Google+ Followers

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Panu Rajalan avioliittotilitysLuin Suuresta suomalaisesta Kirjakerhosta ostamani Panu Rajalan avioliittotilityksen, Lavatähti ja kirjamies. Alaotsikkona Rakkauskertomus. WSOY 2013. Pokkari, 242 sivua. ISBN 978-951-0-40375-4.

Kirjan otsikoissa on käytetty iskelmien sanoja, sangen sopivaa. Mutta ajattelen, että olisin löytänyt vetävämpiäkin sanoja joskus, kuin nuo käytetyt.

Oikeastaan olin eniten utelias Katri Helenan persoonasta kuin tästä proffa-kirjamiehestä, josta olen lukenut. Kirjamies ei jätä kokeilematta naista, olipa hän miten vanha tahansa...

Lavatähteä ja kirjamiestä on pidetty eräänlaisena 'kostokirjana' Katri Helenalle. Kuitenkin minusta kirja on siisti, pahin paljastus on mielestäni Katrin mustasukkaisuus aviomiehestään. 

Suhde Katriin oli alkanut nopeasti, muutamasta teeveehaastattelusta Katrin miehen, Timo Kalaojan kuoleman jälkeen. Kirjamieheltä oli kuollut vaimo, Elina Ylivakeri. Kirjamiehen mielestä Katrilla oli kiintoisia näkökantoja kuolemasta, mies ajatteli saavansa jotain apua vaimonsa kuoleman aiheuttamaan murheeseen.

Kirjan alku on Katrin hehkutusta. Tässä on otteita Anna Kaisa Hermusen haastattelusta:

    Mä haluun aina ajatella positiivisesti, kaikesta, silloin pahatkin asiat muuttuvat hyviksi...Myönteisyys siinä on kaikki.---.
    Timppa auttaa mua ja antaa voimaa, ei hän ole mihinkään kadonnut. Hän on muuttanut vain olomuotoaan, mutta on jatkuvasti tässä, mun lähellä.---.
    Eikö tää ole ihanaa..! Eivät he kuole, he jatkavat elämää meissä ja meidän kanssamme. Se on totta, me tunnemme sen, jos vain antaudumme ja tahdomme.

Katri Helenalla on viisi miljoonaa ihailijaa. Rajala väittää että Katri on niin monen suomalaisen kanssa 'naimisissa.' Voi ollakin julkisuuskuvaltaan naimisissa tämä lavatähtemme. Katrin pinta on teflonia, häneen ei tartu lika eikä paha. Katri osaa suojella yksityisyyttään, sen elämä on opettanut. Ja sitten tulee Rajala, joka puhuu asiat halki, paljastaa tähden minuuden. Se ei olekaan niin loistava, kuin on annettu uskoa. Vähä vähältä Rajalankin silmiltä tippuvat suomut.

Fisu eli Timo Kalaoja on Rajalan armeijakaveri. Miehet tunsivat toisensa jo kauan, mutta vuosiin he eivät ottaneet yhteyttä toisiinsa. Kunnes vasta Timon elämän loppuvuosina 1980-luvulla.

Kirjassa kerrotaan paljon myös Rajalan kirjoitus- ja muista töistä. Kesäteatteristakin, jota PR on ollut kirjoittamassa ja tekemässä. Katri ei osaa arvostaa kirjailijantyötä ja näytelmiä. Hänestä maalataan yksitasoinen kuva, jolla ei ole paljon ulottuvaisuuksia, mitä nyt noita taivaallisia...

"Riepota rinnallasi, käsivarsillasi lujilla..." lauloi Katri avioliittonsa alkuaikoina. Se taisi olla Tohmiksen tytön villejä vuosia, kun hän uusia laulujaan lauloi. Näistä en muista Rajalan kirjasta sanaakaan lukeneeni. Varmaan olisi pitänyt olla, minun mielestäni, jotta Katrin ja miehen elämästä saisi paremman käsityksen. Jotakin on pitänyt olla, ei suhde kestä 11 vuotta pystyssä, ellei jotain kosketuspintaa ole. Mutta totta on, että he ovat hyvin erilaisia ihmisiä.

Katri rakensi omilla varoillaan Rajalan tontille upean villan, Kutsumuksen. Panu vuokraa tontin markalla vuosi, myöhemmin eurolla vuoden. Talosta ei ole kuvia lehdissä eikä netissä, siitä Katri on pitänyt huolen.

Katrin taloustaitoja hehkutetaan, hän osaa sen homman. Kävi Joensuussa nuorena kauppakoulun. Katrilla on ihmisten käsittelykyky, joilla hän saa asiat luistamaan mielensä mukaan. Itsestä ei kannata kaikkea jakaa toisille, itsellekin on jäätävä jotain. Mikä on viisasta, että kiinnostus säilyisi. Lisäksi Katri on erittäin kurinalainen persoona.

Rajalaa on rieponut Katri Helenasta ja hänen elämästään tehty näytelmä, jossa 'proffaa' on käsitelty vähemmän kunnioittavasti. Voi olla, että juuri sen takia ilmestyi myös teos Lavatähti ja kirjamies. PR on tieteentekijä, tohtori, ja hän on kirjallisuuden ammattilainen, opettaa myös yliopistossa. Katri Helena näytelmässä kirjamies esittää farssia, ja näytelmän antisankaria.

Avioliiton aikana Panu Rajala ei ollut jouten. Hän hankki pripaid-liittymän puhelimeen, ja sai yhteyden erääseen opettaja Marjaan. Seuraava rouva Rajala oli valmis kehiin heti entisen avioeron selvitessä. Ja ikääkin rouvalla on reilusti vain puolet siitä mitä entisellä rouvalla oli.

Yksityiskohtaisen selostuksen Lavatähdestä ja kirjamiehestä voitte lukea tästä.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää ja kaunista viikon jatkoa!
                               Aili-mummo

12 kommenttia:

 1. No ei tee mieli lukea mitään negatiivista Katrista. Hieno ura ja upeasti on edustanut Suomea erilaisissa laulukilpailuissa. Mahtava määrä lauluja. En ole myöskään kiinnostunut Katrin kirjoittamasta kirjasta. Jostakin syystä hän on minulle etäinen hahmo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, sille ei voi nyt mitään!
   Totta on tuop mitä sanoit:)
   Samoin myös minä...
   Enkä niin on hyvä tai vielä parempi!

   Poista
 2. Jotenkin on tuosta Rajalasta tullut tosi epämiellyttävä kuva, eikä tämä kirja ole sitä ainakaan muuttamassa positiivisempaan suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajala on Rajala, ei parempi itseään!

   Poista
 3. Kun luin tuon Hesarin jutun, kirjoitin tämän: http://leenalumi.blogspot.fi/2013/03/herrasmiehet-vaikenevat.html

  Nyt kun luin Efith Södergranin elämänkerran törmäsin jälleen mieheen, joka oli rehvakoinut äärimmäisen vastenmielisiella tavalla hänen ja Edithin sänkypuuhista. Miten Finne kehtasikaan!

  Ihailin Elina Ylivakeria ja mietin, että Enkeli tulessa ei ollut jälkeen jäävältä puolisotla kaunis muistokirja edesmenneestä vaimosta.

  Rajala ei pysty kirjoittamaan kenestäkään niin, ettei laita sinne kehuja itsestään: Tästä on blogissani yksi juttu, jossa po. asiaa puivat eräät herra professorit, mutta nimettöminä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin uudelleen tuon juttusi, jotta asia olisi vesiselvä minulle!
   Totta on, että Rajala tuo kirjassa esiin oman olemattoman miehuutensa, ainakaan hän ei ole mikään 'herrasmies'. Tämä kirja oli minulle ensimmäinen lajiaan, ja luultavasti myös viimeinen. Raatokärpänen en ole enkä siksi halua tulla;(

   Katri ei ole menestynyt seksillä eikä halua siihen edes viitata omassa esiintymisessään. Totta kai kunnioitan häntä ja hänen taiteilijuuttaan sekä yksityiselämäänsä. Tällaisia 'rajaloita' on maailma pullollaan, älykkään ihmisen on syytä kiertää...

   Säälittää minuakin Elina Ylivakerin kohtalo, vaikka Panun tunnustuksia en ole lukenutkaan. Seurasin jo kuusikymmentäluvulta lähtien Elinan vaiheita Usa:ssa Seuran sivuilta. Avioliitto Rajalan kanssa on jäänyt minulta huomiotta...

   Ja esimerkkejä PR:n suhteista riittää!!

   Oma kehu haisee, sanottiin ennen, nykyään se 'tuoksuu'...

   Poista
 4. poikkean hieman aiheesta, voinet poistaa tämän jos siltä tuntuu, K-helenan raittia ei sit sinne tullutkaan, eipä olis tarvinnutkaan, kun k-helenahan asui jyväskylässä aika kauan, hän kävi peijoniemen koulua ja sit kemien koulua muutaman vuoden, eikä ole syntynyt tohmajärvellä, vaan värtsilässä, äitini tunsi hyvin Bertan k-helenan äidin, asuttiinhan naapureina uudessa-värtsilässä.Kunnanjohtaja riikonen ei tiedä niistä ajoista, oli pikkupoika silloin kun minä siellä asuin. Minä ostin juuri kirjan "lääkkeitä luonnosta" olen kerännyt ja kuivattanut nokkosia ja voikukanlehtiä,myös horsma ja vuohenputki on syötävää, takiainenkin jne...
  Mun piti vastata sinulle tuohon elvis kommenttiin, että elvis on laulanut myös kauniita hengellisiä lauluja, minulla on gospel cd.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Katri Helenan raitti on nimetty ja se tulee, epävirallisesti. Erittäin näkyvästi merkittynä, joten sen huomaa jokainen Tohmiksella kävijä.

   En muista / tiedä, että täällä on Elvis-kommentteja. Tosin muutaman kerran, vuosia sitten, kirjoitin jossain lauseessa Elviksestä...

   Youtubesta varmaan löytyy paljonkin Elviksen lauluja, jos niitä haluaa kuunnella:)

   Hyvää & kaunista viikonloppua Pike! ♥♥

   Poista
 5. Olen miettinyt tuon kirjan lukemista. Kuvauksesi perusteella voisin lukea kirjastosta. Omaksi en halua. Jotenkin vain minulla on huono maku suussa tekijästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on, ettei Rajala kirjallaan kunnioitusta ansaitse. Ihan hyvä, lainaa vaan, jos haluat...
   Tekijä on mustannut myös edellisen vaimonsa, Elina Ylivakerin maineen. Kirjaa en tosin ole lukenut, vaan arvioinnit siitä.

   Oikein hyvää perjantaita ja viikonloppua sinulle, Ulla! ♥

   Poista
 6. Mielenkiintoista, olen juuri Katrin vuoksi ollut kiinnostunut tästä kirjasta ja nyt Rajalastakin, koska hän kuuluu erään ystävän kautta Sillanpää seuran juttuihin.

  Rajala näyttää tekevän kirjan kun on naimisissa ja suhde päättyy tavalla tai toisella, hän teki "Enkeli tulessa" kirjan Elinastakin ja sen olen lukenut jo kauan sitten.

  Katri-Helenasta olen aina tykännyt persoonana ja myös laulujen kautta, kaikki sävelmät ja esitykset eivät toki innosta, mutta lapsuudesta saakka Katri on elämässäni soinut. Nyt hän höyrähtänyt mielestäni vähän liikaa tuonpuoleisiin, mutta sehän jokaisen oma valinta miten uskoo ja mihin uskoo.

  Kaunista viikonloppua Ailille ja kiitokset monista kannustavista ja hyvistä kommenteista. Itse olen vähän laiska:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri Helena on mielenkiintoinen persoona ihmisenä.
   Rajala on tehnyt kirjan myös nobelisti Sillanpäästä, ja osallistuu seuran toimintaan. Tämän kaiken jo tiedätkin...

   Katrilla on paljon ihailijoita, onhan hän valovoimainen laulaja, ja mestari omassa lajissaan. Uskon että Katri on keihittänyt itselleen oman selviytymiskeinonsa, jolla hän pääsee yli rakkaittensa menetyksistä. Joten ymmärrän senkin.

   Kiitos Mustis, kuin myös sinulle ja läheisillesi ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥