Google+ Followers

torstai 15. toukokuuta 2014

Kevätsointuja lainahevosella

Tänään vihertää Ailinkalliolla...

KEVÄTSOINTUJA

Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö,
kevätvirsiä viidakkko kaikaa,
suli hanget ja nousi jo kukkien vyö,
sinilaine jo lyö ja jo valkeni yö,
nyt on toivon ja lempeen aikaa.

Nyt rinnass' on lämpö, mi murtavi jään,
joka huokuili henkeä hallan,
ja se vaativi voittoa kirkkahan sään,
elon onnea laulaa se enteillään,
kevät tunteille tuottavi vallan.

Nyt tunnen kuin sieluni siivet sais
ja ma leivona nousta voisin,
ja mun tahtoni talvesta ponnahtais
ja mun riemuni oikean kaiun sais,
ja ma oikea laulaja oisin!


- LARIN KYÖSTI -

Laitoin tämän hyvin riemullisena kevätlauluna tunnetun Larin Kyöstin runon tähän postaukseeni. Metsäkuvan kävin ihan hetki sitten ulkoa ottamassa. Runon sanat lainasin vanhasta Kansakoulun Runokirjasta, painettu 1925. Kirja oli mieheni enon käytössä tuosta vuodesta alkaen, ja on yhä vieläkin hyväkuntoinen. Vain oikein merkkejä on joissakin runoissa siksi, että ne piti opetalla ulkoa. Kovin lyhyet ovat olleet ulkoläksyt siihen aikaan, nykyään onkohan niitä ensinkään?


Kantri ilmestyi eilen 14.05.2014. MT:n tilaajat saavat tämän lehden samaan hintaan.


Sitten asiasta viidenteen!

Päätoimittaja Lauri Kontro on maanmainio kolumnisti, hänen useimmat juttunsa luen. Kun pähkäilin kirjoitusteemaani, löysin hauskan ja naurettavan aiheen tälle postaukselleni. Kontro on otsikoinut juttunsa sanoin Maallemuutto kielletty!

Kontron ja ympäristöministeriön mukaan Suomessa on maallemuutto kielletty, sillä on huomattu ilmiö, jonka mukaan ihmiset haluavat muuttaa maalle. He eivät tyydy yksiöön, kaksioon tai kolmioonkaan kaupungissa, vaan he ovat ruvenneet viihtymään kesämökeillään. Jotkut uskalikot muuttavat sala-asujiksi mökkikuntaansa, mikä on aivan uusi rikollisuuden muoto. Savon Sanomien mukaan jo useita kymmeniä tuhansia henkilöitä on osallistunut tähän järkyttävään rikokseen. 

Kirkkonummen yhdyskuntatekniikan johtaja J. Tirkkonen lausuu Ilta-Sanomissa, että myös mökillä asumiseen pitää olla selvät säännöt eikä sitä pidä ihmetellä. "Yhtä hyvin voisi ihmetellä, miksi ei voi rakentaa omalle tontilleen pilvenpiirtäjää", johtaja ilmoittaa. Juuri näin. Kuten tiedämme, Suomessa on ongelmana se, että kesämökkiläiset rakentavat pilvenpiirtäjiä tonteilleen. Niitä nousee kuin sieniä sateella, joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Ja vielä sellaisia määriä, että Nesteen tornitalot ja stadionin tornit kalpenevat niiden rinnalla. Johtaja Tirkkonen täsmentää myös, että "hajalleen rakennettu yhdyskuntatekniikka tulee kalliiksi".

Näinhän se on. Virtasten tonttitien pätkän auraaminen lumituiskun jälkeen tulee hirvittävän kalliiksi. Sen sijaan Helsingin ja Kirkkonummen välisen tunnelin, Helsingin ja Pasilan välisen tunnelin ja Helsingin ja Vantaan välisen tunnelin rakentaminen tulee halvaksi. Sinne ne rahat pitää säästää.

Suomi on onneksi oikeusvaltio. Korkein hallinto-oikeus onkin linjannut mökillä asumisen rajat. Kangasalan kunta antoi kahdelle mökkiläiselle 1600 euron sakot , kun nämä multapeukalot rupesivat viettämään mökillään aivan liikaa aikaa. Korkein oikeus vahvisti tuomion korkeimman omakätisesti.

Maalla puuhataan muutakin hämärää. Julkinen salaisuus on, että monet maalaiset käyvät kalassa ja tuovat kalaa naapureilleenkin.

Hallitus puuttuu myös tähän laittomuuteen kovin ottein. Jotta järjestys palautuisi, kalaa saa myydä vain viisi kiloa päivässä. Varokaa siis myymästä isoja kaloja tai joudutte linnaan!

(HUOM. Onneksi tässä ei puhuta kalojen lahjoittamisesta mitään, ne siis voi lahjoittaa!)

Nyt on noussut julkisuudessa kalabaliikki myös siitä, että syrjäseuduilla kalliisti verotetut talot ja mökit jäävät arvottomina myymättä. Vaan keksipä nykyinen loistava Kataisen hallitus melkein ensi töikseen nostaa talojen ja maapohjan veroperusteita Etelä-Suomen tasolle, joten meillekin tuli kiinteistöveroa kahdesta asutusta talosta 900 euroa. Toisesta talosta ei tuloja ole, on vain menoja. Pojan perhe on käyttänyt isoa taloa ilmaiseksi.

Me itse asumme tässä pienemmässä talossa kaksistaan. Onhan se niin, että jostakin myös kunnan on saatava veroa, kun valtion rahat menevät vieraiden maiden velkojen pelastamiseen. Tai paremminkin Saksan pankkien pelastamiseen. 
Oi tätä oikeudenmukaisuutta!!!

Tuon Lauri Kontron jutun voitte kokonaisuudessaan lukea tästä!

Mielestäni tuo viholaisen eli isonokkosen kuva Katrin kannessa on paljon puhuva, ja sopii tähän päivän teemaan kuin neula silmään...

Siunatuksi lopuksi musiikkia teille Yuotubesta.

Toivotan teille kaikille Lukijoilleni oikein ihanaa kevätviikkoa!
                        Aili-mummo


14 kommenttia:

 1. Kiitos ensin tuosta runosta, joka keväisin kyllä mielessä pyörii, niin ihana sen tunnelma on.- Kiitos tuosta hyvästä kirjopituksestasi maalla elämisestä riemuineen ja kun kovasti puhutaan juhlapuheissa että maaseutu pitäisi pysyä asuttuna, ja tehdään kaikki ettei pysyisi. Nuoripari aikoi rakentaa talon tuohon minuta parin, kolmensadan metrin päähän, saivat kaupungilta rakennusluvan, tilasivat talopaketin täksi kevääksi,. ja siten tuli Ely keskukselta nyt keväällä kieltävä päätös, siihen ei saa rakentaa. Pidä siinä sitten maaseutu asuttuna. Kaupunki lopetti tämän vuoden alussa sivukylillä kerranviikossa kiertäneen asiointi bussin kulun estäen useiden autottomien ihmisten kaskustassa käynnit, ei taida kovin pitkään ne ihmiset maaseutua asuttaa kun ei asioille ole pääsyä, jos ei naapuri apukaan pelaa.
  Muttas. lämmintä luvataan ja sitten nautitaan, sitä on niin odotettu! Oikein hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 2. Tykkäsin tuoda tuon Kontron kirjoituksen yleisempään tietoisuuteen.
  Puhutaan yhtä ja tehdään toista, ollaan niin kieroja ja vääriä kuin voidaan olla. Nähtävästi meidät ihmiset pitäsii saada lähtemään kodeistamme keinolla millä tahansa. Verotus on älytöntä, omastakin asunnosta pitää maksaa iso vuokra kunnalle.

  Mutta uskonpa, että ennen tämä hullu hallitus lähtee ennen kuin me maaseudun asukkaat. Kotiseuturakkaus on sitkeä tunne, se ei säikähdä vihamielisiä herojakaan.

  Tosi hullusti teillä on käynyt. Virkamihet niska limassa sotkevat ihmisten suunnitelmat.

  Meillä ihmiset on saaneet vielä rakennuslupia tänne kylälle. Mutta me asumme melkoisen lähellä Joensuuta, oikeastaan kaupungin rajalla.

  Autottomille asiointi kuntakeskuksessa on lähes mahdotonta ilman yhteiskunnan kyydityksiä. Taksilla ei kannata ajaa kuin ehdottoman pakon edessä.

  Muuten meillä sataa räntää...

  Odotellaan me niitä luvattuja lämpimiä!
  Hyvää loppuviikkoa sinulle ja Himmulle! ♥♥

  VastaaPoista
 3. Olenkohan koskaan kuullutkaan tuota kolmatta värssyä? Tulin kurkkaamaan kuulumisiasi pitkästä aikaa ja tämä vanha tuttu kevätlaulu oli iloinen yllätys. Mukavia kevätpäiviä sinullekin!

  VastaaPoista
 4. Voi kummaa, minulle tuo säkeistö on yhtä tuttu kuin toisetkin..;)

  Kiitos Viiliviini; kuin myös sinulle! ♥♥

  VastaaPoista
 5. Aivan piti laulaa tuo keväinen ja tuttu laulu kaikkine säkeistöineen lukemisen aluksi. Kiitos siitä.
  Maalla asumisen ihanuudesta osittain nautitaan mekin, ollaan niin laitamilla, että metsä alkaa pihan reunasta ja vanha museotie Kuninkaantie menee tästä ohitse, hiekkainen ja kuoppainen eikä tähän historiasyistä koskaan asfalttia tule. Mutta eipä haittaa. Tosin kaupunki kaavoitti tien takaisen pellon ja nyt sinne pykätään kunnallistekniikka, mekin päästään putken jatkoksi, tähän asti kun otettu vesi omasta porakaivosta ja jätevedet umpisäiliöön.
  Mökillä sitten on maaseutu - tosin lapsuudestani tyhjentynyt - parhaimmillaan. Kaikki palvelut on parinkymmenen kilsan päässä, eli auto on asujille ihan must.
  Pilvenpiirtäjäkin yhden lammen rannalla on, näkyy tielle, neliskanttinen ja kolmekerroksinen "mökki". Sitä ihmetellään jostakin syystä. Samoin kuin mökille vakituisesti muuttanutta sukulaispoikaa, jonka piha on romuautoja täynnä, seassa muutama mopo, peräkärry, renkaita ja myös polkupyöriä. Yhdelle miehelle tarpeeksi.
  Vaan kukin tyylillään. Hyvä kun on vakiasukkaita, tahtoo nuoret muuttaa keskuksiin, samoin ikäihmiset lähemmäksi palveluja. Elämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kevätlaulu, kelpaa sitä laulella;)

   Umpisäiliön käyttö tulee varmasti kalliiksi, mutta nyt ehkä 'pääsette' kunnalliseen vesi- ja viemärijohtoon?

   Juuri niin; palvelut kaikkineen kaukana, samoin meillä. Mutta hyvä kun auto on, ja pystymme vielä sitä ajamaan.

   Nuo tornitalot olivat muotia tässä joitakin aikoja sitten. Sellaisia en ole täällä huomannut, onneksi. Romuautot ja muut kaatopaikat olisi syytä hävittää. Meilläkin on tien varressa lähellä kirkonkylää yksi tontti, jolla majailee kymmeniä romuja. Ihme että antavat olla. Tosin se ei ole hirveän sotkuinen paikka. Kauniskin luonto pilaantuu, jos kaatopaikka on omassa pihassa...

   Niinhän se: elämä on!

   Hyvää viikonloppua sinulle! ♥♥

   Poista
 6. Kyllähän tämä politiikka on niin merkillistä. Kyllästyttää tämä narina syrjäseudulla (maaseudulla) asumisen kalleudesta, mutta kun yksinkertaisesti kaikki eivät halua asua kaupungissa ja maaseutukin olisi pidettävä elävänä.
  Itse en haluaisi muuttaa kaupunkiin. Kiva siellä on piipahtaa, mutta juuret ovat niin syvällä mullassa, että kipeää tekisi, jos ne reväistäisiin irti.
  Kirjoitit tärkeästä asiasta!

  No, hyvää viikonloppua joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olisinkin rikas, en haluaisi asua kaupungissa, en edes kirkonkylässä. Siellä on tarkka nokkimisjärjestys...

   Sinä Piipe olet samaa maata kuin minä. Maaseutu on ihmisen koti, kun on saanut siellä asua koko ikänsä lapsesta lähtien...;)

   Ja jos asuisin kaupungissa, siellä pitäisi olla paljon rahaa eli suuri eläke. Luonto on hieno juttu, ja läheinen kosketus siihen.

   Kiitos Piipe, samoin sinulle & Co! ♥♥

   Poista
 7. Ihana tuttu tuo kevät laulu Niin kauniit keväiset sanat
  Mukavaa viikonloppua. Kiitos Aili-mummo !♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että pidit..:)
   Kiitos Irma, kuin myös sinulle! ♥♥

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Todella, olen samaa mieltä; kunhan ilmoittaa lähteen oikein! ♥

   Poista
 9. Peräti tuttu on tämä laulu. Kaunis.
  Harmittelen, etten saanut avatuksi linkistä koko Kontron juttua.
  Kyllä minulle on tullut selväksi, että tämän maan päättäjät haluaa kaiken kansan asuvan Kehä Kolmosen sisäpuolella. Pitää säästääää. Koko tuo sana on kärsinyt täyden inflaation minun ajatusmaailmassani.
  Minä asun maalla erämaan nurkalla niin kauan, kuin pystyn. Mitään palveluja täällä ei ole. Keskukseen matkaa 60 kilometriä. Kiinteistöveroa maksetaan, vaan sillä ei ole mitään vastinetta meille. Tien aurauksenkin saa maksaa itse. En valita, itsepä tänne muutin, ihmettelen vain päättäjien röyhkeyttä.

  VastaaPoista
 10. Aimarii, harmi jos ei aukea, minulla on Windows 8, onkohan siinä syy?
  Sairasta puhetta tuo säästäminen! Yksityistiet aurataan joko omilla tai tiekunnan varoilla, paljonkaan apua ei yhteiskunnalta heru;/

  Kamalaa on, että kaikesta saa vastata itse omilla vähäisillä varoillaan. Tosi on, että mämä ns. 'päättäjät' ovat hirmuisen röyhkeitä, veisataan virsiä olemattomasta 'hyvinvointiyhteiskunnasta'. H e i l l ä i t s e l l ä ä n on se hyvinvointi, ei meillä kansalaisilla.
  Joten ihmettelen minäkin sitä samaa!!

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥