Google+ Followers

torstai 27. helmikuuta 2014

Pirkko Arstila: SusinainenMonta vuotta sitten ostin alemyynnistä Pirkko Arstilan romaanin, Susinainen. Sen on kustantanut Minerva Kustannus Oy, vuonna 2007, siinä on 362 sivua. ISBN 978-952-492-038-3. Romaani on kovakantantinen.

Jokin epäluulo antoi minun jättää kirja lukematta, vaikka epäilin sen olevan kiehtova omalla tavallaan. Kirja on pullollaan lappalaisten kansanperinnettä jaa mytologiaa, ja siitä on hauska lukea. Mielikuvitus lähtee lentoon jo kirjan alusta asti.

Kirjoitus voi sisältää juonipaljastuksia.

Kirjan päähenkilö on Reeta, josta kehittyy monien vaiheiden kautta oikea Lappalaisnoita. Hänellä on valtaa ja rahaa, ne hän on saanut itselleen noituutensa avulla. Reetaa tottelevat myös sudet, ne pelastivat kerran Reetan tosi pahasta paikasta.

Reeta asuu Maailmanreunalla. Isä on "Kova" Kouta, porovaras, jolla on erämaasta selviämisen taito; myös Reeta oppii sen taidon.

     Reetan äiti, Eelin, oli lähtöisin kunnollisista ihmisistä. Hän oli kalastajaperheen tytär rannattoman meren ääreltä. Kasvanut keskellä sinisärmäisiä jäälauttoja ja suolan tuoksua. Oli tottunut viiltävään tuuleen, jossa kuului aaltojen kohina ja meriraukkojen itku.---.
     Meri oli täynnä haltijoita, veden outoja olioita. Sinne hukkuneet eivät löytäneet rauhaa vaan jäivät henkinä huutamaan, sillä meriraukkoja ei voinut auttaa. Ihmiset kantoivat lahjoja rannan kiville ja rukoilivat armottomia aaltojen jumalia ja vedenneitoja lähtiessään kalastamaan. He tarvitsivat monta jumalaa, jotta ainakin joku niistä olisi tarpeeksi voimakas auttamaan ihmispoloa niin petollisen kumppanin kuin meren kanssa. Eikä ainoastaan meri ollut uhka, vaan ihmisiä vainosivat myös Pahat voimat. Paha väijyi kaikkialla. Lähestyi ihmisen tai eläimen hahmossa tai astui uniin. Niistä, jotka uskalsivat hengenhädässään lausua Pahan oikean nimen, tuli Pahan omia. Eikä Paha irroittanut otettaan kuolemankaan jälkeen vaan jätti ihmisparan kiertelemään tyhjään ilman lepoa.

Sitten ilmestyi mustapukuinen pappi, joka kastoi Maailmanreunan ihmiset omaan uskoonsa. Hän piti mukanaan ristimuotoisia taikakaluja, jotka suojasivat Pahalta. Papilla oli myös paksu, musta kirja, johon oli tehty kärpäsennäköisiä merkkejä, kirjaimia. Pappi väitti itsekin osaavansa kirjoittaa omalla sulkakynällään. Mutta Maailmanreunan ihmiset sotkivat sulavasti omat ja vieraat uskonnot toisiinsa. Elin ja sisaret olivat saaneet luusta veistetyt ristit kaulalleen. Ne torjuivat Pahan vaikutuksen heidän elämässään.

Kouta sai vaimonsa Elinin kanssa ison perheen, lapset, joita he kasvattivat isoiksi. Mutta Kouta juo ja pahoinpitelee vaimoaan ja Reetaa, tytärtään. Kerran Kouta lyö vaimoaan niin pahasti, että tämä kuolee. Sitten Kouta raiskaa tyttärensä Reetan, joka tulee raskaaksi. 
Tästä juoni alkaa kehittyä.

Reetalla on apuväkeä mm. maahiset, jotka asuvat maan alla. He olivat rikasta väkeä, mutta heidän lakejaan ei saanut rikkoa. Maahiset auttoivat paljon Reetaa, mutta Reeta rikkoi maahisten sääntöjä. Maahiset eivät enää näyttäydy, vaan ovat paenneet kauas metsiin, vuoriin ja kivikkoihin.

    Maanalaiset teljettiin kirkkojen alle ja tunettiin hautoihin, joissa ne tukehtuivat rukouksiin, ristinkuviin ja kasteveden pisaroihin. Peikoille kehittyi toinen silmä, ja he sulautuivat vähitellen Etelän ihmisiin. Tosin ahneuden ja katkeruuden perimä on siirtynyt mukana tähän päivään.
    
Jättiläisten kohtalosta romaani ei kerro mitään, nekin ovat hävinneet...

Arstila on laittanut kirjan loppuun myös saamenkielisen sanaston.

Kiitos Pirkko Arstila, ensimmäistä romaaniasi oli hauska lukea. Pidän tästä teoksestasi paljon, toivottavasti saamme sille jatkoa! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tervetuloa lukijakseni Päivi Nummenranta!

Toivotan oikein hyvää helmikuun loppua ja maaliskuun alkua kaikille lukijoilleni!
                            Aili-mummo

12 kommenttia:

 1. Hyvää helmikuun loppua ja iloista Kalevalan-päivää :)

  VastaaPoista
 2. Vai on se Pirkkokin kirjailijatar. Aihe ainakin oli valtavirrasta poikkeava. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko on tehnyt myös tietokirjoja, joita en muista lukeneeni!
   Näin on, Mine:)

   ♥♥

   Poista
 3. Pirkko Arstila on minulle tuntematon kirjailija, mutta netistä näin, että hän on kotoisin täältä Lounais-Suomesta. Kirja voi olla mielenkiintoinen
  ja kenties vähän ahdistavakin. Se kertoo muinaisuskosta ja niistä rituaaleista ja ihmisten pahuudesta.Olen nähnyt joskus filmin, jossa nuori nainen muuttuu sudeksi. Tämä tarina saattaa olla aika yleinen saamelaisten keskuudessa. Olen Turkulaine.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkolla näköjään riittää energiaa tehdä monenmoista!
   Aika lahjakas nainen, sanoisin..:)

   Romaanissa ei ihminen muuttunut sudeksi, vaikka lukematta kirjaa niin arvelin. Saamelaisilla on varmasti paljon tarinoita...

   Hyvää kalevalanpäivää, Anonyymi Turkulaine.♥

   Poista
 4. Hyvää Kalevalanpäivää myös Sinulle. Tämä päivä on suomalaisen kulttuurin päivä. Turun Sanomissa on tänään todellinen tietopaketti Kalevalasta ja on pakko tunnustaa, että tunnen Kalevalaa kovin, huonosti. Yritän korjata tilannetta. Kaleva on tutustumisen arvoinen opus. Se voisi olla meidän suomalaisten Vanha Testamentti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi!
   En eilen joutanut postaamaan Kalevalan runoja, kirjoittelen trokeella itsekin. Turun sanomia olen hyvin harvoin lueskellut, mutta ehkä nyt voin vielä yrittää katsoa.

   Kalevala on minulle kyllä hyvin tuttu kirja nuoruudesta asti, silloin luettiin kansalliseepostamme myös kansa- ja oppikoulussa. Nyt kai ei niin ole.

   Kansa ja kansatiede on harrastamaani aluetta, joten olkoon sitten vaikka Vanha Testamentti!

   Poista
 5. Pirkko Arstila on kyllä paljon esintynyt televisiossa ja lehdissä ja kirjoitellut l
  artikkeleja Pidän paljon Pirkosta hänen ajatusmaailmasta.
  Mukavaa kalevalanpäivää Aili-mummo !♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma!

   Pirkko Arstila oli mtv3:n uutisankkuri vuosikymmeniä, joten hänet varmaan muistaa jokainen.

   Ihan lahjakas nainen, oli aikanaan naimisissa Lääkäri Antti Arstilan kanssa. Pirkolla on takanaan pojan itsetuhoinen kuolema, joten kovin läheiseltä hän minusta tuntuu.♥

   Leppoisaa viikonloppua sinulle ja läheisillesi, Irma. ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥