Google+ Followers

tiistai 29. huhtikuuta 2014

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävätOstin alennusmyynnistä joulukussa 2013 Pasi Ilmari Jääskeläisen romaanin  Harjukaupungin salakäytävät. 376 sivua, sidottu. Ateena Kustannus Oy. Jyväskylä. ISBN 978-951-796-645-0.

Romaani jäi sen ilmestyttyä mieleeni, sillä se nostatti runsaasti ihastuneita blogisauhuja ilmestyttyään 2010. Sen ehkä ainoa 'vika' oli se, että 'juonen' arvasin viimeistään puolivälissä. Romaanin tyylilajia voi luonnetia maagiseksi realismiksi.

Kirjan henkilöt ovat viisikko - Enid Blytonin lasten romaanien mukaan. Itse sain aikanaan 1950-luvulla lahjaksi Seikkailu-sarjan aloitusromaanin Seikkailujen saari, jonka luin innostuneena. Myöhemmin Viisikot valloittivat lastenromaanien suosikkipaikan. Kirjailija Blyton julkaisi samoista perusasetelmista pienellä muokkauksilla uusia sarjoja, jotka myivät hyvin itseään.

Yksi Viisikosta oli kirjankustantaja Olli Suominen, sateenvarjomies. Hän unohteli niitä pitkin Jyväskylää. Hääpäivälahjaksi Olli saa vaimoltaan Ainolta Kerttu Karan teoksen Elokuvallisen elämänoppaan. Kirjailija oli painattanut omistuskirjoituksen: "Elämäni rakkaudelle päärynämenkkoiselta tytöltä". Vaimo oli taas käsinkirjoittanut: "Ollille hääpäivänä Ainolta".

WSOY oli kustantanut Kerttu Karan Elokuvallisen elämänoppaan, jolla uskottiin olevan hyvä menekki. Kuten olikin; jo kahdessatoista eri maassa oli sovittu kustannussopimukset, joten Kerttu Karasta oli tulossa hyvin nimekäs kirjailija. Ensimmäisenksi kirja oli julkaistu Ranskassa, missä se oli saanut hyvän menestyksen. Valitettavasti Kerttu Kara ei ollut Kustannus Oy Kirjatornin kirjailija; myöhemmin kyllä olisi...

Facebookissa julkaistaan Viisikon ja Kerttu Karan viestejä toisilleen. Ne tulevat tutuiksi Harjukaupungin salakäytävien lukijoille. Tästä alkoi Olli Suomisen ja Kerttu Karan viestittely FB: ssa. Olli päättää osallistua Frankfurtin kirjamessuihin, näin saisi Kirjatorni lisää näkyvyyttä. Mutta kustantajia olisi siellä lähes 'lukematon' määrä, noin seitsemäntuhatta!! 

Olli ja Kerttu ideoivat yhdessä maagisia kaupunkioppaita. Ensimmäinen sarjassa olisi Jyväskylä, ja sen kustantaisi Kirjatorni. Jyväskylä olisi ehdottomasti hieno kohde. Siihen liittyi niin paljon muistoja ja jännitystä, joita ei voinut koskaan unohtaa...

Jostain kauempaa kuuluu hyräilyä. Naisen ääni. Kaunis, sulokas suorastaan. Vähitellen hyräily kehkeytyy lauluksi. Olli tietää, että hänen on lähdettävä niin kauan kuin hän vielä voi lähteä.
     Ja hän lähteekin.
     Ihan kohta.
     Ensin hän kuitenkin haluaa kuunnella laulua vielä vähän aikaa. Hän ei erota siinä sanoja, mutta hän ymmärtää, että laulu puhuttelee sielua ja pyytää jäämään vielä vähäksi aikaa, lopullisesti, ja unohtamaan kaiken muun. Laulajia on nyt useita. Laulu elää ja muuttuu koko ajan ja vie Ollin huomion niin, ettei hän kiinnitä huomiota nopeisiin, rapsahteleviin askeliin, jotka lähestyvät parfyymisumun seasta.
     Kun tulee hiljaista, Olli tajuaa vaaran viimein ja yrittää lähteä.
     Kosmetiikkaosaston myyjättäret ovat kuitenkin jo paikalla. He katsovat Ollia, hymyilevät palveluhenkisesti ja kuiskaavat: - Hei, mitä saisi olla?
     Olli yrittää hymyillä. 
     Olisi helppo ihastua hyväntuoksuisten ja ehostettettujen naisten kasvoihin, hiuksiin ja rintoihin ja jättäytyä heidän palveltavakseen, ensin vain vähäksi aikaa, sitten lopullisesti. Ongelmana on vain se, että he näyttävät olevan puoliksi lintuja.
     Tyylikkäiden hameiden alta työntyvät esiin teräväkyntiset linnunjalat, ja vaikka myyjättäret yrittävät vielä piilotella todellista olemustaan, Olli näkee myös suppuun suljetut siivet ja niiden viiltävät kynnet.---.

Kävi niin, että Maaginen Jyväskylän kaupunkiopas pelasti Kirjatornin talouden.

Myös unet nousevat merkittävään osaan Harjukaupungin salakäytävissä. Niillä ja vanhoilla lapsuusmuistoilla on paljon kerrottavaa Ollille. 

Kirjan alkupuolella kerrotaan paljon Tourulan Viisikon historiaa, joissa Olli on ollut mukana muiden kanssa. Viisikon seikkailukertomukset on aikanaan julkaistu paikallisessa sanomalehdessä, kaikkia niitä tapahtumia ei edes muista. Viisikkoon kuuluivat Olli, Karri, Riku ja Anne Leon lisäksi. Lapset olivat 10-12 vuotiaita. 

Järkyttävänä muistona Ollille ja kavereille jäi Karrin katoaminen kaupungin salakäytäviin. Häntä ei koskaan löydetty vaikka kuinka olisi etsitty. Viisikon ja Karrin historia selviää romaanin lähes neljälläsadalla sivulla hyvin jännittävällä ja erikoisella tavalla. Suurta roolia tarinassa näyttelee päärynämekkoinen tyttö, mutta se tarina jää minulta nyt kertomatta.

Suosittelen lämpimästi Harjukaupungin salakäytäviä kaikille teille, jotka ette vielä ole sitä lukeneet. Uskon että olette lukemaanne hyvin tyytyväisiä kuten minäkin olen..:))
Ehdottomasti hieno romaani, joka kiehtoo mielikuvituksellisilla tarinoillaan ja ratkaisuillaan!
Onnitteluni kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläiselle, joka tekee romaanillaan kotikaupunkiaan kuuluisaksi. Painakaa kirjailija nimi mieleenne, kun etsitte luettavaa. Syksyllä 2013 ilmestyi Jääskeläiseltä uusi romaani, Sielut kulkevat sateessa. Se on minulta vielä lukematta.

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein antoisaa ja kaunista kevättä!
Antakaa auringon paistaa sieluihinne:))
                 Aili-mummo


14 kommenttia:

 1. Hieno arvio, Aili! Huomasit myös ottaa esiin seikkoja, joista ei ole niin paljon kirjoitettukaan. Minulle tämä on edelleen Pasi Ilmarin ykkösteos ja koin tämän osin kirjan ilmestymisajankohtana itselleni sattuneiden tapahtumien kautta: Kirjasta tuli siten teos, jota ei voi unohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun arviosi, Leena, jäi jotenkin takaraivoni muistiin. Minusta nuo lopussa mainitut asiat ovat tärkeitä juonen kannalta, mutta en halunnut pilata lukijoiden iloa; siksi kerroin vain hiukan siihen suuntaan! Ihana teos minustakin, tämän kirjan muistaa kun on sen lukenut, vaikka minulle ei sellaisia tapahtumia ole sattunutkaan. Jään odottelemaan sitä, milloin saan 'Sielut' käsiini.

   Oikein hyvää vappua sinulle Leena-IhaNainen & Co!

   Poista
 2. Kiitos ihanasta kirjan esittelystä.Oikein Iloista Vappua .♥

  VastaaPoista
 3. Oikein hieno kirjan esittely. Voisin lukea kirjan, kunhan saan sen käsiini. Iloista Vappua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Mai..:)
   Kiva ja jännä romaani!
   Iloista Vappua myös sinulle ♥♥

   Poista
 4. Kiitos Aili ja myös sinulle oikein ihanaa siunattua, Vappua ja aurinkoisia kevätpäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Sylvi!
   Siunattua Vappua sinulle ja läheisillesi ♥♥

   Poista
 5. Kiitos kirjan esittelystä Hyvää vappua Aili-Mummo .♥

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥