Google+ Followers

tiistai 29. heinäkuuta 2014

Hellettä ja joutenolloo pijellessä

Puna-ailakki kukkii keväästä syksyyn...

YÄ MUSTARASTAN PESÄS


Olen sinitulkku ja punatiane
ko lähren sun tykkö kotti.
Houkutti munt jäämä viäl hetkeks
siks ajaks vaa ko teevesi kiahu.
Laitit hellan ykkösel.

Nyy kuljen sumupellon laitta
väistän aamuperhossi
henkitän vilpost ilma
ja valerianavarssi piantareil.

Annoit sylillise jyvi mukka
tartten eväi vaaksanki matkal
viä voimi sul sanno
nährä ja hei.


- HELI LAAKSONEN -

Oravanmarja kukkii jo kesäkuussa.

Mummon kuulumissii en ou kirjutellukkaa kotvasseen aikkaan murteela. Jotkut teistä lukijoista on sitä toivonna, van suattaa olla paljo immeisii, jotka ei tätä meikäläistä pohjoiskarjalais-savolaista murretta tunnista.

Heli Laaksonen se vuan visertää tuota ommoo kieltään, ja kirjuttaa sillä runosa ja muut kirjasa. Tiettävästi ne on olleet myyntimenestyksii, joita immeiset lainailoot kun Aili-mummo kuunaa.

Eilen (tai öylen, sano entiset immeiset) ajelin tuassiin Tohmiksela asijoila. Van paljo männöö kallispalakkasten liäkärlöihen työaikoo hukkaan, kun ne apulaiset, tietokonneet, eivät toimi. Vika ol kuulema Pohjos-Karjalan aluveen käsittävä, van muita se ei kiusannu meilä, kun minnuu ja miun tilloomoo liäkärrii. Suanpa tuas käyvä ens viikola uuvestaan liäkärissä, kun asijat jäi kummaan vaiheeseen. Vai mitä työ sanotta siitä, että liäkär teköö hiki hatussa tunnin töitä, jotta piäsis potilaan tietokantaan käsiks, van lopulta sittä jostai kolomannesta konneesta sai jottai selevile, ja tulosti liäkeresetin miule kouraan.

Liäkärrii mie vuotin kolome- ja puolviikkoo, silti män sipuliks. Ei varmasti ollu liäkärin vika, siäliks kävi immeistä, joka tuskasesti yrittää hoitoo ommoo ammattiisa. Jotta semmoset ohjelmat tiälä on käytössä terveyvenhoijossa. Varmaannii halavin ja huonon ohjelma, jonka markkinoilta sai; EU:han sen tietysti miärevvää.

Van sitä ihmettelen mitä järkee on aina ostoo halavinta ja huononta ohjelmoo taikka mittään muutakkaa. Pitäs sitä luatuukii kahtoo eikä yksinnää hintoo. Se ajanolloon tullo 'halapa' hyvin kalliiks. Semmosta eijjoo köyhän vara käyttee, tulloo konkurssi.

Van niilähän onnii aikomus synkronoija koko ohjelmistohomma, toivottaan jotta se onnistuu!!

Pihlajakin kukki kesäkuussa noin kaksi kuukautta sitten...


Jotta siitä syystä ei ollu eilen postauksii. Tulin kottiin (tai pihhaan) vasta neljän perästä; olin kypsä kun turnipsi. Autossa ol varmaanii piäle 50 Celsiusastetta, kun se auto ol seisona auringossa. Paljo väkkee, lomalaisii, ol liikkeelä. Ja autojakkii. 

Näin kesäaikkaan immeisten välinen seuraelämäkkii on paljo vilikkaampoo kun muullon. Myös on käyty ja hyö on käyneet, onpa väsätty yks kuvakirjakkii. Pitäs vielä pakolliset kuvijot, kesänäytelmät, käyvä kahtomassa. Päivänäytöksii ei uskalla uatellakkaa tämmösessä lähes kolomenkymmenasteen heltiissä. Kitteelä kertoot jonkun suaneen auringonpistoksen, sen oon suanu joskus miekii Kitteelä Hutsissa. Joten parempi männä iltasela, eijou ennee niin kuumoo kun päivälä.

Lapsenlapsen lemmikkikani.


Tässä ne viikot vierähtellöö hellettä ja joutenolloo pijellessä. Vähä säilöntähommii siihen sekkaan, jo on mummola puuhoo ihan liijjan kansa. Mieskää eijjoo ennee hanakka lähtemmään marjamehtään, jossii kasvimuan se sai kitketyks. Ainakki sallaattii riittää vaikka lemmikkikanile syyvvä asti...

Ihan miulta meinas unohtuu: meillä ukkosti ja sato aamuyöllä viijen jäläkeen, joten hieman märkyttä mua on suanu. Van ei se auta pitkäks aikoo!

Toivon, jotta työ arvosat lukijat, jaksasitta hyvin! Elekee istuko auringossa, ja juokee paljo nestettä! Kyllä se siitä pakkaseks muuttuu ennenpitkee...
♥ Terveisin Aili-mummo ♥
25 kommenttia:

 1. Jo vua on mukavoo tuo murre:) Tarkoitin tätä meidän melko samanmoista. Eipä silti kyllähän turkakin on mukava lukea ja ennenkaikkea kuulla!

  Totta viekoon, surkeaksi on siellä, ja monella muullakin paikkakunnalla nämä terveyspalvelut. Ja totta, halvalla ei saa hyvää. Saa nähdä kuinka kauan täällä meillä homma toimii, vielä on asiat hyvin ja hoitoon, sekä vastaanotolle pääsee nopeasti. Mutta ilta-ja viikonloppupäivystykset ovat pikkuhiljaa sirtymässä Kuopioon... se on huono juttu!
  Terveisiä sinne ja hyvää viikonjatketta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit, Minttuli!

   Onhan se vielä paljo, jotta omassa terveyskeskuksessa liäkärit yrittää meitä hoitoo, sille mie annan arvoo. Van se muuan Katainen apulaisineen, haluvaa nääkii palavelut lopettoo. Hyvä jos ei meitäkkii käsketä Kuopiojjoo...

   Päivystykset on jo siirretty Joinsuuhun, se soppii miule, harvon on niitä tarvinnu.

   Toivottaan jotta teijjän assiit järjestyy parrain päin!♥
   Kiitos Minttuli, kuin myös siule! ♥♥

   Poista
 2. Voi kun ihana postaus, vaikka nuo terveydenhoitoasiat ovatkin retuperän vpk:n hoidettavana. Itsekin kysyin lääkäriaikaa luomentarkastukseen, niin käski soittamaan SPR:n luomitarkastukseen. Vähän ne oli ihmeissään, kun kerroin terveyskeskuksen hommista. Tietysti SPR on myös lomilla. No käväsin yksityisellä ja sen pituinen se, hommat hoidettiin seuraavana päivänä. On se niin väärin ja kyllä minä niin mieleni pahoitin turhasta soittelusta kunnalliseen terveyspalveluun. Panisivat lapun luukulle kokonaan, kun eivät osaa hoitaa ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai:)
   Vai rempallaan ollaan sieläkkii, kaikki kynnele kykenevät ovat nyt lomila! On se ihme, jotta yksityisele piäsöö het eikä kuukauven piästä!

   Tulloo siitä paha miel kun tyhjee soittelloo kunnallisseen palavelluun. En mie tästä syytä paikallissii palavelun järjestäjjii, ei ollut heijjän vika. Vika on aina sielä isommassa piässä, sielä ei ou järkee;((

   ♥♥

   Poista
 3. Ihana postaus ja miten ihana kani.Mukavaa viikkonjatkoa:)

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa tarinointia omalla murteellasi. Kyllä vainen saa tarkkaan lukea että ymmärtää lukemansa, mutta hieno homma kun joku hallitsee murteella kirjoittamisen, itse en hallitse kun ei ole murrettakaan, puhun kaiketi montaa murretta vähän kuin sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie kun en ou asuna monessa paikassa, se murre muuvalta ei ou tarttuna puseroon:) Van harjotella murteela kirjuttamista pittää, ei se ihan heleppoo ou, jos on aina kirjuttana kirjakieltä.

   Oikkeen hyvvee viikon jatkoo siule ja Himmule! ♥♥

   Poista
 5. Lääkärin homma ei helppoo ♥

  P.S.
  Maailmansotaa ei juhlita! Vaan muistetaan. Tärkeetä, sillä emme saa unohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tosiaan olekaan, Hannele!

   Sorry, minusta näytti ihan juhlimiselta, mutta muistaminen on ihan eri asia; kiitos oikaisusta;)

   Ei ihminen sotimista unohda, milloinkaan...

   Poista
 6. Kiitos Aili murreturinoista. Joutenolloo on tiälläkin pidetty, ei jaksa ies aatella marjamehtään lähtöö näillä helteillä, en sais kumikenkiä pois jalasta, kun jalat muitenkin turpoovat kuumalla. Ongella oltiin eilen ja sattu kohalle vilvottava sadekuuro (ei ukkostanut) niin mäntiin vain suaren rantaan enimmän sateen ajaksi. Kastuttiin kyllä mutta jopa oli ahven syönnillään sateen jälkeen. Verkot heitimme onkimisen ajaksi ja sinne ehti männä toinen mokoma kaloja. Et tämmösii lokopuuhia meillä 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori nuo ihmemerkit. Kirjoitin puhelimella ja blogger ei tunnista hymiöitä :):)

   Poista
  2. Ouppas hyvä, Beate:)
   Parempi on nii, jottei kuumala mänekkää; voip olla vuarallista touhuu!
   Hienoa että saitte ahvenia, toivottavasti isoja;)
   Kesäinen saives ei paljo haittoo tie, onpahan vähä viliposampi olo;D

   Mukavoo puuhailuu muun homman lomassa...
   Tuo ei haittoo, miula eijjoo älypuhelinta :))

   ♥♥

   Poista
 7. Kivasti murteella kirjoitit.
  Ei täälläkään olla kuin vain laiskoteltu.
  ei näin kuumalla jaksa mitään tehdä.
  Mukavia kesäpäiviä sinulle Aili ja kiitos♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi!
   Onko tuo totta, aina sie out jottai tekemässä;)
   Totta on, jotta ei jaksa, en miekää...
   Ouppas hyvä, Sylvi, ja aihan sie out!
   Oikein hyvvee viikon loppupuolta siule ja lähheisilles! ♥♥

   Poista
 8. Hyvvee tekstiä tuli ja mukavaa/mielenkiintoista asiaa tuli....tykkäsin....:)
  Minä tässä odottelen, että helteet hellitäisi, vaan sitä näkkyy piisaavan tulevallekin viikolle. No, olkoonsa ja tulkoonsa ei ihan suuremmin haittaa kun ossaa pysyä mökissään ja ihan hissuksn. Aamupäivisin piiperrän tuolla kuumilla pikikaduilla ja välillä istahdan puitten varjoon....vaikkakin parhaat paikat missä jaksaa olla, niin noi keskustan ostarit on hyvin suuniteltu meille jotka ei tästä hikevästä oikein tykkää...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit, Maikku;))
   Onpa ollu tos kuuma heinäkuu, ja vähäsatteinen!
   Tiälä asunnon sisälä on ihan mukava lämpötila, sopii jokkaisen vartalole!

   Uamupäivä onnii varmasti parempi aika kävellä ulukona. KIva että sielä on mukavia ostareita...;)

   Hyvvee viikon jatkoo siule, Maikku! ♥♥

   Poista
 9. Kiitos tästä murrepläjäyksestä. Se onkin meillä nyt päällä taas tämä asia, kun katsotaan, että kuinka se oma kieli taas kääntyy täkäläiseen murteeseen. Vai kääntyykö se? Joku taas väittää, että koko ajan sitä on puhuttu kotkalaisesti, mutta kun sitä omaa kieltä ei osaa sillä lailla kuunnella, että osaisi sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou hyvä, Mine!
   Vuoskymmenen jäläkeen voip oma kiel olla eksyksissä, tai sittä ei:)
   Totta kai se Kotkan murteen muistat, jos out ikäs sitä puhuna...
   Suttaa tuntuu Turkin jäläkeen hiukan erlaiselta, arvoon;))
   Oikein hyvvee loppuviikkoo siule, Mine! ♥♥

   Poista
 10. Se onkin vetokani kun sillä on valjaat. Peikkokin on miättiny minkälaiset pitäisi loikkavaunuista tehdä. Jänikset eivät ole halunneet kertoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vetokani, hauskasti sanottu;))
   Loikkavaunuja ei ou tälläkkää kanila, vielä;D
   Kaunista viikkoo siule, Peikko, sielä peikkomehässä!♥

   Poista
 11. Kiitos tästä murrepostauksesta oli kyllä kiva lukea mutta se kävi aika hitaasti
  kyllä minä tykkään sitä kuunnela kun joku puhu se on niin mukava murre.
  Nyt on ollut kyllä kovin kuumaa ,mutta kyllä ollaan käyty mustikassa 5 isoa ampäriä ollaa kerätty stsellemme ja lapsille. pidän kovasti metsässä olemisesta. Hyvää viikonloppua Aili Mummo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Irma:)
   Totta, murre on hidasta sekä kirjoittaa että lukea. Varsinkin vieras murre...

   Oletpa ollut tosi ahkera näin helteellä. Iltapäiviä kannattaa varoa, silloin on ihan liian kuumaa!

   OIkein hyvää viikonloppua sinulle & Co! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥