Google+ Followers

maanantai 3. maaliskuuta 2014

Maikki Harjanne: Mintun luontokirja

Taiteilija Maikki Harjanne on itse kuvittanut suositut teoksensa.

Vuosia sitten ostin lapsenlapsilleni taiteilija-kirjailija Maikki Harjanteen teoksen Mintun luontokirjan. Sen on kustantanut Otava, kolmas painos ilmestyi vuonna 2005. ISBN 951-1-15539-3. Ensimmäinen tämän kirjan painos on ilmestynyt 1998.

Tarina alkaa siitä, kun Minttu täyttää kuusi vuotta. Minttu saa lahjaksi kirjan, jossa on vain tyhjiä sivuja. Tarkoituksena on, että Minttu kertoo itse kuvin ja sanoin mitä hän näkee luonnossa. Minusta kirjan idea on upea paitsi kohderyhmälleen lapsille, myös kirjaa lukeville aikuisille.
Minttu ottaa vastaan perheen onnittelut...


Syntymäpäivä on elokuun 26. päivä, josta Minttu aloittaa luontopäiväkirjanpidon. Edellä olevan lisäksi Minttu kertoo, mitä oli sen päivän aikana nähnyt kuvin ja sanoin. Sitten Minttu pakkaa reppuun eväät ja kirjan, lähtee metsään etsimään intiaaneja. Äiti oli sanonut, että nyt oli 'intiaanikesä', Minttu ymmärsi asian kirjaimellisesti. Hän tarjoaa harakalle juomista, koska on niin kuuma päivä. Mutta intiaaneja ei vain näy missään. Minttu löysi metsästä meren sileäksi hioman puun kappaleen, palasen männynkaarnaa, kuusen kävyn sekä vaahteran siemenen.

Syyskuun tapahtumat on myös tarkkaan merkitty muistiin. Eräänä syyssunnuntaina isä menee sieneen Mintun kanssa. Isä kerää paljon herkku- ja muita tatteja opettaen Mintulle sienet ja niiden nimet.

Isä varoittaa Minttua myös hirvikärpäsistä, jotka saattavat tarttua kiinni ihmisen tukkaan.
Kotona Minttu tekee kotiläksynä oppimansa asiat, piirtää ja värittää ne sekä ihmettelee...

Marraskuussa oli jännää, kun maahan satoi ensilumen. Minttu laski kavereineen pulkalla mäkeä, tekivät lumiukkoja, syötti punatulkkuja, ja pyydysti kielelleen lumihiutaleita.
Esikoulun pihalta oli löytynyt rusakko, se vietiin eläinlääkärille. Jonkun ajan päästä lääkäri soitti Mintun kotiin, ja kertoi jänis voi jo hyvin, ja se laskettiin metsään.

Uutena Vuotena Mintulla, Santulla ja Villellä oli aikainen herätys. Ellei herää aikaisin uuden vuoden aamuna, ei koko vuotena ole virkeä. Tämä on vanha uskomus, jonka jokainen lapsikin jo tietää.

Tulee helmikuu ja laskiainen. Silloin kaikki lapset menevät ulos mäkeen, ja huutavat 'pitkiä pellavia, hienoja hamppuja'. Lapset laskevat mäkeä jätesäkeillä, koska se on heistä hauskaa!

Palmusunnuntaina käyvät lapset virpomassa mummolassa. Palkaksi mummo antaa kaikille pääsiäismunat ja lisäksi lintupöntön. Siitä vasta Minttu ihastui!

Tuli toukokuu ja äitienpäivä. Minttu vei äidille keräämiään valkovuokkoja. Kahvikin tuotaisiin vuoteeseen, kunhan isä sen keittäisi. Pientä epäonnea oli ollut leivonnassa, Minttu tunnusti:)
Näin hauskasti kertoo tarinat taiteilija Maikki Harjanne!

Kesä oli vihdoinkin tullut, jo sitä oli odotettukin kiihkeästi. Tällä kuvasivulla asiat kerrotaan hauskasti ja todenmukaisesti. Kesäkuussa kukkivat myös voikukat, joista lapset punovat voikukkaseppeitä perheen kanssa.  Kuumalla on tullut jano, jolloin lapset kilpailevat mehun juomisesta.

Sitten jo ollaankin heinäkuussa, jolloin useimmat perheet ovat lomalla. Minttu ahkeroitsee luontopäiväkirjansa kanssa, se alkaa olla jo täynnä tarinoita ja kuvia. Minttu muistaa, että ihan pian hänellä on jo synttärit, jolloin hän täyttää seitsemän vuotta. Koulutie alkaa ihan oikeasti, ja Minttu saa lahjaksi polkupyörän...

Tämän ohella hankin lapsille myös Mintun lääkärikirjan, joka kului lasten käsissä. 

Kirjailija Maikki Harjanne on onnistunut työssään sataprosenttisesti. En voi muuta kuin onnitella Minttu-kirjojen tekijää. Kuvitus on kirjassa myös paljon puhuva, josta lämmin kiitos kirjailijalle!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää ja kaunista maaliskuuta!
                                Aili-mummo

18 kommenttia:

 1. Tämä Maikki Harjanne on hänkin minulle, turkulaiselle tuntematon henkilö. Mutta tämä kirja on varmasti hyvä lukea esimerkiksi lapsenlapsen kanssa. Minulle ei lastenlapsia ole siunaantunut ainakaan vielä.Huomenna on laskiaistiistai, tarkoittaa sitä, että laskeudutaan paastoon. Alkaa se suuri paasto, joka päättyy vasta pääsiäisena. Ensi keskiviikko on tuhkakeskiviikko, paaston ensimmäinen päivä. Hyvää laskiaista! Meillä syödään silloin hernekeittoa.Se on perinneruokaa ainakin Turussa.

  VastaaPoista
 2. Lastenlasten kanssa juuri minäkin olen lukenut kirjaa, joskin nyt lapset jo lukevat itse lukuunottamatta nuorinta.

  Paasto on hyvä ja terveellinen tapa elää. Hernekeittoa syödään yhä meilläkin, varmaan tänäkin laskisena. Perinneruoka ihan oikeasti, mutta nykyaikana se ei kaikille kelpaa...

  Oikein hyvää laskiaista sinulle, Anonyymi turkulaine ♥

  VastaaPoista
 3. Ihana kirja on varmaan ♥
  Iloista iltaa maaliskuun Aili Mummolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, Seijastiina:)
   Kiitos, kuin myös sinulle ja Moonalle ♥♥

   Poista
 4. Meillä on tämä kirja ollut kanssa kovassa käytössä. Muutkin Maikki Harjanteen kirjat on ollut mieluisia ainakin meidän lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon sen, Mine!
   Maikki Harjanne osaa tehdä hauskoja ja tietorikkaita lastenkirjoja ☺
   Mikäpä lapsista mieluisampaa..:)

   Poista
 5. Tuhlaajatyttö palaa taas maisemiin, hitaanpuoleisesti mutta kuitenkin. Ja kuten entuudestaan tiedät, minähän pyörin läpi kaikki tekstisi, jotka olet ehtinyt julkaista blogistaniassa edellisen pistäytymiseni jälkeen. Miten muuten pysyisin kärryillä ajatuksistasi ja siitä, mitä elämässäsi on tapahtunut.

  Olet ehtinyt kirjoittaa melkoisen määrän myös kirjoista ja lueskelin niitä pitkään ja hartaasti. Joskus blogissa kirjoitettu esittely ja/tai arvostelu voi toimia kimmokkeena kirjan lukemiseen. Yhden ihmisen on mahdoton lukea kaikkia julkaistuja kirjoja ja siksi usein kirjan esittelyt toimivat takakannen esittelyä syventävinä ja mahdollista lukijaa innostavina "potkuina" tarttua kirjaan. Kiitos sinulle esityön tekemisestä.

  Mikä upea runojen kirjo, Einari Vuorelasta Anni Sinnemäkeen, Eeva Tikasta Kirsi Kunnakseen... Sanoja, jotka jäävät kielelle soimaan ajatusten vaeltaessa runojen maisemassa, tunneilmastossa joissa runot muuttuvat eläväksi, lihaksi jokaisen iholla.

  Suorastaan hätkähdin kirjoitustasi 26.12.13 "Hieno esikoinen", jossa kerroit 84-vuotiaasta esikoisrunoilijasta, Martta Rossista. Ajattelematta runoilijan ikää, runoilla on kosketuspintaa kaikkiin, lukijan iästä huolimatta. Vaikuttava osoitus siitä, että milloinkaan ei ole liian myöhäistä.

  Todella, kulttuurin kirjoa laidasta laitaan, hippusia omasta elämästäsi, valoisuutta ja iloa jota juuri nyt niin paljon tarvitaan. Kiitos sanoistasi ja siitä, että jaksat kirjoittaa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kiitokset, Pitsit Sekaisin:)
   Hyviä runoilijoita Suomessa kyllä riittää, olen halunnut etsiä itseäni ja teitä lukijoita puhuttelevia runoja. Kirjoista sanon vain oman mielipiteeni, mitä jostakin olen pitänyt tahi en.

   Martta Rossi on hieno runoilija omassa lajissaan. Minusta niitä runoja kehtaa postailla, kosketuspintaa on...

   Kulttuuri on minun päivieni ilo, nautin siitä itse, ja toivon, että myöskin lukijani nauttisivat siitä. Onneksi olen jaksanut kirjoittaa sairaanakin, vaikka varsinaisia töitä en jaksanutkaan...

   Oikein kaunista ja ihanaa maaliskuuta sinulle Pitsit sekaisin ♥ ♥

   Poista
 6. Voi! Minä muistan kuinka minulle luettiin tuota kun olin pieni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tämä Mintun luontokirja nosti sinulle mieluisia muistoja esiin..:)

   Hyvää maaliskuun jatkoa sinulle, nata- ♥

   Poista
 7. Kirja on suosittu ja paljon luettu Mukavaa tiistaipäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että näin on:)
   Kiitos, samoin sinulle, Irma ♥

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Niinpä; nyt voit lukea niitä lapsenlapsillesi Hannele ♥

   Poista
 9. Elävästi olet kuvaillut tätä kirjaa. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Unelma:)
   Kaunista ja hyvää kevään viikkoa sinulle ♥

   Poista
 10. Mintun luontokirja on kovin tuttu ja olen sitä usein käyttänyt työssänikin. Omille lapsille tuli luettua paljon Minttu-kirjoja.
  Kiitos tästä kirjaesittelystä! Mukavaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu juttu ainakin sinulle, Piipe:)
   Nykyään on mahdottoman paljon mukavia ja hyviä kirjoja, Mintut ovat yksi esimerkki niistä...
   Kuin myös sinulle, Piipe ♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥