Google+ Followers

torstai 3. huhtikuuta 2014

Mies joka eli elämäämme

Seppo Lappalainen. Kuva: Kirjasampon sivuilta.

SUUREN OPPI-ISÄN MUISTOLLE

Höytiäisen mies, pilkesilmä
näki kauas ja lähelle.
Työnsä kypsui runsaiksi hedelmiksi
järven rannalla sanojen hunaja.

Olit kesäyön lehto, olit etsijä
joka ei pelkää syysmyrskyjä.
Olit jäätelin kirkas laulu
ja roudan sulattava kevät.

      Kun halusit uida syvälle, sinä uit.
Kun halusit lentää, loit sanoilla siivet.

Kuin Höytiäinen talvella
kirjailija Seppo nukkuu nyt.
Mutta sanansa soljuvat ikuisesti
kuin ilon ja rakkauden kepeät laineet.


- PASI HIRVONEN -
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seppo Kalevi Lappalainen (1936-2001).

Hän oli pohjoiskarjalainen ja polvijärveläinen, voisi sanoa kansanmies. Hänestä tuli meille merkittävä henkilö, joka kirjoitti maaseudun ihmisten elämästä romaaneja, novelleja, pakinoita, näytelmiä, runoja ja elokuvakäsikirjoituksia. Uskon että me kaikki tunnemme Edvin Laineen elokuvat Akaton mies (1983) ja Akallinen mies (1986). Näin ne teeveestä äskettäin, mutta tähän EU-aikaan sijoitettuna ne olivat (hiukan) naiiveja. Myös Seppo Putkisen elokuvassa Lintumies on kirjailija Lappalaisen käsikirjoitus.

Tapasin Sepon Tohmajärven kirjastolla kerran 1970-luvulla, ja juttelinkin hänen kanssaan. Aihe oli hänen palstansa Pellervo-lehdessä, jota kehuin. 

Olen lukenut suuren osan hänen teoksistaan, joissa hän käsittelee 1960 ja 1970 lukujen talonpoikaiselämää: Tonkkakuninkaat (WSOY 1969), Miljoonamiesten suku (WSOY 1971), Suomessa olen minä syntynyt (WSOY 1972), Maailmanrannan rellut (WSOY 1974). Lukuisan määrän olen nähnyt myös Seppo Lappalaisen vaikuttavia näytelmiä, joista useimmat olivat tilaustöitä. Polvijärvellä esitettiin Höytiäisen lasku 1980-luvulla. Savottaoopperan näin 1980-luvun lopulla Joensuussa, joka jäi myös syvälle mieleeni. Näytöksessä oli paikalla kirjailija itse puolisoineen. Raivaajaeeposta esitettiin muistaakseni Nurmeksessa, valitettavasti en sitä nähnyt.

Humu Antin häät näin myös 1980-luvulla Jakokosken kesäteatterissa, se oli ensimmäinen kerta kun kävimme siellä katsomassa näytelmää. Kukkospappia esitetettiin Ilomantsissa, samoin Snellmannilaisia, komediaa Pohjois-Karjalan teollistamisesta ja itäsuomalaisen lehdistön synnystä. Kirjailija Lappalainen oli hyvin monipuolinen kirjoittaja, näytelmät ovat hänen tuotannossaan suurin ryhmä, jotka ovat ilahduttaneet kansaa. Kesäteattereissakin on Lappalaisen näytelmiä esitetty. Kummikuntavierailun olen nähnyt Tohmajärvellä Järventauksessa, Ihmetohtorin Akkalassa.

Paljon iloa sisältyy noihin Lappalaisen näytelmiin ja komedioihin, myös hänen käsikirjoittamiinsa elokuviin. Hän oli tosiaan mies, jolla oli pilkettä silmäkulmissa, häntä ei voi tosikoksi luokitella.

Aihetta hakiessani törmäsin lainaamani Pasi Hirvosen runoon, ja siitä syystä syntyi tämä juttu.
Kiitos Pasi, teet kunniaa oppi-isällesi Seppo Lappalaiselle!

Toivotan oikein hyvää ja kaunista huhtikuuta kaikille lukijoilleni!
Muistakaa, että arpajasiini ehtii vielä osallistua...
                Aili-mummo

8 kommenttia:

 1. Tuommoinen paljasjalkainen rehevä kansanmies tarvitaan kirjoittamaan aitoja ja reheviä tarinoita!

  VastaaPoista
 2. Hymyilevä, sinäpä sen sanoit..:)
  Hyvä on elää myös kuvattaviensa keskellä, kuten Seppo teki!
  Oikein antoisaa viikonloppua sinulle, Tuula ♥♥

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Hannele, kuin myös sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista
  2. joo, poika vaimoineen syämäs (ei tärkeetä, mut kirjotit sivulleni et "Noita kuppeja mainostettiin paljon".... siis mitä ja missä? Minulla erilaisia sinikello-kuppeja monesta eri maasta. Tulin uteliaaksi)

   Poista
  3. Siitä on jo kymmeniä vuosia. Muistaakseni Apilanlehti-niminen firma markkinoi noita kuppeja, joten kalliita ne olivat. Nykyään en ole nähnyt noiden kellokuppien mainoksia..:) Mainokset olivat suomalaisissa kuvalehdissä, lehtien nimiä en muista.

   Hyvää alkanutta viikkoa sinulle, Hannele ♥♥

   Poista
 4. Hyvää viikonloppua sulle Aili-mummo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harakka: hyvää uuden viikon alkua sinulle! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥