Google+ Followers

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Tulessa tulen kipunat: Samppa Uimonen - runonlaulaja, osa 2

Jatkuu...
Samppa Uimonen vieraana Sveitsissä 1983.

Annikki Uimonen, Sampan puoliso, autteli miestään monin tavoin, mm. työpaikan hankkimisessa. Pohjois-Karjalan Opistossa Niittylahdessa Samppa opetti nuorisolle mm. suullista esitystaitoa, johon kuului lausunta, äidinkieli ja kirjallisuus. Sampan aikaan opistoon perustettiin oppilaskunta, jonka kuraattoriksi Samppa joutui. Samppa oli innostunut tehtävästään huolehtia oppilaitten asioista, mutta eräänä yönä hän jotui huolehtimaan myös humalaisesta oppilaasta.

Niittylahden opistossa pidettiin vuosittain kymmenkunta tapahtumaa, arvokkaita juhlia ja kritiikinalaisia tapahtumia. Jokainen opettaja joutui tuomaan näihin oman ohjelmansa; Samppa toi mm. kanteleen soiton. Samppa Uimonen jatkoi myös maakunnassa esiintymistään. Kaunis Karjala -ohjelmakokonaisuus hän esitti vuosina 1964-65 yhteensä 30 kertaa.

Laurio Viidalta Samppa teki myös monia ohjelmia, ja piti sitä antoisana ja pohjattomana kaivona. Samppa harjoitteli ohjelmistoa päivätyönsä ulkopuolella joko kotona pikkuaskareita tehdessään tai autolla ajaessaan. Hän punnitsi runot hyvin tarkkaan yrittäen päästä runon ytimeen saakka. Viidan tuotannosta Samppa valmisti mm. ohjelman Ihminen ja ikuisuus. Ohjelman tuottamiseen hän sai Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä pienen apurahan.

Sampan esitystyylistä kaikki eivät pitäneet. Mutta monien nimekkäiden taiteilijoiden tuki, kuten Ritva Ahosen ja Yrjö Jyrinkosken puoltava lausunto, antoi Sampalle pontta jatkaa lausuntakiertueita. Ehkä eniten loukkaava oli 'harrastelijamaisuus', josta eräs 'kriitikko' syytti S. Uimosta. Tampereen Aamulehti puolestaan kritisoi Samppaa kiitoksella. 

Mm. Niittylahden opistonjohtaja Tuominen sanoi Sampalle, ettei hän ole mikään taiteilija. Pohjana Tuomisella oli Hesarin antaman kritiikki. Johtaja ei olisi Sampan suonut esiintyvän opiston ulkopuolella. Ja Tuomiselta tuli joskus myös kehuja, varsinkin milloin Uimosen esitys oli perinteiseen tapaan valmistettu.

Vuonna 1968 Samppa päätti koettaa lehtimiehen työtä, hänen entinen oppilaansa Leo Tolonen tarjosi Pielisjoki-lehdessä päätoimittajan paikkaa. Samppa tarttui hanakasti tilaisuuteen, ja sai nostettua konkurssikypsän lehden vielä jaloilleen. Joten Uimoset muuttivat Enoon. Entistä toimittajakokemusta Sampalla oli Karjala-lehdestä.

Kävi kuitenkin niin, että toisena vuotena erimielisyydet lehtityöstä ja luvatuista proviisioista sotkivat auvoisan yhteiselon. Vuonna 1970 Samppa lopetti lehtityönsä Pielisjoki-lehdessä.

Suomi siirtyi peruskouluun, joten Sampan oli opiskeltava lisää opettajan työtä varten. Seuraavina kahtena vuotena Samppa toimi opettajana Enossa ja Tuupovaarassa.

Sampan esityksiä ohjelmakokonaisuuksineen ohjasivat useat Joensuun kaupunginteatterin ohjaajat, joista Yrjö Kostermaa ohjasi Tuhatvuotinen Karjala-esityksen Joensuun kaupunginteatterissa. Samppa otti jopa yhden vuoden virkavapautta, koska esityksiä oli niin paljon, ja se oli yleisömenestys. Vuosina 1972-74 Samppa esitti tätä menestysohjelmaansa noin 350 kertaa. Esityksessä oli mukana myös Sampan poika Pekka, itkuvirsien taitaja Anja Rastas ja värttinälläkehrääjä 80-vuotias Maria Martiskainen. Samppa sijoitti ohjelmaan omia varojaan 10 000 markkaa laitteisiin, kirjallisuuteen, kuljetuskalustoon, materiaaliin ja lavasteisiin. Hän sai vain 1000 markan apurahan, ei yhtään enempää.

Samppa vei esityksensä Helsinkiin Finlandiatalolle. Tästä esityksestä kirjoitti Viikkosanomien toimittaja Anneli Eskola mm:

    Paljon monenaikaista karjalaista Samppa Uimonen oli saanut mahtumaan kahteen ja puoleen tuntiin.Alussa oli pakanuuden aikainen noita loitsuineen, sitten savupirtin sointuja, oli muistohetki Valamon perustajien muistolle ja ahdistettu talonpoika. Oli viisikielistä kannelta ja hennot sävelet, harvinaista kuultavaa sekin, oli nostalgista runoa kaipuun maasta, Vuoksen vartioita, omatekoista runoa Tuhatvuotiselle Karjalalle. Laulua, musiikkia, oma sävellys Sonaatti Laatokalle; tässä taas aaltoina soiva kantele. Ja mitä vielä mahtui mukaan: tuo itkuvirsi, vielä babuskan haikea laulu värttinän ääressä, helisevää karjalankieltä. Kaiken taustalla värikuvat maisemista, Uuno Kalmin ja Oskar Merikannon musiikkia, Joensuun ortodoksisen kirkkokuoron laulua. Ja mitä näistä kaikista saa yhden miehen orkesteri aikaan?
     Kerrassaan kauniin illan, värikkään ja mukaansatempaavan. Se on koko kuva Karjalasta, maasta ja kansasta, piirretty väkevin tuntevin värein. Samppa Uimonen on esittänyt tätä rapsodiaansa jo jonkin aikaa; kiitollinen saa olla kuultuaan ja nähtyään.

Tämän jälkeen Sampan puolisolla, Annikki Uimosella, todettiin rintasyöpä. Samppa aavisteli pahaa. Rintasyöpä leikattiin ja Annikki palasi lukioon toimistonhoitajaksi.

Tehty leikkaus ei kuitenkaan ollut nujertanut syöpää, kivut lisääntyivät jatkuvasti. Lääkärit eivät ottaneet valituksia todesta. Sirpa pääsi ylioppilaaksi keväällä 1975. Samana syksynä Annikki nukkui pois. 

Samana iltana kun Annikki kuoli, Samppa joutui vielä lähtemään Kerimäelle hotelli Herttuaan esiintymään. Kuulijakuntaan oli kokoontunut ihmisiä eri puolilta maailmaa, he olivat Philipsin työntekijöitä. Esitys oli myyty jo edellisenä vuotena, eikä sitä voinut peruuttaa. Esitys oli tunnin mittainen Kalevala- Karjala show. Ohjelman suorittaja säilytti kasvonsa, kyytimieheksi Samppa oli saanut opettajatoverinsa kuljettajaksi, koska ei itse jaksanut ajaa.

Annikki Uimosen jälkeen talo myytiin, olihan tytöt opiskelemassa, isä jatkoi Pekan kanssa Polvijärvellä Rauanlahden koululla opettajan viransijaisena 1974-1977. Viimeksi mainittuna vuotena Samppa alkoi valmistella ohjelmakokonaisuutta, Kasvot Kalevan kansan.

Jatkuu...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää alkanutta kesäkuun viimeistä viikkoa!
                              Aili-mummo6 kommenttia:

 1. Hieman heikko kuva, mutta saa selvää..:)
  Ihan kuin itse vaka vanha Väinämöinen, laulaja iänikuinen♥♥

  VastaaPoista
 2. Kiitos jälleen kerran, Aili-mummo! Olipa mielenkiintoista luettavaa. Jään odottelemaan jatkoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Piipe!
   Sampan elämä oli niin mielenkiintoinen ja värikäs. Ainakin yksi jakso vielä tulee...
   Leppoisaa kesäkuuta sinulle Piipe! ♥♥

   Poista
 3. Kiitos kertomuksesta oli mielenkiintoista lukea tämä Sapposta Samppo on kuvassa herttaisen näköinen. odotetaan jatkoa ! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisen hyvällä tuulella, esiintymismatka oli onnistunut! ♥
   Ole hyvä Irma; jatkoa tulee! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥