä ja kiertäisi kuitenkin.

Roy oli poliisi. Seksi miehen kanssa olisi kiinnostavaa ja autuaallista. Melkein kaikki Mallan ajatukset kiertelivät seksin ympärillä.

     Hän jännitti Kaukon kotiintuloa. Ehkä hänestä näkyisi, että hän oli rakastellut tuntia aikaisemmin toisen miehen kanssa. Pettymystä oli vaikeampi salata kuin iloa.
     Joskus, kun hänellä oli miesjuttu meneillään, Kauko teki kuin tahallaan vieläkin pidempiä työpäiviä kuin tavallisesti ja kotiin tultuaan tuijotti televisiota ja joi itsensä nopeasti humalaan. Nyt hän oli illan omissa oloissaan, istui vessanpytyllä ja liotti pesuvadissa jalkojaan, raspasi kovettumia ja ja leikkasi varpaankynsiä. Kauko ei käynyt jalkahoitajalla, vaan selitti, että rentoutui kun sai työpäivän jälkeen panna jalat pesuvatiin. Tosiasiassa hän ei halunnut näyttää sienen tuhoamia kynsiään kenellekään. Lääkekuuria hän ei suostunut syömään. "Pitäisi olla pari viikkoa ilman viinaa. Henkka sai maksasyövän kun otti kynsikuurin."

Björkin käyttämä kieli on hyvin todellista, ei hienostelevaa. Ihmiset ovat sitä vähän parempaa väkeä, hyvin ansaitsevaa luokkaa, jonka ei tarvitse valittaa rahanpuutetta. 

Saara ja Valte olivat torilla paljon enemmän mustalaisia kuin sepän mökillä.
      - Kaikki menee hevosiin. Kärreihin ja kauroihin. Yhtä menevät myymään ja kahden kanssa tulevat takaisin. Kiitos Jeesus lomalaiset ovat liikkeellä.
      Viereiseen pöytään tuli asiakkaita. Saara kääntyi ja hytkytteli liinoja käsivarrellaan.
      - Rouva katsoo, miten kauniita. Kalvanoidusta langasta. Hyvä rouva ostaa, että saan lapsille maitoa. Mistään en apua saa. Lapset nälässä, ja huollosta eivät anna mitään, eivät sähkölaskua mulle maksa. Tämä rouva tässä ostaa minulta paljon. Vakituinen asiakas, kunnanlääkärin rouva. Hän todistaa, että mie en kuule huonoa myy. Takuuseen menen, että keittopyykin kestää.
     Kauppoja ei syntynyt ja Saara lähti kiertämään. Hän meni kaikkien luokse, näytti punaista sähkölaskua ja hytkytteli liinoja. Ihmiset näyttivät kädellään torjuvia eleitä. Jotkut käänsivät selkänsä tai hätistelöivät häntä äkäisen näköisinä kauemmaksi. Jotkut pysähtyivät kohdalle ja Saara rupesi katsomaan silmiin. Liinakäsi ei enää hytkynyt ja punainen lasku sujahti käsilaukkuun. Saara rupesi puhumaan ja näytti vakavalta.---.
    Valte seisoi toriaidan vierellä ja puhutteli humalaisia ukkoja. - Osta hyvä nahkatakki. Sie oot rahamies. Mie nään sen jo päällepäin. Aitoa tsekkoslovakialaista tekonahkaa. Ei oo kallis. Sinulle annan kuuvella sadalla, jos et muille virka mittään. Oonhan mie sinut ennenkin nähnyt, me ollaan vanhoja tuttuja.

Sääliksi käy Riitan elämä, hän on kiltti ja uskovainen nainen. Onneksi häät peruuntuvat Tuomaksen kanssa. Mallalla on miesseikkailuja, mutta hänen suhteensa Kaukoon loppuu kohtalon puuttuessa peliin. 

Tuleeko tälle tarinalle jatkoa, on vaikea sanoa. Ainakin joidenkin henkilöiden kohdalla jatko on mahdollista. Marja Björk osaa kirjoittaa, keski-ikäisen naisen kriisi on kantava teema tämän kirjan kohdalla. Vahva nainen kestää aika paljon, mutta mies voi olla heikompi astia.

Helppolukuinen kirja, pidän Marja Björkin romaanista, muita hänen kirjojaan en ole lukenut.

Toivoitan kaikille lukijoilleni oikein hyvää tammikuun kolmatta viikkoa!
                          Aili-mummo 

12 kommenttia:

 1. Björk kirjoittaa elävästi vanhenevan naisen elämästä, joka on muuttunut aivan yllättäen kuumiksi aalloiksi, virtsankarkailuksi, punaisiksi laikuiksi kaulalla ja kuivaksi emättimeksi. Kirjailija tuo herkästi esille kaiken sen salailun vanhenemisesta, jota Malla yrittää tehdä. Kirja on erinomainen esimerkki naisesta, joka on niin hukassa omassa elämässään. Oma mies ei kelpaa, uutta on haettava jatkuvasti, nuorempaa.
  Tässä on melkein sama teema kuin Anna- Leena Härkösen Ei kiitos-kirjassa, josta pyörii elokuva teattereissa tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mai, sinäpä sen sanoit!
   Jotain kokemusta minullakin on tuosta iästä, mutta jokainen meistä on oma yksilönsä. Ehkä Malla ymmärtää, että nuorilla miehillä potenssi riittää, vanhuksilla ei;/

   Anna-Leenalla on myös henkilökohtaiset aiheet, hän juuri 'siinä' iässä...

   Hyvää viikkoa sinulle, Mai ♥♥

   Poista
 2. Onnea voitosta.Hyvää viikoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ritva:)
   Hyvää viikkoa myöskin sinulle ♥

   Poista
 3. Hienon kirjan olet voittanut, onnea sittä!
  Varmaan onkin lukemisen arvoinen kirja.
  Hyvää tammikuun aikaa sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakka, jos olet näistä asioista kiinnostunut, silloin on hyvä että luet sen:)

   Samoin sinulle, ystäväni ♥♥

   Poista
 4. Aili, minä pidin tästä kirjasta aika paljon;) Björkin kieli on rajatonta ja kyllä tämä aihe monia liipata.

  Ihanaa lumiviikkoa sinulle, Aili-IhaNainen♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvä, Leena-IhaNainen:)
   Varmaan monilla meistä olisi noista asioista kerrottavaa...
   Samoin sinulle, Leena ♥♥♥

   Poista
 5. Olet mainio Aili Mummo esittelemään kirjoja.
  Hyvää viikkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Seijastiina:)
   Kuin myös sinulle ♥

   Poista
 6. Kiinnostava kirjaesittely. Luin kyllä juonipaljastuksenkin, vaikka ajattelin käydä kurkistamassa, olisiko lainastossa. Kyllä ikä tuo mukanaan niin naiselle kuin miehelle erilaisia asioita, ei kaikki niin mukaviakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, ole hyvä:)
   Aivan totta, monia asioita muuttuu...
   Varsinkin tuo viimeksi mainittu seikka on merkityksellistä!
   Hyvää viikkoa sinulle, aimarii ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥