Google+ Followers

perjantai 9. toukokuuta 2014

Rahvaan soittimista, lauluista ja tansseista 2.

Jatkuu...

Pelimannit ja kansantanssi

Lasten ja paimenpoikien harrastamat pajupillit ovat vanhojen ihmisten tuntemia alkeellisia soittimia, sen osasi jokainen poika itse valmistaa. Paimenpilli on huilun kaltainen pilli, mutta paimenilla oli käytössä myös tuohisia paimentorvia ja sarvia. Vieläpä kasvien lehtiä ja tuohenpaloja saatettiin käyttää eräänlaisina alkeellisina soittimina. Paitsi erilaisia merkkisoittoja voitiin torvilla ja sarvilla säestää yksinkertaisia lauluja ja tansseja. Monesti taloissa oli myös vellikelloja, joita samoin kuin tuohitorvea käytettiin väen koolle kutsumiseen (Ala-Könni 1978).

Eräs tikkalalainen 'pelimanni', Tauno Simonen...

Kantele on suomalaisten vanhimpia soittimia. Vanhimmassa kantelessa on vain viisi kieltä, mutta siitä on myöhemmin kehitetty suuri konserttisoitin (Ala-Könni 1978). Nykyisin on kehitetty myös sähkökantele. Jouhikolla (jouhikantele) säestettiin virsilaulua mm. Perivaaran Kurosessa.

Alkuperäisessä jouhikossa oli 2-4 hevosen häntäjouhista punottua kieltä. Pohjois-Karjalassa jouhikkoa soitettiin vielä 1800-luvun lopulla, mutta se jäi 1900-luvun alussa pois muodista (Talve 1979). 1800-luvun puolivälissä levisi virsikannel sekä kouluihin että koteihin. Sillä säestettiin virsiä ja sitä soitettiin jousella. Virsikantelessa oli vain 1-2 kieltä.

Meillä Itä-Suomessa tunnetuin kansansoitin myöhemmällä ajalla on hanuri eli haitari. Aluksi hanurit olivat vain yksi tai kaksirivisiä, mutta viisirivinen haitari on nuorempi, erityisesti tanssisoittimeksi kehitetty väline. Huuliharppu tuli tutuksi kansalle 1880- ja 1900-lukujen vaihteessa. Kitaroita ja mandoliineja opittiin soittamaan vasta 1920-1930-luvuilla (Ala-Könni 1978).

Maan länsiosa on kulkenut aina uusien tapojen ja muotien suhteen eturivissä, sillä 1700-luvun loppupuolella yleistyivät pelimannit. Erilaiset uudet tanssit pelimannimusiikin välityksellä oli talonpoikaishäiden kohokohta. Itä-Suomessa esitettiin taas piirilauluja ja itkuvirsiä.

Pohjois-Karjalassa on viime vuosien aikana tullut suosituksi Rääkkylän Kihaus, jonka syntyyn ovat Kaasisen Sari ja Mari sekä Värttinä ja muut paikalliset kansanmusiikkiyhtyeet olleet vaikuttamassa.

Kylien nuoriso kokoontui keväällä ja kesällä eri merkkipäivien ja juhlien yhteydessä leikkimään ja tanssimaan kallioille tai kyläkeinuille, joita pystytettiin eri puolille kylää. Onkamossa on mainittu ainakin kolme jo ennen sotia hävitettyä keinua, joista yksi oli Hernevaaran mäellä, toinen Hirvosen mäellä Onkamolla ja yksi Janne Kauppisen entisen riihen takana. 

Talviaikaan piti tyytyä tupiin, riihiin ja latoihin. Nurkkatanssit olivat muodissa 1800-luvulta aina viime sotien jälkeen. Sotien aikana ja niiden jälkeen nurkkatanssit olivat kiellettyjä, joten niiden järjestämisestä joutui syytteeseen käräjillä. Vuoden 1944 syksyllä joutui Alapihan Saimi-emäntä syytteeseen 1945 talvikäräjillä nurkkatanssien pitämisestä, kun hän oli antanut peiksi omalle- ja kylän nuorisolle, että he saivat järjestää ladossa nämä 'rikkolliset' juhlat.

Tikkalan Nuosisoseurassa tanhuttiin vielä 1940-50 lukujen vaiheessa Liisa Kurosen (myöhemmin Rautiaisen) ohjauksessa, mutta tanhuharrastus päättyi noin 1954 nuorisoseuratoiminnan lakatessa. Vanhoja paritansseja on harjoiteltu lukiolaisten 'vanhojen' juhliin. Kansantanhuryhmät esittävät vanhoja tansseja monenlaisissa juhlissa ja tapahtumissa. Niitä katsellessa voi todeta, että osataan sitä nykyäänkin tanssia koreasti. Tohmajärvellä on kiittäen mainittava opettaja Eliisa Reijosen tanhuryhmien ohjaajantyö ja jouhkolalaisten Leena ja Elina Väistön ohjaamat Kalevan nuoret.

Loppu.

Teksti: Aili Nupponen
Lähde: Havutar, hyvä emäntä. Koonnut Aili Nupponen. Joensuu (2004).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein kaunista ja hyvää viikonloppua sekä äitienpäivää!
                          Aili-mummo22 kommenttia:

 1. osa noista soittimista on tuttuja vuosien takaa. Muistan hauskan jutun kanteletaiteilija Ulla katajavuoresta joka oli esiintymismatykallaan yöpymässä yhdessä kartanossa, häb sitten soitti meille tytöille konsertin kartanon salissa ja kartanon silloin 2 vuotia tytär heläytti kesken soiton, "eikö tuo täti jo lopeta" siinä oli kiitos senhetken tunnetulle taiteilijalle.

  Haitarihan soi vielä tänäpäivänäkin. Ja nykyisillä haitareilla soitetaan myös klassista musiikkia, ei yksin tanssimusiikkia. Monipuoölinen soitin taitajan käsissä ja ennenhän "maniska" kuului osana tyttöjen kammarin seinälle, osattiin soittaa tai sitten ei.
  Oikein antoisaa, hyvää viikonloppua sinulle♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset pitkästyvät helposti, jopa kaksivuotiaskin!
   Isommatkin lapset voivat pitkästyä, muistan sen itsestäni, ja myös lapsenlapsistani;)
   Noloa vanhemmille, kun lapsi laukoo tuollaisen totuuden!

   Mandoliinia soitettiin paljon sotien aikana ja niiden jälkeen...
   Tuo haitaristi-kuva ei ole oikeasta pelimannista. Tauno 'soittelee' siinä velimiehensä soitinta, itse ei tainnut osata soittaa. Muita kuvia minulla ei sattunut olemaan...

   Kiitos, kuin myös sinulle, mummeli & Himmu ♥♥

   Poista
 2. Aili, luin nopeasti kun perheen Järki jo tuossa hoputtaa;) Siis minä harrastin tanhua exäni kanssa ja olimme kaksi kertaa isoissa juhlissa tanhuamassa mm. Kekkoselle.

  Kyllä isä osasi vielä tehdä pajupillin...

  Ihanaa äitienpäiväviikonloppua sinulle, Aili-IhaNainen♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähtö edessä Vakka-Suomeen äidin luokse;)
   Onnea ja turvallista matkaa sinulle / teille molemmille!

   Ihan Kekkoselle tanhuamassa, jopas jotakin; meni varmaan hienosti!

   Hienoa että osasi, entisaikaan miehet osasivat (lähes kaikki)!

   Kiitos Leena-IhaNainen; kuin myös sinulle ja äidillesi ♥♥♥

   Poista
 3. Tykkään hanuri musiikista,mieheni on tehnyt pajunpillin lapsenlapsillemme.Oikein hyvää Äitienpäivää Aili-Mummo.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritva, monet meistä tykkäävät haitarinsoitosta..;)
   Kiitos: kuin myös sinulle ja läheisillesi ♥♥

   Poista
 4. Voi että, kun osais soittaa, mutta kun ei. Musiikista kyllä pidän, monensorttisesta. Kansantanhuihin perehdyin Tanhuvaaran liikunnanohjaajakurssilla. Oli kivaa.
  Vaikken soittaa osaakaan, niin pajupillin tein ihan itse paikallisilla kylpäivillä. Soivakin siitä tuli.
  Hyvää viikonvaihdetta ja äitienpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, harmittaa jos ei osaa, vaikka on musikaalinen;/
   Sama täällä, nuorena olisin kyllä opetellut, vaan tuli jäätyä emännäksi. Veljeni kyllä soittaa sähköurkuja, hän opetteli itse aikuisena.

   Kansantanhut ovat kaunista nähtävää, kyllä hassumpaakin harrastetaan. Pajupilli pitäisi osata tehdä lapsille, ehdottomasti!

   Kiitos aimarii; samoin sinulle & Co ♥♥

   Poista
 5. Minulla on täällä kotona mies, jota kiinnostaa kaikenlaiset soittimet. Meille onkin kerääntynyt kotiin kaikenlaista kielisoitinta ja pilliä. Itse en osaa soittaa mitään, mutta kuuntelen sujuvasti:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehesi on kovasti musikaalinen, ja hänen soitostaaan voit myös sinä nauttia..:) Joten ei ole ihme, että miehesi keräilee soittimia...

   Joten hyviä musiikkihetkiä sinulle ja miehellesi, Mine ♥♥

   Poista
 6. Minä pidän kaikista soittimista,jokaisesta soittimesta tulee niin ihanaa musikkia. Kansantanhut ovat minun harrastus Opetan niitä ryhmille ,minulla oli kolmekin ryhmää yhteen aikaa nyt ei ole kuin yksi kahdeksan parin ryhmä.Etupäässä edesmenneen Helvi Jukaraisen koreokraahviin tehtyjä historiallaisia kansantansseja.Esintymisä meillä on aika paljon olemme käyneet jopa muutamia kertoja myös ulkomailla. On mukavaa liikuntaa ja aivotyötä,Meillä on aina hyvin hauskaa yhdessä.porukan kanssa Me mieheni kanssa molemmat tanssitaan siinä mukana. Oikein mukavaa viikonloppua Aili- mummo. ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon ettei noissa kansantassiporukoissa tule aika pitkäksi, se on hauskaa myös sivulta nähtynä:)

   Olet ollut todella ahkera, kun jaksoit opettaa ja harjoittaa kolmea ryhmää. Yhdessäkin on paljon työtä ja kiinnostusta...

   Ihanaa että olette päässeet matkailemaan ja esiintymään myös ulkomaille. Kyllä se joukon vetäjältä paljon vaatii, mutta jos on kiinnostusta ja yhdessä kivaa, mikä ettei. ♥

   Onnea on se, että voitte matkustaa yhteisen harrastuksen parissa ja siivellä 'kahella mualimoo'.

   Kiitos toivotuksesta; samoin sinulle ja perheellesi, Irma! ♥♥

   Poista
 7. Hauska kirjoitus. Ukkini oli viulupelimanni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna:)
   Sinulla on perinteitä pelimannin jälkeläisenä! ♥♥

   Poista
 8. Suloseni soittaa myös vähän kaikkia soittimia, mutta vain minun ilokseni.
  Oikein hyvää viikonloppua ja äitienoäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehesi soittaa vain sinun iloksesi, Sylvi:)
   Kiitos; samoin sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista
 9. Vävyni soittaa vähän joka soitinta, on siinä asiassa oikein taitava.
  Se on hieno taito, jos osaa soittaa , sitä eivät kaikki saakaan.
  Toivottelen sulle oikein hyvää äitienpäivä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Harakka, että perheessänne on pelimanni..:)
   Aina on juhlissanne ohjelmaa, musiikkia!
   Totta on, että hieno taito, myös laulu voidaan laskea melkein samaan sarjaan...

   Kiitos Harkka; kuin myös sinulle ♥♥

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Joo, piirileikkejä kyllä aikoinaan, mutta en varsinaisia kansantansseja. Silloin kun olisin joutanut nuorisoseuraan, se lakkasi toimimasta, ja Liisa Kuronen muutti pois paikkakunnalta; ja myös avioitui.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Oliko?
   Kiitos Peikko;)
   Kaunista peikkometsäviikkoa sinulle! ☺☻

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥